«Αύξηση του αριθμού εισακτέων στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης».


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 9 Ιουλίου 2021 by energinews (admin)

«Αύξηση του αριθμού εισακτέων στο Πρότυπο  Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης».

Με ερώτηση του, προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την  αύξηση του αριθμού εισακτέων στο Πρότυπο  Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας  προέβη σε σειρά ρυθμίσεων για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-2022. Οι ρυθμίσεις αφορούσαν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την ίδρυση και  λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (διαδικασία εισαγωγής, εκπαιδευτικούς, ιδρύσεις, αριθμός εισακτέων κλπ). Το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων ήταν, και σωστά, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων μαθητών σε Πρότυπα και Πειραματικά  και η αύξηση σε πανελλαδική κλίμακα  του αριθμού των Πρότυπων Σχολείων από 60 σε 112, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Δυστυχώς όμως, υπήρξε όμως μια εξαίρεση, η οποία αφορά το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, όπου ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε. Συγκεκριμένα, ενώ το Σχολικό έτος 2020-21 οι εισακτέοι ανέρχονταν σε 90, κατά τη σχολική χρονιά 2021-22, ο αριθμός των εισακτέων προσδιορίστηκε μόνο σε 72 μαθητές.

Επειδή το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου είναι το μόνο Πρότυπο Γυμνάσιο σε όλη την Κρήτη

Επειδή το Ηράκλειο και η Κρήτη είναι μια πληθυσμιακά και γεωγραφικά μεγάλη περιοχή

Επειδή το ενδιαφέρον γονέων και μαθητών είναι μεγάλο για την φοίτηση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Ερωτάσθε Κυρία  Υπουργέ:

-Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν την μείωση του αριθμού εισακτέων στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης και βάσει ποιων διαφανών κριτηρίων αυτή πραγματοποιήθηκε;

-Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων τουλάχιστον σε 90, που ήταν ο περσινός αριθμός εισακτέων στο Πρότυπο Γυμνάσιο Κρήτης;».

«Αναβάθμιση της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης».

Με ερώτηση του, προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αναβάθμιση της  Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής  Ακαδημίας Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης λειτουργεί από το 2007 με τη σημερινή της μορφή, με την εισαγωγή φοιτητών-φοιτητριών μέσω Πανελλήνιων εξετάσεων με δύο Προγράμματα Σπουδών, Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, που ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες, αφού συνδυάζουν την παράδοση και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της, την θεωρία με την πράξη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής,  προσφέρει εκπαίδευση και γνώση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές της, όχι μόνο στη Βυζαντινή Μουσική, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αλλά και σε όλα τα είδη παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι κανονιστικές πράξεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα του προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, ούτε και το Π.Δ για την λειτουργία Μεταπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3432/06.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, με πρόταση-σχέδιο νόμου -υπό διαβούλευση-επιχειρεί, στην πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προχωρήσει αυθαίρετα σε μείωση των εισακτέων και ιδιαίτερα στο τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής από 90 σε 10, να υποβαθμίσει περαιτέρω την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημίας της Κρήτης, την ίδια ώρα που αξιώνει από την Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, διεθνείς και άλλους οργανισμούς την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναβαθμίσει την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της  Κρήτης, π.χ. με την ίδρυση ξενόγλωσσων  τμημάτων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για όσους ήθελαν να σπουδάσουν τα αντικείμενα τους, προχωρεί  στην κατάργηση τμημάτων είτε οριστικώς είτε δια συγχωνεύσεως.

Επειδή οι προθέσεις αυτές προκαλούν θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στο χώρο των εκκλησιαστικών σπουδών αλλά και στην τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα αλλά εγείρουν και  σοβαρά ερωτηματικά,

Επειδή οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, ζητούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα όταν μάλιστα πολλοί από αυτούς, γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής, επειδή ακριβώς οι υψηλού επιπέδου σπουδές τους στη Βυζαντινή, παραδοσιακή και σύγχρονη Μουσική, διασφαλίζουν την επιτυχία τους.

Επειδή η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, στούντιο και τις σχετικές εγκαταστάσεις

Επειδή ζητούμενο πρέπει να είναι η αναβάθμιση και η μετεξέλιξη της  Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής  Ακαδημίας Κρήτης και όχι η απαξίωση της

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αναβάθμιση της  Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκκλησιαστικής της Κρήτης;

-Προτίθεστε να επαναφέρετε τον αριθμό των εισακτέων ανά πρόγραμμα στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα;

-Τι θα πράξετε για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των  προγραμμάτων;

-Θα εκδώσετε το Π.Δ για την λειτουργία Μεταπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3432/06;

-Εξετάζετε την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν τα σχετικά αντικείμενα από την Βαλκανική, τη Μεσόγειο αλλά και όλο τον κόσμο;

-Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, Καθηγητές, Φοιτητές και θεσμικούς εκπροσώπους της Εκκλησίας για να εξεταστούν οι προτάσεις και οι θέσεις τους;».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.