ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΑ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΗΣ Η ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Σε ερώτηση προς τον Yπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα προχώρησαν 16 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο συνυπογράφοντα τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μιχάλη Κατρίνη, σε σχέση με τις προβληματικές διαδικασίες που εμποδίζουν δεκάδες χιλιάδες, αδύναμους οικονομικά, ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν χρήση του δικαιώματος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4223/2013.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως παρά τις ευεργετικές προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, και φέτος, ο τρόπος επιλογής των φορολογουμένων που δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α παραμένει προβληματικός, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης, λανθασμένα, θεωρεί πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται.

Έτσι, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα καλούνται και φέτος να πληρώσουν στο ακέραιο τον εν λόγω φόρο.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, αυτό συνέβη διότι σε σχετική απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται λανθασμένη διαδικασία υπολογισμού και εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ του 2022, σύμφωνα με την οποία στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου, συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα τα οποία δεν είναι τακτικά ούτε επαναλαμβανόμενα (π.χ. αποζημιώσεις απολύσεων, ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και ούτε υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης: επιδόματα τέκνων, μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ).

Αποτέλεσμα της παραπάνω αβελτηρίας είναι να προστίθενται αθροιστικά όλα τα παραπάνω ποσά στα λοιπά κανονικά φορολογούμενα εισοδήματα του έτους 2020 και το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να διογκώνεται τεχνητά, ξεπερνώντας τα σχετικά όρια που ισχύουν για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ενδεικτικό, μάλιστα, στοιχείο της παραπάνω κατάστασης είναι πως ο αριθμός των δικαιούχων μερικής και ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε ακόμη περισσότερο και από 1.335.071 το 2021, φέτος οι δικαιούχοι φτάνουν μόλις τους 1.062.000.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Αν έχει πέσει στην αντίληψή του το γεγονός ότι και το 2022 πολίτες με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα καλούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ, παρότι δικαιούνται έκπτωσης 50% ή ακόμη και πλήρους απαλλαγής;
Αν προτίθεται να διορθώσει άμεσα αυτήν την καταφανή αδικία;
Εάν ναι, θα έχει η διόρθωση αναδρομικό χαρακτήρα, τουλάχιστον, για τη φετινή εκκαθάριση;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Yπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες, αδύναμοι οικονομικά, ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να χάνουν το δικαίωμα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ»

Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 7 του Ν. 4223 / 2013, προβλέφθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης εκπτώσεων για τον οφειλόμενο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Και φέτος, όμως, προβληματικός εξακολουθεί να παραμένει ο τρόπος επιλογής των φορολογουμένων που δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης «θεωρεί» ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του παραπάνω νόμου, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα.

Ειδικότερα, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα φέρονται να έχουν απολέσει τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ – αν και κανονικά τη δικαιούνταν – με συνέπεια να καλούνται και φέτος να πληρώσουν στο ακέραιο τον εν λόγω φόρο.

Αυτό συνέβη διότι στην απόφαση Α.1058/06.05.2022 (ΦΕΚ 2240 Β’) του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία υπολογισμού και εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ του 2022, σύμφωνα με την οποία:

στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι μερικής ή ολικής απαλλαγής, συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12 και 19 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ε1) του φορολογικού έτους 2020, δηλαδή ακόμη και εισοδήματα τα οποία δεν είναι τακτικά ούτε επαναλαμβανόμενα, όπως: οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και ούτε υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα τέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, τα επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
Όλα αυτά τα ποσά προστίθενται στα λοιπά – για το έτος 2020 – δηλωθέντα στον πίνακα 4 εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή μισθοί, κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενοίκια, τόκους καταθέσεων, κ.τ.λ.
και στο άθροισμα που προκύπτει, προστίθεται και τυχόν διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, προέκυψαν πολλές περιπτώσεις όπου τα συνολικά ποσά του καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, διογκώθηκαν τεχνητά, ξεπερνώντας τα σχετικά όρια που ισχύουν για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να κληθούν να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, που εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα:

το 2021 το συνολικό ποσό αυτού του είδους των εκπτώσεων ήταν μόλις 88,8 εκατ. €, καθώς κι ότι
ο αριθμός των δικαιούχων μερικής και ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε από 1.335.071, που είχε διαμορφωθεί το 2021, σε περίπου 1.062.000 φέτος (σε 1.000.000 ιδιοκτήτες χορηγήθηκε έκπτωση 50% και σε περίπου 62.000 ιδιοκτήτες χορηγήθηκε πλήρης απαλλαγή), παρά το γεγονός ότι για τον προσδιορισμό των οικογενειακών εισοδημάτων ελήφθησαν υπόψη, όπως και πέρυσι, τα στοιχεία των εισοδημάτων των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2020.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν έχει πέσει στην αντίληψή του το γεγονός ότι και το 2022 πολίτες με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα καλούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ, παρότι δικαιούνται έκπτωσης 50% ή ακόμη και πλήρους απαλλαγής;
Αν προτίθεται να διορθώσει άμεσα αυτήν την καταφανή αδικία;
Εάν ναι, θα έχει η διόρθωση αναδρομικό χαρακτήρα, τουλάχιστον, για τη φετινή εκκαθάριση;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Στους άξονες της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που χτίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προγραμματικές θέσεις σχετικά με τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του Κινήματος στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, με κεντρικό σύνθημα: «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο», που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Αναφέρθηκε στην ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, τον ρεαλισμό και το νέο πολιτικό ήθος που θα διέπει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο. Ένα κόμμα που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες της δημιουργικής Ελλάδας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς, τις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από δεκαετίες πληθωριστικές κρίσεις», τόνισε.

