ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ


0
(0)

ΘΕΜΑ: Να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και των Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην διοίκησή τους (ν.4706 /2020) προωθεί από το «παράθυρο» συνολικότερες αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ. Συγκεκριμένα, ενώ το Καταστατικό της εταιρείας προβλέπει τον ορισμό του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με επιμερισμό των μελών του ανάμεσα στο Δημόσιο, τους Μετόχους (μεγάλους και μικρότερους) και τους Εργαζομένους, με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς αντίστοιχα (7-2-2-2), προωθείται η κατάργηση αυτής της πρόνοιας προκειμένου να μπορούν να επιλέγονται τα μέλη του νέου 11μελούς Δ.Σ. ενιαία, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων, σε μια σημαντική επιχείρηση για την ελληνική οικονομία, όπως τα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ.

Στην ουσία η Κυβέρνηση καταργεί τη συμφωνία των Μετόχων του 2003 για τα ΕΛΠΕ-που διασφάλιζε τα συμφέροντα του Δημοσίου-και παραδίδει την επιχείρηση στον πλήρη έλεγχο του ιδιώτη μετόχου και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, ενώ ταυτόχρονα καταργεί και τους εκπροσώπους των Εργαζόμενων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης. Το Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτεί καμία απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων, καταγγέλλοντας αυτές τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις και ζητώντας να σταματήσει άμεσα αυτή η διαδικασία που γίνεται στο όνομα της… προσαρμογής της εταιρείας στη νέα νομοθεσία.

Επειδή στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της 20ης Μαΐου 2021 η Κυβέρνηση θα προωθήσει τις προαναφερόμενες αλλαγές χρησιμοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ ως «Δούρειο Ίππο», για την παράδοση της Δημόσιας Περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, με την πλήρη εκχώρηση του Management της Εταιρείας στον ιδιώτη και την απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου για διορισμό της Διοίκησης στα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ

Επειδή αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε μια αβέβαιη πορεία τα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ και το μόνο βέβαιο είναι πως κερδισμένος θα είναι ο μεγαλομέτοχος ιδιώτης

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν το ΤΑΙΠΕΔ στην εκχώρηση – δίχως κανένα αντάλλαγμα – του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ;
  2. Πώς διασφαλίζεται η συμμετοχή των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αρβανιτίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Ανδρέας Λοβέρδος

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Χρήστος Γκόκας

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Μουλκιώτης

Βασίλης Κεγκέρογλου

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεδιάσκεψη με τους Γραμματείς των Τομέων

1. Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, όπως και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι.

Ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών.

Δεν φθάνουν οι επικοινωνιακές κινήσεις που δημιουργούν εφησυχασμό.

Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων. Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς και να παρθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουμε προτείνει.

2. Η Κυβερνητική επίθεση στους εργαζομένους κλιμακώνεται.

Ξεκίνησαν :

Με την Υπονόμευση των κλαδικές συμβάσεις, ευνοώντας τους ασύδοτους εργοδότες.

Συνέχισαν με το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά με το Πρόγραμμα Συνεργασία.

Και όταν αυτό απέτυχε άφησε 600.000 εργαζόμενους να ζουν για πολλούς μήνες, με το επίδομα των 534 ευρώ.

Και τώρα: προχωρούν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το απαράδεκτο Εργασιακό Νομοσχέδιο.

• Αφαιρούν την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μη πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες.

Αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του. Στην πράξη καταργούν το οκτάωρο.

Η ψηφιακή κάρτα, δεν θα εφαρμοσθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά μόνο «πειραματικά».

• Διευκολύνουν την απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας δραστικά τους λόγους της επαναπρόσληψης εργαζομένων που κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις.

• Διαλύουν ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απομακρύνοντας το από τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορεί να μη βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους, και οι Υπουργοί να προβάλλουν ως ανευθυνοϋπεύθυνοι για την ασυδοσία.

• Περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από την απόλυση.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης συμμετείχε σήμερα στην πορεία διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), με παρουσία της ΓΣΕΕ, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που «φιλοξενεί» για πρώτη φορά στα χρονικά του Υπουργείου, αίτημα διαβουλεύσεων από την εταιρία «ELFE S.A.» για την διενέργεια ομαδικών απολύσεων.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις πρακτικές της εργοδοσίας του εργοστασίου που τους «θέλει» εκτός δουλειάς, μεθοδεύοντας τη μαζική απόλυσή τους.

Το αίτημα για ομαδικές απολύσεις αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία της Καβάλας και τους εργαζόμενους.

Καμία απόλυση στα Λιπάσματα Καβάλας!

Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Συνέντευξη του Χρήστου Πρωτόπαππα, πρώην υπουργού – μέλους του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, στον Alpha 98.9 και την εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες»

Για το άνοιγμα και το lockdown

Τυπικά τελειώνει το lockdown. Δεν γινόταν να συμβεί αλλιώς. Και η κοινωνία και η οικονομία έφτασαν στα όριά τους. Κάποια στιγμή έπρεπε να ανοίξουμε. Το θέμα είναι πώς ανοίγουμε. Γιατί το άνοιγμα δεν σημαίνει, ότι τα παρατάμε όλα και πως όλα πηγαίνουν ωραία και καλά. Πρέπει να προσέχουμε. Κι εμείς πρέπει ως πολίτες να προσέχουμε, αλλά και το κράτος οφείλει να κάνει το χρέος του ως κράτος. Δεν μπορεί να αφήνει τα σχολεία και τα νοσοκομεία στην τύχη τους, τα λεωφορεία να κυκλοφορούν χωρίς παράθυρα και να μην κάνει ελέγχους για την τήρηση της τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους. Δεν γίνεται να μην έχουμε κρατική παρέμβαση, ούτε να εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης την γαλάζια ελευθερία και να ξεχνάει την Κρήτη και τις άλλες τουριστικές περιοχές. Είναι επικίνδυνη η αντίληψη «έδωσα τα self test και καθάρισα».

Για τον τουρισμό

Με την κ. Γεννηματά μιλήσαμε και με τους ξενοδόχους και με τους εργαζομένους. Δεν ανοίγει ο τουρισμός με τις καλύτερες συνθήκες. Πάρα πολλοί δεν ανοίγουν καν. Υποτίθεται ανοίγει ο τουρισμός, αλλά θα ανοίξει ένα ποσοστό των ξενοδοχείων και μάλιστα χωρίς να προσλάβει όσους τους εργαζόμενους όπως πρέπει. Οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ πίσω ακόμη. Πρέπει οι άνθρωποι να λύσουν προβλήματα. Για παράδειγμα οι Άγγλοι ζητούν τεστ, για να γυρίσουν πίσω οι πολίτες τους, και δεν έχει αποφασιστεί τι τεστ θα είναι αυτά, αν θα είναι μοριακά ή rapid, ποιος θα τα κάνει και ποιος θα τα πληρώνει. Όλα είναι στον αέρα! Και η στήριξη των επιχειρήσεων για τις πάγιες ανάγκες τους και την ρευστότητά τους είναι στον αέρα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λύσει αν θα επαναπροσληφθούν ή όχι. Άρα το θέμα δεν είναι να πανηγυρίζεις, επειδή άνοιξες. Το θέμα είναι το πώς θα ανοίξεις και πώς διασφαλίζεις, ότι αυτή η χρονιά θα πάει καλύτερα από το καλοκαίρι του ’20.

Για τους εμβολιασμούς

Η κ. Γεννηματά είχε προτείνει να εμβολιαστεί το σύνολο των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη την χώρα. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει, ότι ο τουρίστας που θα μας επισκεφθεί θα αισθάνεται ασφάλεια και δεν θα νιώθει ότι κινδυνεύει.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Καταρχήν υπάρχει η περίοδος προ του νομοσχεδίου. Είχαμε υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων από πρόπερσι και είχαμε και το δόγμα «μισός μισθός – μισή δουλειά» με την ευκαιρία της πανδημίας. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που απέτυχε όπως ήταν φτιαγμένο.

Τώρα έχουμε τον τρίτο κύκλο της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Τέσσερα σημεία:

(α) Αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, για να κάνεις διευθέτηση: Σε φωνάζει ο εργοδότης σου, και σου λέει «κάνε μου μία αίτηση, για να δουλεύεις δεκάωρο και θα δω πότε με το καλό θα πάρεις ρεπό». Έτσι, ο εργοδότης γλιτώνει τις υπερωρίες και σε βάζει να δουλεύεις παραπάνω όποτε θέλει και για όσο διάστημα θέλει. Ο κύριος Χατζηδάκης λέει «θα βάλουμε κάρτα εργασίας», η οποία όμως θα γίνει σε τρία τέρμινα. Θυμίζει το e-ΕΦΚΑ του κ. Βρούτση, που εξαγγέλθηκε, απέκτησε όνομα και ακόμα δεν έχει πάρει υπόσταση.

(β) Το δεύτερο σημείο είναι η απελευθέρωση των απολύσεων: Απολύει μαζικά ένας εργοδότης, πας στα δικαστήρια, κερδίζεις το δικαστήριο και δεν σε επαναπροσλαμβάνει. Θα έχει δικαίωμα να μην σε επαναπροσλάβει και απλώς θα πρέπει να σε αποζημιώσει λίγο παραπάνω.

(γ) Τρίτο ζήτημα, είναι η διάλυση της επιθεώρησης εργασίας: Εδώ το κράτος απεκδύεται της ευθύνης του. Λέει ο Υπουργός ότι «εγώ είμαι ανευθυνό-υπεύθυνος, δεν θα κάνω ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά μια ανεξάρτητη αρχή, μια ΜΚΟ». Είναι δυνατόν αυτό; Σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Και φέρνει το παράδειγμα της ΑΑΔΕ. Τι θέλουμε τώρα, να ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια; Την ΑΑΔΕ την επέβαλε η ΤΡΟΙΚΑ και ξέρουμε όλοι πολύ καλά, πώς έγινε αυτό.

(δ) Τέταρτο και τελευταίο είναι τα εργασιακά δικαιώματα: Γιατί καταργείται η επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών; Για να απολύει, όποτε θέλει ο εργοδότης τον συνδικαλιστή με το οποιοδήποτε πρόσχημα; Θα ξαναγυρίσουμε στον ν. 330; Λένε,ότι μερικοί έχουν κάνει ακρότητες. Να πάνε αν έχουν κάνει ακρότητες στην επιτροπή και να υποστούν αυτό, που πρέπει. Δεν μπορείς όμως να λες «τα αφήνω ελεύθερα» και δεν με νοιάζει αν είναι στο στόχαστρο, όποιος θέλει να ιδρύσει σωματείο.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης χτυπάει την έννοια του διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την έννοια της ύπαρξης συνδικάτου. Αυτό είναι μια παλιομοδίτη και παλαιοσυντηρητική λογική. Σήμερα μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, μια εποχή ψηφιακή, που θες ο εργαζόμενος να συμμετέχει στον διάλογο, που θες συνέργειες και συνεργασίες μέσα στην παραγωγή, που θες υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και όχι φθηνό μεροκάματο. Δυστυχώς στην Ελλάδα επιχειρούμε το ακριβώς αντίθετο.

Για την εγκληματικότητα με αφορμή τα «Γλυκά Νερά»

Έχουμε ικανή αστυνομία και εύχομαι να τους συλλάβει, για να τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Όμως κάνουμε τόσες προσλήψεις στην αστυνομία και συνεχώς εξαγγέλουμε σώματα: αστυνομία στο πανεπιστήμιο, αστυνομία διαδηλώσεων, αστυνομία δρόμων. Αστυνομία, για την προστασία της περιουσίας και της ζωής μου θα υπάρξει; Περιπολίες σε αυτές τις περιοχές και αστυνομικά τμήματα θα υπάρξουν ή τα εγκαταλείψαμε; Διότι σε τελική ανάλυση είναι προτεραιότητα να προστατέψεις την ζωή και την περιουσία μου και μετά να μου φτιάξεις αστυνομία συγκεντρώσεων. Ειδικά στην περιοχή αυτή έχουμε εκατοντάδες ληστείες. Είναι η χαρά του κλέφτη. Και λίγο πιο κάτω σε Μενίδι και Φυλή έχουμε τις συμμορίες. Τι θα γίνει;

Ρυθμός Επικαιρότητας | 14.5.2021

Φ. Γεννηματά: Η πανδημία είναι εδώ, παρά την ωραιοποιημένη εικόνα

«Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, όπως και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη με τους Γραμματείς των Τομέων Πολιτικής, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά:

«Ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών. Δεν φθάνουν οι επικοινωνιακές κινήσεις που δημιουργούν εφησυχασμό. Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού, με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων. Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς και να παρθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουμε προτείνει.

Η Κυβερνητική επίθεση στους εργαζομένους κλιμακώνεται. Ξεκίνησαν με την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, ευνοώντας τους ασύδοτους εργοδότες. Συνέχισαν με το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά με το Πρόγραμμα Συνεργασία. Και όταν αυτό απέτυχε άφησε 600.000 εργαζόμενους να ζουν για πολλούς μήνες, με το επίδομα των 534 ευρώ. Και τώρα: προχωρούν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το απαράδεκτο Εργασιακό Νομοσχέδιο. Αφαιρούν την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μη πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες. Αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του. Στην πράξη καταργούν το οκτάωρο. Η ψηφιακή κάρτα, δεν θα εφαρμοσθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά μόνο «πειραματικά». Διευκολύνουν την απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας δραστικά τους λόγους της επαναπρόσληψης εργαζομένων που κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις. Διαλύουν ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απομακρύνοντας το από τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορεί να μη βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους, και οι Υπουργοί να προβάλλουν ως ανευθυνοϋπεύθυνοι για την ασυδοσία. Περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από την απόλυση».

Πανδημία: Να θωρακιστούν υγειονομικά τα νησιά μας

Η κυβέρνηση παρά τις τραγικές απώλειες της χώρας λόγω κορωνοϊού, επιλέγει «ανοίξει» τη νέα τουριστική σεζόν με την ίδια προχειρότητα που το έκανε και πέρυσι, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους των νησιών μας. Αντί να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα προστάτευε τους κατοίκους και θα αποτελούσε κίνητρο προσέλκυσης και εγγύηση για τον Τουρισμό, συνεχίζει να κωφεύει στις ανάγκες της κοινωνίας και τις παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής που ζητά την υγειονομική θωράκιση των νησιών. Μάλιστα, σε μία περίοδο που η αποκλιμάκωση της πανδημίας γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, επιλέγει να αποδυναμώσει τις υγειονομικές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας κάνοντας «μπαλάκι» τους εξουθενωμένους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Καλούμε την κυβέρνηση να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις δομές της νησιωτικής Ελλάδας και να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις τους, όπως δεσμευόταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Περισσότερα ΕΔΩ.

Κόκκινα δάνεια: Θέμα ημερών οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί

Να κρύψει κάτω από το χαλί το διογκούμενο πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιχειρεί μάταια η κυβέρνηση θέλοντας να εξαπατήσει τους πολίτες. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ στην πραγματικότητα το χρέος των πολιτών όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα αυξάνεται με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς να είναι πια, θέμα ημερών. Ουσιαστικά, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, με την οποία βαυκαλίζει τους πολίτες η κυβέρνηση, οφείλεται στην πώλησή τους σε funds! Παράλληλα, ενώ η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου ξεκινά σε 15 ημέρες, η κυβέρνηση δεν έχει συστήσει το φορέα απόκτησης ακινήτων, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στο σπίτι τους (έστω ως ενοικιαστές) οι αδύναμοι δανειολήπτες, ενώ και τα προγράμματα “Γέφυρα” που παρουσίασε ως αντίβαρο στην κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, στην πραγματικότητα απέτυχαν! Περισσότερα ΕΔΩ.

Εργασιακά: Ο κ. Μητσοτάκης χτυπάει την έννοια του διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης & της ύπαρξης Συνδικάτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνησή του χτυπάει την έννοια του διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την έννοια της ύπαρξης συνδικάτου. Πρόκειται για μια παλιομοδίτη και παλαιοσυντηρητική λογική, η οποία δεν έχει θέση στο σήμερα, που μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, μια εποχή ψηφιακή. Στον αντίποδα όσων επιχειρεί και οραματίζεται για τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα ο εργαζόμενος πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο, πρέπει να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες μέσα στην παραγωγή, ενώ παράλληλα έχουμε ανάγκη υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και όχι φθηνό μεροκάματο. Με το νέο νομοσχέδιο αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, απελευθερώνονται οι απολύσεις, διαλύεται η επιθεώρηση εργασίας και καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα. Περισσότερα ΕΔΩ.

ΕΛΠΕ: Να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δημοσίου & των εργαζομένων

Με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην διοίκησή τους, η κυβέρνηση προωθεί από το «παράθυρο» μεγάλες αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ. Καταργεί την πρότερη συμφωνία των Μετόχων του 2003 που διασφάλιζε τα συμφέροντα του Δημοσίου και παραδίδει την επιχείρηση στον πλήρη έλεγχο του ιδιώτη μετόχου, και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, ενώ ταυτόχρονα καταργεί και τους εκπροσώπους των Εργαζόμενων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης! Το Κίνημα Αλλαγής που είχε καταγγείλει εξαρχής αυτές τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις ζητά να σταματήσει άμεσα αυτή η διαδικασία καθώς όπως έχει προειδοποιήσει, δεν θα ανεχτεί καμία απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων. Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.