ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο. Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να ψηφίζουν και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις (όπως π.χ. ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, πρόβλεψη για μια ειδική εκλογική περιφέρεια με μικρό αριθμό βουλευτών που να εκπροσωπεί την ομογένεια). Όμως οι εξαγγελίες δεν αφορούν αυτή τη διευκόλυνση. Επιδιώκουν να αλλοιώσουν τους εκλογικούς συσχετισμούς, δίνοντας εκλογικό δικαίωμα σε ομογενείς 3ης ή 4ης γενιάς, που δεν έχουν καμιά υποχρέωση στην Ελλάδα και δεν υφίστανται καμία συνέπεια απ’ την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα εφαρμόζεται το αναχρονιστικό “δίκαιο του αίματος”, που χορηγεί την ελληνική ιθαγένεια και το εκλογικό δικαίωμα, χωρίς άλλους περιορισμούς, αρκεί κάποιος προπάππους ή προγιαγιά να ήταν ελληνικής καταγωγής.
Αυτό δεν συμβαίνει στην αστική νομοθεσία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, και αλλού.
Το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά, πρώτον:
Απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Δεύτερον: Όσοι και όσες υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να περιλαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας.
Τρίτον: Όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Παράλληλα θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την προβολή της απλής, γνήσιας και ανόθευτης αναλογικής, ενάντια στο σημερινό νόμο που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θέλει να αλλάξει σε ακόμα πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αύξηση του ορίου για είσοδο κομμάτων στη βουλή και μεγαλύτερη ενίσχυση του πρώτου κόμματος. Είναι ζητήματα στοιχειώδους δημοκρατικής τάξης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η επιλογή μας να έρθουμε εδώ και να μιλήσουμε στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς έχει να κάνει με την έκφραση της έμπρακτης συμπαράστασης του ΚΚΕ σε ένα δύσκολο αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα, ενάντια στους εκβιασμούς που δέχονται για τη μεταφορά τους στο σουηδικό Fund. Ένας αγώνας που έχει να κάνει με την κατοχύρωση και της ιδιότητάς τους ως τραπεζοϋπάλληλων και των ΣΣΕ, να μην υπάρχει αρνητική μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων και μια σειρά άλλα προβλήματα. Γιατί η πολιτική όλο αυτό το διάστημα και ο σχεδιασμός και των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της σημερινής και των τραπεζών, συνολικότερα της ΕΕ, έχει στόχο τη μείωση του εργατικού δυναμικού, έχει στόχο δήθεν εθελούσιες εξόδους απ’ την εργασία, μετακινήσεις, κλείσιμο καταστημάτων των τραπεζών και μια σειρά άλλα τέτοια θέματα, τα οποία πλήττουν το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι -δεν ξέρω ποια, η διοίκηση εδώ, η ασφάλεια της τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκης;- δεν επέτρεψε στην ΕΡΤ3 να έρθει μέσα στο κτίριο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στους εργαζόμενους, παρότι είχαν έγκαιρα δοθεί τα ονόματα απ’ τους υπεύθυνους. Μια σειρά τέτοια ζητήματα προμηνύουν άσχημες εξελίξεις σε σχέση με το δικαίωμα στην ενημέρωση -την αντικειμενική ενημέρωση- του ελληνικού λαού για τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων, όπως είναι η παρουσία του ΚΚΕ και η δική μου σήμερα, με αφορμή τη ΔΕΘ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται, από χτες Πέμπτη 12/9 έως και το Σάββατο 14/9, τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.
Σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το κεντρικό κτίριο Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη και μίλησε στους εργαζόμενους.
Ακολουθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης:

Παρασκευή 13/9
• Στις 12:00 θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO, στην αίθουσα του ΔΣ της ΔΕΘ.
• Στις 18:00 θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού – Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ) Βορείου Ελλάδος.
• Στις 19.00 θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κορδελιού – “Η αναπνοή είναι δικαίωμα”.
• Στις 19.45 θα συναντηθεί με εργαζόμενους σε hot spot.
• Στις 22:00 θα μιλήσει στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Σάββατο 14/9
• Στις 09:30 θα συναντηθεί με το νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση του με τη διοίκηση της ΔΕΘ, δήλωσε:

“Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και ενημέρωση για την πορεία της ΔΕΘ, όπου από τη μεριά του ΚΚΕ επικεντρώσαμε στο ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ,  που θα πρέπει να ακουμπά στο λαό της πόλης, στους επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να δίνει ανάσα πράσινου, να στηρίζει το περιβάλλουν, που τόσο το έχουμε ανάγκη και βεβαίως να στηρίζει την όλη δραστηριότητα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των εργαζομένων, των νέων με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου.”

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.