Α. Πανταζής: Στο «έλεος του θεού» πολιτιστική κληρονομιά και σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο Ιεράπετρας


0
(0)

Σκηνές απείρου κάλλους βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι με την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας να παραμένει στο ¨σκοτάδι¨ αφήνοντας την χειρότερη εικόνα στου επισκέπτες που επισκέφθηκαν την πόλη και τα χωριά μας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γίναμε δέκτες παραπόνων από συντοπίτες αλλά και επισκέπτες, για την άθλια εικόνα των ιστορικών μνημείων και την καθαριότητα σε όλο τον Δήμο. Αντίστοιχες εικόνες αλλά και παράπονα δεχτήκαμε και για την κατάσταση που επικράτησε και δυστυχώς συνεχίζει να επικρατεί μέχρι και σήμερα και στην νήσο Χρυσή, όπου η απομάκρυνση των απορριμμάτων και η καθαριότητα της ξεκίνησε τέλος Ιουλίου.

Επαγγελματίες του τουρισμού δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για την απουσία συντονισμού των υπηρεσιών και την παντελή απουσία του δήμου από τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος στο νησί. Σπασμένοι και επικίνδυνη ξύλινοι διάδρομοι, ανύπαρκτες τουαλέτες, ανύπαρκτες και οι στοιχειώδης υποδομές.

Το παραλήρημα που επικράτησε για όλα τα παραπάνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξοργισμένους δημότες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναρτώντας σε καθημερινή βάση, φωτογραφίες για περιστατικά όπου για εβδομάδες παρέμειναν ανεπίλυτα και σε κοινή θεά.

Το μουσουλμανικό τέμενος Τζαμί σε άθλια κατάσταση το οποίο παραμένει στο απολυτό σκοτάδι με τον εξωτερικό φωτισμό που αναδεικνύει την ομορφιά του να είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια. Ο μιναρές του μνημείου να καταρρέει με τμήματα από τσιμέντο να αποκολλούνται κάθε λίγο και λιγάκι.

Αντίστοιχη εικόνα και στην αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας όπου μετά την ανακαίνιση της παραμένει κλειστή και σκοτεινή για τρίτο καλοκαίρι, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο εξωτερικός φωτισμός του μνημείου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το σπίτι του Μέγα Ναπολέων σε ίδια κατάσταση, παραμένει επί σειρά ετών αναξιοποίητο, σκοτεινό και χωρίς την απαιτούμενη σήμανση.

Το περιβόητο και πανάκριβο πλακόστρωτο έξω από το φρούριο ΚΑΛΕ σε απόλυτη αποσύνθεση, με τα βότσαλα να αποκολλούνται από την βάση τους και γενικά η ανάπλαση να έχει αποτύχει παταγωδώς σε τεχνικά θέματα και σε θέματα χρήσης, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο περιμετρικός φωτισμός που άλλοτε αναδείκνυε το μνημείο, είναι σε αχρηστία.

Το ψηφιακό μουσείο και η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας και ενώ ο εξοπλισμός του μουσείου εδώ και τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί, παραμένει κλειστό με το κτίριο να έχει σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υποδομών. Οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για επέκταση της αρχαιολογικής συλλογής ή την κατασκευή νέας ή την δρομολόγηση νέου μουσείου, έγιναν όνειρα θερινής νυκτός.

Μετά τα παραπάνω εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή Καλαντζάκη δεν είναι ικανή να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα που σε άλλες περιπτώσεις θα προσέλκυαν περισσότερους επισκέπτες και θα έκαναν τους δημότες να είναι υπερήφανοι για την πόλη και τα χωριά μας. Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια , συντονισμός δράσεων, επιμονή και παραγωγική συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που όπως φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων η δημοτική αρχή ούτε το πρεσβεύει ούτε είναι σε θέση να το πράξει.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που προέκυψε από όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα τόσο αισθητός που δεν άφησε κανέναν από τους δημότες και επισκέπτες του δήμου μας αμέτοχο. Είναι οφθαλμοφανές ότι η κουρασμένη δημοτική αρχή προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αλλά τα δεκανίκια πάλιωσαν και δεν μπορούν να την στηρίξουν άλλο.

Για την δημοτική παράταξη ΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’
Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.