Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο», με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες, τόνισε ότι «όπως και όταν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης αν μπορεί να κυβερνήσει με τον κ.Βελόπουλο, και απάντησε ότι ‘’εγώ δεν μπορώ να προεξοφλήσω την απόφαση του ελληνικού λαού και δεν μπορώ να μιλήσω για εκλογές έναν χρόνο πριν’’ ασχέτως αν τις κάνει πολύ πιο γρήγορα, έτσι λοιπόν δεν μπορείτε να κάνετε συνέχεια σ’ εμάς το ίδιο ερώτημα, όταν και ο κ. Τσίπρας δεν απαντά. Πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού. Εμείς δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική αλλαγή που θα φέρει καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, ένα διαφορετικό κοινωνικό κράτος. Μιλήσαμε πρώτοι για την κοινωνική στέγη».

Στη ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέφερε: «Θεωρώ ότι η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Βαρουφάκη και οι πολιτικές του επιλογές έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό. Κι ανήμερα της επετείου του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls, επειδή ξέρω πολύ καλά, ήμουν τότε ελεύθερος επαγγελματίας με μια εταιρεία στα πρώτα της βήματα, τι βιώσαμε όλο εκείνο το εξάμηνο για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι τόσο εμείς όσο και πάρα πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός θυμάται και δεν θέλει να επανέλθει στα ίδια. Γι’αυτό εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε η παράταξη, πέρα από τη μεγάλη της άνοδο – δημοσκοπική αλλά και κοινωνική – να έχουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα με προτάσεις συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες για την επόμενη ημέρα της χώρας. Το πώς θα λύσουμε βασικές αδυναμίες της οικονομίας. Να ανοιχτούμε στη νέα γενιά και να τις δώσουμε νέες και καλές θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς και όχι μισθούς των 600 και 700 ευρώ. Και κυρίως να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης που αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Ως προς την παρατεταμένη εκλογολογία και την δημόσια εικοτολογία για την ημερομηνία των εκλογών ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και όλοι οι υπουργοί του κάνουν προεκλογική εκστρατεία διαρρέοντας ότι θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη. Βλέπουμε λοιπόν μια κυβέρνηση σε παράλυση. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί βασικές αδυναμίες της και να δώσει λύση στα προβλήματα του κόσμου. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά αυτόν τον τόπο. Και όσο γρηγορότερα πάμε σε εκλογές πλέον, τόσο καλύτερα», σημείωσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί σιγά σιγά να διαχειριστεί τις αδυναμίες του. Την κακή οικονομική διαχείριση που έκανε – σπατάλησε 43 δισεκ., τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση στην αρχή της πανδημίας – και τώρα έχει μείνει χωρίς χρήματα και χωρίς δεδομένα για να μπορεί να ενισχύσει αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και χωρίς πολιτικό θάρρος να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει».

«Εμείς απ’ ότι ξέρετε πολύ καλά δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική του κ. Τσίπρα που δεν δίνει τη δυνατότητα – όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης – να υπάρχει ένα διάστημα διερευνητικών εντολών ώστε να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις προγραμματικά να κάνουν συγκλίσεις. Άφησε τις τρεις ημέρες γιατί μάλλον είχε συνηθίσει να σχηματίζεται κυβέρνηση το ίδιο βράδυ και απλά να μοιράζονται υπουργεία, όπως έκανε με τον κ. Καμμένο. Εμείς δεν είμαστε αυτής της κουλτούρας. Είμαστε της άποψης ότι θα καταθέσουμε το πρόγραμμά μας σημαντικών αλλαγών και τομών που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια και όχι μόνο για την επόμενη τετραετία. Και να μπορέσουμε να δούμε συγκλίσεις», τόνισε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Εμείς είπαμε ότι παρότι δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τιμούμε το Σύνταγμα. Τι σημαίνει αυτό; Θεωρούμε ότι είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει ότι στην ουσία πάμε κατευθείαν στις δεύτερες κάλπες. Δηλαδή ο ελληνικός λαός ψηφίζει την πρώτη Κυριακή για τι; Για να του λέει ο πρωθυπουργός ότι ‘’ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αποτέλεσμα, το βλέπω σαν σκαλοπάτι για να πάω να πάρω την αυτοδυναμία μου στις δεύτερες εκλογές;’’ Όχι, εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα. Άρα, λοιπόν, σεβόμαστε το αποτέλεσμα που θα δώσει ο ελληνικός λαός, θα το δούμε το βράδυ των εκλογών. Πιστεύω ότι η ενίσχυση του κόμματός μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε σήμερα», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη για το αν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί να πει ότι «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ο Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε ότι «το είπε ο κ. Ζαχαριάδης ενώ ο κ. Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη αγκαλιάζονταν με τον κ. Καμμένο κι έκαναν αυτή την κυβέρνηση; Πιο δεξιά και ακροδεξιά από τον κ. Καμμένο με τις ιδέες και τις αντιλήψεις που είχε έχουν περάσει από την ελληνική πολιτική σκηνή;», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς μιλάμε για πρόοδο και συντήρηση βάσει πολιτικών επιλογών που κάναμε. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Δεν θεωρούμε ότι εφάρμοσε προοδευτικές πολιτικές όταν είχε την εξουσία στα χέρια του. Εκεί πρέπει να τον κρίνουμε».

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ «TURKAEGEAN»

Σε μια περίοδο συνεχών τουρκικών προκλήσεων, προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά η αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο «ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άλλωστε εκπρόσωπος της χώρας μας συμμετέχει και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και με τους άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC, EUROPOL και FRONTEX).

Ενώ η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος.

Εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.

ΟΜΙΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να μιλήσω σήμερα για το Φ. Πετσάλνικο παρουσία της οικογένειάς του. Της συζύγου του, Μαρίλε, των παιδιών του, Αλέξανδρου, Ηλέκτρας και Δανάης. Είναι μεγάλη τιμή να μιλήσω παρουσία, πολλών συναδέλφων που δώσαμε πολύ μεγάλες ιστορικές μάχες σε δύσκολες στιγμές, οι οποίοι τίμησαν τις αξίες και τις αρχές τους.

Η Βουλή σήμερα με τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Φίλιππου Πετσάλνικου τιμά έναν πολιτικό ο οποίος υπηρέτησε με υπευθυνότητα τους θεσμούς ως Πρόεδρος της Βουλής σε κρίσιμες στιγμές.

Ο αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος γεννήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς το 1950 από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Καστοριά και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία δουλεύοντας ένα διάστημα παράλληλα ως βιομηχανικός εργάτης σε εργοστάσια. Στη Γερμανία ανέπτυξε και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, στις 2 Απριλίου 2009 τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό της Αξίας με Αστέρα του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την «εξαιρετική προσφορά του στις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη ίδρυση του κινήματος, το 1974.

Η Κοινοβουλευτική του θητεία διήρκησε 27 έτη. Ξεκίνησε το 1985, όταν εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Καστοριάς

και επανεκλεγόταν μέχρι το 2009.

Τον Μάρτιο του 2004 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Βουλής, όπως και τον Σεπτέμβριο του 2007.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα και πολιτικά αξιώματα σε Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπου διετέλεσε:

Υπουργός Δικαιοσύνης,
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης,
Υπουργός Δημόσιας Τάξης,
Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Υφυπουργός Πολιτισμού,
Υφυπουργός Παιδείας,
Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας.
Μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Επέφερε μια σειρά από αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προς την κατεύθυνση

της καλής νομοθέτησης (τότε για πρώτη φορά ενσωματώθηκε στον ΚτΒ η ανάγκη μελετών ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης και έκθεσης για τη διαβούλευση που προηγείται της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου)
της διαφάνειας προς τους πολίτες (π.χ. τότε άρχισε και η ηλεκτρονική ανάρτηση των πόθεν έσχες των βουλευτών)
της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των βουλευτών της αντιπολίτευσης
του περιορισμού των δαπανών της Βουλής
της δημιουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
Επέδειξε θάρρος, αλλά και σεμνότητα την δύσκολη περίοδο του 2009 – 2012 όταν διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου στον απολογισμό της θητείας του αναγνώρισε τις δύσκολες, επώδυνες, σκληρές, αλλά και άδικες, κάποιες φορές, αποφάσεις που πάρθηκαν και ζήτησε δημοσίως συγνώμη. Έζησα εκείνη την περίοδο. Θυμάμαι όταν ο Φ. Πετσάλνικος ως ΠτΒ βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με την άνω και κάτω πλατεία, με τις διαμαρτυρίες, τους προπηλακισμούς, τις προσπάθειες ομάδων να εισέλθουν στη Βουλή με τη βία. Τα αντιμετώπισε με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και σύνεση. Το κοινοβούλιο και η Δημοκρατία βαλλόταν εκείνο τον καιρό από όλες τις πλευρές. Θυμάμαι όταν μίλησε στη Βουλή για το μεγάλο θέμα που ήταν τότε στη δημοσιότητα, για το ότι οι Έλληνες βουλευτές έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία. Τότε με θάρρος πήρε μια ιστορική απόφαση και για όλους τους βουλευτές, με πρωτοβουλία του, δόθηκαν τα στοιχεία που υπήρχαν στις Ελβετικές τράπεζες. Ήταν μια προσπάθεια για να υποστηρίξει το Ελληνικό κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Δε θα ξεχάσω επίσης, τη μέρα, όπου παρουσία του Σόλτς, όταν παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δε δουλεύουν, για το πώς μίλησε και υποστήριξε με στοιχεία τα λόγια του, τόσο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και για τις ώρες που εργάζονται οι Έλληνες. Δε θα ξεχάσω τις ημέρες που με τον τότε Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, έκανε τις συναντήσεις για τους Βουλευτές, αλλά και τη συντροφικότητα που έδειχνε στους νέους βουλευτές και την αίσθηση ασφάλειας στις πολύ δύσκολες στιγμές του 2009-2012.

Έχοντας βαθύ το αίσθημα της ενότητας του λαού, υπήρξε εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο. Μια ιδέα που ξεκίνησε το 1988 και ολοκληρώθηκε το 2011. Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) ανήκει στο Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Όπως προκύπτει από τη θητεία του, σεβόταν απόλυτα την κοινοβουλευτική διαδικασία, τόσο ως Βουλευτής όσο και ως Υπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό για τον ακέραιο χαρακτήρα του, τη μαχητικότητά του, το χιούμορ του, την ιδιαίτερη αίσθηση που είχε για τη φιλία, αλλά και το δημοκρατικό του φρόνημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η παλαιοκομματική συμπεριφορά της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό.

Επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας και να καταλογίσουν ευθύνες στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, γιατί δήθεν δεν ψήφισε τη διάταξη για τα μέτρα στήριξης των εκδοτικών επιχειρήσεων, που περιλάμβανε τροπολογία με 7 άσχετα μεταξύ τους άρθρα.

Όπως δηλώσαμε κατηγορηματικά στην Ολομέλεια θα ψηφίζαμε τη σχετική διάταξη στήριξης του Τύπου, αν ήταν αυτοτελής νομοθετική ρύθμιση.

Ιδού η αλήθεια (Πρακτικά της Βουλής, Ολομέλεια, 28-11-2022, Τόνια Αντωνίου) :

«Υπάρχουν, βεβαίως, άλλες θετικές διατάξεις στην τροπολογία, που εάν τις φέρνατε ξεχωριστά, θα τις ψηφίζαμε. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι λέμε «ναι» στο άρθρο 7 για την ενίσχυση των εφημερίδων και περιοδικών πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής κυκλοφορίας, επειδή καλύπτει ένα μέρος των ανατιμήσεων, λόγω ακρίβειας».

Δεν ήταν όμως δυνατόν να συναινέσουμε στην ψήφιση μιας τροπολογίας με ιδιαίτερα προβληματικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων το άρθρο 1, με το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να παρατείνει για 1 ακόμη έτος τις συμβάσεις μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και των ΚΤΕΛ, την ώρα που καθυστερεί σκόπιμα την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των λεωφορείων.

