Βαρδάκης – Θραψανιώτης: «Με κάθε τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει τη χρήση του όρου τσικουδιά και τσίπουρου»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Μαρτίου 2022 by energinews (admin)

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στέρηση της χρήσης “τσικουδιά” και “τσίπουρο” από μικρούς αποσταγματοποιούς της χώρας  κατέθεσε o Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης από κοινού με τον Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογράφουν 27 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και την τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1159, σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», γίνεται χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης.

Η χρήση αυτού του όρου είναι προφανώς αυθαίρετη, καθώς από κανένα νομικό κείμενο  της Ευρωπαϊκής ή Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει η απαγόρευση της χρήσης του όρου τσικουδιά και τσίπουρο.

Επιπλέον, αυθαίρετη και ανακριβής είναι και η απόδοση στα Ελληνικά του πρωτότυπου κειμένου της  Οδηγίας, όπου πουθενά δεν υπάρχει αυτό που μέσα σε παρένθεση ορίζεται, μετά την τροποποίηση του άρθρου 82 του ν. 2960/2001 (Α΄265), ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» και αφορά στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς.

Για το θέμα του ονόματος πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, των αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, του προέδρου τοπικών συλλόγων νομού, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου.

Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε ότι οι παριστάμενοι θεωρούν απαράδεκτη τη χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρου» για μικρούς αποσταγματοποιούς, αντί της ορολογίας τσικουδιά και τσίπουρο, καθώς προσβάλλει τη μακραίωνη Κρητική παράδοση παραγωγής τσικουδιάς, όπως επίσης και την μακρόχρονη παράδοση των περιοχών που παράγουν τσίπουρο. Επίσης, αποτελεί απόπειρα υποστήριξης συμφερόντων τρίτων σε βάρος των συνεχώς θιγόμενων αγροτικών νοικοκυριών και οικογενειών, παραγνωρίζει το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών νομοθετημάτων τα οποία χρησιμοποιεί αντίθετα προς τον σκοπό τους.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράπετρας υπήρξε ομόφωνη απόφαση στήριξης ψηφίσματος διαμαρτυρίας του Συλλόγου παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς Νομού Λασιθίου για το θέμα του ονόματος (Αριθμός Απόφασης: 12/2022).

Παρόμοια απόφαση στήριξης ψηφίσματος υπέρ της επαναφοράς του ονόματος «παραδοσιακή τσικουδιά» και «παραδοσιακό τσίπουρο» για τα προϊόντα των διήμερων αποσταγματοποιών, υπήρξε και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας (Αριθμός απόφασης: 7/14-2-2022).

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιος ο λόγος της χρήσης του όρου «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς;
  2. Προτίθεστε να αποσύρετε τον αυθαίρετο όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» από το εν λόγω νομοσχέδιο;
  3. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να προστατεύσετε το επάγγελμα του Αμβυκούχου, το οποίο κινδυνεύει στην περίπτωση που επιμείνετε στον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη 

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Γκιόλας Ιωάννης 

Ζουράρις Κωνσταντίνος 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα(Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος(Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού(Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τζούφη Μερόπη 

Τσίπρας Γεώργιος 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

7

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.