«Αρνιά υπάρχουν… αλλά βιαστείτε για το πασχαλινό τραπέζι»


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Να κάνουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί στα κρεοπωλεία καλούν τους καταναλωτές οι κρεοπώλες ενόψει των αγορών για το πασχαλινό τραπέζι

Να προχωρήσουν εγκαίρως φέτος, ενόψει Πάσχα, στις παραγγελίες κρέατος από τους κρεοπώλες, λόγω της γενικότερης κατάστασης με τον κορωνοϊό, καλεί τους καταναλωτές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με αυτόν τον τρόπο θα τηρείται η αποτροπή της εισόδου πολλών

ατόμων στα κρεοπωλεία, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι δεδομένη η επάρκεια.

Μια φιλική ενημέρωση του καταναλωτή ενόψει της περιόδου του Πάσχα, αλλά και εν μέσω των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία, δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, ενημερώνοντας για την επάρκεια στην αγορά κρέατος, αλλά και προτρέποντας τους πελάτες να παραγγείλουν εγκαίρως τα προϊόντα που επιθυμούν.

Στη σχετική επιστολή που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρει η ΠΟΚΚ:

«Φίλε Καταναλωτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης, με ευσυνειδησία ακολουθεί τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προστασία του καταναλωτή, του προσωπικού και των γύρω μας από τον κορωνοϊό.

Έτσι, με υπευθυνότητα σε ενημερώνει ότι υπάρχει επάρκεια σε ό,τι έχει να κάνει με το κρέας και, λειτουργώντας με γνώμονα το συμφέρον και την πληρέστερη εξυπηρέτησή σου διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία σου, σε προτρέπουμε να τηρείται η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων (1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα) προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Παρακαλούμε δε για την έγκαιρη παραγγελία των προϊόντων που επιθυμείς.

Θεωρούμε ότι τα μέλη της ΠΟΚΚ, ως αναπόσπαστο τμήμα της τροφικής αλυσίδας και παρά τα πλήγματα που έχουν υποστεί, εξακολουθούν να μεριμνούν για τη σωστή και ποιοτική διατροφή της ελληνικής οικογένειας του φίλου καταναλωτή.

Ευελπιστούμε πως αλώβητοι και υγιείς θα ξεπεράσουμε τη δοκιμασία που πλήττει τη χώρα μας και σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα».

Αυστηρότατοι οι έλεγχοι

Τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών στα εισαγόμενα αμνοερίφια, ώστε το “μένουμε σπίτι” να συνοδευτεί και από το “τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι”, θέτει σε εφαρμογή το φετινό Πάσχα η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υφυπουργών, γενικών γραμματέων, προέδρων οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην τηλεδιάσκεψη – τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου – που έγινε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, έλαβαν μέρος οι υφυπουργοί Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, και Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Σέρκος Χαρτουνιάν και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

– Από την τρέχουσα εβδομάδα και ως το Μεγάλο Σάββατο να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από τον νομό Έβρου έως τον νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη τη “διαδρομή” τους εντός της επικράτειας μέχρι και τον τελικό παραλήπτη.

Στα μικτά συνεργεία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων.

– Το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αβγών στα πρότυπα της ανάλογης καταγραφής που έγινε πρόσφατα στα αντισηπτικά διαλύματα και μαντιλάκια, καθώς και τις χειρουργικές γάζες. Οι επιχειρήσεις (βιομηχανία κρέατος, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο) θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αποθέματά τους μέσω ειδικού συνδέσμου στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και να τα επικαιροποιούν κάθε τρεις ημέρες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Η μη υποβολή ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης των προϊόντων.

– Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχων να συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, η οποία να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω τηλεδιάσκεψης).

«Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί και κατσίκι ελληνικό, πιστοποιημένο με τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών», επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη, και πρόσθεσε: «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να εξάρω τη δημιουργική συμβολή όλων των συναδέλφων υφυπουργών, των γενικών γραμματέων, των προέδρων οργανισμών και φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των “ελληνοποιήσεων”, που έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δέσμευση όλων είναι ότι, σ’ αυτό το “βαρύ” λόγω του κορωνοϊού περιβάλλον, η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σύστημα ελέγχων, το οποίο από φέτος να αποτελεί τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού».

Καμία λύση για κτηνοτρόφους – Κίνδυνος να μείνουν απούλητα 500.000 αρνιά

Αλλά τι θα γίνει τελικά με την κρίση στην κτηνοτροφία; Όπως έχει γράψει κι άλλες φορές η εφημερίδα μας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μείνουν απούλητα φέτος πάνω από 500.000 αρνιά, τα οποία επρόκειτο να εξαχθούν στην Ιταλία, κάτι που φέτος είναι ανέφικτο λόγω της καραντίνας στις χώρες που δοκιμάζονται από τους χιλιάδες θανάτους που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος ζητάει άμεσα μέτρα στήριξης, διαφορετικά περιμένει ότι φέτος οι ζημιές θα είναι ανεπανόρθωτες.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.