ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑÎA ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Αμφίβολο, δυστυχώς, φαίνεται να είναι το μέλλον στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικών προϊόντων της χώρας, στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, λόγω αναποτελεσματικής προετοιμασίας και τεκμηρίωσης κατά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού 2023-27 στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ευρύτατα δει την δημοσιότητα, η αμφιβολία για το μέλλον αφορά, τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, την κορινθιακή σταφίδα, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα.

Ειδικότερα, στην σχετική αλληλογραφία για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με την Ελλάδα να αναφέρει ότι «αναγνωρίζει την ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και [ότι] θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης». Παράλληλα, στην ίδια επιστολή από πλευράς της Ελλάδας αναφέρεται ότι «το αναθεωρημένο μέτρο θα είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαμβάνοντας υπόψη την συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα πολιτικής για τα συγκεκριμένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν προς τα Κράτη-Μέλη τονίζεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά με κριτήρια ποιότητας, προκειμένου να επιδοτηθούν τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγονται µε «πράσινες» πρακτικές (π.χ. με στάγδην άρδευση). Παράλληλα, η Επιτροπή βρίσκει ανεπαρκείς τις εξηγήσεις των Κρατών-Μελών, σχετικά με τις παρεµβάσεις τους στο πλαίσιο της συνδεδεµένης εισοδηµατικής στήριξης, όπως προβλέπονται από την Οδηγία Πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ). Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται εγχώρια αγροτικά προϊόντα που επιδοτούνται με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ, να βρεθούν εκτός καθεστώτος ενισχύσεων, αφού κατά τα φαινόμενα οι όροι θα αναθεωρηθούν, με την εισαγωγή των ανωτέρω κριτηρίων.

Δεδομένου ότι η ενδεχόμενη εξαίρεση των ανωτέρω αγροτικών προϊόντων από το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων θα προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στον αγροτικό κόσμο της χώρας και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων που είναι και παράλληλα εξαγωγικά προϊόντα.

Δεδομένου ότι για τους ανωτέρω παραγωγούς οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών τους εργασιών, όσο και για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης των συντελεστών του κόστους παραγωγής.

Δεδομένου ότι αν τα παραπάνω ισχύσουν, η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα πολλών Eλλήνων παραγωγών θα πληγούν ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές που στηρίζονται στην καλλιέργεια των ανωτέρω προϊόντων και για τις οποίες ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό οικονομικό μοχλό.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο σκεπτικό δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, την κορινθιακή σταφίδα, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα, χωρίς κανένα διάλογο και ενημέρωση με τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων;
  2. Διατίθεστε να προβείτε στον διάλογο που δεν έγινε με τους παραγωγικούς φορείς και να αναθεωρήσετε την στάση σας και να προβείτε σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και να προστατευτεί το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Γεώργιος Φραγγίδης

ΟΜΙΛΙΑ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ : ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΝΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΟΧΙ

«Σύμμαχοι ΝΑΙ Δορυφόροι ΟΧΙ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση με θέμα ««Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, που ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής μας επιβίωσης, μπορεί και πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στην αμυντική και ευρύτερα στην Εθνική μας ισχύ.

Η άμυνα της χώρας, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ή υποχρέωση μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια πολυπαραγοντική και πολύπλευρη διαδικασία που εμπλέκει πλήθος συντελεστών οι οποίοι με την κατάλληλη πολιτική συνδιαμορφώνουν την ισχύ του κράτους και της Εθνικής Άμυνας.

Οι εθνικοί πόροι, ανθρώπινοι, οικονομικοί και φυσικοί, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση τους, η αποτελεσματική διπλωματία και εξωτερική πολιτική, οι διεθνείς συνεργασίες και οι αμυντικές συμμαχίες και βεβαίως η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αμυντική θωράκιση της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση όλων, η Εθνική Συνεννόηση και η διαμόρφωση Ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής, που υπενθυμίζω ότι ήταν πάντα στις προτεραιότητες του Ανδρέα Παπανδρέου και όλων των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ.

Ναι, η Ελλάδα Ανήκει στους Έλληνες, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει σε αμυντικό οργανισμό και οφείλει να αναπτύσσει στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες

Η Φώφη Γεννηματά, τα τελευταία χρόνια δεν κουράστηκε να μιλά για την ανάγκη διαμόρφωσης Εθνικής γραμμής και τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον πριν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Την αρνήθηκαν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στη διαμόρφωση της Εθνικής Ισχύος κρίσιμο ρόλο έχει όλη η εσωτερική πολιτική. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή και η Εθνική Λαϊκή Ενότητα, η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση αρραγούς Εθνικού μετώπου τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζει με τον νέο Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.

Τιμούμε τις ιστορικές παρακαταθήκες μας και τον πατριωτικό χαρακτήρα της Παράταξης μας, έχουμε καθαρές, σταθερές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις και το αποδεικνύουμε καθημερινά τόσο στην Βουλή όσο και στην Κοινωνία.

Η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη ισχυρή Εθνική Στρατηγική.

Το Διεθνές και Περιφερειακό περιβάλλον μεταβάλλονται διαρκώς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως και άγνωστη τελική έκβαση. Κυριαρχούν η ρευστότητα και η αβεβαιότητα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει, ακόμη και εν μέσω του πολέμου, την επιθετικότητά της με προκλητικότατες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου χώρου. Προβάλει συνεχείς διεκδικήσεις στα πλαίσια μιας απαράδεκτης αναθεωρητικής πολιτικής και προσπαθεί να ενισχύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, εμφανιζόμενη ως επιτήδειος ουδέτερος και υποκρινόμενη τον ειρηνοποιό.

Τα επιτακτικά αιτούμενα στην Ε.Ε είναι η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, η ενιαία μεταναστευτική πολιτική και το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα η Ε.Ε οφείλει να καταδείξει έμπρακτα ότι δεν είναι ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα η εφαρμογή πολιτικών σχεδίων αναθεωρητισμού από όπου κι αν προέρχονται.

Πρώτα όμως, οφείλουμε εμείς, Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις, με Εθνική συνεννόηση, να χαράξουμε εκείνη την Εθνική γραμμή που θα διασφαλίζει τις θέσεις και τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.

Την ασφάλεια της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τη διασφάλιση της θαλάσσιας επικράτειας της Ελλάδας και της Κύπρου, την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και των αναθεωρητικών σχεδίων της, αλλά και την ανάδειξη της Χώρας μας όχι μόνο σε ενεργειακό κόμβο αλλά και σε χώρα παραγωγής ενέργειας με την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων.

Καλό θα ήταν η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός να συμπεριλάβει στην ατζέντα του τους παραπάνω στόχους, ενόψει του επικείμενου ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Ελπίζουμε να μην γυρίσει άπραγος και με άδεια χέρια και μετά να διαμαρτύρεται για την κριτική που ο ίδιος προκαλεί όπως στην τελευταία σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης στο θέμα του ενεργειακού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που είναι βασικός συντελεστής στη διαμόρφωση της εθνικής ισχύος, δυστυχώς πάσχει.

Από το 2015 έως σήμερα, βιώνουμε την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που αποτυπώνεται ανάγλυφα και με τις διαδοχικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Με δεδομένο το έλλειμα στην κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, είμαστε υπέρ των διμερών Αμυντικών Συνεργασιών και Συμμαχιών και δεν αμφισβητούμε τις διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες και μάλιστα σε μια κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο.

Αντίθετα θεωρούμε ότι αυτές πρέπει να ενισχύονται. Όμως, άλλο σύμμαχοι κι άλλο δορυφόροι και αυτή είναι μια κορυφαία διαφορά ανάμεσα στην αντίληψη της Δεξιάς και αυτή της Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι Διεθνείς Σχέσεις και οι Συμμαχίες, πρέπει να εδράζονται σε βάση ισοτιμίας και αμοιβαιότητας. Δυστυχώς, τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπόρεσαν ούτε σε αυτό το θέμα να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε αυστηρή κριτική επί της διαπραγματευτικής τακτικής και των αποτελεσμάτων. Και επειδή αντί απαντήσεων στα σοβαρά ερωτήματα που θέσαμε στην συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής, ακούστηκαν ευφυολογήματα του είδους «οι βάσεις φεύγουν, οι βάσεις μένουν» και αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ, ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, προέβλεπε το κλείσιμο των βάσεων και τη συνέχιση λειτουργίας ορισμένων και αυτό έγινε.

Η πρώην βάση π.χ στις Γούρνες Ηρακλείου παρά την μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της, σήμερα φιλοξενεί δραστηριότητες επιστημονικής, κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Εκπαιδευτήρια, το ΕΛΚΕΘΕ και τον Θαλλασόκοσμο, Αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινωνικές και διοικητικές δομές, το δημαρχείο αλλά και το διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης, για το οποίο επιτρέψτε μου να αναφέρω την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Οικονομικών σήμερα που παρακολουθεί άπραγο την απαίτηση της ΕΤΑΔ να αρπάξει από την τοπική κοινωνία το χώρο.

Η αρχική συμφωνία, προέβλεπε επίσης αντισταθμιστικά οφέλη και έθετε τέλος στην επ΄ αόριστον λειτουργία, παρέχοντας στην χώρα μας το πλεονέκτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ως απόρροια της συμφωνίας, η Ελλάδα παρέλαβε δωρεάν από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη, αντιτορπιλικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις δεν είδαμε να απορρέουν από την τροποποίηση του 2020 ή τη σημερινή. Αντίθετα δεν παίρνουμε τίποτε σε πολεμικό υλικό και επανέρχεται η επ΄ αόριστον λειτουργία τους, μετά την 5ετία.

Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα ευφυολογήματα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ας κάνει την αυτοκριτική της για το Α΄ πρωτόκολλο τροποποίησης, που κυρώθηκε μεν το Γενάρη του 2020 αλλά το είχε διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό έδινε επιπλέον βάσεις στις ΗΠΑ και μάλιστα όπως προείπα, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Στον ίδιο δρόμο συνέχισε και η Ν.Δ, η οποία τον Οκτώβριο του 2021 υπέγραψε το Β΄ πρωτόκολλο τροποποίησης που σήμερα καλούμαστε να κυρώσουμε.

H νέα τροποποίηση προσθέτει 4 νέες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ε.Δ, εντός των οποίων επιτρέπεται στις ΗΠΑ να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες.

Όλως τυχαίως, το Πρωτόκολλο έρχεται προς κύρωση λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και συνοδεύεται από επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι η νέα επικαιροποιημένη ΣΑΑΣ επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Είναι όμως απορίας άξιον γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στην τροποποιημένη συμφωνία:

1ον Όσα θετικά αναφέρονται στην επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και την εδαφικής ακεραιότητας των δύο μερών όπως και η σταθερή προσήλωση των μερών στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσω της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου και

2ον Οι προβλέψεις του νόμου των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Η αποτυχία της Κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στην τροποποιημένη συμφωνία τα καθιστά μή διεκδικήσιμα στο πλαίσιό της.

Η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει:

– Τελικά, διεκδικήσαμε κάτι; Πήραμε κάτι μέσω της συμφωνίας;

– Οι ΗΠΑ εγγυώνται τα σημερινά σύνορα της χώρας μας; Δεσμεύονται να προστατέψουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας;

– Γιατί δεν προβλέφθηκαν συμβατικά κάποιες εγγυήσεις για τη στήριξη της ασφάλειας μας;

Για τη στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας σε περίπτωση εμπλοκής μας με την Τουρκία;

– Πήραμε κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για να ενισχύσουμε την άμυνά μας ;

– Πετύχαμε κάποια οικονομικά οφέλη από την “ενοικίαση” των αναφερομένων βάσεων;

Και το σημαντικότερο: -Γιατί υποβαθμίσατε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και αποδεχθήκατε, την απαλοιφή της υποχρεωτικής επαναδιαπραγμάτευσης μετά την πάροδο της 5ετίας;

Κακώς συμφωνήσατε να παραμένει σε ισχύ επ΄ αόριστον η Συμφωνία και για να τερματιστεί ή να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση να χρειάζεται γραπτή καταγγελία δύο χρόνια νωρίτερα.

Δεσμεύσατε τις επόμενες κυβερνήσεις και περιορίσατε τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Έτσι αντιλαμβάνεστε την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων σε μια ρευστή γεωπολιτικά περίοδο;

Τέλος, οφείλετε να ενημερώσετε τώρα την Βουλή για όσα αναφέρουν δημοσιεύματα σχετικά με το αίτημα του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τούρκικων F16 αλλά και την πώληση επιπλέον αεροπλάνων.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση όχι μόνο απώλεσε μια ευκαιρία αλλά υπέγραψε και μια ετεροβαρή συμφωνία. Η Ελλάδα δίνει πολλά και δεν φαίνεται να παίρνει τα ανάλογα.

Η διαπραγματευτική σας προσπάθεια και το αποτέλεσμα της δεν αξίζουν το Ναι.

Στην κρίσιμη όμως αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της Στρατηγικής Συμμαχίας με τις ΗΠΑ και αυτό είναι το νόημα της θετικής μας ψήφου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η αντιστροφή των αρνητικών τροποποιήσεων της Συμφωνίας, προφανώς μπορεί και πρέπει να γίνει αλλά από μια άλλη κυβέρνηση και δεν εννοώ μόνο με άλλη σύνθεση

και προπάντων σοβαρή και ικανή να πετυχαίνει εθνικούς στόχους.

Μια κυβέρνηση που θα στοχεύει στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο και θα προωθεί όλους τους παράγοντες ενδυνάμωσης της Εθνικής Ισχύος.

Και να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΛΩΣΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αμέσως μας βρήκε στην Βουλή της Εσθονίας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Βουλευτές από 12 κράτη μέλη καθώς και Σουηδοί και Φινλανδοί Βουλευτές και από ευρύτατο κομματικό φάσμα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενθουσιασμού.

Η οικογένεια των κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλωσορίζει την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί το ΝΑΤΟ. Οι Φινλανδοί είναι ένα δημοκρατικό έθνος που έχει αποδείξει με αγώνες και με το αίμα του την προσήλωση του στις αξίες της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ανοικτής κοινωνίας.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία στρέφει τους λαούς, τον έναν μετά τον άλλον γιατί έπονται και οι Σουηδοί, εναντίον των Ρώσων εισβολέων και ενεργοποιεί τα δημοκρατικά και αμυντικά αντανακλαστικά όλων των λαών του δυτικού κόσμου.

Η αίτηση της Φινλανδίας αποτελεί δεύτερη ήττα για τον Ρώσο Πρόεδρο μετά από εκείνη στο πεδίο της μάχης, που νόμιζε πως θα καταλάβει το Κιέβο αμέσως. Τώρα υφίσταται μείζον πολιτικό πλήγμα στο πιο ευαίσθητο θέμα: στην εικόνα που προέβαλε πως κράτη της περιοχής είναι δορυφόροι του. Αυτό που χαρακτηριζόταν ως «φινλαδοποίση» έλαβε τέλος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ DIGITALSOCIETY.GR ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αναρτήθηκε στην ψηφιακή πύλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής digitalsociety.gr το προγραμματικό πλαίσιο, που παρουσίασαν στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο επικεφαλής του In Social πρώην Υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής της Κ.Ο., κ. Ηλίας Κικίλιας.

Το κείμενο βάσης διαλόγου τίθεται προς διαβούλευση με τα μέλη του Κινήματος και θα εμπλουτιστεί περαιτέρω σε σειρά θεματικών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες. Το πρόγραμμα του Κινήματος στην τελική του μορφή θα επισφραγιστεί σε προγραμματική συνδιάσκεψη το Φθινόπωρο. Το σχέδιο έχει στο επίκεντρο τη νέα γενιά και θέτει τα θεμέλια προγραμματικού διαλόγου για το Κοινωνικό Κράτος, την Δημογραφική Αναγέννηση, ένα δικαιότερο Φορολογικό Σύστημα, την Ενεργειακή Κρίση, σύγχρονους θεσμούς απέναντι στο πελατειακό κράτος, πολιτικές για την Διαχείριση Κρίσεων, την Εργασία, την Υγεία, την Παιδεία και μια ολοκληρωμένη Βιομηχανική Παραγωγή.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΒΟΥΛΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟΣ

’ Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών’’ τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ και επικεντρώνονται:

-Στην απάλειψη του άρθρου 51 του ΟΗΕ για τη νόμιμη άμυνα, που είναι σημαντική γιατί αίρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τη Συνθήκη των Παρισίων και νομιμοποιεί το δικαίωμα στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά για την προβολή νόμιμης άμυνας απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή.

-Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, ούτε αναγράφεται ότι αυτά θα αποδέχονται τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναερίου χώρου, που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για εμάς αφού συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

-Στην ευκαιρία που χάθηκε να ενταχθούν τα αεροδρόμια της Σκύρου και της Λήμνου στην Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία. Να απαιτήσει η χώρα μας και να πετύχει περισσότερες εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, με προφανή οφέλη για την εθνική ασφάλεια.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ήττα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.

‘’Θα πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γιατί μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχουν καθαρές σχέσεις.

Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει βουβός και άβουλος σύμμαχος.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης, που υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε σθεναρά και ξεκάθαρα στην πρόθεση ευρωπαϊκών χωρών να πουλήσουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, πετυχάινοντας σχετικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση του με τον κ.Μπάιντεν και στο Κογκρέσο να αναδειχθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, η επιθετικότητα, η περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κυρίως η συμπεριφορά της στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Συρία και στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις 1266 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και τις 88 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν ως σήμερα.

Τόνισε με έμφαση ότι ‘’ η Ελλάδα, μια δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να καλείται να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις απέναντι σε μια ξεκάθαρα επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη που κινείται, σαφέστατα, εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας.

Aναφερόμενος στις απαξιωτικές αναφορές του κ.Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Κατρίνης μίλησε για προσωπικό μένος του κ.Μητσοτάκη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε : ‘’ Το προσωπικό πολιτικό σας μέγεθος δεν συγκρίνεται ούτε πρόκειται ποτέ να συγκριθεί με το μέγεθος του Ανδρέα Παπανδρέου.Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια στους Έλληνες πολίτες.’’

Σε ότι αφορά στις αναφορές του κ.Τσίπρα στο 1990 και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ.Κατρίνης κάλεσε τον κ.Τσίπρα να θυμηθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κόμμα του μαζί με τη Νέα Δημοκρατία είχαν παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Καταλόγισε υποκριτική στάση στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας αυτο που είχε πει ο αποχωρήσας πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Πάϊατ ότι ΄΄η αναγέννηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.’’

΄΄ Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως λόγο καταψήφισης σήμερα της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας την Τουρκία. Την Ελληνογαλλική όμως συμφωνία που προστατεύει τη χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή, για ποιο λόγο την καταψήφισε;Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε κάθε κίνηση που γίνεται για ειρήνευση και διευθέτηση των διαφορών στη βάση πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

΄΄Η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσε να αναλάβει και είχε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες με διεθνή απήχηση και εμβέλεια. Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί αυτή τη δυνατότητα, αυτό το βηματισμό.

Γιατί αυτός που είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας κύριε Μητσοτάκη δεν στέκεται ποτέ ακίνητος.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2022

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Στις 10.30 το πρωί θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα.

Στις 11.30 θα μεταβεί στη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Καλαμαριάς (Εθνικής Αντιστάσεως 128) και κατόπιν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο Καλαμαριάς).

Στις 13:30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα επισκεφτεί τον Σύλλογο Ποντίων Καλαμαριάς.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΞΥΠΟΛΗΤΗ ΣΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΞΥΠΟΛΗΤΗ ΣΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε:

Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση ότι το πρόσωπο που σήμερα πλανάται στην αίθουσα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εγώ θα ήθελα ειλικρινά να αφήσετε ήσυχο τον Ανδρέα. Παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων. Μιλά ο Πρωθυπουργός για τις βάσεις. Δεν ήξερα ειλικρινά ότι έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό και ότι είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε. Κατάλαβα, όμως, από αυτά που είπε ότι αντέγραψε απλώς την προπαγάνδα της τότε Δεξιάς. Ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η ΝΑΤΟϊκή βάση στο Άκτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ. Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του; Μας είπαν ότι οι Αμερικανοί τον χειρίστηκαν. Δεν χειρίστηκαν κανένα Παπανδρέου διότι του είχαν εμπάργκο σε όλη τη δεκαετία του ‘80. Και όταν το 1993 του επέτρεψαν να πάει στην Αμερική και βγήκε στο πόντιουμ μαζί με τον Κλίντον και του είπαν του Κλίντον γιατί μία συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για 15’ κράτησε μία ώρα, ο Κλίντον απάντησε: «Γιατί ο Παπανδρέου διδάσκει παγκόσμια ιστορία και παγκόσμιες κατανομές ισχύος και ως μαθητής έπρεπε να ακούσω το δάσκαλο». Για ποιον μιλάτε με αυτό τον τρόπο και με αυτή την έπαρση; Ο καθένας να το χειρίζεται όπως νομίζει. Ο κ. Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993, αυτός που κατηγορήθηκε, και τον Ιούνιο του 1994 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι. Και ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν εκείνη την εποχή τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη. Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος. Γιατί ολοένα και περισσότερο θα τον θυμούνται οι Έλληνες. Γιατί όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, τη δύναμη να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Κοινή Δήλωση

Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Και Χρήστου Γκόκα, Υπεύθυνου ΚΤΕ Υποδομών και Μεταφορών

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου 4808/2021, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης να πλήττει καίρια την συλλογική διεκδίκηση και εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Με άλλοθι τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη – που έδωσε χαριστική βολή στον εμβληματικό συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 – η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., ζητά φυλάκιση και χρήματα από συνδικαλιστές, επειδή συμμετείχαν σε 3ωρη στάση εργασίας, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ώστε να διεκδικηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

Είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα των νομοθετημάτων της Νέας Δημοκρατίας διαταράσσουν την κοινωνική δημοκρατία.

Ο εκφοβισμός των εργαζομένων πρέπει να σταματήσει άμεσα, καθώς με την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και την ισοπέδωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων γίνεται όλο και πιο ζοφερό.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών – τριών στις 12 Μαΐου, γενέθλια ημέρα της Φλόρενς Νάιτινγκέιλ, πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο και κοινωνική προσφορά.

Φέτος, το θέμα που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής για την ημέρα αυτή είναι: «Νοσηλευτές: μια φωνή που καθοδηγεί – Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε το δικαίωμα για εξασφάλιση Παγκόσμιας Υγείας, εστιάζοντας στην ανάγκη να προστατευτεί και να υποστηριχθεί το επάγγελμα του νοσηλευτή, προκειμένου να ενδυναμωθούν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο».

Οι νοσηλευτές/τριες είναι τα πρόσωπα που με επιστημοσύνη και ανθρωπιά στέκονται δίπλα στον άνθρωπο που ασθενεί, παρέχοντάς του υψηλές υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας στο νοσοκομείο, στο σπίτι, σε κοινωνικές δομές.

Η πανδημία ανέδειξε τη σημαντικότητα του ρόλου του νοσηλευτή αλλά αποκάλυψε και τις αδυναμίες που εμφανίζουν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο από την υποστελέχωση και την αποεπένδυση. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα φροντίδας υγείας και στην ασφάλεια των ασθενών. Η χώρα μας δυστυχώς είναι ουραγός στην Ευρώπη σε αναλογία νοσηλευτών/κατοίκων, τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται όσο γηράσκει ο πληθυσμός και αποσύρονται παλιά νοσηλευτικά στελέχη.

Χρειάζεται να επενδύσουμε στη Νοσηλευτική, να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των νοσηλευτών/τριών και επιτέλους να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους εντάσσοντάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό δυναμικό υψηλών δυνατοτήτων, τόσο ποσοτικά (κατάλληλη αναλογία νοσηλευτών/ασθενών) όσο και ποιοτικά (μέσω εκπαίδευσης). Οι επαρκείς προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούν εγγύηση για ασφαλή και ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.