«Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία των αδύναμων και μικρομεσαίων, την ώρα που διαγράφονται δάνεια των κατά τεκμήριο οικονομικά πολύ ισχυρών».


0
(0)

«Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία των αδύναμων και μικρομεσαίων, την ώρα που διαγράφονται δάνεια των κατά τεκμήριο οικονομικά πολύ ισχυρών».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση και Α.Κ.Ε προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το μεγαλύτερο μέρος του νέου πτωχευτικού κώδικα και τίθεται οριστικό τέρμα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Την ίδια στιγμή, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει συσταθεί καν φορέας διαχείρισης των ακινήτων, ο οποίος θα έδινε το δικαίωμα στους αδύναμους ιδιοκτήτες να παραμένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές, με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο χιλιάδες αδύναμοι συμπολίτες μας να κινδυνεύσουν με απώλεια της περιουσίας τους.

Από την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν μαζικές κατασχέσεις και επίκεινται χιλιάδες πλειστηριασμοί, αφού σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης θα πραγματοποιηθούν 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Δε βρίσκονται όμως όλοι όσοι έχουν κόκκινα δάνεια απέναντι σε αυτό το δυσοίωνο μέλλον καθώς κάποιοι κατά τεκμήριο οικονομικά ισχυροί φαίνεται ότι απολαμβάνουν προκλητικά προνομιακής αντιμετώπισης από πιστωτικά ιδρύματα και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Υπενθυμίζεται ότι η διατυπωμένη-από κυβερνητικά στελέχη-μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων επιτυγχάνεται μέσω των επανακατατάξεων τους σε εξυπηρετούμενα μετά και από σχετικές ρυθμίσεις (παρατάσεις, εκταμιεύσεις, κεφαλαιοποιήσεις τόκων κλπ), τις ρευστοποιήσεις, τις διαγραφές τους αλλά πρωτίστως μετά την ψήφιση του ν.4354/2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη μεταφορά τους εκτός ισολογισμού και τη διαχείριση τους από ΕΔΑΔΠ. Οι ΕΔΑΔΠ προχωρούν σε ανάλογα μέσα διαχείρισης μεταξύ των οποίων και διαγραφές.

Ωστόσο βάσει δημοσιευμάτων έχει παρατηρηθεί ότι επιχειρήσεις και οικονομικοί παράγοντες τεράστιας οικονομικής επιφάνειας έχουν τύχει αναδιάρθρωσης δανείων με διαγραφές που έφταναν έως και το 90% της συνολικής οφειλής. Αντίθετα προδήλως αδύναμοι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν το προφίλ των στρατηγικών κακοπληρωτών, καταγγέλλουν ότι οι ρυθμίσεις που τους προσφέρονται είναι μηδαμινές ενώ τα εργαλεία της Γέφυρας 1 και 2 έχουν δομηθεί δεν εξυπηρετούν την πλειονότητα των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των ασφυκτικών προϋποθέσεων και όρων ένταξης.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι η θέσπιση από την παρούσα Κυβέρνηση, με την παρ.12 του άρθρου 12 του ν.4637/2019, του κανόνα ότι απαιτείται έγκληση για την ποινική δίωξη απιστίας που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα δημιουργεί το αίσθημα ότι τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αποκτήσει μια ανεξέλεγκτη ελευθεριότητα ως προς τον τρόπο που χειρίζονται τα δάνεια για τα οποία είναι αρμόδια αλλά των ποσών που δύνανται να «χαρίσουν» σε «προνομιούχους» δανειολήπτες.

