Αφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 17 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος

Με αφορμή την προχθεσινή ανάρτηση στο Facebook βραδινές ώρες, στον λογαριασμό που διαθέτει η “Δύναμη Πολιτών”, η οποία έτυχε αναπαραγωγής από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ – παρότι δεν αποτέλεσε επίσημη ανακοίνωση με ανάληψη ευθύνης υπογραφής ή δελτίο Τύπου και κυρίως δεν απεστάλη προς τα Μέσα και τους εργαζόμενους έναντι των οποίων στρέφεται – οφείλουμε πρώτιστα προς τους αναγνώστες, θεατές, ακροατές και χρήστες μας να επισημάνουμε τα εξής:

Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος. Η αντιπαράθεση γνωμών, προτάσεων, κρίσεων και αξιολογήσεων. Στη Δημοκρατία δεν έχουμε άθροισμα θέσεων με τελικό και οριστικό περιεχόμενο. Μόνο στις χώρες που έζησαν κάτω από το βάρος αυθαιρεσίας και έλλειψης θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων ο διάλογος απουσίαζε.

Η προχθεσινή δημόσια ανάρτηση της “Δύναμης Πολιτών” και ουσιαστικά του δημάρχου Ηρακλείου είναι παράδειγμα και υπόδειγμα βαθιάς αντιδημοκρατικής νοοτροπίας.
Εξηγούμαστε. Όπως οφείλουμε.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” ήταν προσκεκλημένοι τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα πρώην μέλη της “Δύναμης Πολιτών” και διαγραφέντα από αυτήν (χωρίς διαδικασίες ψηφοφορίας) Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, πρώην αντιδήμαρχος, και Μανόλης Σαλούστρος, καθώς και το μέχρι σήμερα μέλος της ίδιας παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κουμπενάκης. Όπως δηλώθηκε από τον συντονιστή της εκπομπής κατά τη διάρκειά της, θα μπορούσαν να παρέμβουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οποιοσδήποτε άλλος (όπως, εξάλλου, κάθε φορά ισχύει στις ζωντανές εκπομπές του σταθμού μας) το επιθυμούσε. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αναδείχτηκαν ορισμένες σκληρές αλήθειες σε βάρος της δημοτικής Αρχής. Από όλα τα μέλη του πάνελ, πρώην και νυν μέλη της “Δύναμης Πολιτών”. Η δημόσια εκφορά λόγου ήταν επώνυμη και ο καθένας ανέλαβε το βάρος των λόγων του, οπότε από πού προκύπτει ότι η εκπομπή ήταν «στημένη»; Ουδείς απ’ όσους αναφέρθηκαν ονομαστικά από τα μέλη του πάνελ παρενέβη. Και, μάλιστα, ουδείς από τα εμπλεκόμενα εκτός του πάνελ πρόσωπα επιχείρησε να διατυπώσει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Αντιδεοντολογική θα ήταν η συμπεριφορά μας, αν κάποιος το επιδίωκε και το αρνούμασταν.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Περαντωνάκης, ο οποίος πριν ένα χρόνο παραιτήθηκε, επιστήθιος φίλος για δεκαετίες και εξ απορρήτων μέχρι την παραίτησή του τού Βασίλη Λαμπρινού, επιβεβαίωσε με γραπτή επιστολή του προς τη “Νέα Κρήτη” τις αλήθειες που αναδείχτηκαν στη συγκεκριμένη εκπομπή και πρόσθεσε εμφατικά ακόμη σοβαρότερες μομφές, που προκάλεσαν αίσθηση, αφού προέρχονταν από άνθρωπο που ήταν στα ενδότερα της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Πολιτών”, όπως το «…αλλά κυριότερη αιτία ήταν η σταδιακή σύμπηξη μιας ομάδας επιβουλής του Δήμου, αποτελούμενη από θεσμικούς και εξωθεσμικούς, πολλαπλών και ετερόκλητων αποχρώσεων. Η ομάδα αυτή, που εγώ την έλεγα μεταφορικά “κλίκα”, λειτούργησε μεθοδικά και “επιστημονικά”, με ιεράρχηση των στόχων και σκοπών, και πρώτος στόχος ήταν προφανώς ο γ.γ., που χαλούσε τα σχέδια με τη χοντροκεφαλιά του». Και το ακόμη πιο εμφατικό για όλα αυτά: «Παρακολουθώ, όμως, με πικρία αυτά που γίνονται. Απορρίπτω, με κάποια προσπάθεια ομολογουμένως, την αδιανόητη διάχυτη φήμη ότι ο πραγματικός δήμαρχος είναι ο Βαρδαβάς. Και όσο αυτό που εγώ ονομάζω μεταφορικά “κλίκα” δεν ξεδοντιάζεται, η “Δύναμη Πολιτών” θα τραβάει την κατηφόρα…».

Ουδείς, από τον δήμαρχο ή άλλο θιγόμενο από τις αναφορές αυτές του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου, παρενέβη με επιστολή του ή άρθρο ή άλλο γραπτό κείμενο για να διατυπώσει μια αντίθετη άποψη. Για ποιον «αυριανισμό» μιλάνε, λοιπόν, στην περίφημη ανάρτησή τους;

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε αναφορά στις ίδιες πικρές αλήθειες σε βάρος της δημοτικής Αρχής, μιλώντας για αντιδημοκρατική λειτουργία και έλλειψη συλλογικών λειτουργιών και αποφάσεων, προχώρησε και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος υπέβαλε παράλληλα και την παραίτησή του και ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από τη “Δύναμη Πολιτών”.

Σχεδόν μία εβδομάδα από την επίμαχη εκπομπή και δύο μέρες μετά τη δημόσια επιστολή του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καταχώρισε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια ανόητη και τελικά βλακώδη, δυσώδη και αηδή γελοιογραφία. Εμφανίζει μια αγελάδα να διαβάζει εφημερίδα και να κάθεται πάνω από μία τηλεόραση, αφοδεύοντας σε αυτήν, με κατάληξη τη λεκάνη περιττωμάτων, σε ένα σαλόνι όπου μια οικογένεια καθήμενη σε καναπέ παρακολουθεί την τηλεόραση!!!

Η δήθεν γελοιογραφία επιστρέφεται ως έχει σ’ εκείνους που την αναπαρήγαγαν. Αυτή αποδεικνύει τη χαμηλή ποιότητα του λόγου της δημοτικής Αρχής, καθώς και την πλήρη έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων.

Είστε πτωχοί… Αυτοί είστε. Αφοδεύετε πάνω σε θεμελιώδεις κανόνες και αρχές του σύγχρονου δημοκρατικού διαλόγου. Δε ζητήσατε ποτέ συγνώμη από τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει στο Ηράκλειο και το άλλαξαν, μολονότι αναγνωρίσατε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι οι καταγγελίες στις οποίες προχωρούσατε με άπλετη ευκολία δεν ίσχυσαν ποτέ και δεν αποδείχτηκαν. Σήμερα δεν επιχειρείτε να ανασκευάσετε όλα όσα γνωρίζει ο λαός του Ηρακλείου.

Δυστυχώς για εσάς, είμαστε βέβαιοι ότι ο ηρακλειώτικος λαός θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η “Δύναμη Πολιτών” πάσχει από πλήρη έλλειψη επιχειρημάτων. Καταφεύγει σε ύβρεις χωρίς να ψηλαφίζει έστω και ένα γεγονός. Εκτοξεύει λάσπη προς κάθε “ενοχλητικό” – και αυτό είναι η πεμπτουσία του “αυριανισμού”.

Τον Νοέμβριο του 2017, σας απευθύναμε δημόσια 38 ερωτήματα, που ενάμιση χρόνο μετά παραμένουν εκκωφαντικά αναπάντητα. Την απάντηση τη χρωστάτε όχι σε εμάς, αλλά στους δημότες που υποτίθεται ότι υπηρετείτε. Γιατί τα δικά τους ζητήματα, ερωτήματα και αγωνίες εκφράσαμε και τότε. Αυτοί άλλωστε, ως αναγνώστες μας, ακροατές, χρήστες και τηλεθεατές μας, είναι και το μοναδικό σημείο αναφοράς και δέσμευσής μας. Από αυτούς κρινόμαστε καθημερινά. Η τότε αναφορά μας είχε και μια κατάληξη: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…». Εμείς πάντως θα επανέλθουμε συντόμως και εκτενέστερα.

Μετά και την τελευταία ανάρτησή τους, χωρίς φόβο, αλλά με το δικαίωμα και την υποχρέωση της κριτικής, και μάλιστα σκληρής, ως οφείλουμε να πράττουμε τα Μέσα Ενημέρωσης, τους παραδίδουμε στην ελεύθερη κρίση των πολιτών του Ηρακλείου.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.