ΑΡΘΡΟ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 6 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 26 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας υπήρξε ανεπανάληπτος ηγέτης γιατί με το βάθος της στρατηγικής του σκέψης επανετοποθέτησε την Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο της εποχής του, σπάζοντας τους ασφυκτικούς και καταστροφικούς περιορισμούς της μετεμφυλιακής περιόδου. Παράλληλα, είχε το μοναδικό χάρισμα να σφυρηλατήσει μια αδιαμεσολάβητη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και κυρίως με τους μη προνομιούχους, την οποία τίμησε με το μεγαλειώδες έργο της Αλλαγής.

Δεν δίστασε να αφήσει πίσω του το παλιό πολιτικό κατεστημένο της εποχής του και να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ένα Κίνημα, λαογέννητο και πατριωτικό, που ήρθε να εκφράσει τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού μετά το εθνικό τραύμα της εισβολής του Αττίλα. Με τη ρήξη και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ όμως, ο Ανδρέας κατάφερε να διαφυλάξει και την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης. Συνέδεσε γενιές αγωνιστών για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, έως την ΕΑΜική αντίσταση, τη Νεολαία Λαμπράκη, τη γενιά του 1-1-4 και των αγώνων για το Κυπριακό.

Παρά τη συστηματική προσπάθεια ορισμένων κύκλων να υποβαθμίσουν την παρακαταθήκη του, ο ελληνικός λαός βλέπει ακόμα και σήμερα, με απτό τρόπο στην ίδια του την καθημερινότητα, τι σημαίνει πραγματική Αλλαγή.

Ειδικά σε μια εποχή όπου πολλές προοδευτικές κατακτήσεις υπονομεύονται, το έργο που άφησαν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα λαμβάνει, στις μέρες μας, ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ιδρύθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κρατά όρθια την ελληνική κοινωνία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου πριν από σαράντα χρόνια, αποτελούν σπουδαίο επίτευγμα ακόμα και στις μέρες μας, όπου παρατηρείται οπισθοχώρηση των ατομικών δικαιωμάτων.

Η εθνική συμφιλίωση και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης επέτρεψαν στις νέες γενιές της πατρίδας μας να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ώριμης δημοκρατίας και ίσων ευκαιριών, τη στιγμή που ξεπηδούν παγκοσμίως νέου τύπου κοινωνικοί διχασμοί.

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία συνέβαλαν στην ανοδική κοινωνική κινητικότητα, μείωσαν τις ανισότητες και έθεσαν τις βάσεις για την πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας στο προσκήνιο τους μη προνομιούχους και διευρύνοντας τη μεσαία τάξη.

Η πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του Ανδρέα έδωσε πραγματική εθνική αξιοπρέπεια και ανάταση σε ένα έθνος προδομένο από την ξενοκίνητη Χούντα. Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την διατήρηση της ειρήνης σε ένα ταραγμένο κόσμο μέσα από την Πρωτοβουλία των 6 μαζί με ηγέτες όπως ο Olof Palme.

Με τον αγώνα του για την δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που κάλυπταν την Ελλάδα, την νότιο Ιταλία και περιοχές της Νότιας Γαλλίας έθεσε τις βάσεις για αυτό που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη στην ΟΝΕ, σημειώνοντας παράλληλα τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Είναι χαρά και τιμή για την παράταξή μας, 26 χρόνια μετά τον θάνατό του, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Αμφιθέατρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Είναι μια συμβολική πράξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην πατρίδα, την Ευρώπη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με βίντεο-αφιέρωμα στον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες της Προέδρου του Ευρ. Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, της Επικεφαλής της Ευρώ-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου (σύνδεση μέσω Skype λόγω συνεδρίασης της ΣΔ στη Γενεύη).

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στην κατοικία του βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου. Η τυφλή βία ναρκοθετεί τη δημόσια ζωή και πλήττει ευθέως τη δημοκρατία μας.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

2) Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

3) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

4) Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

5) Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Στυλιανίδη

6) Πολιτισμού κ. Λ.Μενδώνη

7) Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χ. Τριαντόπουλο

Θέμα: «Αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022 στον Ελαιώνα Άμφισσας»

Κύριοι Υπουργοί,

Η λύπη και ο θυμός των πολιτών στη Φωκίδα είναι μεγάλος καθώς, για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία, στις 4 Ιουλίου 2022 κάηκε ο Ελαιώνας του Δελφικού Τοπίου, χώρος προστατευόμενος από UNESCO, ενώ πέρυσι, οι καταστροφές στη Δωρίδα άφησαν βαρύ αποτύπωμα. Οι πληγές, περιβαλλοντικές, οικονομικές μεγάλες και η αντιμετώπισή τους απαραίτητη και αναγκαία.

Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Αμφίσσης, είναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας των Βαλκανίων με έκταση 67.000 στρέμματα και περίπου 850.000 ελαιόδεντρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων είναι της ποικιλίας Άμφισσας, η ηλικία των οποίων χάνεται στα βάθη των αιώνων. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα στο οποίο βασίζεται η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Φωκίδας. Δυστυχώς η εμπειρία της πυρκαγιάς του 2013, δεν αποτέλεσε στοιχείο ενεργοποίησης της πολιτείας για την προστασία του Ελαιώνα της Άμφισσας. Η παρελκυστική τακτική και η μη έγκριση της μελέτης διαχείρισης του Ελαιώνα και εφαρμογής αυτής, δεν δείχνει να έχει διδάξει, εάν και η παραγωγική γη, στις νέες κλιματολογικές συνθήκες κρίσης, δείχνει στους κατοίκους ότι η διατήρηση της παραγωγικής γης δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα και της Κυβέρνησης ΝΔ και της Περιφέρειας,

Επειδή το έργο άρδευσης του Ελαιώνα ξεκίνησε το 2011, αλλά παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα,

Επειδή ένα έργο άρδευσης σε λειτουργία σήμερα θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση της πυρκαγιάς,

Επειδή η μελέτη διαχείρισης του Ελαιώνα είναι υποχρεωτική διαδικασία, την επιβάλλει η απόφαση για την αλλαγή των ορίων ζώνης Α και Β Δελφικού Τοπίου, από το 2012

Επειδή ζούμε σε εποχές περιβαλλοντικής κρίσης και οι φυσικοί πόροι δεν είναι δεδομένοι,

Επειδή η Φωκίδα, όπως και η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα δεν μπορούν να χάσουν πολύτιμο χρόνο, πόρους και ενέργεια σε ό,τι αφορά την παραγωγή του πρωτογενή τομέα με χρήση ορθών πρακτικών και μη σπατάλη πόρων και προς αυτή την κατεύθυνση τα προγράμματα ευφυούς γεωργίας, είτε ως δημόσιες υποδομές σε περιοχές, είτε ως ιδιωτικές ενισχύσεις, πρέπει να εκπονηθούν με αποτελεσματικότητα,

Επειδή η διατήρηση του Δελφικού τοπίου είναι ύψιστη προτεραιότητα για την επιβίωση της περιοχής

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την προστασία, περιβαλλοντική και πολιτιστική για τον Ελαιώνα; Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για υλοποίηση έργων διασφάλισης υδάτινων πόρων (π.χ. ενίσχυση των αποθεμάτων σε Εύηνο και Μόρνο, λειτουργικότητα του παλαιού δικτύου, ανάγκη για μικρές φυσικές δεξαμενές;

Ποια είναι η φετινή ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας στην περιοχή, μετά την περσινή καταστροφή στη Δωρίδα;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου προστασίας του Ελαιώνα από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Έχει αναπτυχθεί η χρήση σύγχρονων εφαρμογών «έξυπνης γεωργίας» για την καλλιέργεια του, αλλά και την προστασία του με ηλεκτρονικές εφαρμογές και συνεργασίες που προσφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο;

Ποιες οι ενέργειες σας για την ολοκλήρωση του έργων Άρδευσης του Ελαιώνα Άμφισσας και Πεδιάδας Μόρνου; Ποιες οι εκκρεμότητες κάθε έργου και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν;

Ποιος ο οδικός χάρτης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Τι προβλέπει για διαχείριση υδατικών πόρων, βιότοπους και βοσκότοπους;

Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022 και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτού;

Με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν τα ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν, προτίθεστε να χορηγήσετε άμεσα δενδρύλλια ελιάς της τοπικής ποικιλίας για την άμεση επαναφύτευση όσων ελαιώνων καταστράφηκαν πλήρως ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του τοπίου;

Ποια μέτρα αρωγής θα εφαρμοσθούν στους ελαιοπαραγωγούς που δεν έχουνε συμπληρωματικά ή εναλλακτικά εισοδήματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς
Γιώργος Μουλκιώτης
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

Για τις φωτιές:

Καταρχάς η Ηλεία για ακόμη μία φορά ζει έναν πύρινο εφιάλτη. Κάθε χρόνο σχεδόν ενδημικά έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Θα ήθελα, ωστόσο, πρωτίστως να εξάρω το κουράγιο, το σθένος και τη δύναμη των πυροσβεστών που δίνουν υπεράνθρωπη μάχη και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Δυστυχώς και φέτος, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες σε επίπεδο πρόληψης. Και το λέω αυτό γιατί κάθε χρόνο λέμε όλοι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Όλοι λέμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τα δασαρχεία και την αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του κινδύνου από τις πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι.

