Α. Ξανθός: Τα απογευματινά ιατρεία έχουν λειτουργήσει θετικά αλλά δεν μπορούν να επιβληθούν

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο πρώην Υπουργός Υγείας επί μια πενταετία, Ανδρέας Ξανθός, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα βλέπει και όσα περιμένει από τη νέα κυβέρνηση και πως φαίνεται πως θα επηρεαστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ξανθός τόνισε καταρχάς πως μια μεγάλη τομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε να κάνει με την ένταξη όλων των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, είναι ένα μέτρο που φαίνεται πως η ΝΔ δεν πρόκειται να καταργήσει, αν και όταν ψηφιζόταν είχε ενστάσεις.

Το κύριο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η ιδιωτικοποίηση συνολικά του ΕΣΥ που προωθείται το τελευταίο διάστημα και πρόκειται, όπως είπε, για μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη. Κάτι που θα γίνει μέσω της εισόδου ιδιωτών σε κάθε πτυχή των Νοσοκομείων, όπως στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην ασφάλιση,κλπ, κάτι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, παρά μόνο σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε περιφερειακές δραστηριότητες όπως η καθαριότητα πχ.

Ένα φαινόμενο που όπως είπε θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, εκεί που υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία, μεγάλοι πληθυσμοί και επιτρέπουν την γρήγορη απόσβεση χρημάτων στους ιδιώτες.

Μια κατάσταση που δεν πρόκειται να φέρει καλύτερες παροχές αλλά θα δημιουργήσει διαφορετικές ζώνες περίθαλψης και ποιότητας υπηρεσιών ανάλογα με το εισόδημα του καθενός, ένα μοντέλο που έχει ανακοινωθεί πως θα λειτουργήσει πιλοτικά στο Νοσοκομεία Αττικόν, και Πανεπιστημιακό Λάρισας.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα λειτουργεί ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας της Ευρώπης με την αναλογία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να είναι στο 60%-40%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 80%-20%. Νούμερα που δείχνουν όπως είπε πως το ποσοστό του Δημοσίου πρέπει να αυξηθεί και όχι να μειωθεί κι άλλο όπως σχεδιάζεται.

Ο πρώην Υπουργός μίλησε επίσης και για την εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων, ένα μέτρο που πρόσφατα ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ανέφερε πως σύντομα θα λειτουργήσει στην Ιεράπετρα. Όπως είπε πρόκειται για ένα μέτρο που έχει λειτουργήσει θετικά σε μεγάλα Νοσοκομεία, εκεί που υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής και γιατροί με πολύ μεγάλη ζήτηση. Έτσι οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν σύντομα το γιατρό της επιλογής τους, να μείνουν στο ΕΣΥ, και παράλληλα να προκύψουν έσοδα τόσο για τους γιατρούς όσο και για τα Νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά ανέφερε πως αυτό δεν είναι ένα μέτρο που μπορεί να επιβληθεί από κανένα εφόσον δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.