«Βάλτωσε το έργο της προσαγωγού διώρυγας Μύρτου-Μπραμιανών – Απαιτούνται λύσεις»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης στις 1/10/2021 κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Σταύρος Αραχωβίτης. Τομεάρχης Αγροτικών του κόμματος με θέμα: «Βαλτωμένο  το έργο: «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από την υδροληψία του Μύρτου, για την ενίσχυση τού ταμιευτήρα των Μπραμιανών» στην Ιεράπετρα ».

Ο αγωγός μεταφοράς νερού από την υδροληψία του Μύρτου, ο οποίος  θα εμπλουτίζει τον ταμιευτήρα στο Φράγμα  Μπραμιανών είναι ένα ζωτικής σημασίας έργο για την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας. Μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχαν υπάρξει στο παρελθόν, μπήκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και επιτάχυνε τις διαδικασίες μελέτης, απαλλοτριώσεων και διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις  25-06-2019.

Επειδή ένα χρόνο μετά  την εγκατάσταση του αναδόχου δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο έργο με ορατό τον κίνδυνο πλέον για μεγάλες καθυστερήσεις ή και εγκατάλειψη από πλευράς εργολάβου.

Ερωτάται ο Υπουργός Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί η άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου του αγωγού μεταφοράς του Μύρτους στο φράγμα των Μπραμιανών και σε ποια φάση βρίσκονται τα υπόλοιπα 14 συνοδά  έργα του φράγματος και ποιες είναι οι προβλέψεις για την ολοκλήρωση τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

 

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: Βαλτωμένο το έργο «νέος αγωγός μεταφοράς νερού από την υδροληψία του Μύρτου, για την ενίσχυση του ταμιευτήρα των Μπραμιανών» στην Ιεράπετρα.

O νέος αγωγός μεταφοράς νερού από την υδροληψία του Μύρτου, ο οποίος θα εμπλουτίζει τον ταμιευτήρα στο Φράγμα Μπραμιανών είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Ιεράπετρας.

Με την κατασκευή του αγωγού, θα μεταφέρεται με ασφάλεια και επάρκεια μέρος των επιφανειακών απορροών  τής  λεκάνης  του  Μύρτους και θα ενισχυθεί  σημαντικά και αξιόπιστα το υδατικό δυναμικό τού ταμιευτήρα των Μπραμιανών, ώστε να καλύπτεται επαρκώς, η άρδευση τού υφισταμένου αρδευτικού δικτύου της Ιεράπετρας, σε έκταση 35.380 στρ. και να υπάρξει δυνατότητα επέκτασης των αρδευτικών δικτύων σε επιπλέον έκταση 18.000 στρ. περίπου.

Ο αγωγός μεταφοράς, συνολικού μήκους 17.795 m, θα είναι υπόγειος σωληνωτός    και θα λειτουργεί με βαρύτητα και υπό πίεση.

Το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία σε 24          μήνες αν δε χρειαστεί να πάρει κάποια παράταση

Για το παραπάνω έργο  με προϋπολογισμό 13.548.387 συν ΦΠΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας την σημασία του έργου για την περιοχή αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχαν υπάρξει στο παρελθόν, επιτάχυνε τις διαδικασίες μελέτης και ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 25/06/2019, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη,  και  προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία με την επωνυμία «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», βάσει του κριτηρίου ανάθεσης του άρθρου 14 της Διακήρυξης, επειδή προσέφερε την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), και συγκεκριμένα προσέφερε τεκμαρτό ποσοστό έκπτωσης είκοσι εννέα και είκοσι εννέα εκατοστά τοις εκατό (29.29%) που αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό προσφοράς 9.595.018,86 € χωρίς ΦΠΑ.

Επειδή σχεδόν 1 χρόνο τώρα μετά  την εγκατάσταση του αναδόχου δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο έργο με ορατό τον κίνδυνο πλέον για μεγάλες καθυστερήσεις ή και εγκατάλειψη από πλευράς εργολάβου.

Επειδή το παραπάνω έργο, θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας και κατά συνέπεια στην επαρκή και απρόσκοπτη άρδευση των 17.000 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί η άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου του αγωγού μεταφοράς του Μύρτους στο φράγμα των Μπραμιανών.
  2. Σε ποια φάση βρίσκονται τα υπόλοιπα 14 συνοδά έργα του φράγματος και ποιες είναι οι προβλέψεις για την ολοκλήρωση τους.

Ο ερωτώντες βουλευτές

 

Θραψανιώτης Μανόλης

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.