ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ.Γεωργαντά
  2. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ : Η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και μέτρων στήριξης της παραγωγής τροφίμων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης στη Χώρα, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης που συνοδεύεται από αισχροκέρδεια – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις τώρα.

Η επισιτιστική επάρκεια και η διατροφική ασφάλεια είναι βασικές προτεραιότητες για τη Χώρα και η εξασφάλισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα ειδικά των ασθενέστερων και ευάλωτων ομάδων.

Η απουσία της κυβερνητικής πολιτικής είναι εκκωφαντική στο σοβαρό αυτό ζήτημα, αφού η Κυβέρνηση επιλέγει να κινείται στο επίπεδο των απροετοίμαστων συσκέψεων και της ρηχής επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύσκεψη της 28.3.2022 υπό τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν ανακοινώθηκε κανένα αξιόλογο μέτρο.

Η πανδημία με τα προβλήματα διακοπών που προκάλεσε στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι η διατροφική επάρκεια εξαρτάται σημαντικά πλέον από την τοπική παραγωγή.

Επιπροσθέτως, έφερε στο προσκήνιο τη σημασία και την αξία της τοπικής παραγωγής.

Από το 2015 έχει δημιουργηθεί παγκόσμια ανισορροπία στην παραγωγή τροφίμων και η παραγωγή υπολείπεται της ζήτησης. Εξαιτίας,όμως, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, η ανισορροπία αυτή εξελίσσεται ήδη αυτή την στιγμή σε επισιτιστική κρίση, λόγω των σημαντικών ποσοτήτων σιτηρών και άλλων προϊόντων που εξάγονταν από την εμπόλεμη περιοχή.

Επιπλέον,Χώρεςόπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία κ.α., από τις οποίες η Χώρα μας εισάγει σημαντικές ποσότητες σιτηρών (μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι κλπ.), έθεσαν περιορισμούς και απαγορεύσεις στις εξαγωγές τους.

Ταυτόχρονα, η ολιγωρία λήψης αποτελεσματικών μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, έχει οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο. Αρκετοί παραγωγοί μειώνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τον αριθμό των ζώων, προκειμένου να μειώσουν την ζημιά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν αυτές τις δυσμενείς αποφάσεις, γιατί τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση τους άφησε απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ελληνοποιήσεις και την ακρίβεια.

Οι αποζημιώσεις για τις ζημιές καθυστερούν και η απάτη με το εθνικό απόθεμα οδηγεί μέσω της κατανομής, για τρίτη συνεχόμενη χρόνια, κοινοτικούς πόρους από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σε άτομα που δεν παράγουν και δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα. Τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, που ανακοινώθηκαν στις 17.3.2022, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή. Η παραγωγή τροφίμων δεν είναι γραμμική βιομηχανική διαδικασία που μπορεί να αντικατασταθεί και να μεταφερθεί κάπου αλλού. Όταν χάνεται μια παραγωγή στην τρέχουσα χρονιά, χάνεται και περιμένεις την επόμενη. Η ίδια απραξία από την πλευρά της Κυβέρνησης σημειώνεται και στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εισαγωγής σιτηρών από Χώρες που παράγουν και έχουν αποθέματα, ώστε να μπορεί η μεταποίηση και η βιομηχανία τροφίμων της Χώρας να διαθέτει πρώτες ύλες για την παραγωγή τροφίμων, όπως το ψωμί. Το ίδιο πρέπει να πράξει και για την αναζήτηση πρώτων υλών για ζωοτροφές από Χώρες της Ευρώπης, αλλά και από την Αμερική και τον Καναδά. Η βιοτεχνία και η μεταποίηση των τροφίμων, αλλά και των ζωοτροφών, έχει εν τω μεταξύ πληγεί από την κρίση της ακριβής ενέργειας, γεγονός που οδηγεί ήδη κάποιες από αυτές στο να περιορίσουν την παραγωγή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, πλήττοντας κυρίως τα οικογενειακά εισοδήματα των ευάλωτων, των ασθενέστερων και των νέων.

Έτσι εξαιτίας της ολιγωρίας, των αστοχιών και της έλλειψης σχεδιασμού και πολιτικής από την Κυβέρνηση, δημιουργείται ένα επικίνδυνο διπλό πρόβλημα, αυτό της εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα, με συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή τροφίμων και του κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης για τη Χώρα.