Φοβάμαι πως όλα αυτά μένουν στα λόγια και ερχόμαστε εκ των υστέρων κάθε χρόνο ξαναλέγοντας αυτά τα οποία έπρεπε να είχαμε κάνει, αλλά δυστυχώς δεν κάναμε.

Ξεκινήσαμε αυτές τις ημέρες με άσχημες καταστάσεις σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί, γιατί δεν το αντέχει η χώρα, δεν το αντέχουν οι πολίτες.

Για τις εκλογές:

Είναι σαφές ότι πάμε σε εκλογές. Η κυβέρνηση θα κάνει μια «βουτιά στο παρελθόν» και θα επιχειρήσει να συγκριθεί με το Σύριζα. Σε δύο όμως ημέρες από σήμερα, συμπληρώνονται 3 χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Και θα πρέπει να αξιολογήσουμε, τί έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια.

Για την ακρίβεια:

Για το θέμα της ακρίβειας που τέθηκε πριν, νομίζω ότι πέρα από το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας που σε ένα μεγάλο βαθμό ισχύει, εάν δούμε όλα τα στοιχεία και στην ενέργεια και στα καύσιμα ακόμα και στα τρόφιμα και στα στοιχεία του πληθωρισμού, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και αυτό δεν είναι εισαγόμενο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αδράνειας και αναποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επειδή τέθηκε προηγουμένως από τους συνομιλητές μου το ζήτημα και της κατάργησης του ΕΚΑΣ, το οποίο σημειωτέον δεν επανήλθε ποτέ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και των πλειστηριασμών οι οποίοι δεν ανεστάλησαν.

Θυμίζω ότι έχουν προγραμματιστεί περίπου 25.000 πλειστηριασμοί για το 2022. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού της κυβέρνησης έχει φέρει σε ένα χρόνο μόλις 125 ρυθμίσεις. Οι δε ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να διασώσουν την κατοικία τους, είναι μέχρι σήμερα μόλις 100. Αυτό είναι το «έργο» της πλατφόρμας του πτωχευτικού του κ. Μητσοτάκη.

Άρα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία η ακρίβεια διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σαρώνοντας τη χώρα, με τις τιμές της ενέργειας, της βενζίνης και του πετρελαίου να ανεβαίνουν διαρκώς.

Ειδικά σε σχέση με την ενέργεια, η κυβέρνηση διατείνεται πως κατάργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα το δούμε όμως αυτό στους λογαριασμούς του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου αν πραγματικά ισχύει. Θα δούμε αν οι λογαριασμοί θα είναι πραγματικά μειωμένοι.

Από την άλλη έχουμε μια πολύ μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα και το λέω αυτό επειδή καθημερινά ελέγχω τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το τελευταίο πρόστιμο που επιβλήθηκε για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα ήταν στις 8 Απριλίου. Όταν όλη η αγορά λέει ότι το supermarket έχει αυξηθεί πολύ παραπάνω από όσο δικαιολογούν οι συνθήκες, φαίνεται ότι δυστυχώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να απουσιάζουν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η συντηρητική παράταξη δεν πιστεύει στην κοινωνική πολιτική, δεν πιστεύει στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη των μεγάλων και ισχυρών, οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους ενώ υποβαθμίζει συστηματικά το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές του.

Είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη συντηρητική παράταξη από την κοινωνική πολιτική. Για όλους εμάς όμως, στο ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική πολιτική αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας μας.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος αποτελεί βασική παράμετρο της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, με οριζόντια διάσταση σε όλες τις πολιτικές μας», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η χώρα έχει ήδη μπει, με ευθύνη της κυβέρνησης , σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι «όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο.

Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα αλλαγή, ένα νέο ξεκίνημα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

Αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Μείωση των φόρων στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής.

-Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.

-Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

-Κίνητρα για νέες προσλήψεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη σύνδεση προσλήψεων και φοροαπαλλαγών.

-Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

-Χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ για να ανακουφιστούν οι 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και απαλλαγή όλων των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης.

-Την κατασκευή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 35.000 συνολικά νέων κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται σε νέα ζευγάρια και οικονομικά ασθενέστερους, έναντι μικρού ενοικίου.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα με στροφή στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, των μικρομεσαίων, της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, της αμυντικής βιομηχανίας, των δικτύων της ενέργειας. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στο σύστημα παιδείας και κατάρτισης, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

«Οι στόχοι αυτοί για το ΠΑΣΟΚ είναι οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος, είναι οι στόχοι του αυριανού περιεχομένου που πρέπει να έχει η διακυβέρνηση της χώρας.

