ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: «ΜΕΜΦΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Οκτωβρίου 2020 by energinews (admin)

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στον Υπουργό Οικονομικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 50 βουλευτές που απαιτούνται κατέθεσε πρόταση μομφής για έναν μόνο υπουργό.

Κύριε Τσίπρα, θα μας εξηγήσετε γιατί εξαιρείτε της μομφής τον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη Κυβέρνηση του;

Τους δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης;

Επιλέξατε να τους δώσετε ανάσα ή απλά υπερβαίνετε τα εσωκομματικά σας;

Μάλλον και τα δυο «Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό».

Το Κίνημα Αλλαγής μέμφεται συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι εδώ για να αποκαλύψει τα αρνητικά πεπραγμένα της.

Κύριε Μητσοτάκη, πριν από 16 μήνες, ο Ελληνικός λαός, απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σας εμπιστεύθηκε για μια άλλη πολιτική που είχε ανάγκη η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία.

Μετά τον οικονομικό εκτροχιασμό 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή που προκάλεσε την κρίση και την εφαρμογή τριών μνημονίων.

-Υποσχεθήκατε, αλλαγή πολιτικής αλλά ακολουθείτε την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η άρνηση εθνικής συνεννόησης.

-Δεσμευτήκατε για αξιοκρατία, διαφάνεια και αξιολόγηση αλλά επικράτησαν η αδιαφάνεια, οι κομματικές επιλογές.

-Μιλήσατε για άξιους και άριστους αλλά επιλέγονται οι έμπιστοι και αρεστοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

-Διαβεβαιώνατε ότι είστε πανέτοιμοι με σχέδιο και αποδείχθηκε ότι βαδίζετε βλέποντας και κάνοντας.

-Ζητούσατε συνεννόηση αλλά αδιαφορήσατε ακόμα και στις προτάσεις μας από 20 Ιανουαρίου για πρόληψη και προετοιμασία ενόψει πανδημίας.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δύο μήνες μετά, μπροστά στο δίλλημα, να χαθούν άνθρωποι ή να σκοτωθεί η οικονομία, φυσικά και έχει προτεραιότητα η ζωή.

Η συνέχεια μας επιβεβαιώνει.

Απορρίψατε το ενδιάμεσο πρόγραμμα που πρότεινε η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία και προχωρήσατε

χωρίς συνεκτικό σχέδιο για αξιοποίηση των πόρων, όπως-όπως ανάλωση πολλών δισεκατομμυρίων, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα.

Το κυβερνητικό αφήγημα, παρά τον επικοινωνιακό καταιγισμό, σταδιακά απογυμνώνεται.

Οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι και

όλοι οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι βιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Συνειδητοποιούν όμως και κάτι σημαντικότερο.

Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για όλους.

Επέλεξε να στηρίξει και να στηριχθεί στους λίγους με αντιστρόφως ανάλογη κατανομή των πόρων.

Στους πολλούς, με τις μεγάλες ανάγκες διατίθενται τα λιγότερα και στους λίγους με τις μικρές ανάγκες, τα περισσότερα δις.

Τα στοιχεία για την υγειονομική κρίση είναι εφιαλτικά και η Κυβερνητική επιλογή για υπερπληθυσμό στις τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και

η αδιαφορία για προστασία των ευάλωτων στις κοινωνικές δομές, έχει μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών στους ανοικτούς χώρους.

Η Κυβέρνηση ακόμη και στα μάτια των υποστηρικτών της, φαίνεται κουρασμένη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη β’ φάση της πανδημίας και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της.

Παρότι σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

-Στήριξη με 84 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΕ συνολικά αντί της αδιαφορίας του 2009

-Πλεονάσματα (ματωμένα αλλά πλεονάσματα) αντί τεράστιων ελλειμάτων τότε.

-Πεδίο συνεννόησης, που όμως δεν αξιοποιεί η Κυβέρνηση αντί του διχασμού μνημονιακών- αντιμνημονιακών

Σε αυτή τη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας σε ένα μόνο Υπουργό και όχι στη Κυβέρνηση συνολικά και ρωτούμε ξανά και ευθέως:

Κύριε Τσίπρα διαπιστώσατε ότι ο κος Σταϊκούρας μόνο είναι η παραφωνία της Κυβέρνησης και όλα τα άλλα για εσάς βαίνουν καλώς;

-Ο πτωχευτικός κώδικας που επικαλείστε είναι μόνο του κ. Σταϊκούρα ή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν μάλιστα αφορά πολλά Υπουργεία;

Ο κ. Τσίπρας επικαλείται την έλλειψη προστασίας της α’ κατοικίας και υποτιμά την μνήμη μας, αφού:

1.Ο ίδιος την κατήργησε, δια του κ. Σταθάκη.

2.Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει τον 3869/10 του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

3.Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες πλειστηριασμοί, με την συνδρομή των ΜΑΤ για την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, που είχαν χαρακτηριστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα.

4. Στην αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες για το πτωχευτικό, δεν ζήτησε ονομαστική επί της αρχής, αλλά μόνο σε ορισμένα άρθρα.

Στο δια ταύτα.

Εγκαλούμε τον κ. Τσίπρα, όπως όλοι οι πολίτες, για την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει στον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του, εξαιρώντας τον κ. Σταϊκούρα.

Μεμφόμαστε τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του συνολικά.

-Για την ανεξήγητη άρνηση διαμόρφωσης ισχυρής Εθνικής Γραμμής, σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

-Για τον αργό ρυθμό ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και την απουσία σχεδίου για την αμυντική βιομηχανία.

-Για την καθυστέρηση διαμόρφωσης συνολικού σχεδίου ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες με ευρεία και στέρεα παραγωγική βάση

-Για την παντελή απουσία πολιτικών κοινωνικής συνοχής και προστασίας

-Για το αίολο προσχέδιο προϋπολογισμού.

-Για το στήσιμο ενός ακριβοπληρωμένου μηχανισμού με έμπιστους, κομματικούς, αντί των κατάλληλων και των αξίων.

-Για την ανυπαρξία ενδιάμεσου σχεδίου με ενεργητικές πολιτικές στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και μέτρων προστασίας των αδυνάμων.

Μεμφόμαστε τον κύριο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνολικά

-Για την μετατροπή του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους, σε «επιτέλους, δικό μας κράτος» με την απόλυτη κομματικοποίηση και την κατ’ ανάθεση συγκρότηση του, ποδοπατώντας την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και την διαφάνεια που υποσχέθηκε.

-Για την διαπόμπευση της καλής νομοθέτησης με τελευταίο κρούσμα την από κοινού με το Σύριζα ψήφιση της ντροπολογίας πλυντηρίου.

Μεμφόμαστε τον κύριο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση συνολικά

-Για την ανήθικη πολιτική εργαλειοποίησης της υγειονομικής κρίσης και την προώθηση αντιμεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

-Για τις απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων, χωρίς διαγωνισμούς.

-Για την παράδοση της ενέργειας στους λίγους και τον ξαφνικό θάνατο των ενεργειακών κοινοτήτων πριν καν προχωρήσουν.

– Για την εγκατάλειψη χωρίς στήριξη δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων.

-Για την διόγκωση της ανεργίας και την έξαρση της ακραίας φτώχειας.

-Για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, του αγροτικού τομέα και των αγροτών.

-Για την σύμπραξη με τις Τράπεζες και τα funds, όχι για τη χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά για την αφαίμαξη της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και την μαζική πτώχευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

-Για την αποστροφή σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που εξαιρούνται από τα περιορισμένα αναδρομικά και κάθε μορφής στήριξης.

-Για τους φραγμούς στη νέα γενιά και στην εκπλήρωση των ονείρων της

Το Κίνημα Αλλαγής δεν εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα.

Μεμφόμαστε τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του συνολικά και υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε έστω και για έναν υπουργό του.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει χαράξει τον δικό του δρόμο για την πρόοδο του τόπου, την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και σύγχρονη κοινωνική ατζέντα.

Το όραμά μας για την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι το μοναδικό με πολιτικό σχέδιο.

Για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα, με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για να ανοίξει ο δρόμος για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, τους ανθρώπους της εργασίας και του επιχειρείν αλλά και τους νέους και τις νέες για να δημιουργήσουν.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ OPEN TV και την εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη

Σήμερα δεν υπάρχει καμμιά προστασία αφού πριν από λίγους μήνες έληξε οριστικά κάθε παράταση αναστολών πλειστηριασμών. Και τι λέει η κυβέρνηση; Πώς θα προστατευθούν όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν; Ορίζει ως όριο ακόμα και για να μπορέσει να γίνει κάποιος ενοικιαστής στο ίδιο του σπίτι, 900 ευρώ οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα. Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων πχ στον τουρισμό που σήμερα εδώ και μήνες ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα χάσουν το σπίτι τους. Τους τελευταίους μήνες έχουν δωδεκαπλασιαστεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 200 ευρώ. Ρωτώ λοιπόν την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη: ένας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του; Πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στους δύσκολους όρους που θέτει ο νόμος τους; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι η ίδια. Απανθρωπιά και αναλγησία.

Στο θέμα της α’ κατοικίας υπάρχει μία τεράστια υποκρισία από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ήταν αυτός που κατήργησε την προστασία της α’ κατοικίας που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στα πολύ δύσκολα χρόνια πρώτα χρόνια των μνημονίων. Βεβαίως χρειαζόταν βελτιώσεις ο νόμος, αλλά δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Και βέβαια επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έστελναν ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών όταν ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τελικά την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργός;

Η πρόταση μομφής κατά μεμονωμένου υπουργού είναι προφανές ότι βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τελικά την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργός; Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί μια χαρά εκτελούν το έργο τους; Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος και ο καλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Αλλαγής ήδη με τις τοποθετήσεις των βουλευτών μας -κι εγώ με την παρέμβαση μου αύριο- θα αναδείξουμε τις ευθύνες συνολικά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για όλα τα θέματα.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση για την Χ.Α.

Απέτυχαν να οδηγήσουν άμεσα στη φυλακή όσους η Δικαιοσύνη αποφάσισε. Μας διαβεβαίωναν ότι είναι πανέτοιμοι να υλοποιήσουν την απόφαση και έχασαν τον κ. Παππά. Ρωτώ λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό. Αυτά που τώρα, εκ των υστέρων, επικαλούνται τα αγνοούσαν όταν διαβεβαίωναν για πλήρη ετοιμότητα για άμεση εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου;

Η πολιτική κατευνασμού έχει αποθρασύνει την Τουρκία

Η Κυβέρνηση έπρεπε να δείξει αποφασιστικότητα, πυγμή, εγρήγορση. Δυστυχώς δεν το κάνει. Έχει επιλέξει πολιτική κατευνασμού, υποχωρεί και αυτό έχει αποθρασύνει την Τουρκία. Είναι βέβαιο ότι όταν διαρκώς υποχωρείς, όταν δείχνεις αυτήν την ανοχή και δεν δείχνεις αποφασιστικότητα, ο ίδιος φέρνεις τα πράγματα πιο κοντά σε μία σύγκρουση. Η δική μας, ξεκάθαρη θέση είναι να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας. Οι δηλώσεις υπουργών ότι η «κόκκινη» γραμμή της χώρας είναι τα 6 ναυτικά μίλια είναι απαράδεκτη, αδιανόητη, ακατανόητη.

Χωρίς προετοιμασία ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ποια ήταν η προετοιμασία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός για να έχει ένα αποτέλεσμα σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο; Ούτε καν στην επίσημη ατζέντα δεν ήταν η προκλητικότητα της Τουρκίας. Χρειάστηκε να θέσουμε εμείς πολλές φορές και πιεστικά το θέμα του εμπάργκο όπλων για να αναγκαστεί ο Πρωθυπουργός απλά να το αναφέρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως αυτά τα θέματα απαιτούν προετοιμασία, διαμόρφωση συμμαχιών. Δεν τα θέτεις τελευταία στιγμή εξωδίκως, μόνο και μόνο για να ισχυριστείς στο εσωτερικό της χώρας ότι «έθεσα και το θέμα του εμπάργκο όπλων», ξέροντας ότι δεν θα έχεις κανένα αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί το κόκκινο να απλώνεται στο χάρτη και παρεμβαίνει εκ των υστέρων.

Δυστυχώς είναι φανερό ότι η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας έχασε τον έλεγχο. Αρέσκεται απλά σε συγκρίσεις ότι αλλού τα πράγματα είναι χειρότερα. Όμως θέλω να θυμίσω ότι στο τέλος της καραντίνας η Ελλάδα ήταν σε καλύτερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Δεν μπήκαν όλοι στην επόμενη φάση από την ίδια αφετηρία. Δυστυχώς αμέσως μετά την καραντίνα και την προσπάθεια όλων με ευθύνη της κυβέρνησης περάσαμε στον εφησυχασμό και την χαλάρωση. Έγιναν πολλά λάθη στο άνοιγμα της χώρας και στον τουρισμό και στο άνοιγμα των σχολείων, στην οργάνωση των μεταφορών και όλα αυτά σήμερα τα πληρώνουμε. Η κατάσταση από τον Αύγουστο ήταν φανερό ότι γινόταν δύσκολη και η κυβέρνηση απλά έφτιαξε ένα χάρτη και απλά παρακολουθεί τα χρώματα να αλλάζουν. Παρακολουθεί το κόκκινο να απλώνεται στο χάρτη και παρεμβαίνει εκ των υστέρων. Δεν καταλαβαίνω γιατί απλά έπρεπε να βλέπει να αλλάζουν τα χρώματα στο χάρτη και δεν λάμβανε μέτρα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες εισηγούνταν να ληφθούν μέτρα πιο νωρίς. Γιατί έπρεπε να περιμένουμε να φτάσουμε στο κόκκινο για να ληφθούν μέτρα;

Η κυβέρνηση χάνει χρόνο ενώ η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνεται.

Η κυβέρνηση έχασε χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα που αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθυστερεί να δράσει.

Καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των ΜΕΘ με αποσπάσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και στα νοσοκομεία από τα οποία αφαιρείται αυτό το ειδικευμένο προσωπικό. Έγιναν τα εγκαίνια των νέων κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά της Βουλής στο «Σωτηρία» και οι θέσεις των γιατρών και των νοσηλευτών συστάθηκαν μόλις προχθές. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η προκήρυξη και πολύ αργότερα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία η πρόσληψή τους. Ίσως μέχρι να γίνει η πρόσληψή τους να έχει βρεθεί και το εμβόλιο.

Αδιανόητο στην εποχή της πανδημίας να υπάρχει αισχροκέρδεια με την ανοχή της κυβέρνησης.

Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός, ενιαίος σχεδιασμός όλων των δομών. Να ενταχθούν σε αυτόν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που την ώρα που το ΕΣΥ σηκώνει το βάρος της πανδημίας, διαφημίζονται ως Covid Free. Δεν υπάρχουν ΜΕΘ για σοβαρά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία και ο κόσμος εντέχνως διοχετεύεται, για τα σοβαρά περιστατικά, στον ιδιωτικό τομέα. Με ανοχή της κυβέρνησης υπάρχει τρομερή αισχροκέρδεια και στα τεστ. Δεν υπάρχει πλαφόν στην τιμή, ούτε καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Το πληρώνει ο κόσμος στην τιμή που κάθε ιδιωτικό κέντρο επιλέγει να χρεώσει. Είναι αδιανόητο στην σκιά της πανδημίας να υπάρχει αισχροκέρδεια με την ανοχή της κυβέρνησης.

Ο ΠΑΠΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΕ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Συνεχίζονται οι ανεπαρκείς δικαιολογίες της κυβέρνησης σε σχέση με την κριτική που της ασκείται για την διαφυγή του καταδικασθέντα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας γνωστοποίησε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του, λέγοντας επί λέξει πως: «Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε έναν πολίτη και απέναντι σε έναν κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!».

Από την ανακοίνωση αυτή λείπει κάθε στέρεο νομικό επιχείρημα. Γι’ αυτό και το υπουργείο προσφεύγει στην αόριστη και εύκολη επίκληση γενικών λόγων και αρχών. Ένα πραγματικό θεατρικό έργο εκτυλίσσεται μπροστά μας. Που προσπαθεί να κρύψει σημαντικά πράγματα από το λαό. Που θέλει να ξέρει. Ένα θέατρο που παίζεται μπροστά από τις μπλε κουρτίνες που εμποδίζουν τη θέα στα παρασκήνια.

Ας δούμε λοιπόν πίσω από αυτές. Διότι εκεί υπάρχει μια μικρή αποκάλυψη. Διότι φαίνεται τελικά πως υπάρχει μια «περίεργη» αστυνομική νομοθεσία. Και κάποιες «περίεργες» διατάξεις που γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το ότι η Αστυνομία δεν οφείλει να παρακολουθεί υπόπτους σοβαρών εγκλημάτων και μάλιστα χωρίς άδεια εισαγγελέα. Ας δούμε κάποιες από αυτές (αν και είναι πολύ περισσότερες που θα χρειάζονταν εκατοντάδες λέξεις για να τις περιγράψουμε). Συγκεκριμένα,

α. Οι διοικητές των τμημάτων ασφαλείας παρακολουθούν (επί λέξει) την δραστηριότητα των εξτρεμιστών, φροντίζουν για την αναζήτηση υποδίκων και επιτηρούν υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων ώστε να προλαμβάνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων (άρθρο 26 ΠΔ 141/1991).

β. Η αστυνομία “κατοπτεύει”, δηλαδή παρακολουθεί πρόσωπα  που την ενδιαφέρουν (επί λέξει) επειδή είναι ύποπτα εγκληματικών ενεργειών (άρθρο 79 ΠΔ 141/1991).

γ. Το αστυνομικό προσωπικό φροντίζει να γνωρίζει τους υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων που ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητά τους, ώστε να μπορεί να τους αναζητήσει όταν χρειαστεί (άρθρο 99 ΠΔ 141/1991).

δ. Η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αναλύει επιχειρησιακά πληροφορίες για την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και τους εγκληματίες αυτής της κατηγορίας, συνεργαζόμενη με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες της (άρθρο 2 ΠΔ 7/2017).

ε. Η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με την κρατική ασφάλεια παρακολουθεί την δράση ατόμων ή ομάδων που απειλούν το δημοκρατικό πολίτευμα ή είναι ύποπτοι για πράξεις βίας (άρθρο 7 ΠΔ 7/2017).

Αν για την κυβέρνηση ο Χρήστος Παππάς κατηγορούνταν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,

Αν για την κυβέρνηση τα μέλη της Χρυσής Αυγής συνιστούν μια οργανωμένη απειλή κατά της δημοκρατίας,

Αν για την κυβέρνηση κάθε υπόδικο μέλος της Χρυσής Αυγής ήταν ύποπτο για τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων και

Αν ισχύουν αυτές οι διατάξεις,

Τότε, το να επικαλείται η κυβέρνηση τα δικαιώματα των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών κόντρα στο νόμο και τις πιο πάνω αστυνομικές υποχρεώσεις, είναι κωμωδία.

Και αν χρειαζόταν εισαγγελική παραγγελία για την παρακολούθηση, που δεν προκύπτει από τις ανωτέρω διατάξεις, κάποιος θα έπρεπε να την ζητήσει.

Αν πάλι, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρεπόταν να παρακολουθεί τον όπως το χαρακτηρίζει «πολίτη-κατηγορούμενο Παππά», τότε ας καταργήσει τις διατάξεις αυτές.

Ως Κίνημα Αλλαγής δεν ζητήσαμε αυτό που παγίως γίνεται σε τέτοια φιάσκα, δηλαδή να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι.

Ζητάμε κάτι απλούστερο. Να σταματήσει να παραπλανά η κυβέρνηση τον κόσμο με ψευδείς ανακοινώσεις για τα καθήκοντα της Αστυνομίας και ταυτόχρονα, να βρει σήμερα τον Παππά. Που προς το παρόν κρύβεται πίσω από τις μπλε κουρτίνες της παραπληροφόρησης.

Ο Γραμματέας του Τομέα
Μαρίνος Σκανδάμης

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ Η ΝΕΑ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο»
με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Κώστα Λασκαράτο

Πρόταση μομφής και πτωχευτικός κώδικας:

– Τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος στα εθνικά θέματα, τη στιγμή που δείχνει να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου εμπροσθοβαρή μέτρα διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, και αφήνει τους οικονομικά αδύναμους βορά στις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του, στοχοποιώντας έναν Υπουργό του, αντί για τη συνολική του πολιτική. Αποδεικνύεται δυστυχώς για ακόμη μία φορά ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος χορηγός του κ. Μητσοτάκη.

– Η οικονομική κρίση αναπόφευκτα έφερε την ανάγκη στήριξης των έντιμων και αδύναμων δανειοληπτών. Ο Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ήταν ο μόνος που προστάτεψε πραγματικά την πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατήργησε με παρατάσεις και αυστηρόποιώντας τα κριτήρια υπαγωγής, και η ΝΔ αποτελειώνει τους αδύναμους δανειολήπτες κάνοντας τους ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι.

– Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε διακομματική επιτροπή που απορρίφθηκε και κατέθεσε τροπολογία ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες και η πρώτη κατοικία.

Η φυγή του Χρ. Παππά:

– Ο Χρήστος Παππάς είχε πάλι διαφύγει και το 2013, ενώ οι χρυσαυγίτες δήλωναν ανοιχτά μέσω του αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου, ότι αν χρειαστεί θα γίνουν φυγόδικοι.

– Σήμερα το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι έκθετο για τη διαφυγή του καταδικασθέντα υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο επιχειρησιακός τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η διαφυγή δεν αποτελεί πολιτικό αντικείμενο. Υπάρχουν αρμόδιοι με εμπειρία και γνώσεις που θα έπρεπε να το διασφαλίσουν.

– Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουμε μία απόφαση που σε μεγάλο βαθμό συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την εμπιστοσύνη των πολιτών, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, όμως, το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υιοθετώντας τον πολιτικό πολιτισμό και την πολιτική επιχειρηματολογία, και όχι τις άνευ περιεχομένου κοκορομαχίες που βλέπουμε ακόμα και σήμερα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.