ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

-Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας των ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και ομαλή ένταξη των επιτυχόντων της προκήρυξης 4κ/2020».

Κύριοι Υπουργοί,

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η μεγάλη αξία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας.

Πριν από ένα μήνα περίπου, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 4Κ/2020 (ΦΕΚ 15/18.05.2020, Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.), για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας (Υπουργείο Εσωτερικών).

Πικρία και αγανάκτηση έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και διοριστέων της προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. 4Κ/2020 για το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», 164 ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων διάφορων και κρίσιμων ειδικοτήτων ήτοι οικογενειακών βοηθών, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων, νοσηλευτριών και οδηγών.

Επειδή στόχος της προκήρυξης ήταν η αξιολόγηση και η ένταξη των ήδη υπηρετούντων για πολλά χρόνια στο Βοήθεια στο Σπίτι, για αυτό το λόγο άλλωστε μοριοδοτούνταν η ειδική εμπειρία.

Επειδή οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στα 18 χρόνια συνεχούς προσφοράς και άρα λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του προσωπικού.

Επειδή οι Δήμοι όπως έδειξε και η οικονομική κρίση, έχουν ανάγκη από προσωπικό πρόνοιας αφού η συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων σε Καλλικρατικούς, έφερε αλλαγές στο προσωπικό καθώς πολλοί υπάλληλοι βρέθηκαν σε άλλους Δήμους και σε άλλες θέσεις ενώ αρκετοί απορροφήθηκαν και από τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα να βρεθούν Δήμοι με ελάχιστο ή και καθόλου προσωπικό πρόνοιας.

Επειδή στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας το ΒΣΣ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο αφού ανέλαβε θεσμικά και με Νόμο την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών κάθε Δήμου και για το λόγο αυτό ενισχύθηκε με προσωπικό των άλλων κοινωνικών Δομών.

Επειδή η ενεργειακή κρίση που ήδη χτυπάει τη πόρτα μας και οι σοβαρές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει ήδη και πρόκειται να επιφέρει το επόμενο διάστημα στο εισόδημα των πολιτών καθώς οι αυξήσεις σε αγαθά και ενέργεια αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστα ακόμα αποτελέσματα, είναι σίγουρο ότι θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την στήριξη των πολιτών της χώρας σε κάθε Δήμο και άρα ανάγκη για παροχή βοήθειας από το προσωπικό των Δήμων και τις κοινωνικές Δομές.

Επειδή το κόστος για αυτά 164 άτομα θεωρείται αμελητέο το οποίο θα μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τόσο την συνέχιση της εργασίας των ήδη υπηρετούντων ακόμη και για 18 συνεχή χρόνια όσο και την ομαλή ένταξη των επιτυχόντων της προκήρυξης με ή χωρίς ειδική εμπειρία.

Επειδή για τα παραπάνω ήδη το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων του Βοήθεια στο Σπίτι έχει προκαλέσει συναντήσεις με την ΚΕΔΕ αλλά και πολιτικές ηγεσίες από τις οποίες καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης

Επειδή υπάρχει διαδικασία νόμιμης συνέχισης της απασχόλησης των 164 εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε έχετε προγραμματίσει, μετά την έκδοση την αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ, την ομαλή ένταξη στους Δήμους όλων των επιτυχόντων της προκήρυξης 4κ/2020;

2. Πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την συνέχιση της εργασίας των 164 ήδη εργαζομένων, ακόμη και με 18 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας, που αποκλείστηκαν;

3. Έχετε τη βούληση, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τους 164 αποκλεισθέντες της 4κ/2020, να αξιοποιήσετε τη νόμιμη διαδικασία των Προγραμματικών Συμβάσεων (ΕΕΤΑΑ-ΕΦΚΑ-ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ) όπως διαδοχικά έχουν συναφθεί και στο παρελθόν, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους στο Βοήθεια στο Σπίτι, με την διάθεση τους, στους αντίστοιχους δήμους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ «ΚΑΥΣΙΜΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από «καύσιμα» για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Πελοπόννησος και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο θέμα της ανόδου των τιμών ενέργειας επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει κάνει μία τραγική διαχείριση και τονίζει πως σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα μέχρι σήμερα βρίσκεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις.

«Η ΝΔ μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Ξεχνάει όμως να πει ότι την προηγούμενη διετία έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση παγκοσμίως, αλλάούτε το παραγωγικό μοντέλο άλλαξε, ούτε το ΑΕΠ έγινε πιο ποιοτικό. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, η κυβέρνηση να έχει ξεμείνει από “καύσιμα”. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας» σημείωσε.

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της Δημοκρατικής Παράταξης στη διαχείριση αυτής της κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «η μείωση των ανισοτήτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη παραγωγή πλούτου και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα μέτρα. «Πρέπει να υπάρξει άμεσα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, πλαφόν στην τιμή του τιμολογίου, φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιριών. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι τα υπερκέρδη τους για όλη την Ευρώπη το 2022 θα είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Και βέβαια, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Το κράτος τους τελευταίους μήνες, από την αύξηση των τιμών, κερδοσκοπεί εις βάρος του πολίτη. Τουλάχιστον 800 εκατομμύρια παραπάνω φορολογικά έσοδα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού» υπογράμμισε.

Απαντώντας σχετικά με το ζήτημα της συγκυβέρνησης, στο οποίο εσχάτως επιμένουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι δύο πρωθυπουργοί που απέτυχαν παταγωδώς. «Δεν θα δώσουμε σωσίβιο σε δύο πολιτικούς αρχηγούς που απογοήτευσαν τον ελληνικό λαό. Ο ένας έλεγε ότι “θα σκίσουμε τα μνημόνια” και έφερε χειρότερα και ο άλλος ασκεί μια πολιτική που ωφελεί περισσότερο τους λίγους. Εμείς έχουμε στόχο: αντί να δώσουμε σε αυτούς σανίδα σωτηρίας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό, τη νέα γενιά. Όσο, λοιπόν, ισχυρότερη εντολή μάς δώσουν οι πολίτες στην κάλπη, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα αποκτήσουμε για να αγωνιστούμε να σχηματιστεί μια υπεύθυνη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα δώσει, επιτέλους, διέξοδο στην πατρίδα μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στην εφημερίδα Πελοπόννησος και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο:
1) Η εκκίνηση της αρχηγίας σας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταγράφηκε, δημοσκοπικά τουλάχιστον, πολύ δυναμική. Αυτό και μόνο σας ικανοποιεί; Τι σας δείχνει στην ουσία;

ΑΠ. Το μεγάλο στοίχημα είναι η παράταξή μας να γίνει η ισχυρότερη προοδευτική δύναμη ευθύνης στον τόπο. Δεν θέλουμε να γίνουμε ρυθμιστές των εξελίξεων, αλλά πρωταγωνιστές για να δώσουμε προοπτική στη χώρα και τη νέα γενιά. Αγωνιζόμαστε η σταθερή δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μετασχηματιστεί σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία το οποίο θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Αυτό βέβαια απαιτεί διαρκή αγώνα για να συνδιαμορφώσουμε με τη βάση μας ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα απαντά στις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού.

2) Πώς ξεκινήσατε, για να κάνετε σιγά – σιγά πράξη τα όσα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές ευαγγελιζόσασταν; Από που δηλαδή αρχίσατε τις όποιες αλλαγές και σε κατεύθυνση πλέον κινείστε;

ΑΠ. Τιμώ και υλοποιώ την εντολή για ενότητα-ανανέωση-πολιτική αυτονομία που μου έδωσαν οι 270.000 δημοκρατικοί πολίτες. Ξεκινάμε τη διαδικασία αυτοοργάνωσης και το Ψηφιακό Κόμμα, για να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη βάση μας. Ο προοδευτικός κόσμος θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο. Όπως ανακοίνωσα από την Πάτρα, το όνομα της παράταξης θα το συνυπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες πολίτες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, των δημοτικών καινομαρχιακών μας οργάνων στις 8 Μαΐου. Το δημοψήφισμα αυτό θα είναι ο οδοδείκτης για όλες τις μεγάλες αποφάσεις που θα λαμβάνονται από εδώ και πέρα με αντίστοιχες διαδικασίες από τα μέλη μας.

3) Υπάρχει η αίσθηση, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «πιέζουν» προς την πλευρά σας, βλέποντας έναν «αέρα» στο Κίνημα. Το νιώθετε ότι, πολιτικά, σας «υπολογίζουν» πιο πολύ. Πώς κάνετε αυτή την «ανάγνωση» και με ποιους τρόπους το αντιμετωπίζετε;

ΑΠ. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την αντίληψη ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα», διχάζοντας τον κόσμο αντί να ενώνουν. Εμείς, αντιθέτως, φιλοδοξούμε να γίνουμε η δημιουργική δύναμη του τόπου, επιλέγοντας καλές πρακτικές από άλλες χώρες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα εξηγήσω τι εννοώ με ένα παράδειγμα. Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα στη Λισαβόνα όπου συνάντησα τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και συζητήσαμε μεταξύ άλλων, για τις 26.000 νέες κατοικίες που εντάχθηκαν στο εθνικό σχέδιο της Πορτογαλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατοικίες που θα προσφέρονται με χαμηλό ενοίκιο σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες, νέα ζευγάρια και σπουδαστές. Μια παρέμβαση καίρια για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, την οποία επί μήνες προτείνω και σημειωτέον εφαρμόζεται και από άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, αν και δήλωσε μόλις πρόσφαταότι θα ασχοληθεί με το πρόβλημα του κόστους κατοικίας για τα νέα ζευγάρια, ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μόλις 100 κατοικιών. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά προτεραιοτήτων.

4) Το σενάριο των πρόωρων εκλογών, δεν δείχνετε να το προάγετε. Είναι αχρείαστες οι κάλπες τώρα ή εσείς – ως κόμμα με μία νέα ηγεσία – δεν το «σηκώνετε» ακόμα, χρονικά;

ΑΠ. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας κινούνται με βάση ψηφοθηρικά κίνητρα. Ο μεν πρώτος δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι θα «κάψει» τις πρώτες εκλογές για να πετύχει την αυτοδυναμία, καταπατώντας κάθε έννοια θεσμικής τάξης και σεβασμού στο σύνταγμα. Ο δε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε πρόωρες εκλογές καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, τη στιγμή που η πανδημία ήταν εκτός ελέγχου. Εμείς αγωνιζόμαστε όποτε και αν γίνουν οι εκλογές να πρωταγωνιστήσουν οι ιδέες μας.

5) Γιατί, κατά την άποψή σας, επιμένουν οι αντίπαλοί σας στην προοπτική…συγκυβέρνησή σας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ αλλά και με τους δύο;

ΑΠ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι δύο πρωθυπουργοί που απέτυχαν παταγωδώς. Δεν θα δώσουμε σωσίβιο σε δύο πολιτικούς αρχηγούς που απογοήτευσαν τον ελληνικό λαό. Ο ένας έλεγε ότι «θα σκίσουμε τα μνημόνια» και έφερε χειρότερα και ο άλλος ασκεί μια πολιτική που ωφελεί περισσότερο τους λίγους. Εμείς έχουμε στόχο: αντί να δώσουμε σε αυτούς σανίδα σωτηρίας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό, τη νέα γενιά. Όσο, λοιπόν, ισχυρότερη εντολή μάς δώσουν οι πολίτες στην κάλπη, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα αποκτήσουμε για να αγωνιστούμε να σχηματιστεί μια υπεύθυνη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα δώσει, επιτέλους, διέξοδο στην πατρίδα μας.
6) Στην Αχαΐα, υπάρχει ένα κλίμα ετοιμότητας μεν αλλά και εν μέρει ετοιμασίας για εκλογές. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Υπάρχει, επ’ αυτού, κάποιος γενικότερος κανόνας ή φιλοσοφία;

ΑΠ. Η Αχαΐα είναι η καρδιά την Δημοκρατικής Παράταξης. Στην ομιλία μου στην Πάτρα είδα ξανά στα πρόσωπα των πολιτών την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον του Κινήματός μας. Είναι πολύ σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στο νομό και να στείλει μήνυμα νίκης σε όλη τη χώρα. Εγγυώμαι ότι θα κινητοποιήσουμε κάθε δημοκράτη πολίτη, φίλο και στέλεχός μας για να συγκρατήσουμε με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίεςένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν, με ενότητα και αμοιβαίο σεβασμό, για να γκρεμίσουμε τον δικομματισμό της οπισθοδρόμησης.

7) Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαχείριση της νέας παγκόσμιας κρίσης από κυβερνητικής πλευράς;

ΑΠ. Το ράλι του πληθωρισμού ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φυσικά υπάρχει εξωγενής κρίση, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακουμπήσει. Η ΝΔ, μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Ξεχνάει όμως να πει ότι την προηγούμενη διετία έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση παγκοσμίως, αλλάούτε το παραγωγικό μοντέλο άλλαξε, ούτε το ΑΕΠ έγινε πιο ποιοτικό. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, η κυβέρνηση να έχει ξεμείνει από «καύσιμα». Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας. Με τις επιλογές της «κατάφερε» να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ την ίδιαστιγμή η Γερμανία αύξανε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

8) Η ΕΕ, έχοντας και την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή, πιστεύετε πως υπάρχει η αναγκαιότητα κινήσεων και λήψης αποφάσεων; Προς ποια κατεύθυνση;

ΑΠ. Με σχέδιο, κατάλληλες συμμαχίες και την αναγκαία πολιτική βούληση μπορούμε να πετύχουμε πολλά για τη χώρα μας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Από τη θέση μου στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρόνια τώρα προσπαθώ για να έχουμε μία κοινή πολιτική σχετικά με την εξαγωγή ευρωπαϊκών όπλων σε τρίτες χώρες. Δεν μπορεί ένα κράτος να κάνει μόνο του επιλογές που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός άλλου κράτους μέλους. Για το λόγο αυτό και με δική μου πρωτοβουλία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Δεν γίνεται, ιδιαίτερα σε αυτό το νέο πλαίσιο, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία και η χώρα μας να αναγκάζεται να έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ένωση. Εξάλλου, η κοινή Άμυνα και Ασφάλεια θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες για οπλικά συστήματα και να εξοικονομήσει χρήματα για το κοινωνικό κράτος.
9) Η κοινωνία περνά δύσκολα, με ανατιμήσεις, ακρίβεια και ένα μέλλον δυσοίωνο. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες;

ΑΠ. Η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα μέτρα που έχουν λάβει και άλλα κράτη. Πρέπει να υπάρξει άμεσα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, πλαφόν στην τιμή του τιμολογίου, φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιριών. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι τα υπερκέρδη τους για όλη την Ευρώπη το 2022 θα είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Και βέβαια, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Το κράτος τους τελευταίους μήνες, από την αύξηση των τιμών, κερδοσκοπεί εις βάρος του πολίτη. Τουλάχιστον 800 εκατομμύρια παραπάνω φορολογικά έσοδα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Τα πάντα, λοιπόν, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Για τη Δημοκρατική Παράταξη η μείωση των ανισοτήτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη παραγωγή πλούτου και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤO ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-OΡΓΑΝΩΣHΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 2022

Στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 οι παρακάτω δράσεις:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

18:00 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

(ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΒΑΣΑΛΙΩΤΟΥ 14)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΠΙΕΡΙΑ

18:30 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

(28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 9)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ Π.Σ.

ΒΟΙΩΤΙΑ

19:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΝΥ ΔΑΛΑΜΠΟΥΡΑ ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ

XANIA

19:30 ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

(ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 4)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ

19:30 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

(ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 143-145)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΝΑΞΟΣ

20:30 ΚΑΦΕ ΑΛΣΟΣ

(ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ)

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΑ ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗ ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ»

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»:

Για τη διακοπή της σύνδεσης Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο της Κύπρου όταν αναφέρθηκε η Πρόεδρος στις θηριωδίες της Τουρκίας κατά την εισβολή: “Ως άνθρωποι και ως παράταξη, είμαστε απέναντι σε κάθε εισβολή και οποιονδήποτε παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Άρα, δεν είμαστε ούτε με τον Πούτιν, ούτε με τον Ζελένσκι. Επειδή από την αρχή είχαμε ταχθεί με την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του διεθνούς δικαίου, μπορούμε σήμερα να σχολιάσουμε με τον τρόπο που το κάνουμε. Η διακοπή της σύνδεσης του κ. Ζελένσκι κατά την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή μας θλίβει γιατί πρέπει να κατανοήσει ότι για να ζητάει όσα, πολύ σωστά ζητάει, για τη χώρα του πρέπει να κατανοεί τη θέση των χωρών με ανάλογες εμπειρίες, όπως η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο κ. Ζελένσκι είχε μια μεγάλη ευκαιρία κατά την ομιλία του στην Κύπρο να μιλήσει πραγματικά για το διεθνές δίκαιο που δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αφορά κάθε χώρα και κάθε παραβίαση”.

Για την ομιλία του μαχητή του Αζόφ στην Ελληνική Βουλή: “Εμείς ως κόμμα δεν παίρνουμε ίσες αποστάσεις, άρα μπορούμε να τοποθετηθούμε με σαφήνεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, στη διάσκεψη των Προέδρων, πήρε εντολή να μιλήσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ως εκλεγμένος Πρόεδρος του λαού που δέχεται επίθεση. Ως ΠΑΣΟΚ, αυτό ήταν που απαντήσαμε σε όσους είχαν αμφιβολίες για αυτή την ομιλία, ότι όποια κι αν είναι η άποψη της κάθε παράταξης για τον κ. Ζελένσκι εφόσον είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας, οφείλουμε να τον ακούσουμε, έστω. Ήταν απαράδεκτο θεσμικά αυτό που συνέβη στη Βουλή. Δεν έπρεπε να το έχει επιτρέψει ο Πρόεδρος της Βουλής, έχει απόλυτη ευθύνη για αυτό. Ζητήσαμε χθες εξηγήσεις και δεν πήραμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να επιμείνει «στη μεγάλη εικόνα». Όμως το γεγονός ότι χάθηκε η μεγάλη εικόνα είναι ευθύνη των διοργανωτών της ομιλίας, άρα της κυβέρνησης. Έπρεπε να μιλήσει μόνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ

Η ανακοίνωση του ετήσιου πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ, στο ύψους του 8,9%, επιβεβαιώνει και στατιστικά ότι το πρόβλημα της ακρίβειας διογκώνεται με διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις για τα βαλάντια των νοικοκυριών και με σοβαρή επίπτωση στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλέπουν και τα σχετικά μακροοικονομικά σενάρια της έκθεσης του του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2021.

Το γεγονός ότι ο αντίστοιχος εναρμονισμένος δείκτης τιμών του Μαρτίου, που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat, ήταν 7,5% και για τρίτο συνεχόμενο μήνα ψηλότερος από αυτόν του συνόλου της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η μηναία αύξηση ήταν η τρίτη υψηλότερη της Ευρωζώνης καταδεικνύουν επιπλέον ότι τα δύσκολα έπονται.

Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση της ακρίβειας στην αρχή με στρουθοκαμηλισμό και στη συνέχεια με ημίμετρα.

Οι Υπουργοί της, τους πρώτες μήνες της ανόδου του πληθωρισμού, στα μέσα του 2021 και πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία, διατείνονταν ότι είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους. Στη συνέχεια άρχισαν να συγκρίνουν το πρόβλημα με αυτό της Ευρωζώνης υπονοώντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αμελητέο. Και τώρα που φαίνεται ότι ο εγχώριος πληθωρισμός ξεπέρασε της Ευρωζώνης και τρέχει με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, ο κ. Γεωργιάδης εφηύρε ένα, ανεκδιήγητο για την οικονομική επιστήμη και την κοινή λογική, τέχνασμα, προσπαθώντας να συμψηφίσει την εκρηκτική αύξηση του με τον αρνητικό πληθωρισμό τους πρώτους μήνες του 2021.

Η Κυβέρνηση ενώ επιλέγει να απαλλάξει με μόνιμο τρόπο τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καταργώντας το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τον φόρο δωρεάς έως 800.000 ευρώ, εφαρμόζει προσωρινά μέτρα ασπιρίνες και σύρθηκε πίσω από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανακοινώσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων αλλά και την επαναλειτουργία της λιγνιτικής παραγωγής με στόχο να μειώσει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δικαιώνοντας την κριτική και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύει η Κυβέρνηση θα συρθεί και πάλι να υιοθετήσει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για:

– Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

– Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που θα έχει θετική επίδραση και στο επίδομα ανεργίας.

– Μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους.

Διαφορετικά θα πληρώσει και η ίδια πολύ ακριβά το αντίτιμο της αβελτηρίας της.

ΔΡAΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤO ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-OΡΓΑΝΩΣHΣ

Στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για αύριο Σάββατο 9 Απριλίου 2022 οι παρακάτω δράσεις:

Α’ ΑΘΗΝΑΣ – 5ο & 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα

18:00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΚΡΑΒΑΣ
(Ταϋγέτου 60, Πατήσια)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

18:00 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
(Περρούκα 14, Άργος)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

19:00 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ & ΔΩΡΙΔΑΣ
(Αποκαύκου 16, Ναύπακτος)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δυστυχώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να διχάσουν τους πολίτες. Δεν έμαθαν από τα λάθη τους, που πήγαν τη χώρα πίσω. Τους θυμίζουμε ότι στην πάνω και κάτω πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν και οι δυο στην αρχή γιγαντώνοντας τον λαϊκισμό και εκκολάπτοντας το αυγό του φιδιού.

Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε σε ένα απαράδεκτο θεσμικό ατόπημα δίνοντας το λόγο σε μαχητές του Τάγματος Αζόφ. Ατόπημα, που μας προσέβαλε όλους και για το οποίο δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Λυπούμαστε που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ούτε ενώπιον της Κυπριακής Βουλής. Παραμένουμε σταθερά δίπλα στον ουκρανικό λαό. Καταδικάζουμε την εισβολή του κ. Πούτιν και κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η στάση μας έχει σταθερά αξιακά χαρακτηριστικά.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.