ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»: ΜΙΛΗΣΕ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΠΕ;


0
(0)

Άρθρο Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής,

στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Μίλησε. Αλλά τι είπε;

Η χρεωκοπία της χώρας δεν ήταν αρκετή, η δεκαετής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση επίσης. Ούτε η πανδημία και η τουρκική προκλητικότητα. Μόνο, ίσως, κάποια απωθημένα από παλιά, για να μιλήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Χρήσιμο όμως και αυτό, για να κάνουμε μετά από 20 χρόνια – και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα – έναν ιστορικό απολογισμό της ταυτότητας, της αντίληψης, αλλά και της στάσης του καθενός στις διαχρονικές προκλήσεις τους.

Γιατί δεν είναι μόνο το μοντέλο της δημιουργικής και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Σημίτη – Παπανδρέου, που επανατοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, δεν είναι μόνο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ περισσότερο μία ταυτοτική προσέγγιση για την αντίληψη των εθνικών μας θεμάτων, που θα μπορούσε απαράλλαχτη να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στη σημερινή συγκυρία.

Πρώτο σημείο αναφοράς, η καθοριστική στρατηγική για «κοινοτικοποίηση» έναντι της «διμεροποίησης» των διαφορών μας με την Τουρκία. Η ένταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η αξιοποίηση του συντριπτικού μας πλεονεκτήματος ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον πολλαπλασιασμό της πολιτικής, διπλωματικής αλλά και αμυντικής ισχύος της Ελλάδας.

Δεύτερο, η σύνδεση της ευρωπαϊκής διάστασης με την επιβολή δεσμεύσεων προς την Τουρκία – κυρώσεις θα τις λέγαμε σήμερα – ως προς την εσωτερική και εξωτερική της λειτουργία. Συνδέοντας την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας με τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπερτονίζοντας την υπεράσπιση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έναντι οποιασδήποτε μορφής χρήσης ή απειλής βίας.

Τρίτον, η οριοθέτηση αυτών με τον θεσμικό χαρακτήρα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, μέσα από το διαδικαστικό και ουσιαστικό δεσμευτικό πλαίσιο που μπορούσε να οδηγήσει στην από κοινού προσφυγή στη Χάγη πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Και φυσικά, η πρόταξη της ουσίας έναντι του συμβολισμού. Γιατί η εξωτερική πολιτική, και μάλιστα στο κρίσιμο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι της τομής Ευρώπης, Βαλκανίων, Δυτικής Ασίας, και μάλιστα με εγγύτητα στην υπερευαίσθητη Μέση Ανατολή, εκπροσωπώντας το φυσικό, θεσμικό αλλά και πολιτισμικό σύνορο της Ευρώπης, δεν μπορεί να γίνεται με όρους «κουμπαριάς», αναβλητικότητας, αδράνειας και στείρας συνθηματολογίας. Ούτε με την «ασφαλή» στρατηγική της μετακύλισης των «αγκαθιών» προς τα πίσω, όπως έγινε με την έναρξη – μετά το 2004 – των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Με αποτέλεσμα, σήμερα, τη διαιώνιση του προβλήματος, τη διόγκωση της επιθετικότητας, την όξυνση της ρητορικής και των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων.

Σήμερα, λοιπόν, με την ασφάλεια της 20ετούς απόστασης, μπορούμε να διατυπώσουμε ξανά, σε μία εποχή με εντελώς διαφορετικά δεδομένα, τι σημαίνει σύγχρονος πατριωτισμός. Που ξεκινάει με την ρόλο της Ευρώπης, έχει χαρακτηριστικά εξωστρεφή, δημιουργικά και ενεργητικά, λειτουργεί θεσμικά, βάζει όρια σαφή και στέλνει το μήνυμα πως το αδιαπραγμάτευτο των εθνικών μας συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν φτάνει απλά να το διαλαλούμε. Επιβάλλεται να το διατρανώνουμε και να το θωρακίζουμε. Και αυτό θέλει συστηματικότητα, συνέπεια, καθαρότητα και επιμονή.

Ίσως το ακούσουμε αυτό στο μήνυμα της επόμενης δεκαετίας από τον λαλίστατο τέως. Μόνο να μην είναι αργά.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

Προστασίας Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

ΘΕΜΑ: «Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα στον Ατμοηλεκτρικος Σταθμός Αγίου Δημητρίου Κοζάνης»

Κύριοι Υπουργοί,

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη, με δύο νεκρούς εργάτες – απασχολούμενοι σε υπεργολαβική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού, που είχε αναλάβει ελληνική εταιρεία – δύο εβδομάδες μετά το επίσης τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Αμαρύνθου στην Εύβοια, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της έλλειψης επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης της εργασίας.

