Αυστραλία: Φόβοι για πύρινο όλεθρο – Δραματικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πυρκαγιών


Τελευταία ενημέρωση 4 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Φόβοι πως η σημερινή θα είναι «η χειρότερη ημέρα» για την εξέλιξη των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία

Ως τη «χειρότερη ημέρα» για την εξέλιξη των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία προβλέπεται η σημερινή από τους ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι 3.000 στρατιώτες θα ριχτούν σήμερα στη μάχη με τις φλόγες για αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Η υπουργός Άμυνας Linda Reynolds είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία της Αυστραλίας, η οποία σήμερα είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο καταστροφής.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μέρη της νοτιοανατολικής Αυστραλίας και το Σάββατο θεωρείται μια μέρα με μεγάλη επικινδυνότητα.

Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 23 άτομα ενώ άνευ προηγουμένου είναι η καταστροφή σε μεγάλες εκτάσεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο, ο Μόρισον δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Βλέπουμε την καταστροφή αυτή να κλιμακώνεται σε ένα εντελώς νέο επίπεδο». Η υπηρεσία μετεωρολογίας προειδοποιεί ότι οι άνεμοι δυναμώνουν σήμερα και οι θερμοκρασίες αυξάνονται. «Σήμερα θα είναι μια ημέρα σοβαρού και ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές», ανέφερε η υπηρεσία.

Προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης εκδόθηκε σε περιοχές της ανατολικής Βικτόριας, η οποία ανέφερε σε κατοίκους που δεν είχαν προλάβει να φύγουν, πως  ήταν πλέον πολύ αργά για να το κάνουν. «Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να προγραμματίσετε πώς θα παραμείνετε ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους, καθώς οι συνθήκες θα επιδεινωθούν», δήλωσε η προειδοποίηση, προσθέτοντας: «Το να φύγετε τώρα θα ήταν θανατηφόρα». Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο σε κλειστό χώρο ή σε ένα μεγάλο ξέφωτο ή κοντά σε νερό.

Οι αρχές στη νοτιοανατολική Αυστραλία είναι τώρα αντιμέτωπες με ένα σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, συνθήκες που θα επιδεινώσουν τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φόβοι εντείνονται καθώς όλα δείχνουν πως η μάχη θα είναι δύσκολη και κρίσιμη.

Στη Βικτόρια, τρεις πυρκαγιές συναντήθηκαν εν μία νυκτί και δημιούργησαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που φτάνει τα 6.000 εκτάρια (23 τετραγωνικά μίλια). Oι τρεις πυρκαγιές δημιούργησαν μια ενιαία πυρκαγιά, μεγαλύτερη σε έκταση από το Μανχάταν και οι πυροσβέστες είναι έτοιμο να ριχτούν στη μάχη σε μια ημέρα που προβλέπεται να είναι η πιο καταστροφική μέχρι στιγμής. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τους θανάτους που προκάλεσαν, έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει περισσότερα από 1.300 σπίτια, καθώς και εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ένα κλιματικό σύστημα στον Ινδικό Ωκεανό, είναι η κύρια αιτία πίσω από την υπερβολική ζέστη στην Αυστραλία. Ωστόσο, πολλά μέρη της Αυστραλίας βρίσκονται σε συνθήκες ξηρασίας εδώ και χρόνια, γεγονός που διευκόλυνε τη διάδοση και την ανάπτυξη των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός έχει επικριθεί για το χειρισμό του από τις πυρκαγιές. Έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι είναι απών, κάνοντας διακοπές στη Χαβάη και υπονομεύοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: lifo.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.