Αστυνομικοί σε ρόλο… «καθαρίστριας» – Σε κίνδυνο και η υγεία των κρατουμένων


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 24 Μαρτίου 2019 by energinews (admin)

Το Αστυνομικό Μέγαρο δεν έχει υπηρεσίες καθαριότητας από την 1η Ιανουαρίου

Το σοβαρό ζήτημα του κινδύνου της δημόσιας υγείας από την έλλειψη καθαριότητας στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού Ηρακλείου έθεσε με αναφορά του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του νομού το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας σταμάτησε να παρέχει τις υπηρεσίες του από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την αγανάκτηση των υπηρετούντων τις αστυνομικές υπηρεσίες του Ηρακλείου, αλλά και να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων, των πολιτών που προσέρχονται σε αυτές για να εξυπηρετηθούν, αλλά και για τους κρατούμενους.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης, ένα υγειονομικά ασφαλές περιβάλλον στα δημόσια κτήρια αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και ζητά την άμεση στελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, είτε μέσω μόνιμων προσλήψεων είτε με άμεση ανανέωση των συμβάσεων.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, που σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «Ο κίνδυνος για όλους όσοι εργάζονται, τους πολίτες που προσέρχονται στις αστυνομικές υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, αλλά και για τους κρατουμένους είναι πλέον μεγάλος για την υγεία τους.

Σε πολλές υπηρεσίες οι αστυνομικοί είτε οι ίδιοι εκτελούν και χρέη καθαρίστριας, παράλληλα με τα αστυνομικά του καθήκοντα, είτε από τον ήδη πετσοκομμένο μισθό τους και σε βάρος του οικογενειακού του εισοδήματος πληρώνουν καθαρίστριες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων Nομού Ηρακλείου:

«Με την παρούσα μεταφέρουμε την αγανάκτηση όλων των υπηρετούντων στην Δ.Α. Ηρακλείου καθώς για άλλη μία φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος από την 1-1-2019 το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και σε όλες τις υπηρεσίες του Νομού και ακόμα περιμένουμε.

Ο κίνδυνος για όλους όσους εργάζονται, τους πολίτες που προσέρχονται στις αστυνομικές υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν αλλά και για τους κρατούμενους είναι πλέον μεγάλος για την υγεία τους.

Με έκπληξη όμως ενημερωνόμαστε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί εδώ και μήνες σε κεντρικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου. Πήραμε υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για ανανέωση συμβάσεων αλλά έμειναν μόνο υποσχέσεις.

Σε πολλές Υπηρεσίες οι αστυνομικοί είτε οι ίδιοι εκτελούν και χρέη καθαρίστριας, παράλληλα με τα αστυνομικά του καθήκοντα, είτε από τον ήδη πετσοκομμένο μισθό τους και σε βάρος του οικογενειακού του εισοδήματος, πληρώνουν καθαρίστριες για να παραμένουν καθαρά ΔΗΜΟΣΙΑ κτήρια ώστε οι ίδιοι να εργάζονται και οι πολίτες να εξυπηρετούνται σε περιβάλλον υγειονομικά ασφαλές .

Η Ένωσή μας καλεί τους συναδέλφους να μην δίνουν χρήματα για το σκοπό αυτό, καθώς δεν είναι ρόλος μας να αντικαθιστούμε και να επαναπαύουμε τον κρατικό μηχανισμό, που πρέπει κάποια στιγμή να κάνει αυτό που χρωστάει τόσο στους αστυνομικούς όσο και στην κοινωνία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες.»

Ενώ, για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης:

«Η θλιβερή και τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ως αποτέλεσμα της λήξης των συμβάσεων καθαριότητας με ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη.

Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 οι αστυνομικές υπηρεσίες να λειτουργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία , αλλά και γιατί συνιστά προσβολή προς τους ίδιους του αστυνομικούς οι οποίοι ζουν κι εργάζονται σε αυτές τις άθλιες συνθήκες.

Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προσάγει προληπτικά πολίτες τί έκανε, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο οι εγκαταστάσεις τις ΕΛ.ΑΣ. ανά τη χώρα, να καταστούν απειλή για τη δημόσια υγεία;

Καλό θα ήταν να δράσουν άμεσα, καθώς ενόψει των εκδηλώσεων για την εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου αναμένεται τα αστυνομικά τμήματα να γεμίσουν ασφυκτικά από προληπτικά προσαχθέντες πολίτες… τουλάχιστον ας είναι καθαρά».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.