Αποφυλάκιση Μεταξάκη: Γιατί είναι ελεύθερος ο παιδοκτόνος με ποινή «τρις ισόβια»

Αποφυλάκιση Μεταξάκη: Γιατί είναι ελεύθερος ο παιδοκτόνος με ποινή «τρις ισόβια»
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του εγκλήματος στον Αλμυρό όπου ο Μεταξάκης έπνιξε 3 από τα 4 παιδιά του

Ελεύθερος είναι εδώ και λίγα 24ωρα ο 60χρονος – σήμερα – Γιώργος Μεταξάκης, ο οποίος πριν από περίπου 19 χρόνια είχε πνίξει τα τρία από τα 4 παιδιά του, ρίχνοντάς τα στον Αλμυρό ποταμό, στο Ηράκλειο. Ο παιδοκτόνος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή τρις ισόβιας κάθειρξης, κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.” – η εν λόγω είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της πρώην γυναίκας του.

Η τριπλή παιδοκτονία που διέπραξε την 20ή Σεπτεμβρίου του 1999 ο 60χρονος Κρητικός αποτελεί μέχρι σήμερα πρωτοφανή περίπτωση εγκλήματος για τα ελληνικά – και όχι μόνο – αστυνομικά χρονικά. Για να εκδικηθεί τη γυναίκα του, η οποία τον είχε εγκαταλείψει, ο 60χρονος αποφάσισε να πνίξει τα τρία αγόρια που είχαν αποκτήσει μαζί: τον 10χρονο Γιάννη, τον 4χρονο Νικόλα και το 2χρονο αβάπτιστο αδελφάκι τους.

Μοναδική διασωθείσα η 32χρονη – σήμερα – πρωτότοκη κόρη τους: Πριν προβεί στο αποτρόπαιο τριπλό έγκλημα, ο Μεταξάκης είχε δέσει τη 12χρονη – τότε – κόρη του στον λεβιέ του αυτοκινήτου, για να την ακινητοποιήσει. Κατόπιν, πήρε τα τρία ανυποψίαστα “αγγελούδια” του και τα πέταξε στα ορμητικά νερά του Αλμυρού, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο…

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα, ο Γιώργος Μεταξάκης κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε, τον Σεπτέμβριο του 2000, τον 60χρονο σε ποινή τρις ισόβιας κάθειρξης. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης. Ωστόσο, τελικά παραιτήθηκε από την έφεσή του, καθώς τον Δεκέμβριο του 2006, οπότε και επρόκειτο να γίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο παιδοκτόνος δεν έδωσε το “παρών”.

Τι προβλέπει ο νόμος –   Η ποινή των τρις ισόβια και τα “πραγματικά” χρόνια

Όπως είναι λογικό, η είδηση της αποφυλάκισης του τρις ισοβίτη Μεταξάκη έχει προκαλέσει ερωτηματικά σε πολύ μεγάλο κομμάτι της κρητικής κοινής γνώμης. Πώς γίνεται ένας πατέρας που σκότωσε τα τρία του παιδιά, και ο οποίος έχει καταδικαστεί σε τρις ισόβια, να αφήνεται ελεύθερος 19 χρόνια μετά το στυγερό του έγκλημα;

Η αλήθεια είναι πως η υφ’ όρων απόλυση του Μεταξάκη είναι απόλυτα σύμφωνη με τον νόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από υψηλόβαθμο δικαστικό λειτουργό. Όπως μας εξήγησε ο εν λόγω δικαστής, όταν επιβάλλεται σε έναν καταδικασθέντα ποινή ισόβιας κάθειρξης, εκείνος δεν μπορεί να βγει από τη φυλακή πριν περάσουν τουλάχιστον 15 “πραγματικά” χρόνια. Με το χαρακτηρισμό “πραγματικά” εννοούμε τα έτη έκτισης ποινής χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του κρατουμένου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο, κάποιος που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, θα πρέπει να έχει είτε εκτίσει τουλάχιστον 15 “πραγματικά” χρόνια, είτε 19 έτη με τα μεροκάματα. Ας σημειωθεί ότι οι εν λόγω όροι δεν ισχύουν σε περίπτωση που ο καταδικασθείς είναι άνω των 70 ετών.

Όπως μας εξηγεί ο έγκριτος δικαστής, για περιπτώσεις καταδικασθέντων που τους επιβλήθηκαν ποινές είτε δις, είτε τρις, είτε τετράκις (κ.ο.κ.) ισοβίων, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις εν λόγω περιπτώσεις, το όριο που πρέπει να έχει συμπληρώσει κάποιος για να αποφυλακιστεί είναι τα 19 “πραγματικά” έτη και τα 25 έτη με τα ημερομίσθια. Το αποτρόπαιο έγκλημα με θύτη τον Μεταξάκη έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1999. Ο δράστης συνελήφθη και προφυλακίστηκε τον ίδιο μήνα. Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2000, του επιβλήθηκε ποινή τρις ισόβιας κάθειρξης. Από την ημέρα της προφυλάκισής του ο Μεταξάκης βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Όπως συνάγεται εύκολα, από τον Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 το όριο των 19 “πραγματικών” ετών που απαιτείται να έχει μείνει έγκλειστος στη φυλακή ο καταδικασθείς, σε άνω της μιας φοράς ισοβίων, έχει συμπληρωθεί.

Το φρικτό έγκλημα
Ο Γιώργος Μεταξάκης κλέφτηκε με τη γυναίκα του στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: μία κόρη και τρία ακόμη αγόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμβίωση του ανδρόγυνου δεν υπήρξε ποτέ αρμονική, καθώς συχνά ταλαντευόταν από καβγάδες και σκηνικά έντασης. Όταν τον Ιούνιο του 1999 η σύζυγος του Μεταξάκη τού ζήτησε να χωρίσουν, εκείνος απήγαγε τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τον καταδιώξουν στην εθνική οδό. Όπως είχε αναφέρει η ίδια η χαροκαμένη μάνα στο δικαστήριο, τον συγχώρησε και του επέτρεψε να ξαναδεί τα παιδιά του μετά από παρέμβαση και των αδερφών του Μεταξάκη.

Παρά το εν λόγω γεγονός, κανείς δεν περίμενε τα όσα τραγικά επρόκειτο να συμβούν μερικές εβδομάδες αργότερα. Το απόγευμα της 20ής Σεπτεμβρίου του 1999, ο Μεταξάκης πήρε με το αυτοκίνητο τα τέσσερα παιδιά του, για να πάνε βόλτα. Η βόλτα κατέληξε στον ποταμό Αλμυρό. Ο παιδοκτόνος έδεσε τα χέρια της 12χρονης κόρης του στον λεβιέ του αμαξιού και εν συνεχεία πήρε τους τρεις γιους του από το χέρι.

Ο Μεταξάκης πέταξε τα τρία του παιδιά στα ορμητικά νερά του Αλμυρού, όπου έμελλε να βρουν φρικτό τέλος. Κατόπιν, ο παιδοκτόνος μπήκε στο αυτοκίνητό του και άρχισε να οδηγεί με κατεύθυνση προς το Λασίθι. Ο Μεταξάκης εγκατέλειψε την κόρη του στην περιοχή του Μοχού, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει στα Λασιθιώτικα Όρη. Τελικά ο παιδοκτόνος έπεσε στα χέρια των Αρχών την επομένη, κοντά στο χωριό Λαγού, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2000, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου επέβαλε στον Μεταξάκη τρις ισόβια κάθειρξη, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά της υπεράσπισής του προτάχθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Μεταξάκης δεν είχε σώας τας φρένας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από την Έδρα.

«Σκότωσε τα μοναδικά πλάσματα στον κόσμο που τον λάτρευαν. Τον αγαπούσαν πιο πολύ κι απ’ τη μητέρα τους», είχε αναφέρει στην κατάθεσή της η πρώην σύζυγος του Μεταξάκη, όπως έγραφε τότε στο σχετικό ρεπορτάζ η “Νέα Κρήτη”. Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώην άνδρας της τη ζήλευε παθολογικά χωρίς να υπάρχει λόγος. Την καταπίεζε σε τέτοιο σημείο, που δεν την άφηνε να έχει σχέσεις ούτε με τους δικούς της.

«Τον είχαν πρότυπό τους, αλλά κι εκείνος τ’ αγαπούσε πολύ», είχε πει τότε στο δικαστήριο η πρώην σύζυγος του Μεταξάκη. Στην ερώτηση γιατί τα σκότωσε, απάντησε πως ήθελε να της κάνει κακό. Μισούσε την ίδια και τους δικούς της. «Αν σκότωνε εμένα, τότε τα παιδιά θα τα έπαιρναν οι δικοί μου κι αυτό δεν το ήθελε. Γι’ αυτό και σκότωσε τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα αγαπούσε, για να με τιμωρήσει όσο πιο πολύ μπορούσε».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον παππού των παιδιών και πατέρα της πρώην συζύγου του Μεταξάκη, ο γαμπρός του «δούλευε, αλλά λεφτά δεν έφερνε στο σπίτι. Κι επειδή συμπαραστεκόμαστε στην κόρη μας και στα εγγόνια μας, μας μισούσε. Είναι κτήνος», είπε, «και ήθελε να τιμωρήσει τη γυναίκα του με το πιο πικρό ποτήρι, για να τη βλέπει να βασανίζεται σε όλη της τη ζωή». Στην ερώτηση του προέδρου αν πιστεύει πως ο γαμπρός του ήταν καλά στα μυαλά του όταν έκανε το έγκλημα, ο ίδιος υποστήριξε ότι το είχε προμελετήσει, αλλά επειδή είναι δειλός και δεν είναι άντρας δεν είχε τη δύναμη να αυτοκτονήσει.

Μετά την καταδίκη του, ο Μεταξάκης άσκησε έφεση. Η έφεση επρόκειτο να εκδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006, ωστόσο ο καταδικασθείς δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο και με δήλωσή του προς τον πρόεδρο ανέφερε ότι παραιτείται από την έφεση.

Κεραυνός εν αιθρία – Από τα ΜΜΕ ενημερώθηκε η οικογένεια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Μεταξάκης αποφυλακίστηκε (απόλυση υφ’ όρων) από τη φυλακή του Δομοκού Φθιώτιδας την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εκτίσει 19 έτη κάθειρξης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον παιδοκτόνο απαγορεύτηκε – μεταξύ άλλων – η μετάβασή του στο Ηράκλειο και την Κρήτη, όπου ζουν μέχρι σήμερα οι συγγενείς του, αλλά και η οικογένεια της χαροκαμένης πρώην συζύγου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον της τελευταίας, η πλευρά της δε γνώριζε για την αποφυλάκιση του πρώην συζύγου της, παρά ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ. Έτσι, η πρόσφατη εξέλιξη με την αποφυλάκιση Μεταξάκη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην οικογένειά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της οικογένειας υπάρχει, όπως είναι λογικό, μεγάλη “παγωμάρα”, αλλά και έκδηλη ανησυχία.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.