Ερωτάσθε λοιπόν κ.κ.Υπουργοι:

1.Προτίθεστε να επαναφέρετε έστω και τελευταία στιγμή ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με ειδική μέριμνα για την προστασίας της α΄ κατοικίας στα πρότυπα του ν.3869/2010 και δικαίωμα αγοράς του δανείου από το δανειολήπτη πριν μεταφερθεί στην εταιρεία διαχείρισης, όπως έχει επανειλημμένως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

2.Θεωρείτε ότι το παρόν νομοθετικό, κανονιστικό και διοικητικό πλαίσιο αλλά και η επιχειρησιακή λειτουργία των αρμόδιων οργάνων της Τράπεζας της Ελλάδος είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγραφές δανείων και εν γένει απαιτήσεων γίνονται προς όφελος των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και όχι προς όφελος «προνομιούχων» με ειδικές σχέσεις με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ΕΔΑΔΠ;

3.Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος και τις κατηγοριοποιήσεις των διαγραφών που πραγματοποιούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις ΕΔΑΔΠ; Συγκεκριμένα γνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος των διαγραφών, τον αριθμό των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων καθώς και ιδιωτών (με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) που αφορούν, το ύψος των διαγραφών ως συνολικό ποσοστό των απαιτήσεων και την κατηγοριοποίηση των εν λόγω ποσών βάσει τού ύψους τους.

Και καλείσθε, προς ενημέρωση της Βουλής και δια αυτής των Ελλήνων πολιτών, να καταθέσετε όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, διακριτά για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας από το 2010 και η κάθε ΕΔΑΔΠ από το 2015 και μετά σχετικά:

1.το συνολικό ύψος των διαγραφών απαιτήσεων που έχουν πραγματοποιήσει,

2.το συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων καθώς και ιδιωτών (με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) που αφορούν ταυτόχρονα με την κατηγοριοποίησή τους σε δεκατημόρια ανάλογα με το ύψος των διαγραφών ως συνολικό ποσοστό των δανείων και σε κλιμάκια ανάλογα με το απόλυτο ύψος των διαγραφών ως εξής:

  • έως 10.000
  • από 10.000,01 έως 50.000 ευρώ
  • από 50.000,01 έως 100.000 ευρώ
  • από 100.000,01 έως 500.000 ευρώ
  • από 500.000,01 έως 1.000.000 ευρώ
  • από 1.000.00,01 έως 5.000.000 ευρώ
  • από 5.000.000,01 έως 10.000.000 ευρώ
  • από 10.000.000,01 έως 100.000.000 ευρώ
  • από 100.000.000 ευρώ και πάνω.

Οι ερωτώντες βουλευτές; ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ, ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ,ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ,ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ,

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

«Οι αστοχίες, οι μεθοδεύσεις και οι αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων συνεχίζονται με τις μειωμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, την έλλειψη αποζημιώσεων για τον Covid και την μην αξιοποίηση των βοσκοτόπων για την νέα ΚΑΠ».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, με την οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν  ότι οι αστοχίες, οι μεθοδεύσεις και οι αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων συνεχίζονται με τις μειωμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, την έλλειψη αποζημιώσεων για τον Covid και  την μην αξιοποίηση των βοσκοτόπων για την νέα ΚΑΠ .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μετά από μεγάλη καθυστέρηση έγινε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή των πολυπόθητων συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βοοειδή και αιγοπρόβατα σε όλη τη χώρα, αιφνιδίασε και εξόργισε τους κτηνοτρόφους από τον Έβρο ως την Κρήτη. Τους άφησε στην κυριολεξία ξεκρέμαστους. Έλαβαν λιγότερα του αναμενομένου από τα προηγούμενα χρόνια ποσού, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη πραγματική αύξηση παραγωγικών ζώων τέτοιας έκτασης που να το δικαιολογεί και παρά πολύ μεγάλος αριθμός πραγματικών κτηνοτρόφων δεν έλαβε συνδεδεμένη ενίσχυση. Το φιάσκο των πληρωμών του Δεκεμβρίου είχε για πολλούς κτηνοτρόφους συνέχεια δυστυχώς.

