Β. Κεγκέρογλου: Ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού σε όλους τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς, χωρίς αποκλεισμούς.

Τελευταία ενημέρωση 21 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, προχώρησε σε γραπτή κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, για την χορήγηση ειδικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού σε όλους τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς, χωρίς αποκλεισμούς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ο πρωτογενής τομέας, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας  του Κορωνοϊού βρίσκονται σε αδιέξοδο και είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο επιβίωσης τους που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πάρα πολλοί μικροί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράγουν τυροκομικά προϊόντα με παραδοσιακό τρόπο, από το γάλα παραγωγής τους ή και από γάλα άλλων μικρών παραγωγών.

Αυτοί οι κτηνοτρόφοι δεν λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις, με συνέπεια να έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά και να μην μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Επιπλέον, οι ανακοινώσεις περί ειδικής οικονομικής ενίσχυσης 4 ευρώ το κεφάλι και συνολικά της τάξεως των 23,2 εκατ. ευρώ, για 5.800.000 θηλυκά αιγοπρόβατα που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και παίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυση εγείρουν θύελλα αντιδράσεων, αφού πρακτικά αυτό σημαίνει ότι την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού θα πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που αδικεί κατάφορα μεγάλο τμήμα από παραδοσιακούς παραγωγούς που κατά την άποψη του Υπουργείου «έκαναν το λάθος» να ασχοληθούν με μια πρώτη μεταποίηση της παραγωγής τους για να επιβιώσουν στην ύπαιθρο. Αυτό έρχεται σε  αντίθεση με την φιλοσοφία του θεσμού της οικοτεχνίας είναι η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος του παραγωγού και η επιστροφή, διάδοση και στήριξη των παραδοσιακών συνταγών και προϊόντων. Η εξαίρεση αυτών των κτηνοτρόφων υποσκάπτει αντί να ενθαρρύνει το θεσμό της οικοτεχνίας και ο οποίος  πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική πολιτεία.

Επειδή όλο αυτό το διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για  προσπάθεια τεκμηρίωσης στοχευμένων ενισχύσεων και αναπλήρωση εισοδήματος εκεί όπου πραγματικά υπήρξε πρόβλημα λόγω της πανδημίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

  1. Λαμβάνοντας υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής υπαίθρου, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποτραπούν αδικίες και να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, χωρίς αποκλεισμούς;
  1. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία και να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση και οι παραδοσιακοί παραγωγοί;
  2. Ποια άλλα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας-οικοτεχνίας;

 

Β. Κεγκέρογλου: Χρηματοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Κρήτη.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, προχώρησε σε γραπτή κοινοβουλευτική παρέμβαση, για την χρηματοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Κρήτη

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 Κύριοι Υπουργοί,

Το υδροπλάνο σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, είναι ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, το οποίο είναι ασφαλές, ταχύ και αποτελεσματικό και παράλληλα  είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η χρήση του αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πρόσφορη (γεωμορφολογικά) για τα υδροπλάνα καθότι έχει μεγάλη ακτογραμμή (περίπου 14.000 χιλιόμετρα), πολύ μεγάλο αριθμό κατοικημένων νησιών, πολλές λίμνες και οι ανάγκες που χρειάζονται να καλυφθούν, αφορούν και τον τομέα του τουρισμού, αλλά και των μόνιμων κατοίκων των νησιών, πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες.

Επειδή η εγκατάσταση και η λειτουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων θα συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη (λ.χ για την Κρήτη, υδατοδρόμιο λιμάνι Σούδας, Αγίου Νικολάου, υδατοδρόμιο Ιεράπετρας, Τυμπάκι , Χερσονήσου, Σητείας, Ρεθύμνου κτλ.)  θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, αναζωογονώντας την τοπική οικονομία, αναβαθμίζοντας τον τουρισμό και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επειδή υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και είναι και επενδύσεις μεγάλης σημασίας για την Ελληνική οικονομία που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και έμμεσο τρόπο αλλά και να συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών, ορεινών ή ακριτικών.

επειδή με τον πρόσφατο νόμο ρυθμίστηκαν εκ νέου οι διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων επί των υδάτινων επιφανειών, ώστε να διευκολυνθεί η αδειοδότηση αυτών μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών και να θεσπιστεί «ασφαλές και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο», το οποίο ευνοεί την ανάπτυξή τους, όπου μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνονταν και μεταβατικής ισχύος διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία των υδατοδρομίων και τις εκδοθείσες άδειες λειτουργίας,  που χορηγήθηκαν με τις διατάξεις του ν.4146/2013 οι κάτοχοι των οποίων όφειλαν να προσκομίσουν δικαιολογητικά σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.

Ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

 

  • Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να «τρέξουν» οι διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων;
  • Πόσες εταιρείες και ποιες έχουν ενδιαφερθεί για την δρομολόγηση υδροπλάνων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης τους;

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.