
Βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες και προστασία πρώτης κατοικίας των αδυνάμων και νέο πτωχευτικό δίκαιο.
Τελευταία ενημέρωση 13 Μαΐου 2020 by energinews (admin)
Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών για βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες, προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους και νέο πτωχευτικό δίκαιο.
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η κατάργηση θεμελιωδών διατάξεων του ν.3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συσσώρευση προβλημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την απλή παράταση που έχει δώσει η Κυβέρνηση μέχρι 31 Ιουλίου αλλά χρειάζεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων.
Το πρόβλημα στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα προϋπήρχε ως απότοκο της προηγούμενης κρίσης, δεν αντιμετωπίστηκε ολοκληρωτικά και λόγω της νέας κρίσης που βιώνει η χώρα, αναμένεται να ενταθεί και να διευρυνθεί ο αριθμός των δανειοληπτών, φυσικών και νομικών προσώπων που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Συγκεκριμένα ενόψει της ύφεσης που προδιαγράφεται ζήτησε:
– Σύστημα βιώσιμων λύσεων, προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των αδυνάμων και αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.
Στη συνέχεια, εγκάλεσε την Κυβέρνηση που αρνείται την σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, την οποία έχει ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οφείλει να αξιοποιήσει την επιτροπή κοινωνικών φορέων που συγκροτήθηκε ήδη από τους επαγγελματίες, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι ΕΚΠΟΙΖΩ και από όλους τους φορείς που εμπλέκονται, μαζί με τα στελέχη που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο ρύθμισης, προκειμένου να καταρτιστούν βιώσιμες προτάσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και ένας σύγχρονος πτωχευτικός κώδικας που θα αποτρέπει την εκδήλωση άδικων και ακραίων καταστάσεων.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας είναι ανεπαρκές, αφού ελάχιστοι δανειολήπτες (περίπου 800) έχουν πετύχει έγκριση της αίτησης τους ενώ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αλλαγής του Κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
Ο Υπουργός από την πλευρά του προχώρησε σε γενικόλογες ανακοινώσεις πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πλαίσιο προστασίας που θα έλθει τον Ιούνιο στη Βουλή με δύο σκέλη: α)επιδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας και β) ρύθμιση εξυπηρετούμενων δανείων για συνεπείς δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο για όλα αυτά και το πτωχευτικό δίκαιο φυσικών προσώπων αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον επόμενο μήνα.
Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: https://youtu.be/EditGpdYwo4
Πέντε μέτρα για τον Αγροτικό Τομέα που οφείλει, μπορεί και πρέπει να λάβει η κυβέρνηση τώρα.
Η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα αφορά τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, τους καταναλωτές αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά.
Η διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, η συνέχιση της καλλιέργειας και η αποτροπή κατάρρευσης της παραγωγικής βάσης, προϋποθέτουν μέτρα που δεν έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, της αμπελουργίας, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και των άλλων κλάδων της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.
Το Κίνημα Αλλαγής υπεύθυνα όλο αυτό το διάστημα στηρίζει τις σωστές αποφάσεις, κρίνει και κατακρίνει τις λαθεμένες και παράλληλα και καταθέτει προτάσεις και απαιτεί λύσεις για τον αγροτικό τομέα.
Με την Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε:
1.Καταβολή όλων των αποζημιώσεων που οφείλονται, όπως αυτές για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και όλης της χώρας.
2.Αξιοποίηση του Κανονισμού De Minimis για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και όλων των κατηγοριών παραγωγής.
3.Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κανονισμών, όπως αυτά για την «απόσταξη κρίσης και τον πράσινο τρυγητό».
4.Καταβολή τώρα, μέχρι 15 Ιουνίου, του 50% τουλάχιστον της ενιαίας ενίσχυσης (800 εκατ. Περίπου), μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απαιτεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά τα δικαιώματα των παραγωγών.
5.Δημιουργία χωριστού λογαριασμού Εγγυοδοσίας στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για χρηματοδότηση αγροτών και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με αξιοποίηση των 80 εκ. που έχουν διατεθεί ήδη και των 446 εκατομμυρίων ευρώ που επιστρέφονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη δικαίωση της χώρας μας για επιβληθέντα πρόστιμα.
Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, η ύφεση θα σαρώσει τον παραγωγικό τομέα.
Ο Υπουργός, στην απάντηση του ανακοίνωσε πως οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής θα αξιοποιηθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο και ενδοκυβερνητικής σύσκεψης που επίκειται ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής των ενισχύσεων νωρίτερα είτε μέσω ταμειακής διευκόλυνσής είτε λόγω συλλογικής απόφασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: