Αόρατοι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων για την Κυβέρνηση, αφήνονται στην τύχη τους χωρίς καμία στήριξη


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 14 Μαΐου 2021 by energinews (admin)

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει ότι για την Κυβέρνηση είναι αόρατοι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και αφήνονται στην τύχη τους, χωρίς καμία στήριξη.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τα Εσπερινά Λύκεια αποτελούν,  εδώ και δεκαετίες, θεσμό αντισταθμιστικής παρέμβασης της Πολιτείας, ώστε, όσοι δεν κατορθώνουν, για οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, να ολοκληρώσουν την Λυκειακή Εκπαίδευση, να έχουν μια “δεύτερη ευκαιρία” να αποκτήσουν απολυτήριο  Λυκείου και να συνεχίσουν τις  σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές εργαζόμενοι, διαφόρων ηλικιών που αντιμετωπίζουν  καθημερινά αντιξοότητες τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο   όσο και σε  οικογενειακό.

Προσπαθούν   να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον ενώ έχουν μειωμένο χρόνο για μελέτη και οικονομική αδυναμία να καταφύγουν  σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Δυστυχώς όμως, αυτοί οι αγωνιστές της ζωής, οι  μαθητές των Εσπερινών Λυκείων είναι αόρατοι για την Κυβέρνηση.

Τον περασμένο Μάρτιο, είκοσι (20)  Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καταθέσαμε  ερώτηση  με αριθμό πρωτοκόλλου 5008/11-03-2021 ζητώντας τη στήριξη των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων  ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Στην ερώτησή μας, απαντήσατε  γραπτώς επικαλούμενη τις διατάξεις των νόμων 4186/2013, 4610/2019, 4635/2019 και 4777/2021 που επιβεβαιώνουν απολύτως τη δυσμενή μεταχείριση των αποφοίτων των Εσπερινών Λυκείων αλλά δε μας απαντήσατε αν προτίθεστε να τροποποιήσετε οτιδήποτε  ώστε να  στηρίξετε  τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων.

Η παρούσα Κυβέρνηση ήταν αυτή, που  με το Ν. 4777/2021, προέβλεψε στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις  κοινά θέματα, κοινή ύλη και ίδιο τρόπο εισαγωγής σε Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ, τροποποιώντας τα μέχρι τότε ισχύοντα που προέβλεπαν διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις. Αυτή η  ρύθμισή σας,   σε συνδυασμό με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά  Λύκεια, ουσιαστικά, ακυρώνει  τις ελπίδες αυτών των νέων για ένα καλύτερο μέλλον.

Επειδή οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων έχουν συμπληρώσει, αρχές Δεκέμβρη, τις  δηλώσεις προτιμήσεών τους σε σχολές και τμήματα προτού να υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ν. 4777/2021

Επειδή, παρά τις διαμαρτυρίες  γονέων, μαθητών και  εκπαιδευτικών των  Εσπερινών Λυκείων, τις οποίες γνωρίζετε πολύ καλά διότι και σας απεστάλησαν εγκαίρως αλλά  και  δημοσιότητα έχουν λάβει, δεν έχετε προβεί σε καμία διορθωτική ρύθμιση και αφήνετε  τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων στην τύχη τους

Επειδή στην  γραπτή απάντησή σας, στην ερώτησή μας, δεν αναφέρετε τις προθέσεις σας και ούτε δείχνετε διάθεση  επίλυσης του προβλήματος

Επειδή, με τις ρυθμίσεις του Ν 4777/2021,  έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των  μαθητών  των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια

Επειδή, είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας η προώθηση και η ενίσχυση αντισταθμιστικών θεσμών και μέτρων ώστε να διασφαλίζεται, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης,  η  κοινωνική κινητικότητα και η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

  1. Τελικά, προτίθεστε να προβείτε στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να εξαιρεθούν από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων ;
  2. Είναι στις προθέσεις σας, να τροποποιήσετε νομοθετικά τις δυσμενείς διατάξεις και να επαναφέρετε την πρόβλεψη  για διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις για τους  μαθητές των Εσπερινών Λυκείων;
  3. Προτίθεστε, έστω και τώρα, να προχωρήσετε σε «γενναία» αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από Εσπερινά Λύκεια ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις άδικες ρυθμίσεις που προβλέπει ο ν.4777/2021; ».

Μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης και ασφαλή υγειονομική λειτουργία των γυμναστηρίων που συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του Κορωνοϊου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων, η ασφαλής λειτουργία των οποίων μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα και  στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, αφού ως κατά τεκμήριο κλειστοί χώροι δεν έχουν λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα και χρειάζονται ένα μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί  ενώ προδιαγράφεται δυσοίωνο το εγγύς μέλλον για αυτούς  καθώς το α΄τρίμηνο του ανοίγματος τους, δεν θα εισπράξουν τίποτα σχεδόν, με δεδομένο ότι  τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν προεισπράξει συνδρομές για υπηρεσίες  τις οποίες πρέπει να αποδώσουν.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στο καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα γυμναστήρια στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου και επέμεινε στο μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης με ασφαλή υγειονομική λειτουργία των γυμναστηρίων.

Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε την ανάγκη:

-Παράτασης απαλλαγής των ενοικίων για ένα σημαντικό διάστημα που αποτελεί θέμα επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων  και ειδικά των γυμναστηρίων που εκ των πραγμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν σημαντική πτώση τζίρου.

-Πρόβλεψης για αναστολή των συμβάσεων προσωπικού για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια με  υγειονομικα πρωτοκολλα  καθώς ο κλάδος απασχολεί πάρα πολλούς ωρομίσθιους ( 1 και 2 ώρες ανά ημέρα ) οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα αυτοί βγαίνουν εκτός αναστολών και είναι στον άερα.

– Ενισχυμένης αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1000 έως 4.000 ευρώ ( πρότυπα Απριλίου ) η οποία πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον  έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση τόσο για το ακριβές περιεχόμενο της όσο και για το timing της συζήτησης, ανακοίνωσε στη Βουλή την ad hoc (ειδικά για αυτούς) συμμετοχή των γυμναστηρίων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα ξεκινήσει 28 με 30 Μαϊου με Κεφάλαιο Επανεκκίνησης το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4000 και 18000 € και είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού θα χαλαρώνουν και τα περιοριστικά μέτρα εντός του χώρου των γυμναστηρίων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζά Επενδύσεων έδωσε τη δυνατότητα και είναι διαθέσιμα από τα πιστωτικά ιδρύματα χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 Ευρώ ή το 25 % του ετήσιου κύκλου εργασίας των μικρών επιχειρήσεων που δεν στηρίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που ζήτησε ο κ.Κεγκέρογλου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τα εξετάσει με τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/MOU8bynIdo0

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.