Β. Κεγκέρογλου: «Παρά τις εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη, 650.000 χαμηλοσυνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα- Αναγκαίο ένα νέο ΕΚΑΣ».


0
(0)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την απαλλαγή όλων των χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη καθώς και την ανάγκη στήριξης τους με ένα νέο ΕΚΑΣ.

Η Κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, υποχρεώνει 650.000 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να καταβάλλουν συμμετοχή 25% στα φάρμακα. Η απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει μετά την πίεση του Κινήματος Αλλαγής για την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη, περιορίστηκε στους πρώην δικαιούχους  του ΕΚΑΣ και μόνο για το 2021.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αφού κατήγγειλε την Κυβέρνηση της Ν.Δ ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου-Χαϊκάλη, κατέθεσε πρόταση  και ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, να επεξεργαστεί ρυθμίσεις με μόνιμο χαρακτήρα:

  • Για απαλλαγή όλων των χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στα φάρμακα και
  • Την θεσμοθέτηση νέου ΕΚΑΣ, ως βασικού μέτρου στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ λαμβάνουν σύνταξη το πολύ 600 Ευρώ και κατά μέσο όρο 360 Ευρώ,

Είναι αυτοί ακριβώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι, συμπλήρωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως:

α) από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) και

β) από την  Κυβέρνηση της Ν.Δ με την κατάργηση της «λειψής» 13ης σύνταξης που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την μη χορήγηση των αναδρομικών 2015-2016 που αντιστοιχούν στα Δώρα και τις επικουρικές, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣΤΕ. Είναι οι ίδιοι συνταξιούχοι που χάνουν  το 30% της σύνταξης τους ακόμη και με ένα μεροκάματο τον μήνα.

Τέλος, ζήτησε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από την ΗΔΙΚΑ για να μην εξαιρούνται ακόμη και οι δικαιούχοι με την ισχύουσα απόφαση για απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα και να μην μετατίθεται η ευθύνη διασταύρωσης των στοιχείων στους συνταξιούχους, από τους οποίους ζητείται (σύμφωνα με έγγραφο της 15ης Φεβρουαρίου 2021 του ΕΟΠΥΥ) και μάλιστα εν μέσω πανδημίας να τρέχουν στον ΕΦΚΑ να διορθώνουν τις αστοχίες του ηλεκτρονικού συστήματος.

Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου επικαλέστηκε την πανδημία και δημοσιονομικά θέματα και απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και κυρίως για τις προτάσεις. Κλείνοντας, τόνισε με στόμφο ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων για να εισπράξει την απάντηση του Βουλευτή, ο οποίος απευθυνόμενος στο προεδρείο της Βουλής αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν δεν ήταν και προτεραιότητα!!!

 

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/UoclenCPO6k

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για όλη την Κρήτη την επόμενη εβδομάδα για τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους δασικούς χάρτες – Αυτοματοποιημένη διαδικασία με ατομική ειδοποίηση όσων έχουν πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους ζήτησε ο Κεγκέρογλου.

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για όλη  την Κρήτη την επόμενη εβδομάδα για τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους δασικούς χάρτες – Αυτοματοποιημένη διαδικασία με ατομική ειδοποίηση όσων έχουν πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους ζήτησε ο Κεγκέρογλου.

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου πραγματοποιήθηκε τηλεσυνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Αμυρά Γιώργο, επ’ αφορμής επίκαιρης ερώτησης που είχε ήδη κατατεθεί για τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στην τηλεσυνάντηση συμμετείχαν επιπλέον, με πρόσκληση του Βουλευτή, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο Γενικός δ/ντής δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Δ/ντής Δασικών Έργων και Υποδομών, Σταύρος Τσιλίκουνας

Ο κ.Κεγκέρογλου παρουσίασε τα προβλήματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για την Κρήτη πρώτη φορά, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και τα ποσοστά των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί δασικές ανέρχονται σε 60% για τον Νομό Λασιθίου, 72% για τον νομό Χανιών, 67% για τον νομό Ρεθύμνου και 38% για τον νομό Ηρακλείου, προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες.

