ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Τελευταία ενημέρωση 21 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεκινήσω με την απόδοση τιμής στον ποντιακό ελληνισμό με αφορμή την 101η επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους.

19/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεκινήσω με την απόδοση τιμής στον ποντιακό ελληνισμό με αφορμή την 101η επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Σήμερα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο του γνωστού σίριαλ Νοβάρτις και Παπαγγελόπουλος, που παίζεται για δύο χρονιές και από ό,τι δείχνει η τωρινή πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, φιλοδοξείτε να το προβάλλετε και για τρίτη χρονιά.

Ένα σίριαλ που προσφέρεται για μια ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές σας συγκλίσεις. Ένα σίριαλ, όμως, που εδώ και 2 χρόνια, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων, δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.

Τον Οκτώβρη του 2019 στην συζήτηση, εδώ, στην Ολομέλεια για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης είχαμε υπογραμμίσει, ότι το Κόμμα μας θα πάρει μέρος στην Επιτροπή για να συμβάλλουμε -όσο περνάει από το χέρι μας- στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης Νοβάρτις και των όσων διαδραματίστηκαν γύρω από αυτήν. Παρά την αρνητική εμπειρία που έχουμε από την συγκρότηση τέτοιων επιτροπών.

Μέσω των εκπροσώπων μας στην Επιτροπή, τόσο του τακτικού μέλους, του Νίκου Καραθανασόπουλου, όσο και του αναπληρωματικού, της Μαρίας Κομνηνάκα, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, για να φωτισθούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου της Νοβάρτις, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα. Πλευρές, που δεν είναι άλλες, από την εμπορευματοποίηση της υγείας και του φάρμακου, που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, ως Κόμμα, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας διαδικασίες της επιτροπής που οδηγούν στο κουκούλωμα, την συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό.

Τώρα, μετά από ένα επτάμηνο λειτουργίας αυτής της επιτροπής και συνεχών παρατάσεων στις προθεσμίες, στις οποίες θα έπρεπε να έχει αποπερατώσει το έργο της, τι αποτελέσματα έχουμε;

Μια ατέλειωτη διαδικασία με εκατέρωθεν άσφαιρα πυρά και αντιπαραθέσεις, που οδηγούσαν στο να χάνεται η ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου της Νοβάρτις, για το οποίο είχε συγκροτηθεί η Επιτροπή της Προκαταρκτικής Εξέτασης, όπως και της πιθανής εμπλοκής σε αυτή τη διαδικασία κυβερνητικών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εκεί οδηγούσαν και η στάση της ΝΔ και η στάση του ΚΙΝΑΛ και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τακτική που ακολούθησαν στην Επιτροπή.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τις επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής για να συζητηθούν οι προτάσεις που υποβάλλονταν εκατέρωθεν για την εξαίρεση μελών της Επιτροπής, με διάφορους προσχηματικούς λόγους;

Προτάσεις, που υποβλήθηκαν και από τα τρία Κόμματα που προαναφέραμε, και που ανέδειξαν ξεκάθαρα τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που μετατρέπει ένα πολιτικό όργανο, όπως είναι η κοινοβουλευτική επιτροπή, σε δικαστικό.

Τι άλλο να θυμηθούμε; Ότι κρίσιμα έγγραφα, που αφορούν την διερεύνηση του σκανδάλου της Νοβάρτις, δεν έχουν δοθεί ακόμη στην Επιτροπή και παρακρατούνται με το πρόσχημα ότι είναι απόρρητα;

Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει: Τι σόι διερεύνηση μπορεί να γίνει με την απόκρυψη αυτών των εγγράφων;

Ή μήπως να θυμηθούμε τη στάση των άλλων κομμάτων στο ζήτημα της εξέτασης των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων;

Από την αρχή είχαμε υπογραμμίσει τη σταθερή μας θέση, τη θέση αρχών, ότι όλοι οι μάρτυρες και οι λεγόμενοι προστατευόμενοι, θα έπρεπε να καταθέσουν με φυσική παρουσία, χωρίς κουκούλα και παραποίηση χαρακτηριστικών και φωνής, αποκαλύπτοντας πλήρως τα στοιχεία τους, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να εξετασθούν τα όσα καταθέτουν.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ στην αρχή εμφανίζονταν να θέλουν την αφαίρεση της κουκούλας, στην πράξη δεν έκαναν τίποτα για αυτό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά εμφανίσθηκε λάβρος υποστηρικτής της κουκούλας, σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τότε που την θεωρούσε άκρως επικίνδυνη και ασυμβίβαστη με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως φαίνεται και από την ομιλία του τότε κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, του κ. Κουβέλη.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις ευθύνες των άλλων κομμάτων, που δεν περιορίζονται στενά στις εργασίες της επιτροπής, αλλά έχουν να κάνουν με πολύ γενικότερα και πολύ σοβαρότερα ζητήματα.

Πρώτον, έχουν να κάνουν με την πεισματική άρνηση όλων σας να καταργήσετε επιτέλους τελείως το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να πάψει η βουλή να παίζει το ρόλο του ανακριτή και του εισαγγελέα. Και μάλιστα αυτό να γίνεται με όρους υποταγής στην εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η αναζήτηση της αλήθειας να εξαρτάται, όχι από τα γεγονότα και τα στοιχεία, αλλά από τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Δεύτερον, αναδεικνύουν την υποκρισία όλων σας σε σχέση με την δήθεν ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, γιατί όλοι σας αρνηθήκατε ακόμη και το ελάχιστο που πρότεινε το ΚΚΕ, να πάψει δηλαδή ο ορισμός της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τρίτον, και πιο σημαντικό, οι εργασίες των επιτροπών μέχρι σήμερα φανέρωσαν την αλλεργία σας να φτάσει η συζήτηση και η έρευνα στις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων, ειδικά στο χώρο του φαρμάκου. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα – ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μεγαλύτερα κέρδη.

Ο λόγος της αλλεργίας σας προφανής: Όλες οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη συνέπεια την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και του φαρμάκου, φορτώνοντας τις όποιες περικοπές έγιναν στη δημόσια δαπάνη, στις πλάτες των ασφαλισμένων και των ασθενών.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, που η χώρα μας προκειμένου να προμηθευτεί ακόμη και το πιο στοιχειώδες υγειονομικό υλικό, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά, βρέθηκε στο έλεος των διεθνών ανταγωνισμών, των εμπορικών πολέμων, των επιχειρηματιών και κερδοσκόπων στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, γιατί δεν είχατε εξασφαλίσει να υπάρχει ούτε ένας υποτυπώδης κρατικός φορέας φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε σήμερα, που ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία -η ιερή για εσάς αγελάδα της ελεύθερης αγοράς- φανέρωσε όχι μόνο τον παρασιτικό, αλλά και τον πολλαπλά επιζήμιο χαρακτήρα του.

Ήταν φανερό, μετά από όλα αυτά, ότι δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε αυτήν την διαδικασία που οδηγεί στον εκφυλισμό και για αυτό, μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του Κόμματός μας αποχώρησαν από την παραπέρα λειτουργία της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχαμε κάνει και στην προηγούμενη Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, και είχαμε και τότε άρνηση να εξετασθούν οι μάρτυρες.

Ταυτόχρονα, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να επανέλθουμε εάν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά.

Κι ενώ, μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, οι εργασίες της Επιτροπής οδεύουν προς το τέλος, έρχεται η ΝΔ με την πρότασή της να ζητήσει την διεύρυνση αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης.

Θα το ξαναπούμε για μια ακόμη φορά. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι διαχρονικά επί όλων των κυβερνήσεων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για διάφορους κάθε φορά λόγους.

Και σε αυτό δεν θα αποτελούσαν βέβαια εξαίρεση ούτε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ έκανε μια απαράδεκτη παρέμβαση σε σχέση με την αγόρευση της εισαγγελέα σε εν εξελίξει δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ, με την κίνησή της για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επιδιώκει να οξύνει μια δικομματική αντιπαράθεση που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον λαό και τελικά βολεύει και τους δύο για να αποκρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, ιδιαίτερα τώρα μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την νέα καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις που φέρνει στη ζωή, την υγεία, τη δουλειά, την επιβίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ενόψει λοιπόν της δύσκολης κατάστασης και του ακόμη πιο δύσκολου χειμώνα που έρχεται, φροντίζετε να διαμορφώσετε την τρίτη εκδοχή του σκανδάλου, την οποία είχαμε μάλιστα προβλέψει.

Όχι γιατί έχουμε κάποιες μαντικές ικανότητες, αλλά γιατί ξέρουμε πως λειτουργείτε.

Είναι όμως επίσης προφανές, ότι η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της Νοβάρτις με ευθύνη όλων των πλευρών ( ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ ).

Και εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου.

19/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΥΦ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Εδώ και καιρό, ακούγοντας τους ανθρώπους του Αθλητισμού, προειδοποιούσαμε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, για τα μέτρα στήριξης του Αθλητισμού. Πρόσφατα με επίκαιρη ερώτηση  διαμηνύσαμε στον αρμόδιο υφυπουργό ότι προέχουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας σχετικά με τη σταδιακή επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Και αυτό, γιατί οι ανακοινώσεις του Υπουργείου δεν καθησυχάζουν. Αντίθετα, αποτελούν γενικόλογες οδηγίες “προς ναυτιλομένους”, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο στήριξης αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών.

Πέρα από τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, για τα οποία δεν διαφωνεί κάποιος, η Κυβέρνηση συστηματικά κωφεύει στην κραυγή αγωνίας και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς του αθλητισμού για την επόμενη μέρα. Είναι δεκάδες οι επιστολές που μας έχουν έρθει αυτές τις μέρες από σωματεία, αθλητές και προπονητές που αγωνιούν. Αθλητές, προπονητές, βοηθητικό προσωπικό, που αγωνίζονται και εργάζονται σε μικρές κατηγορίες, που δεν είναι ούτε ΠΑΕ ούτε ΚΑΕ, αλλά λειτουργούν ως τέτοιες, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.  Τα σωματεία κινδυνεύουν με λουκέτο σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητά τους για το υπόλοιπο της χρονιάς.        Δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε γραφεία ούτε να ικανοποιήσουν λειτουργικές τους ανάγκες. Πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί απάντηση:

– Τι θα γίνει με την επαρκή και δωρεάν από το κράτος χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλα τα αθλητικά κέντρα, επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα, διαιτητές, προσωπικό αγώνων, σε αθλητές και προπονητές;

– Τι θα γίνει με την έκτακτη χρηματοδότηση, αφού τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για μια έκτακτη -όπως λέτε- κατάσταση, έχουν κόστος; Ποιος θα πληρώσει; Η πρόσφατη υπαναχώρηση του Υπουργείου μετά τις αντιδράσεις για τα πιστοποιητικά ελέγχου δείχνει το πρόβλημα.

Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το ψηφιοποιημένο Μητρώο. Και οι Ομοσπονδίες και οι δήμοι που έχουν τις εγκαταστάσεις, γνωρίζουν την αθλητική δραστηριότητα και το μέγεθος  της καθημερινά.

Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη εδώ και τώρα:

– Να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού, με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας των αθλητικών υποδομών.

– Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις εγκαταστάσεις, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους αθλούμενους (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα).

– Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, που θα καλύπτει τις σημερινές έκτακτες ανάγκες.

– Οικονομική ενίσχυση των σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πάγωμα ρύθμιση των οφειλών τους για το 2020. Όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών απασχολώντας εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

– Απαλλαγή των σωματείων από την καταβολή των χρηματικών ποσών για τη χρήση των υποδομών, είτε εκείνα ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Εθνικά Κέντρα) είτε στους δήμους.

– Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται, από την πολιτεία, στους αθλητές, τους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας.

– Να ανακοινωθεί έγκαιρα η κρατική χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η επόμενη φάση (περίοδος 2020-2021), χωρίς περικοπές από το παραγωγικό κομμάτι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΑΝΤ1 & ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Καλημέρα κ. Γενικέ, τι κάνετε;

Καλά, το παλεύουμε, πάντως σιωπηλοί δεν μένουμε, όπως δεν μείναμε  όλη την περίοδο της καραντίνας, έτσι και τώρα.

           Πως τα είδατε τα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν χτες, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από την εξειδίκευσή τους από τους υπουργούς;

            Όταν μιλάμε για τουρισμό, αυτή την “ατμομηχανή”, όπως τη λένε, της οικονομίας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι μιλάμε για κάποιους μεγάλους ξενοδοχειακούς, τουριστικούς ομίλους, διεθνείς και εγχώριους και αλληλοδιαπλεκόμενους, μιλάμε για κάποιες επιχειρήσεις που τελοσπάντων βρίσκονται κάπου στο μέσο όρο. Και μιλάμε για εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που βγάζουν όλη τη λάντζα, όλη τη δουλειά, από το πρωί μέχρι το βράδυ και μιλάμε για αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές, μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Άρα δεν μπαίνει σε ένα καζάνι όλος ο τουρισμός, για να μιλήσουμε για το “τουριστικό θαύμα” ή για μια επάνοδο στην κανονικότητα, όπως είπε χτες ο κ. Πρωθυπουργός. Γιατί, εδώ που τα λέμε, το “τουριστικό θαύμα” στηρίχτηκε σε δεκαέξι μορφές ελαστικών σχέσεων απασχόλησης των εργαζομένων, σε ευέλικτες μορφές εργασίας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολύ χαμηλούς μισθούς, σε ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων ή στην καλύτερη περίπτωση σε συμβάσεις που κάλυπταν μόνο το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό…

Άρα, λοιπόν, κριτήριο για εμάς, για να εκτιμήσουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Πρωθυπουργός και που συνεχίζουν οι υπουργοί να τα εξειδικεύουν, είναι αν προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με όλα τους τα μισθολογικά, εργασιακά κ.ά δικαιώματα. Και βεβαίως εάν προστατεύουν τις μικρομεσαίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο, που είναι πάρα πολλές, πολυπληθείς στην πατρίδα μας.

Κ. Γενικέ κανένας δεν θα διαφωνήσει μαζί σας ότι αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ καλό. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε περικοπή μισθών των εργαζομένων, να μη θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα; Μπορεί να γίνει όμως όταν έχουμε κρίση;

            Καταρχήν δεν είναι θέμα καλού ή κακού. Το θέμα είναι από ποια σκοπιά τοποθετείται ο καθένας μας. Από τη σκοπιά κυρίως της πλειοψηφίας των εργαζομένων, γιατί μιλάμε για δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας ή από τη σκοπιά κάποιων ομίλων, που άντε να είναι μερικές εκατοντάδες στη χώρα μας; Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το καλό ή το κακό και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να πούμε ότι δεν μπορεί να την πληρώνουν συνέχεια τα μόνιμα υποζύγια. Περάσαμε δέκα χρόνια οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, πάλι την πλήρωσε ο λαός. Περάσαμε τα δυο τελευταία χρόνια κάποιας ασταθούς, μικρής, πάντως καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, πάλι ο λαός την πλήρωσε. Κανένα μέτρο από τα προηγούμενα, τα μνημονιακά δεν πάρθηκε πίσω. Αντίθετα προστέθηκαν ακόμα πάρα πολλά σε βάρος των εργαζομένων.

Ερχόμαστε τώρα στην πανδημία, η οποία δε δημιούργησε την κρίση. Θυμόσαστε πάρα πολύ καλά -από την δική σας εκπομπή- εμείς προειδοποιούσαμε πριν καν να έχουμε υπόνοια ότι μπορεί να ξεσπάσει μια τέτοια υγειονομική κρίση πανδημίας κορονοϊού, πολύ καιρό πριν δηλαδή, τον προηγούμενο Δεκέμβριο και λέγαμε ότι “η κρίση είναι μπροστά μας”, “να κρατάτε μικρό καλάθι” για την ανάπτυξη, την οποία ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, διότι μελετούσαμε τα στοιχεία που έρχονταν τόσο από την ευρωζώνη, γενικότερα από την ΕΕ και ισχυρές οικονομίες, όσο και από τις ΗΠΑ και άλλες οικονομίες. Δηλαδή, διεθνώς, υπήρχε επιβράδυνση, κάποιες οικονομίες έμπαιναν σε ύφεση και δεν ήταν δυνατόν σε τέτοιες συνθήκες να μην πληγεί η ελληνική οικονομία η οποία είναι “εξωστρεφής” και την οποία την έφτιαξαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δηλαδή τουρισμός, μεταφορές, ιδίως ναυτιλία, και να μην είναι βαθιά ξανά η κρίση.  Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να την πληρώνει ο λαός.

Τι προτείνετε;…

Κοιτάξτε να δείτε όταν φοροαπαλλάσσονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, εδώ μιλάμε ουσιαστικά “δώσ’ τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο”, αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης, της χτεσινής διακήρυξης, του διαγγέλματος του κ. Πρωθυπουργού, αυτή είναι και η κατεύθυνση της Κομισιόν, ευρύτερα της ΕΕ, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες. Τελείωσαν τα υγειονομικά μέτρα, εδώ δεν υπάρχει τώρα ούτε κορονοϊός, δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, αρχίζουν και λέγονται απίθανα πράγματα ότι δίπλα – δίπλα στα αεροπλάνα αν συνωστίζονται δεν είναι συνωστισμός και δεν κολλάει μες το αεροπλάνο, δεν κολλάει όταν κατεβαίνει…, δεν κολλάει στα ξενοδοχεία, γιατί είναι καθαρά τα σεντόνια και θα έχουν αρκετές καθαρίστριες και πάει λέγοντας.. Ακούγονται διάφορα ευτράπελα. Την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται η ατομική ευθύνη και όλα ανάγονται στην ατομική ευθύνη του κάθε εργάτη, εργαζόμενου,  υπάλληλου, μικρονοικοκυραίου, αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία για να μπορέσει να πάρει τα μέτρα για να μην πληγεί από τον κορονοϊό και να μην κινδυνέψει η υγεία του, γιατί δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές, δεν υπάρχει επάρκεια σε γιατρούς, υγειονομικούς, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα γι’ αυτό φοβόντουσαν ότι θα καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Άρα, λοιπόν, όλα αυτά, τα οποία το ένα διαδέχεται το άλλο στο μυαλό μας θα πρέπει όλοι να τα σκεφτόμαστε και να τα κρίνουμε.

Εμείς λέμε να σταματήσουν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτούς του ομίλους, να τους βάλουν να πληρώσουν διότι μιλάμε για ένα τουριστικό θαύμα, μιλάμε για την πλειοψηφία αυτών των μεγάλων επιχειρήσεων που είχε κερδοφορία, όχι τον περσινό χρόνο αλλά όλη την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζει να έχει κερδοφορία. Υπήρχε μία κάμψη τώρα λόγω των 2-3 μηνών, λόγω της πανδημίας που σταμάτησε ο τουρισμός, οι ανταλλαγές, οι μεταφορές. Άρα ξαναπροσπαθούν να τον κάνουν να ανακάμψει και να επανεκκινήσει. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα γιατί το βασικό κριτήριο που πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός είναι, τι τραβάνε οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο. Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες, είναι αυτοί  που την πληρώνουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί πως θα κάνει ο ίδιος τις διακοπές του το καλοκαίρι, αν θα κάνει, που θα πάει την οικογένειά του κι αν θα είναι φθηνές και επαρκείς.

            Κύριε Γενικέ, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι εσείς μιλάτε για μία διαφορετική κοσμοθεωρία, ένα άλλο σύστημα. Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε όμως..

Αυτό δεν είναι καινούργιο.

            Ναι, βεβαίως. Και κανένας δεν σας κατηγορεί και μάλιστα με συνέπεια.

Αυτό έλειπε να μας κατηγορήσει επειδή έχουμε μία κοσμοθεωρία η οποία είναι η πιο ανθρώπινη.

            Μακριά από μένα αυτή η λογική. Και με συνέπεια μάλιστα, με ιδιαίτερη συνέπεια. Είσαστε από τα πιο σταθερά κόμματα. Άλλα κόμματα δεν έχουν δείξει συνέπεια. Αλλού θέλω να καταλήξω, ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία συνολική κριτική απέναντι στο σύστημα αλλά και με προτάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι. Υπάρχουν και οι μικρομεσσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, τις ξέρετε από διάφορες περιοχές της χώρας, τα νησάκια μας, όπου δεινοπαθούν. Αυτοί δεν έχουν τα τεράστια κέρδη, δεν είναι πολυεθνικές. Οι αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί που ασχολούνται με τον Τουρισμό, που έχουν 2-3 δωματιάκια και βγάζουν το μεροκάματο. Αυτοί θα μείνουν χωρίς ψωμί, θα μείνουν χωρίς φαϊ. Εδώ είναι πως μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε.

Ακριβώς εδώ τόνισα και εγώ το ζήτημα. Δεν προσέξατε πριν που είπα, η προστασία των αυτοαπασχολουμένων, των οικογενειακών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, είναι βασικό ζήτημα. Και  προστασία σημαίνει και φοροαπαλλαγές και απαλλαγή από χρέη και μία σειρά ζητήματα για να μην πληρώνουν όλα αυτά που συσσωρεύονται όπως είναι οι λογαριασμοί από το ρεύμα, να διατηρήσουν αυτά τα καταλύματα που είχαν,   την εστίαση. Ένα ζήτημα είναι αυτό και ταυτόχρονα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι τουριστικοί υπάλληλοι, όλοι αυτοί που δουλεύουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα, αυτό είναι το κριτήριο για εμάς. Αν αυτά τα δυο δηλαδή αυτοαπασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι ξαναλέω πολυπληθείς στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι του κλάδου που είναι εκατοντάδες χιλιάδες δεν μπουν κύρια, ως κριτήριο στα μέτρα που παίρνονται και είναι πολλά τα μέτρα και φοροαπαλλαγές και μια σειρά μειώσεις. Τα έχουμε καταθέσει και στη βουλή αναλυτικά. Αν ανοίξουμε σήμερα τον “Ριζοσπάστη” και δούμε το πρώτο του θέμα, μέσα θα δούμε πάρα πολλές προτάσεις. Άρα λοιπόν εδώ είναι το κύριο ζήτημα. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με κάποιους δεκάδες, εκατοντάδες μεγάλους επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο, οι οποίοι διαπλέκονται βέβαια και με διεθνικά μονοπώλια. Λοιπόν για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να λέμε τα πράγματα έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα. Αυτά είναι που μας ανησυχούν εμάς. Εκεί εναποθέτουμε τις προτάσεις μας. Και αυτές οι προτάσεις μας είναι και για το σήμερα. Άλλο ότι στο μυαλό όλων μας πρέπει να έχουμε και το αύριο. Διότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν μπορεί συνεχώς να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Δεν μπορεί τα ίδια αδιέξοδα να αναπαράγονται και συνεχώς να λέμε “τι να κάνουμε; αυτή είναι η κατάσταση τώρα έχουμε κρίση”, “τι να κάνουμε τώρα μόλις βγήκαμε από την κρίση και έχουμε μια μικρή ανάκαμψη, να τη σταθεροποιήσουμε και μετά θα δούμε να δώσουμε στους πολλούς”. Μετά να λέμε “έχουμε πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, έχουμε πρόβλημα” και πάει λέγοντας. Συνέχεια να βρίσκεται ως μόνιμο υποζύγιο, ο λαός, ο εργαζόμενος να πληρώνει αδρά για τα κέρδη των λίγων, των μεγάλων. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο κοσμοθεωρητική τοποθέτηση, είναι και εντελώς πρακτική τοποθέτηση γιατί μέτρα πρέπει να πάρεις και σήμερα.

            Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής, ότι πριν που αναγγείλαμε ότι θα σας έχουμε σήμερα εδώ ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον κόσμου και θα σας πω κάτι για να χαμογελάσετε κιόλας, να σας ικανοποιήσει. Λέει: “δεν ψηφίζω ΚΚΕ αλλά θέλω να ακούσω τις απόψεις του Κουτσούμπα.” Καλό είναι κι αυτό.

Καλό είναι βεβαίως, αλλά να ψηφίσει και το ΚΚΕ.

21/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.