Αυτή είναι η νέα μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Τα αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν στη Σμύρνη

Μία νέα μέθοδος που παρουσιάστηκε για τον θυρεοειδή και πρόκειται να λύσει τα χέρια σε πολλούς ανθρώπους για τους οποίους αποτελεί βραχνά μέσα στην καθημερινότητα τους.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου για την αφαίρεση του θυρεοειδούς μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και αντιαισθητικά σημάδια στο λαιμό παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Workshop που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο EGE UNIVERSITY στην Σμύρνη της Τουρκίας.

«Η μέθοδος ονομάζεται TOETVA (Trans Oral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach) και στο σεμινάριο έγινε η εκπαίδευση των πρώτων χειρουργών για τις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία» ανέφερε ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, που παρακολούθησε το σεμινάριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, η διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ουλή στον λαιμό και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος (δέρμα) σε σχέση με άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, αλλά και το κόστος συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη νέα μέθοδο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περίπου 1.000 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και οι περισσότερες έχουν γίνει στη Ταϊλάνδη, στη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν γυναίκες (90%) κι αυτό γιατί είναι ανατομικά πιο εύκολη η επέμβαση αλλά και η ζήτηση για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτόπουλο για να εφαρμοστεί η νέα μέθοδος πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:

Η διάμετρος του θυρεοειδή πρέπει να είναι μέχρι 10 εκατ.,

Ο μεγαλύτερος όζος να είναι μέχρι 6 εκατ.,

Καλοήθης όγκος,

Πολυοζώδης βρογχοκήλη,

Οι κακοήθεις όζοι βάση κλινικής υποψίας από το υπερηχογράφημα να είναι μέχρι και 2 εκατ.
Η νέα μέθοδος αντενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν:

Έχουμε προηγούμενες επεμβάσεις στον τράχηλο,

Έχει γίνει ακτινοβολία στο ανώτερο μεσοθωράκιο,

Υπάρχει παρουσία μεταστατικών λεμφαδένων,

Έχει γίνει εξωθυρεοειδική επέκταση στην τραχεία ή τον οισοφάγο,

Έχουμε καταδυόμενη βρογχοκήλη,

Υπάρχουν αποστήματα στη στοματική κοιλότητα
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί από 120 μέχρι 300 λεπτά, ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι μία ημέρα και η πλήρης αποκατάσταση 5 ημέρες. «Η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργό που γνωρίζει καλά και εφαρμόζει την ενδοσκοπική χειρουργική ενώ παράλληλα να έχει εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα στη νέα μέθοδο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά» διευκρινίζει ο κ. Αρτόπουλος.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζεται από την παρατήρηση του ιδίου του ασθενούς που βλέπει διόγκωση στον λαιμό ή κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.

Σε μερικούς ασθενείς προκαλεί πόνο στον λαιμό, στη γνάθο ή στο αυτί. Όταν η διόγκωση είναι μεγάλη, μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και βραχνάδα στη φωνή, αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.