ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Ε.ΜΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Στο Νομοσχέδιο με τίτλο: «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση Κεφαλαίου III της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του, πως οι υπό ψήφιση διατάξεις του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου συμβάλλουν θετικά στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, σημείωσε δε πως η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω απλούστευση των προβλεπόμενων διαδικασιών σύστασης μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης και της καταχώρισης πράξεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

Μάλιστα ο κ. Πάνας κατέθεσε προτάσεις και αλλαγές σε Άρθρα, καθώς όπως τόνισε: «Υπάρχουν καίριας σημασίας ζητήματα, τα οποία το παρόν Νομοσχέδιο δεν επιλύει.

Η διασύνδεση με άλλα μητρώα ή πληροφοριακά συστήματα, όπως η ΕΡΓΑΝΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Υπουργείο, την ΑΑΔΕ και κάθε άλλη υπηρεσία που θα βελτίωνε την λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου προς το συμφέρον των πολιτών, δεν πραγματοποιείται. Είναι αδιανόητο, εν έτη 2022 να ενημερώνονται μητρώα το καθένα χωριστά και χειροκίνητα ,από την εκάστοτε επιχείρηση, δημιουργώντας καθυστερήσεις».

Με αφορμή επίσης το θέμα των καθυστερήσεων, που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση από τη σύστασή της, έως και την αλλαγή κατάστασής της, ο Βουλευτής υπογράμμισε: «Σήμερα οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να Νομοθετούμε με γνώμονα τις ανάγκες της εποχής και του μέλλοντος.

Ειδικότερα τώρα που ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα για τον Μάρτιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995, δηλαδή πάνω από το 8%, μετά την άνοδό κατά 7,2% τον Φεβρουάριο.

Σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, την οικονομία μας, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ,οφείλουμε να νομοθετούμε θεραπεύοντας αδυναμίες και βελτιώνοντας θεσμικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα το Γ.Ε.ΜΗ., έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , που έχει αποδειχθεί από την μέχρι σήμερα λειτουργία του, ότι αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για την πολιτεία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τα επιμελητήρια, πρέπει να εκσυγχρονισθεί λειτουργικά. Οφείλουμε να το απαλλάξουμε από τις γραφειοκρατικές παθογένειες της προηγούμενης εποχής και να το εξοπλίσουμε μ’ ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικά καινοτόμο σύστημα ελέγχου».

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν και σήμερα το ρόλο τους ως μονομάχοι ενός αδιέξοδου για την κοινωνία δικομματισμού.

Ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης ποιος ευθύνεται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2004-2009 που οδήγησε τη χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας αλλά και ποιοι πήραν τις δύσκολες αποφάσεις, όταν ο ίδιος και η ΝΔ «πετροβολούσαν» από τα «Ζάππεια». Η περιπέτεια της χώρας θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα -όπως στην Πορτογαλία- αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν επένδυαν στο διχασμό.

Προσβάλλει, δε, τους Έλληνες πολίτες που σήμερα δοκιμάζονται πολλαπλώς από τις δικές του μεροληπτικές και ατελέσφορες πολιτικές και αντί πανηγυρισμών για τις δήθεν επιτυχίες της κυβέρνησης, αναμένουν μέτρα προστασίας και μόνιμους μηχανισμούς υποστήριξης του βιοτικού τους επιπέδου.

Ο κ. Τσίπρας, που επίσης ξεχνά τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή, είναι με τον κ. Μητσοτάκη πρωταθλητές στο να ζητούν εκλογές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μόνο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά την διακυβέρνηση και των δυο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγές, που δεν μπορούν να προσφέρουν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ερώτηση της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

Θέμα: Μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία επιφέρει η κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς»

Με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π.οικ. 12184/2022 – ΦΕΚ 899/Β/28-2-2022,

από τις 16 Μαρτίου 2022 το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες περιορίστηκε αποκλειστικά στους ιατρούς των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, καθώς και στους απασχολούμενους στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α΄ 51).

Λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή του, το μέτρο με την απαγόρευση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιώτες γιατρούς, επέφερε πλείστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ταλαιπωρία όσων αναζήτησαν έκτακτη ιατρική βοήθεια με παράλληλη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων, δημιούργησε κύμα αγανάκτησης.

Τα ραντεβού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθυστερούν. Ο ανασφάλιστος όμως δεν μπορεί ούτε να εφοδιαστεί παραπεμπτικό εξετάσεων αλλά ούτε να αγοράσει φάρμακα χωρίς ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά – ψυχιατρικά φάρμακα). Έτσι, ανασφάλιστοι ασθενείς που χρειάζονταν άμεσα διαγνωστικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή, έμειναν ακάλυπτοι, διακινδυνεύοντας την εξέλιξη της νόσου και την υγεία τους. Σημειώνεται ότι πολλοί ιδιώτες γιατροί απασχολούνται σε ιατρικές δομές δήμων, που εξυπηρετούν δωρεάν ηλικιωμένους, δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και όσους ανήκουν σε κοινωνικές δομές. Η απαγόρευση αφορά και αυτή την κατηγορία γιατρών.

Τις ημέρες που διήρκεσε η εφαρμογή του μέτρου, επείγουσες περιπτώσεις ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού (ακόμα και covid19), του ουροποιητικού, γυναικολογικές ασθένειες, αλλά και ψυχιατρικά νοσήματα, ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, διαβητικοί, καρδιολογικοί και άλλοι ασθενείς, ακόμα και παιδιά που έπρεπε να εμβολιαστούν, βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδο.

Με δεδομένες μάλιστα τις ιδιαιτερότητες σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες και οι ψυχικά νοσούντες, η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου δύναται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την θεραπευτική διαδικασία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται καλή γνώση του ιστορικού από το θεράποντα γιατρό αλλά και χρόνος για την εγκατάσταση στέρεης και αποτελεσματικής θεραπευτικής σχέσης. Οι περιττές μετακινήσεις προς τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ και η ανακατεύθυνση σε γιατρό που δε γνωρίζει το ιστορικό τους, μπορούν να προκαλέσουν «πισωγύρισμα» και υποτροπές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγούσε στην ταλαιπωρία των πολιτών και την αντίδραση των γιατρών.

Μετά τις καταγγελίες πολιτών που στάθηκε αδύνατο να εξυπηρετηθούν κατάλληλα στις δημόσιες δομές υγείας και τις έντονες αντιδράσεις ιατρικών και κοινωνικών φορέων αλλά και της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Υγείας υπαναχώρησε προσωρινά και παρέτεινε μέχρι τις 30 Απριλίου τη δυνατότητα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων σε ιδιώτες γιατρούς, εωσότου δηλαδή ολοκληρώσει την επεξεργασία λίστας με περιπτώσεις εξαιρέσεων από τους περιορισμούς του μέτρου.

Επειδή συνιστά ανευθυνότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να νομοθετεί ένα μέτρο χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ομαλή εφαρμογή του,

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο να μένουν οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς άμεση πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία,

Επειδή το μέτρο είναι προσβλητικό για τους ιδιώτες γιατρούς, απέναντι στους οποίους η κυβέρνηση επιδεικνύει συλλήβδην μια απαράδεκτη έλλειψη εμπιστοσύνης, θεωρώντας τους ουσιαστικά ανέντιμους,

Επειδή προστίθεται ανεπιθύμητος και μη αναγκαίος φόρτος εργασίας στους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας.

Επειδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσφέρει τρόπους ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων,

Επειδή η επιλογή της κυβέρνησης να καταρτίσει λίστα με εξαιρέσεις από τους περιορισμούς του μέτρου αποτελεί διάκριση μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή επειγουσών διαγνωστικών εξετάσεων,

Επειδή η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών και η Πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει σε όλους, χωρίς διακρίσεις,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

  • Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας μετά την 30ή Απριλίου 2022, οπότε θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας;
  • Θα επιμείνετε σε ένα μέτρο που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, αφού παρακωλύει την άμεση πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, εμβόλια και θεραπεία πολλών συμπολιτών μας διακυβεύοντας την υγεία των ιδίων αλλά και των εξαρτώμενων μελών τους;
  • Με ποιο σκεπτικό και με ποια κριτήρια προσφεύγετε στην επεξεργασία λίστας εξαιρέσεων από την εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου, διαπράττοντας διαχωρισμό μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας;
  • Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην προσπάθεια ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Μπουρχάν Μπαράν

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.