ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ «ΡΟΥΣΦΕΤΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ «ΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»


0
(0)

Ανακοίνωση Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής

Με τα βαρύγδουπα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα ξαναδούμε 80χρονους, άσχετους με το αντικείμενο διοικητές σε νοσοκομεία και λοιπά νομικά πρόσωπα του κράτους. Αν δει όμως κανείς λίγο πιο προσεκτικά τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, θα διαπιστώσει ότι οι φαιδρές επιλογές διοικήσεων της κυβέρνησης που διασύρθηκαν στα social media, θα περνούσαν όλες με άριστα αυτά τα περισπούδαστα τεστ που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Η ΝΔ, λέει ότι θα θέσει ελάχιστα τυπικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει κάποιος υποψήφιος διοικητής νομικού προσώπου. Τέτοια τυπικά προσόντα, όμως, που τα διαθέτουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν ένα οποιοδήποτε πτυχίο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός, για να μπορούν όλοι οι κομματικά εκλεκτοί της ΝΔ να περάσουν ως υποψήφιοι στο 2ο στάδιο διαλογής των υποψηφίων, στο οποίο τον λόγο έχουν τα υψηλά κομματικά στελέχη της ΝΔ. Συγκεκριμένα, την κατάταξη των βιογραφικών των υποψηφίων διοικητών θα κάνει μια 5μελής επιτροπή με τρία από τα 5 μέλη – η αποφασίζουσα πλειοψηφία δηλαδή – να είναι γενικοί γραμματείς κι ο έμπιστος του κ. Μητσοτάκη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί εδώ, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει με ερώτησή του στη Βουλή το γεγονός ότι ο εν λόγω πρόεδρος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή χωρίς να έχει τα προσόντα που θέτει ο νόμος, αλλά η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε. Πως μπορεί, λοιπόν, κάποιος που δεν πληροί ο ίδιος τα κριτήρια τοποθέτησής του σε μια θέση διοικητή, να αποφασίζει για την επιλογή όλων των διοικητών του Δημοσίου;

Σε ό,τι αφορά την μοριοδότηση των υποψηφίων διοικητών, αποτελεί μεγάλη παράλειψη η παντελής απουσία μοριοδότησης της φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Η ΕΣΔΔΑ αποτελεί την παραγωγική σχολή στελεχών ταχείας εξέλιξης του Δημοσίου, ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 για να παράξει στελέχη για τους Δημόσιους φορείς άριστα καταρτισμένα με βαθιά γνώση των διαδικασιών και απαιτήσεων μιας σύγχονης δημόσιας διοίκησης. Στην σχολή έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και κόπος, και η παράλειψή της από την διαδικασία για την οποία ουσιαστικά ιδρύθηκε – τη στελέχωση των ανώτερων κλιμακίων της δημόσιας διοίκησης, συνιστά βαρύτατο ατόπημα που σκοπό έχει την περαιτέρω απαξίωση του Δημοσίου προς όφελος αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στις διατάξεις του νόμου Πεπονή με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΑΣΕΠ και πολέμησε το ρουσφέτι στην Ελλάδα. Το ΑΣΕΠ πολεμήθηκε λυσσαλέα αλλά άντεξε γιατί αποκρίνεται σε μια ανάγκη του ελληνικού λαού: την ανάγκη για αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ο κ. Θεοδωρικάκος θα μας βρει απέναντι σε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το ΑΣΕΠ. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δείχνει ότι η ΝΔ προσλαμβάνει μεγάλο αριθμο προσωπικού στο Δημόσιο με εξαρτημένη σχέση εργασίας (συμβασιούχους, μετακλητούς κλπ) ώστε να δημιουργεί εκ νέου έναν στρατό κομματικών ομήρων. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΑΣΕΠ αποτελεί εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδια της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει το Δημόσιο, δηλαδή να προσλαμβάνει τους κομματικούς εκλεκτούς υπό την ψευδεπίγραφη ταμπέλα ότι είναι άξια στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχουν, προφανώς, προβλήματα που δυσκολεύουν τους συμβούλους του ΑΣΕΠ να διεκπεραιώσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες πρόσληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ κάνει ένσταση με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να συμβουλευτεί το πρόγραμμά μας όπου έχουμε αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ και να αντιγράψει από εκεί προτάσεις. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας επίλυσης των ενστάσεων. Προτείνουμε, επίσης, τη στάθμιση του βαθμού πτυχίου κάθε υποψηφίου ανάλογα με την κατάταξη του πανεπιστημίου από το οποίο αποφοίτησε στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατά το οποίο απόφοιτοι «εύκολων» σχολών με υψηλούς βαθμούς υπερτερούν αποφοίτων μεγάλων πανεπιστημίων που η υψηλή βαθμολογία επιτυγχάνεται δυσκολότερα. Όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν διατηρώντας πάντα το εχέγγυο της ανεξαρτησίας του ΑΣΕΠ και της απόλυτης απομάκρυνσής του από τις κομματικές παρεμβάσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Η πρόσφατη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο την Μυκηνών, πέρα από το γεγονός ότι προκάλεσε οργή στον χώρο του πολιτισμού, έρχεται να αναδείξει ένα σημαντικό θέμα, αυτό της προστασίας και ασφάλειας των πολιτιστικών μας μνημείων.

Το ότι δεν είχαμε συχνά, μέχρι σήμερα, ανάλογα περιστατικά δεν μας καθησυχάζει. Το γεγονός ότι συνέβη στις Μυκήνες, με όλα τα μέτρα προστασίας που ενδεχομένως ή προφανώς ίσχυαν, αποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο μνημείο. Πόσο μάλλον σε μνημεία που βρίσκονται μέσα σε καταπράσινο φυσικό τοπίο.

Δεν μας καθησυχάζουν επίσης οι δηλώσεις της Υπουργού για τη χαμηλότερη δυνατή ζημιά. Η προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος τη στιγμή που η εικόνα μιλάει μόνη της, σημαίνει αποποίηση ευθυνών και ανεύθυνη πολιτική.

Από την άλλη η παραποίηση της εικόνας από την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση συντείνει περισσότερο στην ανευθυνότητα.

Στο Κίνημα Αλλαγής, το μόνο κόμμα που ασκεί υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση, ζητάμε: Να αποκατασταθεί άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, τόσο από τις συνέπειες της φωτιάς, όσο και από τη διάβρωση χρόνων.

Να αναθεωρηθούν, αλλά και επικαιροποιηθούν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με την πολιτική προστασία και με παράλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων.

Πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΣΕΒΕΕ (ΑΥΡΙΟ 2/9 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο Γιώργο Καββαθά και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο της Προέδρου στη Βουλή στις 12:00.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η 3η ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και τους δημοσιογράφους Γεωργίου Μαρία και Παπαδημητρίου Βαγγέλη

Η 3η του Σεπτέμβρη οδηγός νέων εξελίξεων και αγώνων για το ΕΣΥ και την κοινωνία

Για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο ανακτορικό κέντρο και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας ιστορίας. Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό, και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και την τέχνη. Η πρόσφατη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο την Μυκηνών, πέρα από το γεγονός ότι προκάλεσε οργή στον χώρο του πολιτισμού, έρχεται να αναδείξει ένα σημαντικό θέμα, αυτό της προστασίας και ασφάλειας των πολιτιστικών μας μνημείων. Το ότι δεν είχαμε συχνά, μέχρι σήμερα, ανάλογα περιστατικά δεν μας καθησυχάζει. Το γεγονός ότι συνέβη στις Μυκήνες, με όλα τα μέτρα προστασίας που ενδεχομένως ή προφανώς ίσχυαν, αποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο μνημείο. Πόσο μάλλον σε μνημεία που βρίσκονται μέσα σε καταπράσινο φυσικό τοπίο. Η προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος από την κυβέρνηση τη στιγμή που η εικόνα μιλάει μόνη της, σημαίνει αποποίηση ευθυνών και ανεύθυνη πολιτική. Από την άλλη η παραποίηση της εικόνας από την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση συντείνει περισσότερο στην ανευθυνότητα. Εμείς στο Κίνημά μας υπεύθυνα και ξεκάθαρα ζητάμε: Να αποκατασταθεί άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, τόσο από τις συνέπειες της φωτιάς, όσο και από τη διάβρωση χρόνων. Να αναθεωρηθούν, αλλά και επικαιροποιηθούν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με την πολιτική προστασία και με παράλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων. Τα μνημεία μας είναι ο πολιτισμός και η ταυτότητά μας.

Για την 3η του Σεπτέμβρη

Η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ. Είναι απόφαση που πήρε η Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά την έναρξη του lockdown, έτσι ώστε να αναδειχθεί η σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που κρατά την Υγεία της Χώρας όρθια τις τελευταίες δύσκολες δεκαετίες και ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Το ΕΣΥ στηρίζεται σε άξιους επιστήμονες και άοκνους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν υπερπροσπάθεια με ελάχιστα μέσα στη διάθεση τους ιδιαίτερα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για ανασχεδιασμό και διαμόρφωση νέων στρατηγικών εκσυγχρονισμού του. Χρέος και στόχος μας είναι να το να το θωρακίσουμε. Να είναι βιώσιμο και λειτουργικό και να ανταποκριθεί στα αιτήματα της νέας εποχής. Είναι πια πασιφανές και επιβεβαιώνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι ο κορωνοϊός επανέφερε στην παγκόσμια συλλογική μνήμη τη σημασία της δημόσιας υγείας για κάθε είδους συλλογική δραστηριότητα. Η πανδημία επιταχύνει ήδη υπάρχουσες εξελίξεις και δημιουργεί νέες. Χωρίς την ενίσχυση του κοινωνικού και ρυθμιστικού κράτους, η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί, θα διευρυνθούν οι ανισότητες και το χάος θα κυριαρχήσει.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ περνάει μέσα από άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και προμήθεια σύγχρονου ιατροφαρμακευτικού υλικού και ασθενοφόρων με στόχο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να νιώθει ασφάλεια χωρίς να πρέπει να υποστεί μεγάλο κόστος για την περίθαλψή της.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, η φετινή επέτειος πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολύ δύσκολων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Με αυτονόητο αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης στην ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε, και εφαρμόζοντας τον ισχύοντα αριθμητικό περιορισμό για τη διενέργεια συναθροίσεων, η πολιτική μας εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποχρεωτικά περιορισμένη φυσική παρουσία που προβλέπεται, με τη συμμετοχή μόνο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και των πρώην Προέδρων του Κινήματος και χωρίς κοινό. Θα μεταδοθεί διαδικτυακά και από το Κανάλι της Βουλής και καλούμε όλους να την παρακολουθήσουν.

Για την οικονομία τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες το χειμώνα που έρχεται και θα πρέπει εκτός από επικοινωνιακή πολιτική να πάρει και σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια προς το λαό. Δε μπορεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να δημιουργούνται καίριες εντυπώσεις για δήθεν νέες «διαγενεακές» μάχες μεταξύ νέων και συνταξιούχων, και ποιοι δικαιούνται περισσότερη φροντίδα και πόρους. Αυτό το «ευφυές» πυροτέχνημα που εξαπέλυσε σε συνέντευξή του κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, δημιουργεί συνθήκες προβληματικές και αγχώδεις, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Μιλάει η κυβέρνηση αυτή για ενίσχυση της νέας γενιάς της πατρίδας μας, αλλά ένα χρόνο μετά την εκλογή της δεν υπάρχει ούτε μία πολιτική επιλογή που να αναστρέφει το brain-drain με το οποίο η ίδια η κυβέρνηση διαρρήγνυε τα ιμάτια της.

Εμείς δε θα λαϊκίσουμε, εννοείται, όπως λαϊκίζει συστηματικά και με «επικοινωνιακή δεινότητα» η κυβέρνηση, αλλά στο ερώτημά σας αν κάνει εκλογές τον χειμώνα, προφανώς δεν μπορεί να ζητήσει εκλογές χωρίς να έχει πάρει πρώτα κρίσιμες και σοβαρές αποφάσεις διακυβέρνησης και να κριθεί γι’ αυτό από τους πολίτες .

Μπροστά μας έχουμε δύσκολο διάστημα το οποίο για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να πάρουμε καίριες αποφάσεις πολιτικής πράξης και διαδικασίας με έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Για Ελληνοτουρκικά

Kανένας δε μπορεί να παίζει με τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και όλους τους εταίρους που αρνούνται να γίνουν σύμμαχοί μας. Σύμμαχοι με το διεθνές δίκαιο και τον ορθολογισμό σε αντίθεση με την πειρατική και ανορθολογική Τουρκία του κ. Ερντογάν. Το γεγονός ότι ένα τούρκικο καράβι έχει μπει στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα με το έτσι θέλω, αφορά και την Ευρώπη και οφείλει να υπάρξει μια απόλυτα άμεση απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπερήφανες ένοπλες δυνάμεις μας και είμαστε σίγουροι ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ό,τι και αν απαιτηθεί να γίνει. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το περίφημο «βυθίσατε το Χόρα», ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και επέδειξε την εθνική κόκκινη γραμμή με σθένος και ηγετική αποφασιστικότητα. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να γίνει επιτέλους μια εθνική συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα. Κανείς δε έχει πολεμική διάθεση και δε θέλει η ένταση να αυξάνεται στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ωστόσο αν η Τουρκία νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα δικά της παιχνίδια στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα θα υπάρξει επανάληψη αυτού που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στην περιοχή με τη φρεγάτα «Λήμνος» και την αντίστοιχη τουρκική και ο νοών νοείτω. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν αποτελεί κράτος ταραχοποιό το οποίο συνεχίζει πειρατικά να κινείται προκλητικά και απειλώντας μας ξεκάθαρα. Με εκβιασμούς κανείς δε μπορεί να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει.

ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Ο συνωστισμός στην τάξη επιβάλλεται τελικά κ. Μητσοτάκη.

Ρίσκο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Και εδώ βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, για το άνοιγμα των σχολείων.

30 παιδιά στην τάξη με την μάσκα και το παγούρι.

Άριστα!

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.