Α. Χαρίτσης (on camera):«Αχρείαστο ρίσκο σε βάρος των μικρών παιδιών, των οικογενειών τους και των ευπαθών ομάδων το άνοιγμα των σχολείων»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Δήλωση on camera του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων

«Αχρείαστο ρίσκο σε βάρος των μικρών παιδιών, των οικογενειών τους και των ευπαθών ομάδων το άνοιγμα των σχολείων»

«Οι πολίτες δεν κλείστηκαν δύο μήνες στα σπίτια τους για να ρισκάρουν εν τέλει να κάνουν τα παιδιά τους πειραματόζωα», διαμηνύει σε oncamera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, τους οποίους χαρακτηρίζει «αντιφάσεις και παλινωδίες». «Εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία», διαμηνύει, σημειώνοντας πως «το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων για είκοσι μόλις μέρες είναι ένα αχρείαστο ρίσκο σε βάρος τόσο των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους όσο και των ευπαθών ομάδων».

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να ακούσει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης και να μην συμπεριφερθεί με ανευθυνότητα σε αυτό το κρίσιμο για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας ζήτημα», καταλήγει.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο:

«Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τα σχολεία εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πριν έναν μήνα ισχυρίζονταν, ορθώς, πως το κλείσιμο των σχολείων συνιστά κατεπείγουσα ανάγκη, καθώς τα χαρακτήριζαν «υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού».

Τώρα σπεύδουν να τα ανοίξουν, λίγες μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να έχουν κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «φοβία» την δικαιολογημένη ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του οφείλουν να γνωρίζουν πως οι πολίτες δεν κλείστηκαν δύο μήνες στα σπίτια τους για να ρισκάρουν εν τέλει να κάνουν τα παιδιά τους πειραματόζωα.

Το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων για είκοσι μόλις μέρες είναι ένα αχρείαστο ρίσκο σε βάρος τόσο των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους όσο και των ευπαθών ομάδων.

Το άνοιγμά τους μπορεί και οφείλει να επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας και της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να ακούσει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης και να μην συμπεριφερθεί με ανευθυνότητα σε αυτό το κρίσιμο για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας ζήτημα».

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/_ZPsvmot4c0

Σ. Φάμελλος: Απαξίωση του περιβάλλοντος κάτω από τα ραντάρ Βουλής και ΜΜΕ

Πρωτομιλία του τομέαρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Απαξίωση του περιβάλλοντος κάτω από τα ραντάρ Βουλής και ΜΜΕ

«Αντί να νομοθετούμε σήμερα την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος. Ενώ μάλιστα δεν προστατεύει τους επαγγελματίες που τους έχει κοπεί το ρεύμα στις επιχειρήσεις τους, που έκλεισαν με Απόφαση της κυβέρνησης, και ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά, λαμβάνουν ειδοποιήσεις διακοπής ενώ #μένουμεσπίτι», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στην πρωτομιλία του, κατά τη σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στάθηκε στη συνέχει στα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας και συνταγματικότητας που τίθενται επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου:

«Δυστυχώς βιώνουμε μία μέρα απαξίωσης της ελληνικής Βουλής, των δημοκρατικών διαδικασιών και του περιβάλλοντος της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο ζητάμε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα. Μία ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κυρίου Χατζηδάκη, καθώς και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών, των αιρετών εκπροσώπων της κοινωνίας, με περιορισμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, ενώ η χώρα μας δίνει μία μάχη για τη ζωή, και ισχύουν περιορισμοί κυκλοφορίας και συναθροίσεων. Εισάγουν ένα νομοσχέδιο άσχετο με τα ζητήματα της πανδημίας του κορονοϊού που επιτυγχάνει ένα μη αναστρέψιμο πλήγμα στο περιβάλλον. Τίθεται συνεπώς, ζήτημα προσβολής της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ζήτημα για το οποίο ζητάμε την τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής. Σας ρωτάμε επιπλέον πού είναι η εισήγηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με τον 4622/19 του επιτελικού κράτους,  που οφείλει να αξιολογεί το νομοθετικό έργο; Το νομοσχέδιο δεν έχει κανένα επείγοντα χαρακτήρα. Είναι τραγική η επιλογή της κυβέρνησης το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας, να υποτιμά το περιβάλλον ή μάλλον να έχει ως στόχο το περιβάλλον. Τι πράγματι φοβάται ο κύριος Χατζηδάκης και προσπαθεί να το περάσει «κάτω από τα ραντάρ»; Είναι προφανές ότι θέλει να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση επί του περιεχομένου. Ρωτάμε ακόμη, κύριε Πρόεδρε, πώς θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου; Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιαδήποτε έκπτωση στη δημοκρατία και ζητάμε την τοποθέτηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την απόσυρση του νομοσχεδίου μέχρι να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία της Βουλής».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων απέναντι στο αντιπεριβαλλοντικό, όπως το αποκαλούν, νομοσχέδιο: «Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Greenpeace και WWF μιλούν σε έγγραφό τους για πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα. Πρόκειται για τις ίδιες οργανώσεις που καλείτε υποκριτικά στο γραφείο σας. Σήμερα όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό σας πρόσωπο. Υπάρχουν πάνω από εκατόν είκοσι (120) υπογραφές περιβαλλοντικών οργανώσεων και πάνω από δέκα χιλιάδες (10.000) υπογραφές πολιτών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Απέναντί σας είναι ακόμη οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και οι εργαζόμενοι σε αυτούς».

Στάθηκε τέλος, στο περιεχόμενο του διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Μεγάλη Εβδομάδα ο οποίος δήλωσε ότι η  κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία και σχολίασε ότι, είτε ήταν ψευδής η δήλωση του Πρωθυπουργού, είτε το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί βάσει της παραπάνω δήλωσης, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής και έχουν ζητήσει σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Ερώτηση 51 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Άμεση λήψη μέτρων στήριξης των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)»

Ερώτηση κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εργασίας & Ανάπτυξης με θέμα την: «Άμεση λήψη μέτρων στήριξης των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)»

Επειδή,

α. Η λήψη μέτρων ενίσχυσης των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς δεν απαντούν σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων.

β. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις επιχειρήσεις Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)

γ. Στη Μαγνησία αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 48 φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημία και μέχρι στιγμής δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πλαίσιο κρατικής οικονομικής βοήθειας.

δ. Οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής και συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

ε. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη ρευστότητας, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν χωρίς κρατική παρέμβαση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πώς προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να ενταχθούν οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Αστικές Εταιρείες) στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και να υπαχθούν οι εργαζόμενοι στην ευνοϊκή ρύθμιση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 17/03/2020 έως 30/04/2020;

Άρθρο Σ. Φάμελλου στην εφημερίδα “Τα Νέα” για τα δημόσια αγαθά την επόμενη μέρα της πανδημίας

Επείγει η ακύρωση του σχεδίου πώλησης του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές

Στη σημασία της διασφάλισης των δημόσιων αγαθών και υποδομών, ειδικά την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορονοϊού, επικεντρώνεται το άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα». Υπογραμμίζει ότι τώρα, μετά την πανδημία, είναι η στιγμή για τη μεταστροφή από το μοντέλο του κράτους-νυχτοφύλακα σε ένα παρεμβατικό ισχυρό και κοινωνικό κράτος, που αφενός διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά και στην εργασία και αφετέρου θα έχει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση πρέπει να ακυρωθεί.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της ενέργειας, καθίσταται, όπως τονίζει, επείγουσα η ακύρωση του σχεδίου πώλησης του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) αλλά και οποιουδήποτε σχεδίου για τις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ). Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα τώρα, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε στο «αντι-περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την πώληση ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που δεν είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Ο Σ.Φάμελλος επισημαίνει τέλος ότι σε διαφορετική περίπτωση η νεοφιλελεύθερη εμμονή και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι πολλαπλώς επιζήμιες για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα για το εθνικό συμφέρον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όπως δημοσιεύτηκε:

Δημόσια αγαθά την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνουμε κατέδειξε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, σοβαρά ελλείμματα πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέδειξε ταυτόχρονα νέες προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση των οικονομιών και των κοινωνιών μας.

