Βασίλης Κεγκέρογλου:Κατέθεσα νέα ερώτηση για τα αναγκαία μέτρα προστασίας και στήριξης των παραγωγών και για να ανακληθεί η απαγόρευση συμμετοχής στις λαϊκές της Αττικής για τους παραγωγούς άλλων Περιφερειών, από τη στιγμή που αυτό επιτρέπεται να γίνεται μέσω εμπόρων!!

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Η ερώτηση απευθύνεται προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι εξελίξεις παγκοσμίως με την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχουν οδηγήσει στην μείωση των εξαγωγών, τον μηδενισμό της τουριστικής αγοράς και τη δραματική μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Με δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη είναι προσανατολισμένη τις τελευταίες δεκαετίες στις εξαγωγές, την τουριστική αλλά και την εσωτερική αγορά οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και δραματικές για ορισμένους κλάδους.
Η παραγωγή οπωροκηπευτικών τις τελευταίες ημέρες οδηγείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην «χωματερή».
Η ελαιοπαραγωγή ήδη ήταν μειωμένη δραματικά φέτος και μαζί με μια σειρά καλλιέργειες που κτυπήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο κοινωνικό πεδίο, με αμφισβητούμενη τη δυνατότητα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους που ουσιαστικά δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.
Επειδή η μοναδική ίσως διέξοδος των παραγωγών με τα περιοριστικά μέτρα για τις λαϊκές αγορές στένεψε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια διάθεσης των προϊόντων και μάλιστα η ακατανόητη απόφαση να μην μπορούν οι παραγωγοί από άλλες Περιφέρειες να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές της Αττικής αλλά αυτό να γίνεται μέσω εμπόρων, οι οποίοι μάλιστα είναι στα μέτρα στήριξης!!!
Επειδή έχουν ήδη ανακοινωθεί σοβαρά μέτρα για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους αλλά οι αγρότες που είναι και τα δύο (αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες) ουσιαστικά έχουν μείνει εκτός.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα φροντίσετε για την άμεση καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων που εκκρεμούν για τους αγρότες και παραγωγούς;
2. Προτίθεστε να εξετάσετε και να αποδεχθείτε τις προτάσεις που σας έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των παραγωγών για όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής;
3. Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για τους παραγωγούς στους οποίους ουσιαστικά έχετε απαγορεύσει να συμμετέχουν σε λαϊκές αγορές; Θα ανακαλέσετε την απόφαση απαγόρευσης για παραγωγούς άλλων Περιφερειών;
4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής όπως χρηματοδότηση μέσω de minimis, για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με κοινοτική χρηματοδότηση;
5. Τι άλλα μέτρα προστασίας και στήριξης των παραγωγών προτίθεστε να λάβετε;

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.