Τέλος, η Χώρα μας κατέχει μία από τις χειρότερες(χαμηλότερες) θέσεις μεταξύ των Χωρών της Ε.Ε. στο θέμα της σπατάλης τροφίμων, καθώς μεγάλες ποσότητες οδηγούνται καθημερινά στη χωματερή. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην προσπάθεια διατήρησης της επισιτιστικής ασφάλειας της Χώρας.

Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την έλλειψη σχεδιασμού και στοιχειώδους πρόνοιας και με την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27 στα πλαίσια της ΚΑΠ, όπου η διατροφική ασφάλεια αποτελεί ευχή, ενώ δεν υπήρξε καμία συνέργεια για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκ των υστέρων προσπαθεί να μπαλώσει στοιχειωδώς μόνο κάποια θέματα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αφού πρώτα άλλαξε θέση πολλές φορές και δεν είχε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς της αγροδιατροφής.

Όλα τα παραπάνω μαζί δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα και σοβαρότατη ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια της Χώρας και επερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1) Για τη μη εφαρμογή μέχρι σήμερα αποτελεσματικών μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, όριο στη ρήτρα αναπροσαρμογής της ηλεκτρικής ενέργειας και ανάληψη μέρους τους κόστους των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, ώστε να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή.

2) Για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων και ενισχύσεων και τη λανθασμένη κατανομή του εθνικού αποθέματος σε νέους γεωργούς για να αποκτήσουν πόρους για να παράγουν.

3) Για την κακή προετοιμασία και τις ελλείψεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27, την μη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να διευκολυνθούν οι νέοι γεωργοί, να εφαρμοσθούν πολιτικές πρόσβασης στη γεωργική γη, να ευνοηθούν και χρηματοδοτηθούν οι ενεργειακές κοινότητες, να λειτουργήσουν υποδομές εκπαίδευσης και συμβουλών για τους αγρότες.

4) Για την απουσία σχεδίου ελέγχου και παρακολούθησης των αποθεμάτων τροφίμων, ώστε όλος ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση στα αναγκαία καθημερινά τρόφιμα.

5) Για την αδυναμία εξεύρεσης ενναλακτικών πηγών προμήθειας πρώτων υλών για την μεταποίηση τροφίμων και την παραγωγή ζωοτροφών.

6) Για τη μη λήψη μέτρων καταπολέμησης της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, όπου οι τιμές είναι εκτός ελέγχου.

7) Για την αδυναμία διαμόρφωσης σύγχρονου, απλού και αποτελεσματικού πλαισίου για τη μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα, που θα μειώσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα από την αποδόμησή τους και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξεύρεσης τροφίμων.

8) Για τη μη λήψη μέτρων για τη μείωση του Φ.Π.Α. των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στους κοινωνικά ευάλωτους και με ασθενέστερα εισοδήματα συμπολίτες μας.

Τέλος, σας εγκαλούμε:

  1. Για την έλλειψη βούλησης, πρωτοβουλιών και πρότασης για την αναπροσαρμογή της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να στηρίξει τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια.
  2. Για την έλλειψη βούλησης να θεσπιστεί συγκεκριμένο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης παραγωγών και κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

Ανδρέας Λοβέρδος

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-OΡΓΑΝΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο της αυτο-οργανωσης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για αύριο 31 Μαρτίου 2022 οι εξής κομματικές δράσεις:

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

18:00 ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ (Μπότσαρη 1 Κεντρική Πλατεία)
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ανδρέας Πουλάς, Βουλευτής Αργολίδας – Μάρα Κουκουδάκη, Μέλος ΚΠΕ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
18:30 ΠΑΝΘΕΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Οδός Εθν. Αντιστάσεως)
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Κωνσταντίνος Γάτσιος, Μέλος ΚΠΕ

ΧΙΟΣ
18:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Παναγιώτης Βλάχος, Μέλος ΚΠΕ

Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Κέντρο Μεταναστών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΟΥ 2022

Σας ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00 με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, στο γραφείο του στη Βουλή.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΗ, ΣΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σωσίβιο σε μια κυβέρνηση, που βυθίζεται στα λάθη, στην αλαζονεία, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα, δεν πρόκειται να δώσω.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε εφ’ όλης της ύλης με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και ο ίδιος φιλοδοξεί να έχει ένα μεγάλο ποσοστό το Κίνημα ώστε «να πάρουμε την εντολή και να πρωταγωνιστήσουμε ως σοσιαλδημοκρατικός κορμός σε μια κυβέρνηση, που δεν θα είναι της φθοροποιού στασιμότητας όπως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ.Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά και αλλάζει στρατηγική. Εκεί που έλεγε «μόνο αυτοδυναμία», τώρα κάνει πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα. Επειδή θεωρώ οπορτουνισμό την αλλαγή στάσης της ΝΔ, σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη της, στην αλαζονεία της , στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα, δεν πρόκειται να δώσω» .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το δίλημμα των εκλογών. «Το βράδυ των πρώτων εκλογών φιλοδοξώ το κόμμα μας να είναι στην όχθη των νικητών και να καθορίσει βάσει των συσχετισμών που θα επιλέξει ο λαός, το σχέδιο μας. Στην όχθη των ηττημένων τότε θα είναι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος πραγματικά πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, θα το αποδείξει από την 1η Κυριακή. Όλα τα υπόλοιπα είναι στυγνοί τακτικισμοί» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι έχουν κριθεί οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης. «Ο ένας μίλησε για αυταπάτες, ο άλλος ζει με τις αυταπάτες. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα. Όντας αυτοί στην όχθη των ηττημένων και εμείς στην όχθη των νικητών θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τις προτεραιότητες μας και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας» ανέφερε.

Για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «από τις αρχές Ιανουαρίου προτείνουμε πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στο τιμολόγιο καθώς και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Γιατί δεν τα κάνει εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση; Είναι άτολμη. Και άφησε να περάσουν πολλοί μήνες και το 1,1 δισεκ. ευρώ που δίνει, είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού. Είναι τα υπερκέρδη του κράτους από τις ανατιμήσεις των τιμών. Γιατί δεν επιστρέφει περισσότερα στην κοινωνία; Γιατί κατανάλωσε πολλά στην πανδημία».

Αιχμηρός ήταν απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγικό σχέδιο, δεν έμαθε τίποτα από την αποτυχία της διακυβέρνησης του. Ο κ. Τσίπρας κάνει δημοκοπικές προσεγγίσεις. Δείτε το θέμα της Ουκρανίας. Η πρώτη του αντίδραση ως πρώην Πρωθυπουργός ήταν να βγάλει μια καρδιά μισή με τη σημαία της Ρωσίας και μισή με τη σημαία της Ουκρανίας, ενώ έχουμε μια παράνομη εισβολή σε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως ο Αττίλας. Εύχομαι να μην γίνει ποτέ, αλλά θα μας άρεσε αν ποτέ είχαμε μια παράνομη ενέργεια της Τουρκίας, να μην είχαμε στήριξη από άλλα κράτη αλλά να μας έστελναν μόνο γάλα και πατάτες;»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ :Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας και βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο VIII, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος ”Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Φραγγίδης αρχικά σχολίασε τη χαμηλής ποιότητας νομοθέτηση της κυβέρνησης, τόσο από άποψη διαδικασιών, όσο και από άποψη περιεχομένου, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των άρθρων αφορά παρατάσεις και κατά παρέκκλιση ρυθμίσεις με τη δικαιολογία της πανδημίας. Η κυβέρνηση προτάσσει πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, που κορυφώθηκαν στην πανδημία.

Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και τη δημιουργία του νέου «Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ», είπε ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο νοσοκομείο υψηλών διεθνών προδιαγραφών, που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Ν.Α. Πελοπόννησο και θα καλύψει ένα μεγάλο κενό υγειονομικής ασφάλειας στη Λακωνία, αφού το υφιστάμενο νοσοκομείο είναι παλιό και ένα από τα ελάχιστα σε πρωτεύουσα νομού χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επεσήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη πρόσβαση προς το νοσοκομείο μέσω βελτιωμένου οδικού δικτύου, να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη σύμβαση, και το σημαντικότερο όλων να μεριμνήσει για την επαρκή στελέχωσή του.

Επανέλαβε ακόμα μια φορά την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αξιοποίησης των δωρεών με τη συμμετοχή της Βουλής, που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείρισή τους και τη διαφάνεια.

Όσον αφορά τις παρατάσεις των μέτρων για την πανδημία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα τις ψηφίσει ως λύση ανάγκης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί μετά από δύο χρόνια να επικαλείται έκτακτες συνθήκες, επιδεικνύοντας νομοθετική ατολμία, επιβεβαιώνοντας την απουσία συνολικού σχεδιασμού για την υγεία, παρακάμπτοντας τη νομιμότητα και κρατώντας ομήρους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, και να προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων, χωρίς να δημιουργήσει άλλη μία γενιά συμβασιούχων.

Παράλληλα, ζήτησε στοιχεία για τους σχεδόν 30.000 συμβασιούχους του covid 19, τους διορισμούς, τα οικονομικά, καθώς και έρευνα για τους αδικαιολόγητους θανάτους της πανδημίας.

Στηλίτευσε την συνήθη πρακτική της κυβέρνησης με τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες στις προμήθειες, που ζημιώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και φουσκώνουν τεχνητά τις δαπάνες για την υγεία, επισημαίνοντας την απουσία κεντρικού διαγωνισμού και ελέγχου στις προμήθειες στην υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οφείλετε να λογοδοτήσετε για το κόστος της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η εγχώρια και η διεθνής εμπειρία από την διετία της πανδημίας μαρτυρά ότι οι υγειονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο από ανθεκτικά και οργανωμένα συστήματα δημόσιας υγείας. Συστήματα που εστιάζουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην πρόληψη την προαγωγή και την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Η ευρωπαϊκή στήριξη που παρέχεται λόγω της πανδημίας, αποτελεί ιδανική ευκαιρία αναμόρφωσης του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Ο κ. Φραγγίδης επέκρινε την τακτική του Υπουργού Υγείας να ενεργεί με συγκεντρωτισμό, εσωστρέφεια και διαρροές στον Τύπο, όπως στο φημολογούμενο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ και τόνισε ότι για τα θέματα της υγείας, απαιτείται διαβούλευση με τον πολιτικό και τον υγειονομικό κόσμο, τους ασθενείς, τους φορείς και την κοινωνία.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εξέφρασε τη γνώμη ότι οφείλουν να ασπάζονται τα δεδομένα της επιστήμης που υπηρετούν και να αποτελούν πρότυπο για τον κόσμο. Ωστόσο, όπου εφαρμόζεται υποχρεωτικότητα, η κυβέρνηση είναι προτιμότερο να εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της πειθούς και όχι της τιμωρίας.

Για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας και όχι σε ιδιώτες γιατρούς, υπογράμμισε ότι είναι ένα μέτρο που νομοθετήθηκε χωρίς να υπάρξει πρόνοια για την ομαλή εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολλοί συμπολίτες μας που έχρηζαν έκτακτης ιατρικής βοήθειας και συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων.

Το ίδιο ταλαιπωρήθηκαν και όσοι πολίτες φαίνονταν ανασφάλιστοι λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης του ΕΦΚΑ από την υποβολή των ΑΠΔ.

Επιπλέον, το μέτρο είναι προσβλητικό για τους ιδιώτες γιατρούς και προσθέτει ανεπιθύμητο και μη αναγκαίο φόρτο εργασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ο έλεγχος των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δεν αποτελεί λύση η προσωρινή αναβολή του μέτρου και η μετέπειτα κατάρτιση λίστας με ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού. Με αυτή την επιλογή της, η κυβέρνηση προβαίνει σε διάκριση μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή επειγουσών διαγνωστικών εξετάσεων. Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις.

Τέλος, ο κ. Φραγγίδης κατέθεσε για πολλοστή φορά την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για την ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και την καταβολή επιδόματος ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο προσφέρεται κυρίως για πολιτική συζήτηση. Στη βασική του μορφή περιλαμβάνει την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση ισχύος μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φροντίσατε βέβαια, κύριε Υπουργέ, να ταράξετε τα νερά, καταθέτοντας τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, μαζέματα, διευθετήσεις. Ως συνήθως, δηλαδή.

Τόσο σε διαδικασίες όσο και σε περιεχόμενο, η μέχρι τώρα νομοθέτηση του Υπουργείου Υγείας είναι -επιτρέψτε μου να πω- χαμηλής ποιότητας και απέχει σημαντικά από τις καλές πρακτικές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήρθε την ίδια μέρα που ψηφιζόταν άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο εμπεριέχονταν έξι άρθρα του Υπουργείου Υγείας εκ των οποίων –το ζήσαμε και προηγουμένως- ένα δημιουργεί ισχυρές αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις και ερμηνείες που υπάρχουν. Σκοπιμότητα, έλλειψη συντονισμού, τι δείχνει αυτό;

Όσον αφορά στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η πρωτοβουλία αυτή θα αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο ένα τεράστιο σε σημασία έργο, όχι μόνο για τη Σπάρτη και τη Λακωνία, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ύψος δαπάνης 87,600.000 ευρώ που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα, φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την ζωή της τοπικής κοινωνίας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση όλων των κατοίκων, παιδιών και ενηλίκων, σε υψηλής ποιότητας παροχές δημόσιας υγείας. Ένα υπερσύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο διεθνών προδιαγραφών όπως όλα τα νοσοκομεία δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με έμφαση στην εκπαίδευση και την έρευνα, στις νέες τεχνολογίες που θα συνεργάζεται με άλλες μονάδες υγείας.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα νοσοκομείο που θα αποτελέσει διεθνές πρότυπο τόσο λόγω των υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών του, όσο και του μοντέλου φροντίδας ασθενών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο νοσοκομείο που υπήρξε δωρεά Λακώνων ευεργετών του Ιωάννη και της Αικατερίνης Γρηγορίου και το οποίο αρχικά λειτούργησε το 1953 σαν σανατόριο και από το 1962 και μετά λειτουργεί ως γενικό νοσοκομείο. Η παλαιότητα και η κατάσταση του νοσοκομείου το καθιστούν αφιλόξενο για τους ασθενείς και δυσκολεύουν του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Είναι ένα από τα ελάχιστα εξάλλου νοσοκομεία σε πρωτεύουσα Νομού που δεν διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας σε ένα νομό μάλιστα όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η μετακίνηση πλην ελαχίστων τοπικών εξαιρέσεων πραγματοποιείται από ένα απαρχαιωμένο και κακοσυντηρημένο δίκτυο.

Μέσω της συγκεκριμένης ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα καλυφθεί ένα σοβαρό κενό υγειονομικής ασφάλειας της περιοχής, πράγμα που όφειλε να έχει κάνει η πολιτεία εδώ και χρόνια ως χρέος απέναντι στην κοινωνία της Λακωνίας που αριθμεί 100 χιλιάδες ανθρώπους.

Η πολιτεία χρειάζεται να εξασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη πρόσβαση στο νέο νοσοκομείο μέσω ενός βελτιωμένου οδικού δικτύου. Να μεριμνήσει κυρίως για την επαρκή στελέχωση, να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται από τη σύμβαση και να υπάρχει πρόνοια για τη σωστή περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών το χρονικό διάστημα μέχρι την οριστική μεταστέγαση των τμημάτων.

Είμαστε θετικοί στη δωρεά και ευγνώμονες προς το Ίδρυμα που οι πρωτοβουλίες του σε έργα και δράσεις υψηλού επιπέδου καλύπτουν κενά που αφήνει η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας και όχι μόνο.

Οι δωρεές γενικά χρειάζονται έναν μηχανισμό αξιοποίησης με τη συμμετοχή της Βουλής και με βάση τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών, την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και τη διαφάνεια. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε την τύχη πολλών δωρεών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην πανδημία από ιδιώτες προς το σύστημα υγείας.

Όσον αφορά στη μορφή του νομικού προσώπου που θα έχει αυτή η δωρεά για το νέο νοσοκομείο, μας ενδιαφέρει περισσότερο να είναι κατάλληλα στελεχωμένο με ΑΣΕΠ, οργανωμένο, να παρέχει υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες, να είναι προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες και να εξασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις με γνώμονα το όφελος του κάθε εργαζόμενου.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις με τις παρατάσεις ισχύος των μέτρων για την πανδημία πρόκειται για διατάξεις που θα τις ψηφίσουμε ως λύση ανάγκης. Είναι ενδεικτικές ωστόσο του είδους νομοθέτησης που ακολουθεί μέχρι τώρα για την υγεία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μπαλώματα, πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις απέναντι σε μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις του συστήματος υγείας τα οποία κορυφώθηκαν στην πανδημία. Λύσεις που επιβεβαιώνουν την απουσία συνολικού σχεδιασμού.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται έκτακτες συνθήκες είτε γιατί τη βολεύει να νομοθετεί με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και διατάξεων που παρακάμπτουν την νομιμότητα είτε γιατί αδυνατεί ακόμη να μετουσιώσει σε ουσιαστική νομοθέτηση την εμπειρία των δύο χρόνων της πανδημίας. Τέτοιες πρακτικές κρατούν ομήρους τους συμβασιούχους και εξυπηρετούν ενδεχομένως με αδιαφανείς συνθήκες κάποια άλλα πράγματα.

Μεγάλο μέρος του προσωπικού του οποίου οι συμβάσεις παρατείνονται για ακόμη μια φορά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για τις περισσότερες παρατάσεις συμβάσεις ΙΔΟΧ, δηλαδή Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου προβλέπεται το χρονικό διάστημα της παράτασης να μην μετρηθεί στο εικοσιτετράμηνο προφανώς για να μην μπορέσουν οι συμβασιούχοι να διεκδικήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης.

Από τη μια ο Υπουργός Υγείας, παραδέχεται τις ελλείψεις προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και από την άλλη καλύπτει πρόχειρα και προσωρινά τις ανάγκες αυτές με συμβάσεις διάρκειας άνω του εικοσιτετραμήνου.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ανάγκη μόνιμων προσλήψεων μετά από ενδελεχή χαρτογράφηση των αναγκών του. Δεν χρειάζεται άλλη μια γενιά συμβασιούχων επιστημόνων που μετά την απόκτηση πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέλοντας να γλυτώσουν την ομηρία θα αναζητήσουν ενδεχομένως εργασία στο εξωτερικό. Μετά από δύο χρόνια δεν μας έχετε απαντήσει ακόμη που υπηρετούν σχεδόν 30 χιλιάδες συμβασιούχοι του Covid-19. Σας έχουμε ζητήσει επανειλημμένα στοιχεία για τα οικονομικά, για τους διορισμούς, αλλά και έρευνα για τους αδικαιολόγητους θανάτους της πανδημίας. Εδώ και μήνες εξάλλου έχετε αναγγείλει προσλήψεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αλλά ακόμη τις περιμένουμε.

Παρατείνετε για ένα τρίμηνο τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση τις λεγόμενες ΣΟΧ. Από το χειροκρότημα για τους ανθρώπους αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα της πανδημίας περνάτε στην απαξίωση.

Προσπερνάτε τις παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία, τις συνταξιοδοτήσεις που δεν αντισταθμίζονται με προσλήψεις. Επιτρέψτε μου να πω κύριοι Υπουργοί ότι κυνηγάτε την ουρά σας, ανακυκλώνοντας το προσωπικό με μετακινήσεις, διαιωνίζοντας τα βαθιά προβλήματα στελέχωσης των δομών υγείας.

Διατηρείτε τις κατά παρέκκλιση προμήθειες που ζημιώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και φουσκώνουν τεχνητά τις δαπάνες της υγείας, γιατί η νομιμοποίηση φέρνετε σήμερα τροπολογία που θα συζητηθεί μετά ενδεχομένως.

Δεν διεξάγετε ούτε έναν κεντρικό διαγωνισμό, δεν κάνετε κανένα έλεγχο στις προμήθειες. Οφείλετε να λογοδοτήσετε για το κόστος της πανδημίας, όπως και για αυτήν την τροπολογία σε σχέση με τις δαπάνες των ΥΠΕ του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας.

Κύριοι Υπουργοί, η πανδημία είναι παρούσα και οφείλουμε να ζούμε με αυτή.

Το αποδεικνύουν εξάλλου τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα, δυστυχώς πολύ μεγάλα και τις τελευταίες μέρες.

H εγχώρια και η διεθνής εμπειρία από τη διετία της πανδημίας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υγειονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο από ανθεκτικά και οργανωμένα συστήματα δημόσιας υγείας. Στην εποχή που διανύουμε με τους αυξημένους υγειονομικούς κινδύνους και τα χρόνια νοσήματα οφείλουμε να προετοιμάσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα εστιάζει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πρόληψη, την προαγωγή και την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Αυτή θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στις κρίσεις, θα συντονίζεται κεντρικά, αλλά θα εμπλέκεται ενεργά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η πανδημία και η ευρωπαϊκή στήριξη που παρέχεται αποτελούν ιδανική ευκαιρία αναμόρφωσης του συστήματος υγείας της χώρας μας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και γνώμονα την εξασφάλιση πρόσβασης σε υψηλές υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Το σύστημα υγείας -που είμαστε υπερήφανοι εμείς που το δημιουργήσαμε- για σαράντα χρόνια προσέφερε τα μέγιστα, όμως μετά από την πανδημία πρέπει να πούμε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση και επικαιροποίηση. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε σε αυτό όλοι, καθώς βαδίζουμε σε μια νέα κανονικότητα.

Η κ. Γκάγκα είπε ότι η υγεία είναι ένα εθνικό θέμα και έτσι είναι και πρέπει να οργανώσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Κανείς όμως δεν μας κάλεσε να συμβάλουμε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ούτε προηγήθηκε διάλογος με σχετικούς φορείς και συλλόγους ασθενών.

Μας ενημερώνετε, κύριε Υπουργέ, εμμέσως με διαρροές στον Τύπο, ενεργώντας με συγκεντρωτισμό και εσωστρέφεια και ψαρεύοντας ίσως αντιδράσεις. Διαρροές που δημιουργούν ερωτηματικά για την ύπαρξη και ισχυροποίηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, την αναδιοργάνωσή του, τη χρηματοδότησή του, τις προσλήψεις, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των εργαζομένων στο εθνικό σύστημα υγείας χωρίς αποκλεισμούς.

Για ακόμα μια φορά σήμερα καταθέτουμε τροπολογία -είναι η δέκατη έκτη φορά- σε σχέση με την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στο εθνικό σύστημα υγείας. Ως παράταξη και ως Αντιπολίτευση είμαστε πάντα παρόντες με προτάσεις, με σταθερότητα και χωρίς πολιτική αμφιθυμία, υποστηρίζοντας αυτό που θεωρούμε σωστό και ωφέλιμο για τη χώρα και τους πολίτες.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, θεωρώ ότι οι υγειονομικοί οφείλουν να ασπάζονται τα δεδομένα της επιστήμης που υπηρετούν, να αποτελούν πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο, να μην υιοθετούν θέσεις που δεν έχουν επιστημονική βάση. Ωστόσο, όπου εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα, είναι προτιμότερο να εντείνετε τις προσπάθειες περισσότερο προς την κατεύθυνση της πειθούς και λιγότερο της τιμωρίας.

Για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας και όχι σε ιδιώτες γιατρούς, είναι ένα μέτρο που νομοθετήσατε χωρίς να προνοήσετε για την ομαλή εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολλοί ανασφάλιστοι και ευάλωτοι συμπολίτες μας που έχρηζαν έκτακτης ιατρικής βοήθειας και συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων. Το ίδιο όμως ταλαιπωρήθηκαν και όσοι πολίτες φαίνονταν ανασφάλιστοι λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης του ΕΦΚΑ και από την υποβολή των Α.Π.Δ..

Το μέτρο είναι προσβλητικό και για τους ιδιώτες γιατρούς και προσθέτει ανεπιθύμητο και μη αναγκαίο φόρτο εργασίας στους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας. Εξάλλου, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων. Η επιλογή σας μετά την προσωρινή αναβολή του μέτρου να εκπονήσετε λίστα με ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού, όπως παιδιά, νεφροπαθείς, αιμοκαθαιρόμενους, αποτελεί διάκριση μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή επειγουσών διαγνωστικών εξετάσεων. Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών και η πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο που εμπεριέχει την πολύτιμη δωρεά, με βαριά καρδιά όμως όσον αφορά τις διατάξεις για την πανδημία.

Ευχαριστώ πολύ.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΦΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στο πλαίσιο της αναλυτικής της παρέμβασης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

«Η πανδημία δείχνει ξανά τα “δόντια” της απειλητικά. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και η μακάβρια λίστα των νεκρών μεγαλώνει κατά δεκάδες καθημερινά. Επιπλέον 49 συνάνθρωποί μας ξεψύχησαν χθες και προστέθηκαν στους συνολικά 27.392 συμπολίτες μας που έχουν σβήσει χτυπημένοι από τον ιό.

Η Κυβέρνηση, ενώ οι ευθύνες της παραμένουν βαριές, εμφανίζεται χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Τα μηνύματα εφησυχασμού, εντάσσονται στην επικοινωνιακή διαχείριση που χαρακτηρίζει συνολικά τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Όλα τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ παραμένουν σε αδιέξοδο και τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

  • Τι πράξατε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, για την υποστελέχωση που έχει οδηγήσει το προσωπικό στα όρια της εξάντλησης;
  • Τι κάνατε για την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων υποδομών και του παρωχημένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που δημιουργούν “τριτοκοσμικές” συνθήκες για προσωπικό και ασθενείς, ιδίως στην περιφέρεια;
  • Τι σας εμποδίζει να αποδεχτείτε την Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που σας καταθέσαμε σήμερα για 16η φορά, για να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλοι οι εργαζόμενοι που, με κίνδυνο της δικής τους υγείας,προσφέρουν τα μέγιστα στο ΕΣΥ;
  • Τι πρωτοβουλίες αναλάβατε για να θωρακίσετε το ΕΣΥ, ώστε να υπηρετεί την κοινωνία με συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
  • Τι θα γίνει με την αδιαφάνεια και το “τρελό πάρτι” των εκατομμυρίων αναθέσεων, ελέω covid, που συνεχίζεται;
  • Τι κινήσεις ενημέρωσης και πειθούς εφαρμόζετε για την αφύπνιση και εμβολιαστική θωράκιση όσων ακόμα εμμένουν στην άρνηση του εμβολίου;

Δύο χρόνια πανδημίας δεν στάθηκε ικανή να διδάξει το παραμικρό. Δεν μπόρεσε να κάμψει τις παρωπίδες της Ν.Δ., που λειτουργεί μονόπλευρα υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Για εσάς η υγειονομική κρίση αποτέλεσε το “γήπεδο”, όπου παίζετε μόνο το σύστημα των παρεκκλίσεων υπέρ των αρεστών.

Μόνο που οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι παιχνίδι. Και φθάνει σύντομα η στιγμή, που ο Ελληνικός Λαός θα σας βγάλει “κόκκινη κάρτα”.

Γιατί αυτός ο Λαός που πλήρωσε το “μάρμαρο” των δικών σας ευθυνών στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, πληρώνει σήμερα ξανά το “μάρμαρο” την κρίσης της ακρίβειας και της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης.

Αντιμέτωπος πάλι με κυβερνητικούς δισταγμούς και αμφιθυμίες, με την κυβερνητική πυξίδα να έχει κολλήσει στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λίγων και εκλεκτών.

Το 75% των πολιτών, σύμφωνα με απανωτές μετρήσεις, θεωρεί ότι τα μέτρα για την ακρίβεια βοήθησαν καθόλου ή λίγο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η πανδημία και οι σύγχρονες κρίσεις επανέφεραν στο προσκήνιο τις διαχρονικές αρχές και αξίες της Σοδιαλδημοκρατίας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που οραματίστηκε και έκανε πράξη το ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιθέσεις απαξίωσης, απέδειξε την ανθεκτικότητά του.

Μέσα από τον ανθρώπινο πόνο, την απόγνωση, την ανασφάλεια και το φόβο, αναδείχθηκε η σημασία του Κοινωνικού Κράτους, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της εξάλειψης των ανισοτήτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επέλεξε να προτάξει την Υγεία, ξεκινώντας την Κυριακή με αυτήν, τα θεματικά περιφερειακά συνέδριά μας ανά την Ελλάδα.

Η αξιοπρέπεια των πολιτών, η αξιοπρέπεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ύπαρξης, για την Παράταξή μας, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα.

Αυτή θα υπηρετήσουμε με αυταπάρνηση ».

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διατύπωσε και σήμερα τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις του Κινήματος στο ζήτημα των προγραμματικών συνεργασιών.

Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ επιστρατεύει τις συνεργασίες όχι γιατί τις πιστεύει, αλλά γιατί αναζητά σωσίβιο τώρα που βλέπει την αυτοδυναμία να της κουνά το μαντήλι.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.