«Βαρύς» ο φορο-λογαριασμός και τον Ιανουάριο


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Με έναν εκτενή κατάλογο προθεσμιών, αλλά και πληρωμές φόρων που φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ ξεκινά για τους φορολογούμενους το νέο έτος.

Ο Ιανουάριος, μετά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στο τέλος του 2018 προς διευκόλυνση των φορολογουμένων είναι γεμάτος από υποχρεώσεις, ενώ εκτενής είναι και η λίστα με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Στο σκέλος των πληρωμών, όπως αναφερει η Ναυτεμπορική, τα τέσσερα δισ. ευρώ πρέπει να μαζευτούν από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2018 (ή του τελευταίου μήνα του 2018 για τις μεγάλες εταιρείες), αλλά και τους παρακρατούμενους φόρους, ενώ στον κατάλογο των προθεσμιών που πρέπει να τηρηθούν περιλαμβάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση πινακίδων, η έγκαιρη υποβολή του επιδόματος θέρμανσης, η υποβολή της αίτησης για το επίδομα τέκνων, η δήλωση των κενών χώρων στους δήμους προς αποφυγή προστίμων και προσαυξήσεων από δημοτικούς φόρους και τέλη, όπως επίσης και η δήλωση των επαγγελματιών λογαριασμών στην εφορία υπό την απειλή υψηλών προστίμων για όσους δεν τηρήσουν τις προθεσμίες.

Στον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου, έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη ότι σε ταμειακή βάση, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν στα 4,132 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,05 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από φόρους. Μετά τον Ιανουάριο, οι υπόλοιποι μήνες θα είναι πολύ πιο ήπιοι. Από τα 4,05 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος φέρνει 3,3 δισ. ευρώ, ο Μάρτιος 2,965 δισ. ευρώ, ο Απρίλιος 3,558 δισ. ευρώ, ο Μάιος 3,257 δισ. ευρώ και ο Ιούνιος 3,524 δισ. ευρώ. Αυτοί οι υπολογισμοί έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών με το δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Γίνεται προσπάθεια επίσπευσης ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο το να υπάρξει και (υποχρεωτική για όλους) αλλαγή στη διαδικασία πληρωμής των φόρων. Το πιθανότερο είναι ότι και το 2019 θα κυλήσει με το σύστημα των τριών διμηνιαίων δόσεων (σ.σ το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα από φόρους του Ιουλίου να εκτοξευτούν στα πέντε δισ. ευρώ, του Σεπτεμβρίου στα 5,6 δισ. ευρώ και του Νοεμβρίου στα 4,9 δισ. ευρώ).

Τέλη κυκλοφορίας

Για τους φορολογούμενους που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο 2018, η χρονιά ξεκινάει ακριβώς όπως τελείωσε και η προηγούμενη. Με ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. Η πρώτη προθεσμία που θα αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η 11η Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας όπως επίσης και να κατατεθούν οι πινακίδες από όσους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Ο θεσμός των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» θα αναβιώσει και φέτος ωστόσο, η σχετική τροπολογία δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος Μαρτίου και αυτό προκειμένου να κινηθεί η αγορά των ενοικιαζόμενων ΙΧ κατά τις εορτές του Πάσχα.

Κρίσιμη η 15η Ιανουαρίου

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία του Ιανουαρίου είναι η 15η Ιανουαρίου. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να εκπληρωθούν τρεις διαφορετικές υποχρεώσεις:

  • Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος. Αν καθυστερήσουν, δεν χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα (εφόσον βεβαίως πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Απλώς, αντί να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμάται ότι σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων (οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης) θα σπεύσουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Στις 15 Ιανουαρίου, κλείνει η πλατφόρμα υποβολής του εντύπου Α21 το οποίο αφορά στο επίδομα τέκνων του 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία έχουν ήδη κάνει την σχετική αίτηση, ωστόσο δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους δικαιούχους να μην χάσουν το επίδομα το οποίο αφορά στο σύνολο της περυσινής χρονιάς.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.