«Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και άμεση καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε όλους».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Οκτωβρίου 2020 by manos (seo)-admin

 Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και ζητά άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης σε όλους.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις με βάση  τα στοιχεία Ιουνίου 2020 ανέρχεται στον τεράστιο αριθμό των 165.562, ενώ σήμερα υπολογίζονται να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 175.000. Σε αυτούς προστίθενται περίπου 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης επικουρικών συντάξεων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική, αφού από τους ανωτέρω συμπολίτες μας που αναμένουν τη σύνταξή τους συχνά για πάνω από 2 έως 5  χρόνια, μόλις το 25% παίρνουν προσωρινή σύνταξη ενώ περίπου το 80%  είναι αιτήσεις ληξιπρόθεσμες.

Σημειωτέο ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 τον απαράδεκτο αριθμό των 125.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (μόνο για κύρια σύνταξη). Σε 15 μήνες διακυβέρνησης τον έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό αυτό κατά 35% περίπου.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς είναι προφανές το οικονομικό αδιέξοδο, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Επειδή ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αυξάνεται συνεχώς, και στο τέλος του 2020 υπολογίζεται  να φτάσουν αθροιστικά τις 300.000 (κύριες και επικουρικές),

Επειδή ο ΕΦΚΑ παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του  Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προς τον ΕΦΚΑ, αρνείται μέχρι σήμερα να στείλει τα σχετικά στοιχεία,

Επειδή το αφήγημά σας για την ψηφιακή σύνταξη και την έκδοση των συντάξεων σε μια μέρα  μέχρι σήμερα, δεν  αποδίδει  και δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει για τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά πιθανόν μόνο για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ το χαρακτηρίζουν ««επικοινωνιακή φούσκα» και «φληνάφημα».

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Πόσες, τελικά, είναι σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε πόσες αποδίδονται προσωρινή σύνταξη και πόσες εξ αυτών είναι ληξιπρόθεσμες και πότε επιτέλους, θα αρχίσει να μειώνεται (αντί να αυξάνεται) ο αριθμός τους;

  1. Με δεδομένη την μεγάλη καθυστέρηση απονομής συντάξεων γιατί δεν φροντίζετε να παρέχεται άμεσα και με απλή διαδικασία, υποχρεωτικά σε όλους προσωρινή σύνταξη;».

Αποζημιωση ελαιοπαραγωγής και άλλων καλλιεργειών από τις πρόσφατες καταστροφές και αύξηση της αποζημίωσης των αγροτών-παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου.

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά αποζημίωση ελαιοπαραγωγής και άλλων καλλιεργειών από τις πρόσφατες καταστροφές καθώς και αύξηση της αποζημίωσης των αγροτών-παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Στα ήδη γνωστά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες-παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπίου της Κρήτης από τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί λόγω των μέτρων της πανδημίας του COVID-19, προστέθηκαν  επιπλέον,  εξαιτίας των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Για την οικονομική ζημία από τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τα ποσά των ενισχύσεων είναι περίπου στα 9,7 Εκ Ευρώ, όταν αποδεδειγμένα η οικονομική ζημία για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης υπερβαίνει τα 100 εκ Ευρώ  και οι αγροτικοί σύλλογοι Κρήτης, ζητούν τουλάχιστον τον τριπλασιασμό του ποσού ενώ  καταγγέλλουν οτι εξαιρείται της ενίσχυσης η καλλιέργεια της πιπεριάς.

Επιπλέον και ενώ η νέα ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει, με καλύτερες προοπτικές, μετά από τρεις συνεχόμενες «κακές» χρονιές για την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο,  ήλθαν τα πρόσφατα  ακραία καιρικά φαινόμενα  που προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Επειδή είναι αναγκαία ή άμεση καταβολή της αποζημίωσης στους αγρότες παραγωγούς των κηπευτικών θερμοκηπίου προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

Επειδή η καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα στη βόρεια ζώνη της Κρήτης είναι μεγάλη.

 Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

 -Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί το ποσό για οικονομική ενίσχυση σε θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης λόγω covid-19 και με ποιο  ακριβές -χρονοδιάγραμμα θα τη λάβουν οι αγρότες παραγωγοί;

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκτίμηση των ζημιών και η αποζημίωση των παραγωγών και ιδιαίτερα στην ελαιοκαλλιέργεια που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.