ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» Εμβόλιο 30.0


0
(0)

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

Εμβόλιο 30.0

Είμαστε η γενιά που παρακολουθούμε στα παράθυρα της τηλεόρασης, να μας προσάπτουν ισοπεδωτικά τη μουτζούρα της ατομικής ανευθυνότητας. Αυτοί που, όπως θα έχετε ακούσει, φταίνε για τη διασπορά της πανδημίας, για τους θανάτους και τη μη τήρηση των μέτρων. Αυτοί που φταίνε, μάλλον, για την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη ενίσχυση του. Αυτοί που φταίνε για τα κλειστά σχολεία, την κλειστή εστίαση, το λιανεμπόριο που ανοιγοκλείνει. Που αντί να διεκδικήσουμε τη στήριξη των γιατρών και των νοσηλευτών αρκεστήκαμε να τους χειροκροτάμε στα μπαλκόνια – η γενιά της οκνηρίας άλλωστε. Αυτοί που θα κάναμε ανέμελοι βόλτες στην Πάρνηθα και θα γευματίζαμε καμιά 30αριά στην Ικαρία. Αυτοί που στοιβάζονται στα λεωφορεία και τσαλακώνουν την εικόνα της «τέλειας» διαχείρισης της κρίσης. Αυτοί που με ανυπομονησία θα υποδεχτούμε την «ευκαιρία» να εργαζόμαστε απλήρωτες υπερωρίες, να διαπραγματευόμαστε με τον εργοδότη μας τα ρεπό και το ωράριο μας.

Είμαστε η ίδια γενιά, θα μας θυμάστε, που στα 18 μας νιώσαμε το βάρος της προηγούμενης κρίσης. Μιας κρίσης που σίγουρα δεν ήταν δική μας. Τα δικά μας όμως όνειρα τσουβαλιάστηκαν, οι δικές μας προσδοκίες. Τα δικά μας καλύτερα χρόνια, τα πιο δημιουργικά και παραγωγικά. Μας μετακύλησαν το βάρος που δεν ήθελαν να σηκώσουν, τις ευθύνες που δεν ανέλαβαν, τις αποφάσεις που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να πάρουν εγκαίρως όσοι προσδοκούσαν, στις δικές μας πλάτες, να χτίσουν εύκολες πολιτικές καριέρες. Μας μετακύλησαν τις αμαρτίες περασμένων δεκαετιών, και εμείς τις πληρώσαμε σε διπλή και τριπλή προσπάθεια. Την πληρώσαμε στην ανασφάλεια που δημιούργησαν οι δημοσιονομικές τρύπες που κληθήκαμε να συνεισφέρουμε. Την πληρώσαμε στη ζούγκλα της αγοράς μπροστά στην επιτακτικότητα του βιοπορισμού, στο ξεχαρβάλωμα των θεσμών, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας. Την πληρώσαμε στο περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα, στην κλιματική κρίση που για εμάς είναι όρος επιβίωσης. Κληρονομήσαμε όσα βολικά περίσσευαν.

Σήμερα κληρονομούμε τα εμβόλια. Που βολικά περισσεύουν. Αναιτιολόγητα ως 30άρηδες κληθήκαμε να προτεραιοποιηθούμε, όχι από αγωνία για τις παραγωγικές ηλικίες, όχι από κατανόηση για την προσμονή να πάρουμε πιο γρήγορα τις ζωές μας πίσω. Ίσως γιατί είχαμε εθιστεί στα περισσεύματα, στα υπόλοιπα.

Αυτή, λοιπόν, η γενιά, που φυσικά και έκανε τα δικά της λάθη, φυσικά και φέρει και το δικό της μερίδιο ευθυνών, αλλά δεν έλειψε ποτέ από καμία μάχη, κοινωνική, οικονομική, υγειονομική, δεν βρήκε τίποτα έτοιμο, που δεν της αναγνωρίστηκε τίποτα, μπορεί να αποδείξει ότι είναι και πάλι παρούσα. Να σηκώσει την ευθύνη που της μετακύλησαν. Γιατί έχει μάθει στη συγκροτημένη σκέψη. Έχει μάθει να ερευνά, να εμπιστεύεται την επιστήμη. Έχει μάθει, μέσα στις δυσκολίες, να προοδεύει.

Θα εμβολιαστούμε. Δεν θα το κάνουμε γιατί μας το ζητάνε. Δεν θα το κάνουμε για να μην πετάξουμε στα σκουπίδια τα εμβόλια που μας έμαθαν να φοβόμαστε. Δεν θα το κάνουμε για αυτούς που τώρα θυμήθηκαν την ατομική και συλλογική μας ευθύνη.

Θα το κάνουμε για τους δικούς μας ανθρώπους, που μείναμε μήνες μακριά τους για να τους προστατεύσουμε. Θα το κάνουμε για αυτούς που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη από την πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία και τις Μ.Ε.Θ. Θα το κάνουμε για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους που θέλουν και εκείνοι να βγουν με ασφάλεια έξω από το σπίτι. Θα το κάνουμε για όσους έζησαν στην πανδημία τη μοναξιά, για όσους έχασαν τη δουλειά τους ή επιβιώνουν με 534 € περιμένοντας να πάρουν τη ζωή τους πίσω. Θα το κάνουμε για τους συνεργάτες μας, τους φίλους μας, τις στιγμές που χάσαμε και θέλουμε να ζήσουμε ξανά.

Γιατί το εμβόλιο, τελικά, δεν είναι από τα πιο δύσκολα που έχει χρειαστεί να κάνουμε. Ίσως είναι από τα ευκολότερα.

Και εμείς, οι σημερινοί 30άρηδες, είμαστε για τα δύσκολα.

Εμβολιαστείτε!

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΚΑΙ Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Η κυβέρνηση με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην διοίκησή τους (ν.4706 /2020) προωθεί από το «παράθυρο» συνολικότερες αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ.

Συγκεκριμένα, ενώ το Καταστατικό της εταιρείας προβλέπει τον ορισμό του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με επιμερισμό των μελών του ανάμεσα στο Δημόσιο, τους Μετόχους (μεγάλους και μικρότερους) και τους Εργαζομένους, με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς αντίστοιχα (7-2-2-2), προωθείται η κατάργηση αυτής της πρόνοιας προκειμένου να μπορούν να επιλέγονται τα μέλη του νέου 11μελούς Δ.Σ. ενιαία, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων, σε μια σημαντική επιχείρηση όπως τα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ. Και όλα αυτά, στο όνομα της… προσαρμογής της εταιρείας στη νέα νομοθεσία.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τόσο στα ΕΛ.ΠΕ. όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ΑΕ του Δημοσίου επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα μας βρει αντίθετους και αντιμέτωπους.

Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί τόσο η ισότητα των φύλων στην εταιρική διακυβέρνηση, όσο και τα δικαιώματα του Δημοσίου και των Εργαζομένων χωρίς τις μηχανορραφίες που σχεδιάζουν ορισμένοι…

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *