Β. Γενειατάκης : Τους νοστιμότερους αμανίτους τους βγάζει το Λασίθι

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Από τα Αρχαία χρόνια ο άνθρωπος ως τροφοσυλλέκτης για να επιβιώσει έπρεπε να τραφεί με ότι του παρείχε το περιβάλλον του, μεταξύ αυτών και τους Μύκητες που με τον καιρό έμαθε να τους συλλέγει και να τους επεξεργάζεται. Στην εποχή μας τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται μέσα στην διατροφή μας αλλά και στην φαρμακευτική λόγω της υψηλά θρεπτικής και διατροφικής τους αξίας .

Στο Ράδιο Λασίθι φιλοξενήθηκε ο Βαγγέλης Γενειατάκης για να μας μιλήσει για τον κόσμο των μανιταριών και να μας ενημερώσει για τα είδη που υπάρχουν στην περιοχή του Λασιθίου , τι πρέπει να προσέχουμε αλλά και τον σωστό τρόπο συλλογής.

Οι μύκητες είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την ύπαρξη του πλανήτη εφόσον η δουλειά τους είναι να αποδομούν ότι αποβάλλεται από το περιβάλλον. Όταν υπάρχουν μύκητες είναι ένδειξη ενός υγιούς περιβάλλοντος, γι αυτό πρέπει να τους σεβόμαστε και όχι να τους καταστρέφουμε.

Ο σωστός τρόπος για να μαζεύουμε μανιτάρια είναι να χρησιμοποιούμε καλάθια ή διχτυωτές σακούλες γιατί με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στην εξάπλωση τους. Τα μανιτάρια πολλαπλασιάζονται με σπόρους τα οποία με την βοήθεια του ανέμου διασπείρονται στο περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν καταστρέφουμε το μανιτάρι αν το ξεριζώσουμε γιατί αυτό που συλλέγουμε δεν είναι ολόκληρο το σώμα του μανιταριού επειδή αυτό βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση είναι να καταστρέψουμε το μικρό -περιβάλλον, δηλαδή τα φυτά, που μαζί με αυτά έχει ζωτική σχέση ο μύκητας και που μέσα σε αυτά αναπτύσσεται .

Στην περιοχή του Λασιθίου κάποια από τα είδη που φυτρώνουν και μπορούμε να τα καταναλώσουμε είναι:

Αγκισαρίτης ή Λακτάριος ο νόστιμος . Το συγκεκριμένο μανιτάρι το γνωρίζουμε από το πορτοκαλί υγρό (γάλα) που κρύβει στην σάρκα του, η οποία έχει την ίδια απόχρωση.

 Μπλάβος ή Λεπίστα η γυμνή έχει χρώμα βαθύ μπλε , είναι σαρκώδης και έχει άρωμα φρούτων. Φυτρώνει σε μεγάλο υψόμετρο και συνήθως κάτω από βελανιδιές και εκεί που υπάρχει μεγάλο υπόστρωμα από πεσμένα φύλλα.

Ασπροπρινίτης ή Κλιτοκύβη γαιότροπη η γιγάντια (τρέπει προς στη γη το κεφάλι) ως μύκητα τον αναγνωρίζουμε από το άσπρο του χρώμα και το μεγάλο μέγεθος του που φτάνει μέχρι και τα 45 εκατοστά. Το χαρακτηριστικό του Ασπροπρινίτη είναι ότι τον συναντάμε να φύεται σε γραμμές ή κύκλους.

Ο Αγκαθίτης ή Πλευρωτός του γαιδουράγκαθου , φυτρώνει σε υψηλό υψόμετρο και ο Πλευρωτός του Άρτικα φυτρώνει σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Κουρουπάκι ή Κουκουλίτης ή Αγαρικό το Πεδινό είναι το μανιτάρι που συναντάμε συνήθως στα Super markets .

Τα μανιτάρια που φυτρώνουν στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά νόστιμα εξαιτίας της ποικιλομορφίας του βιότοπου, από αρωματικά φυτά, μεγάλη ποικιλία θάμνων, χόρτων και δέντρων που κάνουν την διαφορά και προσδίδουν αυτή την ιδιαίτερη γεύση που τα καθιστούν τόσο εύγευστα .

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε δεν είναι τόσο η συλλογή των μανιταριών ή των χόρτων αλλά η σύνδεση μας με το περιβάλλον, μέσω της ενασχόλησης μας με την γνώση τους. Στη φύση ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας , γνωρίζουμε πως πρέπει να κινούμαστε μέσα σε αυτό , νιώθουμε την αλληλοεξάρτηση που υπάρχει. Όλο αυτό μας κάνει να βλέπουμε με διαφορετική ματιά το περιβάλλον και αυτό μας βελτιώνει.

Εννοείται βεβαίως ότι δεν συλλέγουμε και δεν καταναλώνουμε μανιτάρια των οποίων την εδωδιμότητα δεν γνωρίζουμε απολύτως. ή αν δεν έχουμε μαζί μας κάποιον που τα γνωρίζει πολύ καλά. Οι πληροφορίες που μεταφέρουμε είναι ενδεικτικές και έχουν μόνο ενημερωτικό σκοπό.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.