Το προηγούμενο διάστημα, η ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών οδήγησε στη συρρίκνωση του κράτους, στην απαξίωση των δημόσιων πολιτικών, στην υποτίμηση της δημόσιας υγείας, των βασικών για την επιβίωση αγαθών, καθώς και του δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία. Σήμερα η υποχρέωση διασφάλισης των παραπάνω αγαθών από τα κράτη αποτελεί κοινό τόπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταχύτητα κατάρρευσης της θεωρίας αυτορρύθμισης της οικονομίας μέσω του αόρατου χεριού της αγοράς. Η πρωτόγνωρη κρίση του κορονοϊού κατάφερε, σε λιγότερο από ένα μήνα, να δικαιώσει τις αξίες για τις οποίες αγωνίζονται οι σοσιαλιστικές και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Πολιτικές που λοιδορούνταν δεκαετίες, όπως οι δημόσιες επενδύσεις και η συμμετοχή της πολιτείας σε κρίσιμες υποδομές, αναδεικνύονται σήμερα ως μονόδρομος.

Στην Ελλάδα το αφήγημα των ιδιωτικοποιήσεων και της υποτίμησης και συρρίκνωσης του δημοσίου «έφτασε» με χρονική καθυστέρηση και κορυφώθηκε υπό την ασφυκτική πίεση και τη δικαιολογία των Μνημονίων. Παρά την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή ασφυξία και χωρίς την πίεση του χρέους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουλίου εξήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις παντού, ακόμη και στην υγεία, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και απορρύθμιση του εργατικού δικαίου.

Στον τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αξιοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και εξήγγειλε μέτρα που ούτε οι θεσμοί δεν είχαν τολμήσει να προτείνουν, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε απόλυτη αδυναμία.

Ο κ. Χατζηδάκης, αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταγωνιζόμενος τον έτερο αντιπρόεδρο κ.Γεωργιάδη, καυχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι προωθεί το μεγαλύτερο «πακέτο» ιδιωτικοποιήσεων. Αφού επιβάρυνε αδίκως τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες με 500 εκατ. ευρώ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έσπευσε να νομοθετήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου της Ελλάδας (ΔΕΠΑ Υποδομών), παραδίδοντάς ένα «φιλέτο», με σταθερό έσοδο και με καίριο ρόλο στη μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα, σε έναν μόνο ιδιώτη! Δεν σταμάτησε μόνο εκεί, και στην «γραμμή» ιδιωτικοποίησης των πάντων, προχωράει στα δίκτυα ηλεκτρισμού, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, σχεδιάζοντας παράλληλα να (ξε)πουλήσει τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ.

Σήμερα, εν μέσω κρίσης λόγω κορονοϊού, δεκάδες είναι οι διακοπές ρευματοδότησης από τους ιδιώτες εναλλακτικούς παρόχους και χιλιάδες οι απειλές με επιστολές ή τηλέφωνα δικηγορικών εταιρειών σε πολίτες ή επαγγελματίες. Ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίοι επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με εντολή της κυβέρνησης, έρχονται αντιμέτωποι με την απουσία δημόσιων πολιτικών όσο #Μένουμεσπίτι.

Ενώ στις υπηρεσίες νερού, όπου το Δημόσιο ή οι Δήμοι διατηρούν πλειοψηφικό ποσοστό, οι πολιτικές πιέσεις και η κοινωνική ανάγκη καθ’ εαυτή, οδήγησε σε επίσημες ή ανεπίσημες αποφάσεις μη διακοπής της υδροδότησης την περίοδο της πανδημίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκλωβισμένη σε νεοφιλελεύθερες εμμονές και ιδεοληψίες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ενώ δίνουμε μάχη για τη ζωή, δεν διασφάλισε την αδιάληπτη πρόσβαση στα βασικά για την επιβίωση αγαθά (νερό, ρεύμα, θέρμανση) για όσους έχουν ανάγκη, μεριμνώντας μόνο για τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών.

Αυτά, όταν στη Γερμανία, που δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρα με Αριστερή διακυβέρνηση, ήδη από το 2005, υλοποιούνται εκατοντάδες επαναδημοτικοποιήσεις/επανακρατικοποιήσεις υποδομών νερού και ενέργειας και παρόμοιες τάσεις αναπτύσσονται και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Κοινότητας, γιατί παρατηρούνται οι κακές επιδόσεις των ιδιωτικών εταιρειών στην διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με δεδομένη πλέον την ανάγκη μεταστροφής, την επόμενη μέρα της πανδημίας, από το μοντέλο του κράτους-νυχτοφύλακα σε ένα παρεμβατικό ισχυρό και κοινωνικό κράτος, που αφενός διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά και στην εργασία και αφετέρου θα έχει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση πρέπει να ακυρωθεί.

Το μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μεριμνώντας για τον κλιματικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να επιτευχθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία κινείται μόνο με βάση το κέρδος και δεν έχει κεφάλαια για μεγάλες επενδύσεις.

Καθίσταται σε αυτήν την κατεύθυνση, επείγουσα η ακύρωση του σχεδίου πώλησης του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) αλλά και οποιουδήποτε σχεδίου για τις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ). Σε διαφορετική περίπτωση η νεοφιλελεύθερη εμμονή και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι πολλαπλώς επιζήμιες για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα για το εθνικό συμφέρον.

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι «οι μαξιμαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια».

Έλεγα να του απαντήσω αύριο στη Βουλή, αλλά ενημερώθηκα ότι η συζήτηση μας, για την ερώτηση που του κατέθεσα για την μεσαία τάξη, αναβλήθηκε για την Δευτέρα.

Επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα να αιωρούνται:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο -το οποίο φυσικά δεν εξαντλεί όλον τον διαθέσιμο χώρο- είναι η μόνη πρόταση που εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη μείωση του ΑΕΠ. Και άρα ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη αύξηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Και άρα δεν θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια.

Ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Ειδικά από την στιγμή που ήταν βουλευτής της ΝΔ η οποία έβαλε τις βάσεις για το πρώτο μνημόνιο, αλλά και υπουργός που εφήρμοσε το δεύτερο και παγίδεψε την χώρα για το τρίτο (όπως άλλωστε προκύπτει αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία που ο ίδιος κατέθεσε).

Την περίοδο 2008-2014 η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Αν ο κ. Σταϊκούρας δεν εμπλακεί με την – πλούσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – συζήτηση για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας 40%.

Η υστεροφημία του κ. Σταϊκούρα δεν είναι βέβαια η πρώτη προτεραιότητα μου. Το να μην ξανακαταρρεύσει η χώρα όμως είναι.

Α. Ξανθός: “ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού: αποσπασματικότητα, στενή οπτική, αδιαφάνεια”

Αποσπασματικότητα, στενή οπτική, αδιαφάνεια”

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε τελικά στην πρόσκληση για δημιουργίας 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (στην πραγματικότητα πρόκειται για κινητά συνεργεία με 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και όχι για ομάδα υγείας η οποία κανονικά περιλαμβάνει γιατρό και άλλους επαγγελματίες υγείας), με βασικό στόχο την κατ’ οίκον λήψη δειγμάτων για εξετάσεις που αφορούν την πανδημία. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε όσα μπορεί ούτε όσα πρέπει στο πολύ κρίσιμο πεδίο της ΠΦΥ και της κοινοτικής φροντίδας. Αντίθετα, προσπαθεί να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), αλλά με λάθος τρόπο. Ξεκινά όχι από την υγειονομική ανάγκη που χρειάζεται αντιμετώπιση, δηλαδή το κενό φροντίδας των ύποπτων κρουσμάτων για covid 19 με ήπια συμπτώματα που «Μένουν Σπίτι» ή των υπόλοιπων χρονίως πασχόντων που δεν μπορούν να έχουν ιατρική παρακολούθηση λόγω της αναστολής της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ, αλλά από την προτεραιότητα της απορρόφησης κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων και της πρόσληψης 1000 ανθρώπων για 6 μήνες (3+3) μέσω του ΕΟΔΥ. Χωρίς συγκεκριμένη στοχοθεσία , χωρίς κριτήρια επιλογής των ασθενών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ούτε το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων ούτε η επιδημιολογική στρατηγική.

Τα κινητά συνεργεία της κυβέρνησης, από τη μια δεν αναμένεται να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΕΣΥ και από την άλλη «κακοποιούν» την ιδέα των ΚΟΜΥ, που ήταν στην ουσία ένας ευέλικτος «επιχειρησιακός βραχίονας» της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού και της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, είχαν οργανική σχέση με τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ και τους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς και στόχευαν στην ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων της υπαίθρου που ενώ έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, δυσκολεύονται στην πρόσβαση τους σε δημόσιες δομές υγείας.

Είναι λοιπόν μια δράση χωρίς έμπνευση, χωρίς σχέδιο, στην λογική της όπως-όπως ενίσχυσης του ΕΣΥ, η οποία, πέραν της αποσπασματικότητας και της στενής οπτικής , έχει και ένα μείζον πρόβλημα αδιαφάνειας στην επιλογή του προσωπικού που θα στελεχώσει τις κινητές ομάδες. Η ρητή αναφορά στην προκήρυξη ότι το μόνο κριτήριο είναι η σειρά υποβολής της αίτησης, χωρίς καν να προβλέπεται δυνατότητα υποβολής ένστασης, είναι πρωτοφανής και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ακολουθούμενη διαδικασία ακόμα και σε περίοδο έκτακτης και επείγουσας ανάγκης όπως η τωρινή.

Το σχέδιο του Υπουργείου είναι μια minimum παροχή, πολύ περιορισμένης διάρκειας, με ορατό τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας και της ευνοιοκρατίας, που δεν θα αφήσει καμιά παρακαταθήκη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως είναι το ζητούμενο για την «επόμενη μέρα». Η αναγκαία διεύρυνση του διαγνωστικού ελέγχου για τον SARS-CoV-2 πρέπει να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη επιδημιολογική στρατηγική στη νέα φάση, η οποία δεν είναι σαφής. Οι νέες ανάγκες που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία (οικογενειακός γιατρός, αποκεντρωμένες δομές, ολιστική φροντίδα, κατ’οίκον φροντίδα), απαιτούν επένδυση σε μια εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη ΠΦΥ, καθώς και στη συνέργεια της με τη Δημόσια Υγεία. Αυτό μόνο οι δημόσιες δομές μπορούν να το κάνουν. Η κυβέρνηση το αρνείται γιατί συνεχίζει να έχει ιδεοληψίες για το ρόλο της ΠΦΥ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας .

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Πέρα από το πότε θα βγουν από το σπίτι, οι πολίτες θέλουν να μάθουν πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους – για αυτό δεν είπε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης

Πέρα από το πότε θα βγουν από το σπίτι, οι πολίτες θέλουν να μάθουν πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους – για αυτό δεν είπε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης

 Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί.

Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την “ατομική ευθύνη”.

Πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού.

Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα.

Και φυσικά, δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες “υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊού”, τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε η απόφαση να μην αποβεί μοιραία για μια πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων και πάνε χαμένοι οι κόποι δυο ολόκληρων μηνών.

Οι πολίτες με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα τις μέρες της καραντίνας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης όμως ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

Η άρση των μέτρων, λοιπόν, με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και όχι των επιστημόνων, γεμίζει τους πολίτες με πολύ περισσότερη ανησυχία και φόβο από ότι η ίδια η καραντίνα.

Μακάρι τα συναισθήματα αυτά να αποδειχθούν υπερβολικά.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.