Βρούτσης – 800 ευρώ: Οι ημερομηνίες καταβολής – Σκέψεις για επιπλέον ενίσχυση

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

15-17 Απριλίου το πρώτο «κύμα» πληρωμώνΑπό τις 15 έως τις 17 Απριλίου θα καταβληθεί το πρώτο «κύμα» πληρωμών του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ, το οποίο αφορά εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο ίδιος υποστήριξε πως πρόκειται για ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο είναι «αφορολόγητο, ακατάσχετο, καθαρό και μη συμψηφιστέο».

Το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι το σύστημα θα κλειδώσει στις 10 Απριλίου, ενώ στις 11 και 12 Απριλίου θα υπάρξει περιθώριο για διορθώσεις.

Στις 14 Απριλίου, όπως εξήγησε, θα υπάρξει κενή ημέρα και την αμέσως επομένη θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των 800 ευρώ.

Το δεύτερο «κύμα» πληρωμών θα αφορά το διάστημα 25 – 27 Απριλίου, ενώ το τρίτο «κύμα» θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε παράλληλα, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (σ.σ. με κυβερνητική απόφαση) έχουν περιθώριο υποβολής των σχετικών αιτήσεων έως τις 10 Απριλίου.

Αντίθετα, η προθεσμία για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της μείωσης του τζίρου (σ.σ. ΚΑΔ) εκπνέει στις 20 Απριλίου.

Από την 1η Απριλίου, και ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ, αντίστοιχες αιτήσεις υποβάλλουν και οι εργαζόμενοι στις παραπάνω δύο κατηγορίες των επιχειρήσεων.

Τι ισχύει με το Δώρο Πάσχα

Την ίδια ώρα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο Δώρο Πάσχα, εξηγώντας ότι όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ, θα λάβουν κανονικά το Δώρο έως τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη

«Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη».

Αντίθετα, όσοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ και εργάζονται σε επιχείρηση που έχει πληγεί από τον ιό, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα έως τις 30 Ιουνίου.

Ενίσχυση 800 ευρώ και µετά τις πρώτες 45 ηµέρες

Με έναν δεύτερο κύκλο ειδικών αποζημιώσεων εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο να αντιµετωπίσει τη… µετά Απρίλιο εποχή, αν η επέλαση του κορονοϊού COVID-19 δεν επιτρέψει την εαρινή αναστολή των έκτακτων µέτρων.

Το κυρίαρχο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ και µετά τις πρώτες 45 ηµέρες, πάντα ανάλογα µε την πορεία εξάπλωσης του ιού.

Εφόσον τα προσωρινά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και η περιορισµένη λειτουργία βάσει ΚΑ∆ αφήσουν το αποτύπωµά τους και τον Μάιο, εν συνόλω ή µερικώς, η στήριξη των εργαζοµένων που βρίσκονται ή θα βρίσκονται σε αναστολή σύµβασης αναµένεται να ακολουθήσει το ίδιο σχήµα: έκτακτη αποζηµίωση 800 ευρώ για 45 ηµέρες.

Πηγή: Έθνος

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.