Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ – Συνεδριάζει ξανά η σκοπιανή Βουλή για τις αλλαγές στο Σύνταγμα


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 11 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται στην πΓΔΜ προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για την έγκριση της αναθεώρησης του συντάγματος βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση μεταφέρθηκε για σήμερα στις 13:00.

Η μετάθεση της συνεδρίασης οφείλεται σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος, μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης έλειπε ένας βουλευτής για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ την πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA», που διαθέτει δύο βουλευτές, και το οποίο θέτει ως όρο για να δώσει τη συγκατάθεσή του να υπάρξει μια διατύπωση στο Σύνταγμα αναφορικά με την υπηκοότητα, προκειμένου οι αλβανικής καταγωγής πολίτες της χώρας να μην αναφέρονται ως «Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά να υπάρξει μια διαφορετική διατύπωση για αυτούς και μόνο στην αλβανική γλώσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα αυτό.

Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος.

Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.