Ας πάψει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αναζητεί άλλοθι για τις ετεροχρονισμένες και αναποτελεσματικές πολιτικές της για την ακρίβεια που πλήττει την οικονομία και την κοινωνία, μεταθέτοντας ευθύνες με τη νόθευση του περιεχομένου των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ας δεχθεί επιτέλους την πρότασή μας να ψηφίζεται ξεχωριστά κάθε άρθρο των τροπολογιών, ώστε να εκφράζεται καθαρά σε κάθε διάταξη η στάση κάθε πολιτικού κόμματος με τη θετική ή αρνητική του ψήφο.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΖΙ, ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, το θεματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τον Πρωτογενή Τομέα, με συμμετοχή του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, νυν και πρώην Βουλευτών, κομματικών στελεχών, εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα και πλήθους κόσμου.

Η Λαρισαία Βουλευτής, κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα καταφέραμε τα πανελλαδικά φώτα να στραφούν στον τόπο μας, στη Λάρισά μας, εδώ που χτυπά η καρδιά του αγροτικού κόσμου.

Οι αγρότισσες και οι αγρότες αγωνίζονται εγκλωβισμένοι στη δίνη διαδοχικών αδιεξόδων. Ο Νομός της Λάρισας, η Θεσσαλία, σειρά περιοχών ανά την περιφέρεια, έχει τραυματιστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανεπαρκή αντιμετώπισή τους από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, το ενεργειακό κόστος ορθώνεται δυσβάσταχτο, τα έξοδα πολλαπλασιάζονται με τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.

Οι τακτικισμοί της Ν.Δ., με τα μπαλώματα “του ποδαριού”, αποδεικνύονται καταστροφικοί.

Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, έχω αναδείξει όλα τα εμπόδια που καθιστούν ασύμφορο και ζημιογόνο “Γολγοθά” την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος χρειάζεται σεβασμό, ριζικές παρεμβάσεις και γενναίες πρωτοβουλίες. Είναι ανεπίτρεπτο να αναγκάζεται να “ζητιανεύει” για ψίχουλα.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε πως ο ιδρώτας που χύνεται στην ελληνική γη είναι πολύτιμος, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας.

Νοιαζόμαστε για όσους πασχίζουν “με νύχια και με δόντια” να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια ή τα κοπάδια τους.

Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πολύπλευρο Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, με μακρόπνοη πνοή, πάντοτε ρεαλιστικά – τεκμηριωμένα – κοστολογημένα.

Με στοχευμένες δράσεις για πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων, ενεργειακή δικαιοσύνη, απορρόφηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, διασύνδεση με τον τουρισμό.

Με γενναία κίνητρα προσέλκυσης της νέας γενιάς.

Με ένα καινοτόμο πλαίσιο άμεσων συνεργειών, βάσει βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών, που θα “ορθώνει ανάχωμα” στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Όραμά μας, που χρόνια διεκδικούσαμε και μέσα από την αυτοδιοίκηση, είναι η Λάρισα και η Θεσσαλία μας να αναδειχθεί στον 3ο δυναμικό πόλο ανάπτυξης της χώρας , με διακριτή ποιοτική και τεχνολογική, καινοτόμο, μεταποιητική, αγροδιατροφική, οικοτουριστική και πολιτιστική ταυτότητα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η Θεσσαλία, είναι ένα μεγάλο περιβόλι, που μπορεί να γίνει το περιβόλι του κόσμου.

Κεντρικός στόχος, είναι ο αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας, και ιδίως ο αγροδιατροφικός τομέας να κατακτήσει νέας διεθνείς αγορές, να ταυτίσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα με τα ποιοτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει επέκταση των πιστοποιημένων προτύπων και στήριξη νέας παραγωγής ποιοτικών Θεσσαλικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που ταυτοποιούνται , μέσω πιστοποιημένων προτύπων.

Το ΠΑΣΟΚ, ήδη ο Ανδρέας Παπανδρέου από ιδρύσεώς μας, διαχρονικά στέκεται με ειλικρίνεια στο πλευρό της αγροτιάς, υλοποιώντας έργα που άλλαξαν τη μορφή της υπαίθρου.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσά μας, έχουν πολύ βαθιές ρίζες.

Σήμερα ανθίζουν ξανά, με νέο “λίπασμα” ανανέωσης και αναγέννησης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αύριο είμαι αισιόδοξη πως θα καρποφορήσουν πάλι, σε ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας, ανθεκτικότητας, περηφάνιας, αξιοπρέπειας, εξωστρέφειας και δημιουργίας για κάθε αγρότισσα και κάθε αγρότη.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η παλαιοκομματική συμπεριφορά της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό.

Επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας και να καταλογίσουν ευθύνες στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, γιατί δήθεν δεν ψήφισε τη διάταξη για τα μέτρα στήριξης των εκδοτικών επιχειρήσεων, που περιλάμβανε τροπολογία με 7 άσχετα μεταξύ τους άρθρα.

Όπως δηλώσαμε κατηγορηματικά στην Ολομέλεια θα ψηφίζαμε τη σχετική διάταξη στήριξης του Τύπου, αν ήταν αυτοτελής νομοθετική ρύθμιση.

Ιδού η αλήθεια (Πρακτικά της Βουλής, Ολομέλεια, 28-06-2022, Τόνια Αντωνίου) :

«Υπάρχουν, βεβαίως, άλλες θετικές διατάξεις στην τροπολογία, που εάν τις φέρνατε ξεχωριστά, θα τις ψηφίζαμε. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι λέμε «ναι» στο άρθρο 7 για την ενίσχυση των εφημερίδων και περιοδικών πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής κυκλοφορίας, επειδή καλύπτει ένα μέρος των ανατιμήσεων, λόγω ακρίβειας».

Δεν ήταν όμως δυνατόν να συναινέσουμε στην ψήφιση μιας τροπολογίας με ιδιαίτερα προβληματικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων το άρθρο 1, με το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να παρατείνει για 1 ακόμη έτος τις συμβάσεις μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και των ΚΤΕΛ, την ώρα που καθυστερεί σκόπιμα την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των λεωφορείων.

Ας πάψει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αναζητεί άλλοθι για τις ετεροχρονισμένες και αναποτελεσματικές πολιτικές της για την ακρίβεια που πλήττει την οικονομία και την κοινωνία, μεταθέτοντας ευθύνες με τη νόθευση του περιεχομένου των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ας δεχθεί επιτέλους την πρότασή μας να ψηφίζεται ξεχωριστά κάθε άρθρο των τροπολογιών, ώστε να εκφράζεται καθαρά σε κάθε διάταξη η στάση κάθε πολιτικού κόμματος με τη θετική ή αρνητική του ψήφο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ανοίγοντας το θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. «Ειρωνεία της ιστορίας να καταλήγεις για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν και αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία , να την ανοίγει διάπλατα. Κανείς δεν θα παίζει με τα δικαιώματα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλιτεύοντας τον ρόλο του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Οι παραινέσεις «βρείτε τα» του κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με μια χώρα διεθνή ταραξία που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης; Δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Για μας παραμένει προτεραιότητα το εμπάργκο όπλων, είναι το μόνο ισχυρό μήνυμα απέναντι σε έναν αναθεωρητή ηγέτη. Και από την άλλη τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Τσίπρα που το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και σήμερα όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που απειλεί και τις δύο χώρες».

Αναφερόμενος στο κλίμα εκλογολογίας που καλλιεργείται από μέρους των στελεχών της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός διερρήγνυε τα ιμάτια του. «Μη με ρωτάτε πια» έλεγε, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Πώς να χαρακτηρίσεις όμως συνεπή δύναμη την κυβέρνηση, όταν όλο το υπουργικό συμβούλιο διαρρέει στους δημοσιογράφους για εκλογές το φθινόπωρο; Δεν είναι μία δύναμη συνέπειας, είναι μία δύναμη οπορτουνισμού που φοβάται το χειμώνα και βιάζεται να κάνει εκλογές το φθινόπωρο για να μη βιώσει ο ελληνικός λαός τα επίχειρα των πολιτικών της επιλογών».

«Η ακρίβεια κάνει αφόρητη την καθημερινότητα του λαού. Φέτος εκατομμύρια Έλληνες θα νιώθουν ξένοι στον τόπο τους. Θα δυσκολεύονται ακόμη και να κάνουν διακοπές» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης με φόντο το κύμα ακρίβειας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε βαθιά νεοφιλελεύθερες τις επιλογές της κυβέρνησης επισκοπώντας τις αβελτηρίες της στα πεδία της κοινωνικής κατοικίας και των παροχών υγείας, τομείς για την αναβάθμιση των οποίων δεν αξιοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης όπως αντίθετα έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε, δε, ότι «για να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας πρέπει να μειώνουμε το φόρο στη μισθωτή εργασία και όχι στα μερίσματα, καθώς έτσι στηρίζουμε τον εργαζόμενο».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας με καλύπτοντας μέρος του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών , με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Σε στρατηγικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο ο κ. Ανδρουλάκης πρόταξε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα κλπ μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας. Την παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης. Τη στήριξη νέας σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ .Έργα υποδομής. Σύνδεση και συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών. Αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης .

ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο του θεματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα.

Ο Βουλευτής Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέας Πουλάς έκανε λόγο για ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τους αγρότες τονίζοντας: «Πρέπει ο αγροτικός τομέας της χώρας να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια, με στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να αποτελέσει στήριγμα και πυλώνα για την οικονομία μας».

Η Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε ότι «ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος χρειάζεται σεβασμό, ριζικές παρεμβάσεις και γενναίες πρωτοβουλίες. Είναι ανεπίτρεπτο να αναγκάζεται να “ζητιανεύει” για ψίχουλα»

Ο Μιχάλης Τζελέπης, Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε ότι «ο αγροτικός κόσμος βιώνει την αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και την αδιαφορία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους η κτηνοτρόφος Μαρία Μάρου που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης από το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας- όπως είπε- την Αετομηλίτσα και έθεσε με καίριο τρόπο όλα τα πρακτικά προβλήματα των αγροτών.

Από την πλευρά της η Διαμάντω Κρητικού, Πρόεδρος Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, επισήμανε ότι οι σαράντα και πλέον οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που λειτουργούν σε όλα τη χώρα πρέπει να μην συρρικνωθούν αλλά να δημιουργηθούν καινούργιοι.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Κιλελέρ Απόστολος Μούσιος επισήμανε, «οι αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας πρέπει να είναι σημαία για το καλό των αγροτών».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φάνης Γέμπτος μίλησε για το έλλειμμα της τάξεως των 500 εκατ. κυβικών νερού το οποίο δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα.

Ο Γιώργος Κορμέντζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μετριαστεί το ενεργειακό κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Ο Προέδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ανέδειξε τη σημασία της συνεννόησης στο χώρο του βαμβακιού διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το προϊόν.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου έγινε διεξοδική ανάλυση για τον παραγωγικό προσανατολισμό, την Κλιματική αλλαγή, τη Βιώσιμη παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκπρόσωπος της GREENPEACE Ελένη Δαλάνη τόνισε χαρακτηριστικά «τα προβλήματα των παραγωγών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με νοοτροπία 20-30 ετών πίσω».

Από την πλευρά του ο Φώτης Τέκος, Διευθύνων Σύμβουλος FoodOxys ΙΚΕ Τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισήμανε ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει και κατοχυρώσει το πρώτο σήμα πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων που έχει προέλθει από την Ελλάδα.

Η Ολυμπία Αποστόλου, στέλεχος εξαγωγικής Επιχείρησης φρούτων τόνισε ότι «για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική γη χρειάζεται αλλαγή του υποδείγματος και συλλογικά σχήματα».

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργιών ΑΠΣΙ η Πίνδος, Γιάννης Πατούνας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής διάλογος των φορέων με την Πολιτεία, με θέσπιση κανόνων για την οργάνωση της αγοράς.

Τέλος από την πλευρά του ΕΛΓΑ ο Κώστας Καραμπάτσας επισήμανε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις αλλαγές που επέρχονται και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις καλλιέργειες τους.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.