«Βάζουν μπουρλότο στην τσικουδιά» – Οργή των καζανάρηδων


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 14 Μαρτίου 2019 by energinews (admin)

“Δεν έχουμε λάβει την εγκύκλιο και πρέπει να πουλήσουμε την τσικουδιά έως τις 18/3” λένε οι καζανάρηδες

“Πυρ και μανία” με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε για τσικουδιά και τσίπουρο δηλώνουν οι καζανάρηδες της Ανατολικής Κρήτης, διαφωνώντας κάθετα με την ΚΕΟΣΟΕ, που προ ημερών τη δημοσιοποίησε με θετικά σχόλια, στη φιλοσοφία ότι «φεύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες και δίνεται η δυνατότητα στους διήμερους να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι το προϊόν τους όπου θέλουν»…

Μιλώντας στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” και στη Νικολέτα Σφακιανάκη χθες, οι πρόεδροι των καζανάρηδων στον νομό Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης και στον νομό Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα η εγκύκλιος «στα ψιλά της γράμματα» κυρίως κάνει το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει, ενώ υπάρχει και φάκελος με τις αντιρρήσεις τους αυτές, που έχει συνταχθεί από τον δικηγόρο τους και θα κατατεθεί σήμερα προς την κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, δύο είναι τα βασικότερα σημεία που βάζουν “μπουρλότο” στις σχέσεις των καζανάρηδων της Ανατολικής Κρήτης και της κυβέρνησης. Το ένα είναι ότι, ενώ η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, δημοσιοποιήθηκε μόνο από την ΚΕΟΣΟΕ στις 5 Μαρτίου και δεν εστάλη ποτέ στους αναγραφόμενους αποδέκτες της, που είναι και οι καζανάρηδες της Κρήτης, βάζει ως καταληκτική ημερομηνία τη 18η Μαρτίου για την… πώληση του συνόλου της τσικουδιάς του κάθε αποσταγματοποιού!

Και το άλλο σημείο είναι ότι υποχρεώνει μεν τον καταστηματάρχη που θα αγοράσει την τσικουδιά να αναρτήσει τα στοιχεία του παραγωγού σε εμφανές σημείο μέσα στο κατάστημά του, αλλιώς θα του επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ, απαγορεύει δε στον παραγωγό να διακινεί τη ρακή του σε μπουκάλι με το δικό του όνομα και, αν το κάνει, θα έχει και αυτός πρόστιμο 3.000 ευρώ!

«Εδώ και χρόνια δεχόμαστε επιθέσεις με διάφορους τρόπους. Τις αντικρούομε με τη βοήθεια και των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων. Από το καλοκαίρι έχει αρχίσει όμως μια επίθεση ανελέητη, που δεν την προλαβαίνουν ούτε οι κοινοτικοί», είπε χθες στη διάρκεια της εκπομπής ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Αυτή η εγκύκλιος έχει αποδέκτη τον σύλλογό μας. Δεν ήρθε ποτέ. Την κατεβάσαμε κι εμείς από τη σελίδα της ΚΕΟΣΟΕ. Από το καλοκαίρι, λοιπόν, άρχισε αυτή η επίθεση με διάφορους νόμους, ότι πρέπει να αναρτούμε το τιμολόγιο εκεί που πουλιέται, σε εμφανή σημεία. Αυτό είπαμε καταρχήν ότι είναι ενάντια στα προσωπικά δεδομένα. Δεν είμαστε εναντίον του ελέγχου, έλεγχος πρέπει να γίνεται, αλλά να γίνεται σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
Ο συνδικαλιστής τόνισε μάλιστα πως έχει μιλήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος του έκανε γνωστό ότι και ο ίδιος δεν είχε καμία ενημέρωση για την εγκύκλιο αυτή!

«Εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμα αυτή την εγκύκλιο και πρέπει να πουλήσουμε και την τσικουδιά έως τις 18 Μαρτίου! Το ίδιο πρόσωπο που υπογράφει την εγκύκλιο αυτή είχε κάνει τον Οκτώβριο άλλη μια παρέμβαση, αλλάζοντας την ογκομέτρηση των καζανιών. Τα καζάνια ογκομετρούνται με σχετική εγκύκλιο από το Γενικό Χημείο του Κράτους και ενώ προβλεπόταν η παραγωγή 160 κιλών το 24ωρο, ξαφνικά η απόφαση έλεγε να παράγουμε 120 κιλά, γιατί η ογκομέτρηση γίνεται διαφορετικά»!

Υποβολή ένστασης στην κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Λασιθίου κ. Καναβάκης δήλωσε: «Ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Δημοσιεύτηκε τον δωδέκατο του 2018 και βγήκε η εγκύκλιος σε εφαρμογή του νόμου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αλλά ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα για την πώληση της ρακής. Αυτό είναι πρωτάκουστο»…
Οι καζανάρηδες της Κρήτης προχωρούν τις επόμενες μέρες στην υποβολή ένστασης στην κυβέρνηση, ενώ θα ανέβουν οι εκπρόσωποί τους και στην Αθήνα, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του κράτους, για να επιδιώξουν τη συνολική ακύρωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, όπως ξεκαθάρισαν χθες οι κ. Φραγκιαδάκης και Καναβάκης στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.