Βγαίνουν απ’ τον «πάγο» οι πλειστηριασμοί – Αγωνία για την πρώτη κατοικία

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

«Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία», λένε οι συνδικαλιστές

Βγαίνουν απ’ τον… “πάγο” οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που είχαν “παγώσει” τέσσερις ολόκληρους μήνες, λόγω των εκλογών και τη διακοπή του Αυγούστου. Μετά την ανάπαυλα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξαναρχίζουν.

Έτσι έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 505 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 471 αφορούν ακίνητα. Οι κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί ανέρχονται σε 140, ενώ μέχρι το τέλους του έτους έχουν δρομολογηθεί 6.638 πλειστηριασμοί, με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς!

Συνολικά από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Στη μακριά λίστα υπάρχουν πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι στόχοι των τραπεζών

Οι τράπεζες σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για όσους αγνοήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούν και οι οποίες αφορούν όλους τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με δεδομένο ότι το 2019 ήταν χρονιά τριπλών εκλογών και οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία, ο στόχος των τραπεζών για τη διενέργεια 25.000-30.000 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2019 δε θα επιτευχθεί. Βέβαια, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Η πλατφόρμα

Όμως όσοι θέλουν να “σώσουν” την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Τι αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά. Έτσι, με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

– Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

– Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.

– Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Όσον αφορά το λεγόμενο “στεγαστικό επίδομα”, το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.

Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.

Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 85.628 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 17.925 χρήστες, έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες, έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.