Χαρακτηρίζοντας το δημογραφικό ως το «μεγαλύτερο εθνικό θέμα που αντιμετωπίζουμε», ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μια γενιά που τώρα μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη. «Είμαστε η 4η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την κοινωνία μας μακροπρόθεσμα. Είναι εθνική προτεραιότητα η αντιστροφή. Μόνο με επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζεις την υπογεννητικότητα. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στοχευμένα έργα που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, με επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία», ανέφερε.

Και τόνισε πως η κρίσιμη παράμετρος είναι η μείωση του κόστους για την ελληνική οικογένεια με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με στόχο να διευκολύνεται η συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ως προς την αναγκαιότητα μίας ολοκληρωμένης, δημόσιας πολιτικής για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία, μέσω της δημιουργίας ενός δημόσιου αποθέματος κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια, που πρώτο έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης πρόταξε «να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο δικό τους σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όπως συμβαίνει για πάνω από το 60% των συμπολιτών μας που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα. Οι υπουργοί της, τους πρώτους μήνες της κρίσης, διατείνονταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος. Πράγματι, όλες οι κρίσεις έρχονται απ’ έξω. Αλλά, η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει εξαρχής καταθέσει, όπως η εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος. «Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα προτεινόμενων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς το κράτος ουσιαστικά κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. «Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους», σημείωσε, αναφερόμενος και στην πρόταση για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με ετήσιο κόστος που ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν είναι ποιότητα ζωής να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διορίζονται με πελατειακά κριτήρια», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Επισήμανε για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο. Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν». Όσο για τα «κάλπικα», όπως τα χαρακτήρισε, διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού μας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αφού επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, μας καλεί να συγκροτήσουμε “προοδευτικό μέτωπο”. Ο κ. Τσίπρας μας ζητάει να πούμε τώρα με ποιον θα κυβερνήσουμε. Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει ασθενή μνήμη. Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά, ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά του τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει. Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρουν χαμπάρι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το βράδυ των εθνικών εκλογών η παράταξή μας θα είναι στην όχθη των νικητών, ισχυρή, δυνατή, περήφανη. Και θα κοιτάμε στην όχθη των ηττημένων τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη. Ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος. Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρεπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Μιλώντας για το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει μέλλον μια Ευρώπη που η ενεργειακή της σταθερότητα είναι στα χέρια των Ρώσων, η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. «Δεν είναι αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη γιατί λειτουργεί σαν αργοκίνητο καράβι. Ξέχασε όμως να συμπληρώσει ότι αυτό οφείλεται στις ιδέες και αντιλήψεις της δικής του πολιτική́ οικογένειας που υπονομεύουν όλες τις μεγάλες πολιτικές της ενότητας και της προοπτικής».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας για να αποκτήσει το κόμμα μας δημιουργική δυναμική, να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσει ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη στιγμή αυτή της νέας αρχής θέλω να τονίσω, ότι η επιτυχία μας απαιτεί συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων. Πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους και πως θα δημιουργήσουμε μια εικόνα γνώσεων και επιδιώξεων παρ’ όλο που δεν έχουμε εξετάσει ουσιαστικά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στην πραγματοποίηση της κοινωνικής αλλαγής. Η σημερινή αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει βέβαια και το θέμα της καλύτερης οργάνωσης και της κοινής δράσης. Θα πρέπει όμως να επιδιώξει επίσης το δυσκολότερο θέμα, την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται. Ο λόγος του πρέπει να είναι σύγχρονος. Ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές οφείλει να διαμορφώνει απόψεις για την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, το δημόσιο, το ιδιωτικό, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη στην νέα εποχή˙ να προσθέσει, στις γνωστές αξίες και ιδέες, νέες που εκφράζουν καλύτερα την πραγματικότητα του καινούργιου κόσμου˙ να εντοπίσει τους νέους μηχανισμούς ανισότητας που καλείται να καταπολεμήσει, αλλά και να υποδείξει τους νέους τρόπους κατάκτησης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας˙ να λαμβάνει υπ’ όψη του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι νέες εξελίξεις.

Το ζητούμενο είναι, η προοδευτική παράταξη να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της, να έχει γι’ αυτό μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται. Χρειάζεται να αντιμετωπίζει τα κοινωνικά φαινόμενα ως στοιχεία ενός συστήματος, το οποίο είναι ο κύριος στόχος της μεταρρυθμιστικής του παρέμβασης˙ να παρεμβαίνει σε ό,τι πρέπει να μεταβληθεί˙ να θέτει διαρκώς ερωτήματα˙ αλλά και να δεσμεύεται από μια θεώρηση απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις. Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις τώρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κριτήριο πάντα τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη κοινωνική συνοχή, την ανάγκη για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη. Το κόμμα βέβαια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάλυση των φαινομένων. Πρέπει να είναι κόμμα δράσης. Να επεμβαίνει με το λόγο του αλλά και με τη κινητοποίηση του στην πληροφόρηση της κοινωνίας, στην κινητοποίηση για την πραγματοποίηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Η προσέγγιση στα προβλήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να επιδιώκει την κινητοποίηση για την εφαρμογή των επιβεβλημένων λύσεων. Οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν.

Το έργο που αναλαμβάνεται σήμερα είναι δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε.

Καλή επιτυχία.

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΞΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΣΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Με ένα ιδιαίτερα θερμό μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτησε το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Αυτό το συνέδριο είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023.Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου. Όλοι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα. Ικανή να προωθήσει την αλλαγή στην Ευρώπη προς την ευημερία, την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Χρειαζόμαστε τη δύναμή σας για να ενισχύσουμε το βάρος της πολιτικής μας οικογένειας και της προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη» υπογράμμισε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο κ. Κόστα αναφερόμενος σε πρώτο πρόσωπο («αγαπημένε μου Νίκο») και κάνοντας ειδική μνεία στην εποικοδομητική δίωρη συνάντηση των δυο ανδρών τον Μάρτιο στη Λισαβόνα αλλά και στην μαζική συμμετοχή των φίλων και μελών του Κινήματος στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και την 8η Μαΐου.

«Αγαπητέ Νίκο, υπό την ηγεσία σου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τώρα την ευκαιρία να ανοιχτεί στην ελληνική κοινωνία, να ανανεώσει τις ιδέες, να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και να βγει από το συνέδριο ενωμένο και δυνατό κόμμα» επισήμανε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία – Πέρεθ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

IΡΑΤΣΕ ΓΚΑΡΘΙΑ – ΠΕΡΕΘ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η επικεφαλής της ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επισήμανε κατά τον χαιρετισμό της: «Είναι προνόμιο να είμαι μαζί σας απόψε. Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλους τους Έλληνες. Αυτούς που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, απελπισμένοι και αποθαρρημένοι».

Ακόμη, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

ΣΕΡΓΚΕΙ ΣΤΑΝΙΣΕΦ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ, ΔΥΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ, αναφέρθηκε «στα δύσκολα χρόνια της κρίσης» όπου το ΠΑΣΟΚ – όπως είπε – «πλήρωσε το τίμημα της κρίσης».

Ο κ. Στάνισεφ εξήρε το έργο της διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη και υπογράμμισε με έμφαση ότι το «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό», βλέποντας ότι παρευρίσκονται όλοι οι πρώην πρόεδροι του κόμματος.

ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΤΑ: ΤΟ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΑΣ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και Γενικός Γραμματέας του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα, ο οποίος ανάφερε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε πολύ σημαντικές επιλογές μπροστά μας: αφενός να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν άλλες χώρες, ξεκινώντας από τις χώρες που είναι ήδη υποψήφιες, και μετά φυσικά την Ουκρανία, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάλληλη στιγμή».

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: «Γνωρίζω πόσο το φιλοευρωπαϊκό σας πάθος και ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός σας συνάδουν με τη δέσμευσή μας για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Δεν είναι η ώρα της συντήρησης. Είναι η ώρα να καινοτομήσουμε, να κάνουμε την Ευρώπη καλύτερη».

ΤΑΝΙΑ ΦΑΓΙΟΝ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ – ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΤΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν τόνισε: «Μπορείτε να είστε περήφανοι για τη διαδικασία που έλαβε χώρα υπό την τρέχουσα ηγεσία, που άνοιξε το Κόμμα στο λαό. Είναι μια αποφασιστική στροφή, προς την αύξηση της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής. Πιστεύω πραγματικά ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ένα προοδευτικό μέλλον μπροστά του, χτισμένο στα θεμέλια ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος στην Ελλάδα».

Ενώ επισήμανε: «Είμαι πεπεισμένη πως θα μπορέσετε να εμπνεύσετε πολλούς, ότι οι σωστές και δίκαιες λύσεις για τον λαό της Ελλάδας βρίσκονται στα χέρια της σοσιαλδημοκρατίας».

 

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.