Επισήμανε δε, με έμφαση ακόμη το γεγονός ότι η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προέβη όπως όφειλε και μπορούσε στην ατομική ειδοποίηση των ιδιοκτητών που με βάση τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο και το Ε9  έχουν ιδιοκτησίες στις επίμαχες περιοχές, με αντικρουόμενους χαρακτηρισμούς και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για αυτοματοποιημένη διαδικασία που πρέπει να γίνει.

Τα βασικά προβλήματα όπως αναδείχθηκαν από τον κ.Κεγκέρογλου είναι τα εξής:

1)Υπερβολικό κόστος για την υποβολή των σχετικών αντιρρήσεων, καθώς οι πολίτες, σε κάθε περίπτωση πρέπει όχι μόνο να καταβάλουν  υψηλό παράβολο για την υποβολή της ένστασης, αλλά και να προβούν σε πλήθος άλλων κοστοβόρων ενεργειών (σύνταξη διαγραμμάτων, αναζήτηση τίτλων των προκατόχων, πιθανώς και φωτοερμηνειών) για να θεμελιώσουν την υποστήριξη της.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι  για την Κρήτη, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας πέφτει εξίσου στον ιδιώτη και στο Δημόσιο, με βάση δηλαδή  το άρθρο 62 του νόμου 998/79 το  βάρος της απόδειξης είναι και στο Κράτος και δεν τεκμαίρεται αμάχητα ότι είναι δασικές εκτάσεις.

2)Ο δασικός χαρακτηρισμός ιδιωτικής ιδιοκτησίας λειτουργεί ως τροχοπέδη σε επενδύσεις που είτε είχαν ξεκινήσει και ανέμεναν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης είτε βρισκόταν σε στάδια διαπραγματεύσεων, ενώ έχει επίσης άμεση συνέπεια σε σχέση με την δυνατότητα δόμησης ή/και αξιοποίησης της έκτασης.

3)Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον προσδιορισμό και την παρουσίαση των δασικών πολυγώνων στους χάρτες, όπου η μη συνεκτίμηση των ορίων των ακινήτων στην διαμόρφωσή τους, υποχρεώνει μεγάλο αριθμό πολιτών να προβούν σε ενστάσεις ακόμη και  για μικρό τμήμα της έκτασής τους.

4)Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στον `τοπογραφικό` προσδιορισμό  των παλαιότερων εγκεκριμένων-τελεσίδικων αποφάσεων χαρακτηρισμού, στους δασικούς χάρτες, που υποχρεώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών να προβεί σε ενστάσεις

5)Δεν είναι κατανοητή στο πολίτη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για τα τμήματα των ιδιοκτησιών του, που στις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνονται ως αγροί και στις πρόσφατες χαρακτηρίζονται δάση ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.

6)Είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει  απώλεια των επιδοτήσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε ορισμένες περιπτώσεις αφού έχουμε την απεικόνιση βοσκοτόπων που χρόνια δηλώνονται από τους παραγωγούς για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, ως ΔΔ ή ΧΧ δηλαδή εκτάσεων που ανέκαθεν ανήκαν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

7)Εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις αρχαιολογικοί χώροι, εθνικές, επαρχιακοί, δημοτικές και αγροτικές οδοί, ακόμα και οι παραλίες σε κάποιες περιοχές του νησιού μας. Οπότε άμεσα τίθεται περιορισμοί στην δυνατότητα επεμβάσεων (πχ αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου) από τους ΟΤΑ.

8)Υπάρχει σαφής διαφορά στην αντιμετώπιση από την πολιτεία των εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τις περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού.

9)Η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς λόγω των  έκτακτων καταστάσεων που ζούμε` συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται οι πολίτες αλλά και οι ΟΤΑ, να προβούν στην σύνταξη και υποβολή φακέλων ενστάσεων για τα ακίνητά τους.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Υπουργό:

-Για λόγους ασφάλειας δικαίου και λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης της Κρήτης να εξεταστεί χαμηλότερο παράβολο.