Χαρακτηριστικά στην περίπτωση των βοοειδών μεγάλη απόκλιση παρουσιάζει το ποσό των 140,80 ευρώ ανά ζώο, που όριζε η σχετική υπουργική απόφαση, με μεγάλη μερίδα βουτρόφων να βλέπουν στους λογαριασμό τους πίστωση που ανέρχεται σε 115 με 135 ευρώ ανά ζώο. Για δε τους αιγοπροβατοτρόφους το συνολικό κονδύλι εμφανίζεται μειωμένο κατά 10 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι, με μέσο όρο ενίσχυσης για φέτος τα 10 περίπου ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, αιγοπροβατοτρόφους όπως και τους άλλους κτηνοτρόφους που το εισόδημα  τους πλήττεται από την μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Επίσης οι Τράπεζες παρακράτησαν το σύνολο του ποσού της κατατεθείσας ενίσχυσης, έναντι οφειλών προς αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε και η απόφαση (104/7056/21-01-2015) του ΥΠΑΑΤ  για την χρήση των βοσκοτόπων. Απόφαση που εξακολουθεί, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις στη Βουλή  της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, να αγνοεί πλήρως την δικαίωση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2020)  για τον ορισμό του βοσκότοπου (μεσογειακού βοσκότοπου) καθώς και  την εφαρμογή του Κανονισμού Omnibus  (2017), στοιχεία που δείχνουν  ότι: α) θα συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που οδήγησε σε τεχνικές λύσεις και σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με τους πραγματικούς κτηνοτρόφους β) ότι οι επί πλέον εκτάσεις των 9,6 εκ στρεμμάτων που θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα ως επιλέξιμες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους στην νέα ΚΑΠ για στηρίξουν το εισόδημά τους γ) οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και οι Περιφέρειες της χώρας που μπορούν να εξασφαλίσουν των δίκαιη και ομαλή αξιοποίηση των βοσκοτόπων παραμένουν θεατές δ) η Ελληνική Γεωργία και ειδικά η κτηνοτροφία δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει στο ισοζύγιο την δέσμευση CO2 από τις αυτές τις εκτάσεις των βοσκοτόπων.

Επίσης για μια σειρά αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας οι κτηνοτρόφοι έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

Όλα αυτά μαζί με δείχνουν μαζί με τις αδυναμίες που καταγράφηκαν στην περίπτωση της φέτας ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους κτηνοτρόφους και τα προβλήματα της παραγωγής.

Δεδομένου του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί, λόγω της δυσαρέσκειας των κτηνοτρόφων τόσο για την καθυστέρηση της πληρωμής των συνδεδεμένων, όσο και για την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που εν πολλοίς απορροφά όποια αύξηση στην τιμή του γάλακτος

Δεδομένης της ελλιπούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για τις όποιες απαραίτητες ενέργειές τους (διορθωτικές κ.λπ.) με σκοπό την πληρωμή των απαραίτητων συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους ασχολίας

Δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης τους ένεκα της πανδημίας

Δεδομένης της ανάγκης οι κτηνοτρόφοι να γίνουν αποδέκτες των ωφελημάτων όλων των επιλέξιμων βοσκοτόπων της χώρας όπως προέκυψε από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

1)Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος χιλιάδων κτηνοτρόφων αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ;

2)Προτίθεστε να δώσετε την δυνατότητα ένστασης σε κτηνοτρόφους που αδικήθηκαν για γραφειοκρατικούς λόγους και με επόμενη πληρωμή να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται και έχουν ανάγκη;

3)Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να αρθεί η παρακράτηση της καταβληθείσας στους κτηνοτρόφους συνδεδεμένης ενίσχυσης, από τις Τράπεζες έναντι οφειλών προς αυτές;

4)Με ποιο τρόπο θα ενσωματώσετε τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους με την Νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027;

5)Με ποιο τρόπο θα αντισταθμίσει την εξοντωτική αύξηση της τιμής των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους ένεκα της πανδημίας;

6)Με ποιο τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην παραγωγική αξιοποίηση  των βοσκοτόπων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης».

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *