Α. Τσελέντης: Άρνηση του Δήμου Ιεράπετρας για ένταξη σε πρόγραμμα προειδοποίησης τσουνάμι – Η απάντηση του Δήμου

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Mια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που, μεταξύ άλλων, έφερε στην επιφάνεια και ένα ζήτημα άγνωστο μέχρι τώρα και αφορά την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας έγινε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι με τον σεισμολόγο και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Άκη Τσελέντη.

Το ενδιαφέρον που έχει προκύψει σε σεισμολογικό επίπεδο και στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας μετά τον πρόσφατο σεισμό στο Αρκαλοχώρι, είναι μεγάλο, και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, μετά και την αναγνώριση του ρήγματος της Ιεράπετρας ως ένα πολύ θεωρητικά πολύ επικίνδυνο, για το οποίο προγραμματίζονται ερευνητικές δράσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όπως γράψαμε και χθες στο Ράδιο Λασίθι, με την τοποθέτηση σεισμολογικών σταθμών.

Ο κ. Τσελέντης για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ρήγματος, αλλά οι ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, αφορούν το πλαίσιο μιας πιο εκτεταμένης έρευνας και πρόληψης σε όλη την Κρήτη.

Ανάλογες ενέργειες, όπως είπε, είχε γίνει και πριν μήνες στο Αρκαλοχώρι, και έτσι έγινε εφικτό να χαρτογραφηθεί με μεγάλη ακρίβεια το ρήγμα του Καστελίου. Ο πρόσφατος σεισμός όπως είπε εξέπληξε όλους τους επιστήμονες σε σχέση με το μέγεθός του, το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι και η άρνηση του Δήμου Ιεράπετρας

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης πως πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από 6 ημέρες, προτάθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα της Unesco στο οποίο έχει ενταχθεί το Εθνικό Κέντρο Πρoειδοποίησης Τσουνάμι που και ο ίδιος συμμετέχει, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, με την αιτιολογία ότι θα έκανε κακό στον τουρισμό της περιοχής.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, δεν θα κόστιζε τίποτα στο Δήμο Ιεράπετρας, έπρεπε όμως να παρθεί σχετικά γρήγορα η απόφαση και τελικά μετά την αρνητική απάντηση επιλέχθηκε άλλη περιοχή για να εφαρμοστεί.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού θα γινόταν μια τακτική και εκτενής ενημέρωση για τους τρόπους αντιμετώπισης πρόληψης ενός τσουνάμι, θα έμπαιναν κάποιες ενημερωτικές πινακίδες σε παράκτια σημεία, και παράλληλα σε ερευνητικό επίπεδο θα γινόταν μια προσομοίωση ενός δυνατού σεισμού μετά από χαρτογράφηση της περιοχής ώστε να καταγραφούν τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως στον πρόσφατο σεισμό που χτύπησε τη Σάμο και τα τουρκικά παράλια μέσω έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών της Σάμου, έγινε εφικτό να γίνει εκκένωση των παράκτιων περιοχών και έτσι σώθηκαν ζωές αφού το τσουνάμι πέρα από τις ζημιές που έκανε έφτασε και σε μεγάλη απόσταση μέσα σε οικισμούς.

Η απάντηση του Δήμου Ιεράπετρας

Τα όσα ανέφερε ο κ. Τσελέντης έφεραν και την απάντηση από την αρμόδια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, η οποία χειρίστηκε το θέμα, και όπως είπε ο λόγος της αρνητικής απάντησης ήταν το ότι η πρόταση που έγινε ήταν πολύ σημαντική, ταυτόχρονα  όμως δεν δόθηκε επαρκές χρονικό περιθώριο για απάντηση και έτσι δεν θα μπορούσε να παρθεί τέτοια απόφαση χωρίς διαβούλευση και χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κα Ρουμελιωτάκη ανέφερε πως αν μέσα σε λίγες μέρες γινόταν κάτι τέτοιο στην περιοχή θα επικρατούσε σύγχυση τόσο στους πολίτες, αλλά και στον τουριστικό κλάδο, αφού δεν θα προλάβαινε να ενημερωθεί επαρκώς. Παράλληλα ενημέρωση θα έπρεπε να είχαν  και όλοι οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής με λεπτομέρειες και μια παρουσίαση για το τι ακριβώς πρόγραμμα θα ήταν αυτό και πως θα λειτουργούσε πρακτικά στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα και τόσο σφιχτά χρονικά περιθώρια δεν γινόταν να γίνει κάποια άλλη κίνηση από πλευράς του Δήμου Ιεράπετρας, τόνισε η κα Ρουμελιωτάκη, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως στην Ιεράπετρα υπάρχει εδώ και καιρό παλιρροιογράφος που καταγράφει τέτοια φαινόμενα και βοηθά στην έγκαιρη ενημέρωση.

Η κα Ρουμελιωτάκη ευχαρίστησε τον κ. Τσελέντη για το ενδιαφέρον αναφέροντας πως αν μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση στην κοινωνία της περιοχής, πιθανότατα θα είχε παρθεί μια άλλη απόφαση.

Ακουστε (εδώ)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.