Και οι στόχοι αυτοί από μόνοι τους, θέτουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, ανάμεσα στις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στο λαϊκισμό», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στείρα αντιπαράθεση, κυνήγι εντυπώσεων, Κοινοβούλιο της ατάκας. Και στο φόντο η συζήτηση για «κοινωνική πολιτική» από τις πολιτικές δυνάμεις που συσσώρευσαν προβλήματα και απέτυχαν να δώσουν πειστική απάντηση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το αίτημα για αλλαγή πολιτικής και πολιτικού παραδείγματος, πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Σε ένα ιδιαίτερο θερμό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδίδοντας τιμή στην διεθνή ακτινοβολία και την πολιτική διαδρομή του ιστορικού Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, που από το 2018 ξεκίνησε τις διαδικασίες ονοματοδοσίας, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για το Κίνημα την αποψινή εκδήλωση. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού κράτους να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες» επισήμανε περιγράφοντας το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου .

Υπογραμμίζοντας το πολιτικό αισθητήριο του ιστορικού ηγέτη έκανε αναφορά στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας το 1994. «Είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, από την πλευρά της τόνισε ότι «όπως γνώριζε ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, σε καιρούς όπως αυτοί, το να παραμένουμε ενωμένοι είναι πάντα η σωστή απόφαση και σε αυτή τη συγκυρία ταιριάζει πραγματικά που αυτή η αίθουσα συνεδριάσεων, στο σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, παίρνει το όνομά του».

Η Επικεφαλής της Ευρώ-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ έδωσε έμφαση στην αφοσίωσή του Ανδρέα Παπανδρέου σε πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ των πιο ευάλωτων πολιτών. «Για εμάς, την πολιτική, σοσιαλδημοκρατική του οικογένεια, ήταν και ακόμη είναι ένας εμπνευσμένος πολιτικός και ένα μοντέλο ηγέτη για να ακολουθήσουμε, με ισχυρή ικανότητα διαπραγμάτευσης, διαλόγου και αξιών. Τώρα, η κληρονομιά και η μνήμη του θα είναι ακόμη πιο έντονα μέσα στο Κοινοβούλιο» κατέληξε η κ.Πέρεθ.

Ο Νίκος Παπανδρέου συνδέθηκε διαδικτυακά και ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τιμή που απέτισε στον πατέρα του. «Θα ήταν χαρούμενος να έβλεπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυνάμωσε την παρουσία της σε σχέση με τα χρόνια της Πρωθυπουργίας του τη δεκαετία του 1980 και θα συμφωνούσε με την σημερινή στάση αντίστασης της ΕΕ έναντι μιας υπερδύναμης που επιχειρεί να καταλάβει μια μικρότερη χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, και ο εγγονός του Κωνσταντίνος Κατσανέβας. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στη Γενεύη για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν κατέστη τεχνικά δυνατό να παρέμβει διαδικτυακά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς και οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη:

Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η παρουσία σας και ιδιαίτερα όλων των συναδέλφων από όλες τις παρατάξεις της χώρας. Σήμερα όπως ανέφεραν και οι προηγούμενες ομιλήτριες, τιμούμε μία σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, τον Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία με τους αγώνες του για την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση. Σφράγισε με την παρουσία του τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και ευημερίας του ελληνικού λαού.

Δεν δίστασε να αφήσει πίσω του το παλιό πολιτικό κατεστημένο της εποχής του και να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ένα Κίνημα, λαογέννητο και πατριωτικό, που ήθελε να εκφράσει τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού μετά την τραγική και βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, διατηρώντας την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού κράτους να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες.

Ψήφισε πρωτοπόρα νομοσχέδια για την εποχή του, θεσμοθετώντας την ισότητα των φύλων και την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, το δικαίωμα στην άμβλωση. Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και έκλεισε τις πληγές του εμφυλίου πολέμου και της ξενοκίνητης Χούντας, επιτρέποντας την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων.

Στο διεθνές πλαίσιο επανατοποθέτησε την Ελλάδα, σπάζοντας τους ασφυκτικούς και καταστροφικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στη χώρα την ψυχροπολεμική περίοδο, κάνοντάς την μαζί και με άλλους ηγέτες της χώρας μας εκείνη την εποχή ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Συμμετέχοντας ενεργά στην πρωτοβουλία των 6, μαζί με τον Ούλοφ Πάλμε και την Ίντιρα Γκάντι πάλεψε για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την παγκόσμια ειρήνη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον αγώνα του για την δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που κάλυψαν την Ελλάδα, την νότιο Ιταλία και περιοχές της Νότιας Γαλλίας έθεσε τις βάσεις για να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής.

Διετέλεσε Προεδρεύων του Συμβουλίου τρεις φορές. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας το 1994 στην Κέρκυρα, είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους ήρθαν. Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για το Κίνημα μας και είναι πραγματικά συγκινητική η παρουσία σας, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όσων ήρθατε από την πατρίδα μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η παρουσία της αγαπημένης και ακριβής μας Σοφίας και του εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Κατσανέβα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.