Οι τραγικοί θάνατοι προήλθαν όταν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δύο εργάτες έπεσαν στο έδαφος, ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και πραγματοποιούσαν εργασίες καθαρισμού – βαφής, σε μεγάλο ύψος στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Επειδή τα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έχει προκαλέσει θλίψη, αναστάτωση, ανησυχία και ερωτηματικά σε όλη την κοινωνία, πολύ δε περισσότερο στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης και της Φλώρινας, από όπου καταγόταν ένας εκ των δύο εργατών.

Επειδή οι σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων οδηγούν σε δυστυχήματα που στερούν την ζωή των εργαζομένων,

Επειδή εγείρονται μείζονα ερωτηματικά σε σχέση με την ΔΕΗ και τις εργολαβικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν έργα και συνεργάζονται με την ΔΕΗ,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του πολύνεκρου τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους;
Τι κανόνες και μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από τους υπευθύνους εργοδότες, πριν και κατά την εκτέλεση των εργασιών; Ποιοι ήταν παρόντες κατά την εκτέλεση των εργασιών και με ποια ειδικότητα και ιδιότητα;
Ποια ήταν η εργασιακή σχέση των άτυχων θανόντων; Υπήρχε εργασιακή εκπαίδευση και εμπειρία; Οι εργασίες που εκτελούσαν την ημέρα του ατυχήματος, ήταν προγραμματισμένες ή έκτακτες;
Είχαν και πότε διενεργηθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, στην εταιρία που είχε αναλάβει το έργο;
Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να στηριχτούν οι οικογένειες των άτυχων εργατών;
Τι μέτρα θα λάβετε ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να γίνουν τέτοια ώστε να μην θρηνούμε άλλους νεκρούς και τραυματίες;
Και παρακαλείσθε, προς ενημέρωση της Βουλής, να καταθέσετε τα πορίσματα της αυτοψίας και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μετά το ατύχημα της 16ης Απριλίου 2021.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Μουλκιώτης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Αρβανιτίδης

Γιώργος Καμίνης

ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΑΣ

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ από τον Υμηττό, ακολούθησαν δύο μαζικές μετακινήσεις συνολικά τριάντα (30) εργαζόμενων των ΕΑΣ στον Υμηττό προς άλλο εργοστάσιο της εταιρίας εκτός Αττικής, ενώ από τη διοίκηση της εταιρείας δεν επελέγη προς μετακίνηση κανείς από τους 49 εργαζόμενους εργολαβικής εταιρίας. Στους μετακινούμενους συμπεριλαμβάνονται και δύο «ενοχλητικά», προς τη διοίκηση της εταιρίας, συνδικαλιστικά στελέχη. Από τους μετακινούμενους συνδικαλιστές ο ένας «ενοχλητικός» εργάζεται στην εταιρία από το 1985, είναι ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ), μέλος του ΔΣ των εργαζόμενων στα ΕΑΣ Υμηττού και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου εργαζομένων στα ΕΑΣ Υμηττού, ενώ ο άλλος είναι Γραμματέας του Συμβουλίου εργαζομένων στα ΕΑΣ Υμηττού.

Είναι προφανές ότι η αιφνιδιαστική μετάθεση των «ενοχλητικών» συνδικαλιστών των ΕΑΣ στον Υμηττό είναι ανεπίτρεπτη και παράνομη, αφού παραβιάζει το άρθρο 14 του ν.1264/1982 και το άρθρο 9 του ν.1767/1988 μου και γίνεται χωρίς την δική τους συγκατάθεση και την συγκατάθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και του Σωματείου ΕΑΣ Υμηττού, και του Συμβουλίου Εργαζομένων. Η μετακίνησή τους σε συνδυασμό με την μαζική μετακίνηση εργαζομένων των ΕΑΣ από τον Υμηττό (και όχι εργαζόμενων στις εργολαβικές εταιρίες) εντάσσεται στην επιδίωξη της διοίκησης της εταιρίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με αυθαίρετες αποφάσεις και να «ξηλώσει» σταδιακά το εργοστάσιο του Υμηττού από τους εργαζόμενους προς διευκόλυνση των άδηλων κυβερνητικών προθέσεων που σχετίζονται με την μετεγκατάσταση και την δήθεν αναβάθμισή της.

Αυτό είναι το σχέδιο της διοίκησης της εταιρείας και της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των ΕΑΣ; Ξεκινώντας από τη δημιουργία προβλημάτων προς τους εργαζόμενους της εταιρείας;

Καλούμε κάθε αρμόδιο να παρεμποδίσει την διολίσθηση σε αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές. Συστήνουμε διαφάνεια και συνεχή διάλογο με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Αλλάξτε ρότα κύριοι της κυβέρνησης, αναθεωρήστε τις παράνομες και άδικες ενέργειές σας για το συμφέρον και την ουσιαστική αναβάθμιση των ΕΑΣ.

Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.