-ατομικές ειδοποιήσεις, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, βάση των στοιχείων από τις δηλώσεις του κτηματολογίου σε όσους πολίτες έχουν ιδιοκτησίες με χαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης ή τώρα ή σε δεύτερη φάση και τέλοσπαντων πριν την κύρωση των τελικών χαρτών.

-διοικητικά μέτρα ώστε να εξετάζονται άμεσα και κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις χαρακτηρισμού και τυχόν αντιρρήσεις που διατυπώνονται στους δασικούς χάρτες για τους πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους

-Επιμήκυνση τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και σε πρώτη φάση κατά 6 μήνες  τον χρόνο υποβολής ενστάσεων.

-Διασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα.

-Δεδομένης της χρησικτησίας στη Κρήτη να αρκεί η προσκόμιση του Ε9 για την απόδειξη έννομου συμφέροντος ώστε οι πολίτες να δύνανται να καταθέσουν ένσταση.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αφού συμφώνησαν με τα ζητήματα που έθεσε ο Βουλευτής προσέθεσαν επιμέρους θέματα.

Ο Υφυπουργός, κ. Αμυράς Γιώργος ευχαρίστησε τον Βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου για την αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του ενώ δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει την πρόταση του για αυτοματοποιημένη διαδικασία ειδοποίησης των πολιτών σε επόμενο στάδιο και τέλος πάντων πριν το τελικό στάδιο της κύρωσης των δασικών χαρτών.

Τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου έδωσαν διευκρινιστικές απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως ότι η προσκόμιση του Ε9 αρκεί, ώστε να κατατεθεί ένσταση αλλά έμειναν και αρκετά ζητήματα αδιευκρίνιστα. Επιπλέον συμφωνήθηκε να υπάρξει συμμετοχή όλων, στην ενημέρωση των πολιτών για τη διαδικασία αντιρρήσεων ενώ στη κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ευρεία τηλεδιάσκεψη για όλη την Κρήτη με όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

«Η Ν.Δ. αρνείται την καταβολή της εφάπαξ παροχής στους ξενοδοχοϋπαλλήλους επικαλούμενη το νόμο 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου με επίκαιρη ερώτησή του, έθεσε το ζήτημα εφαρμογής του ν.2768/99 ο οποίος προβλέπει την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όταν συμπληρώνουν 20 χρόνια πραγματικής εργασίας κι έχουν καταβάλει 180 μηνιαίες εισφορές στον κλάδο πρόνοιας, διαδικασία που έχει παγώσει από το Υπουργείο Εργασίας από το 2016 και μετά.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου  αρνήθηκε την ενεργοποίηση της καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, επικαλούμενος την  εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ.:Φ30202/34383/Δ15/606/20.9.2016 του κ. Πετρόπουλου επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει, ο οποίος προβλέπει ότι και οι εφάπαξ παροχές καταβάλλονται μετά την κύρια συνταξιοδότηση.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η παραπομπή του θέματος από τον Υφυπουργό στις γενικές διατάξεις του ν.4387/16 που προβλέπουν την λήψη των εφάπαξ παροχών με την κύρια συνταξιοδότηση, είναι προφανώς καταχρηστική αφού το εφάπαξ αυτό βοήθημα του ν.2768/89 που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, έχει θεσπιστεί ως παροχή στο «ενδιάμεσο του εργασιακού βίου» στα 20 χρόνια πραγματικής εργασίας λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Επιπλέον, εγκάλεσε τον Υφυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθούν την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ στις περικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων και αθετούν τις δεσμεύσεις που μοίραζαν προεκλογικά για κατάργηση των αρνητικών διατάξεων του ν.4387/16 (Κατρούγκαλου).

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε γι’ αυτούς που αλλάζουν επάγγελμα αλλά ούτε για όσους καταστούν ανάπηροι  67% ή 80% και άνω.

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στα θεσμικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ένα από τα οποία είναι και η εφάπαξ παροχή ξενοδοχοϋπαλλήλων και θα επιδιώξει νέα διαβούλευση με την Ομοσπονδία και τα Σωματεία εργαζομένων.

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια: https://youtu.be/azbNVOEmcY0

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *