Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια – Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή


0
(0)

Η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια συνεχίζεται και ένα βίντεο από Drone δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή.

Τα τελευταία 24ωρα η Εύβοια δίνει μάχη με τις φλόγες. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά που κυκλώνει το ένα χωριό μετά το άλλο. Αρκετές περιοχές έχουν ήδη εκκενωθεί προκειμένου να μην κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές.

Οι προσπάθειες όσων επιχειρούν στις εστίες της φωτιάς είναι ηρωικές, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Αυτό αποτυπώθηκε και από την πτήση του Drone της ομάδας «Up Stories».

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε φαίνεται ξεκάθαρα η οικολογική καταστροφή με τα χιλιάδες στρέμματα πράσινου να έχουν βαφτεί μαύρα μετά το πέρασμα της φωτιάς. Παράλληλα φαίνονται οι καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα που έχουν καεί ολοσχερώς.

Την ίδια ώρα φαίνονται και οι ενεργές εστίες τις φωτιάς στις περιοχές που οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν τη δική τους μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια

Συγκλονίζει 19χρονος για τη φωτιά στην Εύβοια: «Τώρα πρέπει να φύγω, να πάω στην Αθήνα, να βρω άλλη δουλειά»
Οι εικόνες από την Εύβοια συγκλονίζουν προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία για το μέλλον της νέας γενιάς σε αυτές τις περιοχές. Τον προβληματισμό του αυτό άλλωστε μετέφερε μιλώντας στις κάμερες και ένας 19χρονος από το χωριό Αγριοβότανο που πήγε στο Πευκί για να συνδράμει στο έργο κατάσβεσης.

«Πώς να αισθάνομαι; Καίγονται οι περιουσίες μας, είμαστε… Τι να σας πω; Θέλουμε να ζήσουμε εδώ στο χωριό, έχουμε μεγαλώσει εδώ από μικρά παιδιά αλλά δεν μας δίνεται η ευκαιρία».

Και στη συνέχεια, ανέφερε το εξής: «Πώς θα ζήσουμε εδώ; Εμείς ασχολούμαστε με τα ξύλα, με αγροτικές δουλειές, πώς θα ζήσουμε; Δεν βλέπετε; Αυτά τα πράγματα, θα γίνουν μετά από 30-40 χρόνια. Θα είμαστε 60 ετών εγώ».

Στην κάμερα επίσης, τόνισε πως πλέον «πρέπει να σκεφτώ κάποια άλλη λύση, να φύγω. Να πάω στην Αθήνα, να πάω κάπου αλλού, να βρω μια άλλη δουλειά».

Εύβοια: Κάτοικοι γλίτωσαν τα χωριά -Ανθρώπινες αλυσίδες κατάσβεσης στη μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι και χθες βράδυ οι αναζωπυρώσεις στη βόρεια Εύβοια ήταν συνεχείς. Όλες οι δυνάμεις, με τη βοήθεια και μηχανημάτων, κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε μικρές αναζωπυρώσεις που γίνονταν πύρινα μέτωπα και απειλούσαν χωριά.

Καθοριστικές όμως ήταν οι προσπάθειες των κατοίκων στη Βόρεια Εύβοια, οι οποίοι έμειναν εκεί και έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων για να σώσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Χωρίς μέσα πυρόσβεσης, με μικρή δύναμη της πυροσβεστικής, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, με κλαδιά, με κουβάδες και με λάστιχα από τους κήπους των σπιτιών έπεσαν κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες για να σβήσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έτρεχαν γύρω από κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη μάχη που έδωσαν μόνοι τους οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι υπερασπίστηκαν τον τόπο τους και αν πολλά σπίτια γλίτωσαν από την μανία της φωτιάς, ήταν αυτοί που δεν το επέτρεψαν.

Εύβοια: Αγωνία αν θα μπορέσουν να πετάξουν τα εναέρια μέσα
Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Από χθες και μέχρι το πρωί πάνω από 200 Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, που έφτασαν σε βοήθεια με το δικό τους εξοπλισμό, έδωσαν μία πραγματική μάχη στα χωριά Τρούπι, Καλύβια, και Σπαθάρι μαζί με εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και με τη βοήθεια εναέριων μέσων, και οι φλόγες δεν πέρασαν.

Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής πού βρίσκονται στη Β. Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός νωρίτερα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν. «Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν αποφασίστηκε να έχουμε επιτέλους αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων πλέον ο καπνός είναι τόσοι μεγάλος που δεν επιχειρούν, δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη δεν βλέπουν ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια», είπε και απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια, οι επίγειες δυνάμεις είναι πενιχρές, είναι ελάχιστες», είπε μιλώντας στο Mega.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός «ταξιδεύει» χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Αστεροσκοπείο: Ο χάρτης της καταστροφής -Περισσότερα από 650.000 στρέμματα τα καμένα σε Εύβοια, Αττική, Λακωνία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής • στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εύβοια: Βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ -Χωρίς καύσιμα η περιοχή
Τέλος οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα παρατηρείται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται προβληματική.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *