ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


Τελευταία ενημέρωση 1 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Φίλες και φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η ΝΔ ήρθε με φόρα να κάνει πράξη τα “θέλω” των λίγων.

Απελευθερωμένη και με λυμένα τα χέρια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μία ιδιαίτερη βρώμικη δουλειά τα προηγούμενα 4μιση χρόνια. Σάρωσε εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Απογείωσε την εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάφτισε ανάγκη όσα αντιπάλεψε ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια: Έγιναν “αναγκαία” τα μνημόνια, ονομάστηκαν «εθνικοί στόχοι» οι στόχοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έγιναν «εταίροι» οι φονιάδες των λαών, βαφτίστηκαν «παθογένειες» όσα είχαν κατεκτημένα με αγώνες οι εργαζόμενοι, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση. Προπαγάνδισε ως «δίκαιη ανάπτυξη» την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη των κερδών των λίγων σε βάρος των όρων ζωής των πολλών.

Και όλα αυτά μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε στο όνομα της “αριστεράς”, της προόδου, επικαλούμενος ακόμα και ηρωικούς αγώνες του λαού μας, όπως αυτόν του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Με αυτόν τον τρόπο διέσυρε αγωνιστικές αξίες και ιδανικά, ενίσχυσε την συντηρητικοποίηση, την επιζήμια λογική που λέει πώς «όσο κι αν παλέψουμε, δεν αλλάζουν τα πράγματα».

Αυτά τα τονίζουμε, όχι απλά γιατί δεν πρέπει να ξεχνιούνται -και αυτό βέβαια είναι σημαντικό- αλλά, κυρίως, τα τονίζουμε, για να βγάλουμε σήμερα συμπεράσματα.

Να δούμε πώς θα οργανωθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει το ξεσάλωμα πάνω στις πλάτες του λαού.

Δεν περιμέναμε να φτάσει ο Δεκέμβρης για να δούμε πού το πάει η κυβέρνηση. Αλλά τώρα, πρέπει να σημάνουμε συναγερμό μπροστά στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Πάνε να τελειώσουν οριστικά και αμετάκλητα έστω και με το όποιο δείγμα προστασίας υπήρχε για τους εργαζόμενους. Να τελειώσουνε ακόμα και με τα πενιχρά δικαιώματα στην υγεία και στην πρόνοια που διασφαλίζονταν μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση έρχεται να κάνει πράξη τα πιο τρελά όνειρα της ΕΕ και της εργοδοσίας, μετατρέποντας την κοινωνική ασφάλιση σε «ατομική υπόθεση».

Η μεθόδευση βέβαια δεν ξεκινάει τώρα.

Εδώ και 30 χρόνια, οι σχεδιασμοί των καπιταλιστών είναι πώς σταδιακά θα απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές οι ίδιοι και το κράτος τους, πώς θα μετακυλίεται όλο και περισσότερο το λεγόμενο “μη μισθολογικό κόστος” στους εργαζόμενους, πώς θα πετσοκόβονται οι συντάξεις μαζί με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αυτά υπηρέτησαν όλες οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έφεραν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, με τελευταίο τον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο εργαζόμενος θα πληρώνει για παροχές που μπορεί να μην πάρει ποτέ του.

Το ποσό που θα καταβάλουν οι εργαζόμενοι θα τζογάρεται και αυτό, δεν το λέμε μεταφορικά, το λέμε κυριολεκτικά. Θα τζογάρονται οι κόποι των εργαζομένων.

Και όπως ισχύει για κάθε μορφής τζόγο, έτσι και εδώ “αν σου κάτσει” -όπως λέει και η διαφήμιση- μπορεί να έχεις κάποιες παροχές.

Οι εργαζόμενοι θα καλούνται να ζήσουν με την εθνική σύνταξη, η οποία δεν θα αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και όσο δουλεύουν, θα ταΐζουν με ασφάλιστρα τα κοράκια της υγείας και της πρόνοιας.

Είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε συντονισμένη πλύση εγκεφάλου, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, για τα δήθεν οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ήδη άλλωστε, μεγάλοι όμιλοι διαφημίζουν στους εργαζομένους τους, διάφορες εταιρίες και ασφαλιστικά πακέτα.

Ρωτάμε εμείς: Ποιος λέει ότι εν έτει 2020 το σύγχρονο είναι να πληρώνεις το δικαίωμα στην υγεία, στην πρόσβαση σε απαραίτητες θεραπείες και αγωγές;

Ποιος λέει ότι το σύγχρονο είναι ο εργαζόμενος να αναλαμβάνει το κόστος ακόμα και των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς, που σημειωτέον αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο;

Ποια “ασφάλεια” -μία λέξη καραμέλα για τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ- παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες; Οι οποίες σήμερα διαφημίζουν πόσο ισχυρές είναι και πόσο καλό επίπεδο υπηρεσιών προσφέρουν; Και σε 3 μήνες μπορούν να σκάσουν σαν φούσκες παίρνοντας μαζί τους και όλους τους κόπους που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι;

Δεν κινδυνολογούμε. Το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστό.

Το ασφαλιστικό της κυβέρνησης είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους.

Η λογική όποιος έχει πληρώνει και “κοινωνικά δικαιώματα τέλος” είναι ο καθρέφτης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε βιώσιμη για όλους, όπως λέει η ΝΔ, ούτε δίκαιη όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πολλά εργατικά σωματεία, οργανώνουν κινητοποιήσεις μαζί με ενώσεις συνταξιούχων σε όλη την Ελλάδα.

Το Κόμμα μας οργανώνει μία μεγάλη εκστρατεία σε όλη την χώρα, για να ενημερώσουμε και για να οργανωθεί η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος για:

– Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική

– Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια

– Προστασία στην δουλειά

– Να μην είναι κανένας ανασφάλιστος

– Αξιοπρέπεια στα γηρατειά…

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δυστυχώς, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το λαό, το ίδιο αντιλαϊκό αποτύπωμα έχει κάθε παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ας δούμε τον προϋπολογισμό: Φοροελαφρύνσεις 600 εκατομμύρια για το κεφάλαιο, αύξηση κατά 760 εκατομμύρια των φόρων για τον λαό. 93% των φόρων το πληρώνει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο φτωχός επαγγελματίας και το 7% οι μεγάλοι όμιλοι.

Αν προσθέσει κανείς και τα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ως επιδοτήσεις από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, σίγουρα θα μπορεί να πει, πώς η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι όντως βιώσιμη…Βιώσιμη για τους λίγους, για να κερδοφορούν αυτοί που κάνουν το «βίο αβίωτο» στους πολλούς.

 

Φίλες και φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

 

Η άλλη όψη της επίθεσης στα κοινωνικά δικαιώματα είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.

Εδώ επικρατεί μία ιδιότυπη “ομερτά”. Δεν μιλάει κανείς, δεν αντιπαρατίθεται κανείς με αυτά, εκτός από το ΚΚΕ. Ακόμα και όταν ο υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε σε Αμερικάνο στρατηγό και του είπε πώς οι Έλληνες ματώσαμε και θα ξαναματώσουμε μαζί με τις ΗΠΑ, όλα τα άλλα κόμματα κατάπιαν την γλώσσα τους!

Πρόκειται για μία αδιανόητα προκλητική δήλωση.

Δείχνει μέχρι το πού μπορεί να φτάσει η όποια αστική κυβέρνηση, για να κάνει πράξη τους στόχους της αστικής τάξης της Ελλάδας. Δεν θα διστάσει να ρίξει στην φωτιά του πολέμου τους εργαζόμενους και την νεολαία, δεν θα διστάσει ακόμη και νέες Κορέες!

Και ποιος αλήθεια να αντιπολιτευθεί σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ;

– Που μέχρι και τον ακροδεξιό Τραμπ τον ξέπλυνε;

– Που αποθεώνεται ακόμα από τον Αμερικάνο πρέσβη, γιατί επί κυβέρνησής του απογειώθηκαν οι ελληνοαμερικάνικες στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις;

Η πολιτική μετατροπής της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σημαίνει: Αφενός ότι από την χώρα μας θα φεύγουν τα βομβαρδιστικά που θα σφάζουν λαούς. Σημαίνει, όμως, και ότι η χώρα μας σε ενδεχόμενο όξυνσης και στρατιωτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία θα είναι μαγνήτης επιθέσεων.

Άλλωστε, ήδη αξιωματούχοι της Ρωσίας έχουν δηλώσει δημόσια πώς  οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι στο στόχαστρό τους και επειδή πρέπει να μαθαίνουμε να κάνουμε ταμείο ας σκεφτεί ο καθένας:

Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα έχει παραχωρήσει ακόμη περισσότερες βάσεις στο ΝΑΤΟ. Μήπως αυτό βελτίωσε ή επιδείνωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ανασχέθηκαν μήπως οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Κύπρο;

Βήμα το βήμα προχωρά η Τουρκία τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Με τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, με συνεχείς παραβιάσεις, με προκλήσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Μόλις προχτές, προχώρησε σε συμφωνία με την Λιβύη για τον καθορισμό της τούρκικης και λιβυκής ΑΟΖ, εξαφανίζοντας από τον χάρτη την Κρήτη και τα άλλα νησιά, ως ελληνικό έδαφος.

Ο καθένας μπορεί να απαντήσει.

Πέρσι υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Έχει μήπως καθαρίσει ο ουρανός πάνω από τα Βαλκάνια ή τα σύννεφα των πολέμων όλο και πυκνώνουν ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία, Κίνα και άλλα καπιταλιστικά κράτη;

Και εδώ ο καθένας μπορεί να απαντήσει.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη:

Ενάντια στην επικίνδυνη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην χώρα μας. Για να μην μεταφερθούν στον Άραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Για να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εκτός συνόρων. Για να σταματήσουμε να πληρώνουμε 4 δις ευρώ κάθε χρόνο για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Φίλες και φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

 

Είμαστε εδώ ξανά, σταθερά στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του.

Για να δοθεί απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τρέχει πάνω στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να δοθεί απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς που συνεχώς αναβαθμίζεται φέρνοντας όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής, τροφοδοτώντας διαρκώς τα προσφυγικά κύματα.

Δεν προσπερνάμε τις δυσκολίες. Δεν κάνουμε πώς δεν τις βλέπουμε, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε. Δρούμε ανυποχώρητα μέσα στο λαό, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, ώστε να ενισχύεται το στρατόπεδο της πάλης, της διεκδίκησης να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για να κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει στον λαό το ΚΚΕ.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις βαριές συνέπειες του αρνητικού συσχετισμού, που δεν αφορά μόνο την χώρα μας.

Βαραίνει ιδιαίτερα ο αρνητικός συσχετισμός διεθνώς, η συνολική οπισθοχώρηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Επιδρούν ανασταλτικά στην συμμετοχή στην ταξική πάλη οι συνέπειες της αντεπανάστασης που δεν ολοκληρώθηκαν πριν 30 χρόνια, αλλά έχουν βάθος και ουρές.

Έχουμε μάθει όμως να μην κάνουμε πίσω από την διεκδίκηση όσων έχει ανάγκη σήμερα η εργατική οικογένεια για να ζήσει όπως της πρέπει στον 21ο αιώνα.

Έχουμε μάθει να πρωτοστατούμε ώστε να ανάβουν εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης, στο αγροτικό κίνημα.

Έχουμε μάθει να μη ρίχνουμε τον πήχη.

Να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο οι λαϊκές κοινωνικές ανάγκες και όχι οι προτεραιότητες των ομίλων και οι στόχοι τους που για τον λαό μεταφράζονται σε: Eκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια κι ανασφάλεια.

Σήμερα δεν είναι πλειοψηφία όσοι παλεύουν με το ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό, αλλά όλο και περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Όλο και περισσότεροι, κάτω από την καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος, μπορούν να δουν πως η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής, μπορεί να εξασφαλίσει μία ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα για τους πολλούς, για το λαό και τα παιδιά του.

Απάντηση σε αυτή την πρόκληση μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός.

Η οικονομία, που απαλλαγμένη από τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, θα κινείται με πυξίδα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, την διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την προτεραιότητα σε έργα ζωτικής σημασίας για τον λαό, όπως η προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Το έργο το βλέπουμε ξανά και ξανά.

Με την πρώτη νεροποντή να χάνονται σπίτια και μαγαζιά, να κλείνουν δρόμοι, να ανοίγουν καινούριοι λογαριασμοί για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Είδατε τι έγινε στη Χαλκιδική, στη Θάσο, στη Ρόδο, στην Κινέτα.

Γιατί έργα -όπως τα αντιπλημμυρικά- σήμερα είτε δεν δρομολογούνται, γιατί δεν αποφέρουν το απαιτούμενο κέρδος για τους ομίλους που τα αναλαμβάνουν, είτε όταν δρομολογούνται, δεν γίνονται με ενιαίο σχέδιο, με συνέπεια το πρόβλημα να μεταφέρεται από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, από νομό σε νομό.

Όμως, σ’ όλες αυτές τις περιοχές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τα έργα προστασίας της ζωής του λαού έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

 

Θέλουμε από δω, από την Θεσσαλία, να απευθυνθούμε στους φτωχούς αγρότες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.

Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλη απάτη πως με τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια όπως λένε, θα αυγατίσει το εισόδημα του αγρότη.

Βιομήχανοι μεγαλέμποροι που κυριαρχούν στην αγορά διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους. Για παράδειγμα, στο πρώτης ποιότητας βαμβάκι, δίνουν φέτος μέχρι 20% χαμηλότερη τιμή από πέρυσι, το ίδιο κάνουν με τα φρούτα στον Τύρναβο, σε όλη την Ελλάδα, στο γάλα, στα υπόλοιπα προϊόντα. Με ευθύνη των κυβερνήσεων, με διάφορες μεθόδους, αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Ανάλογα διαμορφώνουν και το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μονοπώλια, που ελέγχουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα.

Στη ληστεία του μόχθου και οι κυβερνήσεις, όπως η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα και αυτή της ΝΔ, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για έκπτωση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, τη στιγμή που εφοπλιστές, άλλοι καπιταλιστές, έχουν απαλλαγή και στον συγκεκριμένο φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Πάνω από 600 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2020 τώρα με τη ΝΔ, ίδιο ποσό και το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορεί να επιβιώσει ο βιοπαλαιστής αγρότης, να εγκαταλείπονται καλλιέργειες, και οι γεωργοί – κτηνοτρόφοι, που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν “το μαρτύριο της σταγόνας”, προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιος τους καταχρεωμένοι.

Γιατί, για παράδειγμα σήμερα, μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να πληρώσει της ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη – υγεία, τα 1360 ευρώ το χρόνο.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω κάθε σκέψη για αύξησή τους.

Και εδώ θα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στις δυνατότητες. Να καταργηθούν οι εισφορές για την υγεία, την πρόνοια, να διασφαλιστεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της με δωρεάν κρατικές παροχές. Να αυξηθεί, να διπλασιαστεί άμεσα η εξευτελιστική σύνταξη των 330 ευρώ που παίρνουν σήμερα οι συνταξιούχοι αγρότες, που αναγκάζονται να παραμένουν στο χωράφι και στα 70 και στα 75 χρόνια γιατί δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς.

Και αν αναγκάζονται να πληρώνουν όλοι οι αγρότες τα χαράτσια του ΕΛΓΑ από το υστέρημά τους, το κάνουν για να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση μετά από μια καταστροφή της παραγωγής τους. Και αυτή την αποζημίωση βρίσκουν τρόπους να την καθυστερούν, να την πετσοκόβουν ή και να την απορρίπτουν, αφού στον ΕΛΓΑ για πολλοστή φορά, δεν συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως έχει υποχρέωση, σύμφωνα με τον κανονισμό του. Σταθερά τον απαξιώνουν και στρώνουν τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Να μην ξεγελαστούν οι αγρότες από τα παζάρια των κυβερνήσεων στην ΕΕ για το ύψος ή την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων. Καμιά εκδοχή της ΚΑΠ, καμιά κόκκινη γραμμή, καμιά μάχη τους στην λυκοσυμμαχία δεν έχει στόχο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν. Έχουν στόχο, με τις ενισχύσεις να προωθήσουν τη συγκέντρωση και να διατηρήσουν μόνο εκείνο το τμήμα, όλο και μικρότερο, των βιοπαλαιστών αγροτών που έχουν ακόμα ανάγκη για να βρίσκουν πρώτη ύλη οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Πάνω από εκατό χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν ξεκληριστεί και εγκαταλείψει την αγροτική παραγωγή την τελευταία δεκαετία.

Η γραμμή, που μπορεί να δώσει ανάσα και προοπτική στους βιοπαλαιστές αγρότες, είναι το δυνάμωμα της κοινής δράσης μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του.

Στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, υπάρχει πολύ πείρα στους αγρότες από τους μαχητικούς αγώνες και την λαϊκή αλληλεγγύη, όπου καταφέρνουν, παρά τους συνολικά αρνητικούς συσχετισμούς, να κερδίζουν και ικανοποίηση αιτημάτων ως κάποιες ανάγκες ανάσες επιβίωσης.

Στην αγροτική παραγωγή σταθερά επεκτείνονται και ισχυροποιούνται οι καπιταλιστικές σχέσεις. Με πιο γρήγορους ρυθμούς πραγματοποιείται συγκέντρωση κεφαλαίου, τόσο στο εμπόριο, όσο και στη μεταποίηση των γεωργικών – κτηνοτροφικών προϊόντων. Ενισχύεται η τάση διαμόρφωσης μιας παραγωγικής βάσης καπιταλιστικών καθετοποιημένων παραγωγικών μονάδων.

Αντικειμενικά, ανοίγονται δυο δρόμοι για την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών: Ο ένας, είναι του καπιταλισμού, της προοπτικής της καταστροφής για τους πολλούς εξαιτίας του ανταγωνισμού και της συγκεντροποίησης, ο άλλος είναι του σοσιαλισμού, η κοινωνία με την ανώτερη μορφή οργάνωσης της παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του σοσιαλισμού, θα λειτουργήσουν οι αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, με δικαίωμα χρήσης της κρατικής γης, ως μέσου παραγωγής από τους βιοπαλαιστές αγρότες, οι οποίοι, απαλλαγμένοι από τη ληστεία κράτους και τραπεζών, θα προτιμήσουν την ένταξή τους σε αυτούς, γιατί θα διασφαλίσουν σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους, όπως:

-Μείωση του κόστους παραγωγής,

-Εγγυημένες τιμές,

-Προστασία παραγωγής,

-Επιστημονική – τεχνική υποστήριξη, κ.α.

Με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, η μεγάλη παραγωγή στη βάση νέων σοσιαλιστικών σχέσεων, θα μπορέσει σχετικά γρήγορα, να καλύψει την ικανοποίηση του συνόλου σχεδόν των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα, υγιεινά και φθηνά τρόφιμα για τον λαό και πρώτες ύλες για την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία.

 

Φίλες και φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

 

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν συνέπειες που ήδη τις βλέπουμε στην χώρα μας, στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι οι χιλιάδες ξεριζωμένοι που παίρνουν το βιος τους για να βρουν μία ζωή δίχως βόμβες στην χώρα μας ή αλλού.

Είναι οι βάσεις, τα ορμητήρια πολέμου που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως εδώ στην Λάρισα, που σταθμεύουν αμερικάνικα ντρόουνς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε και η ΝΔ υπέγραψε τη νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία, που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο πώς λίγο μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε προκλητικά πώς οι Έλληνες θα ξαναματώσουν μαζί με τους Αμερικάνους σε πολέμους! Δήλωση που όμοια της δεν μπορούμε να βρούμε τα τελευταία 50 χρόνια και που δεν σχολιάστηκε καν από τα άλλα κόμματα.

Ο λόγος; Συμφωνούν στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των εγχώριων ομίλων.

Στα πρόσωπα των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που φτάνουν στην χώρα μας μπορεί να δει κανείς τι σημαίνει καπιταλιστική εκμετάλλευση. Τι σημαίνει, ότι το σημερινό σύστημα είναι αδίστακτο.

Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην χώρα μας ζητώντας μία ζωή δίχως βόμβες και η κυβέρνηση -όπως και η προηγούμενη- εφαρμόζουν την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ.

Η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών προσφύγων, ξεριζωμένων ανθρώπων, ακριβώς επειδή υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κανονισμό του Δουβλίνου, όπως αποτυπώνεται στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Αυτή η πολιτική είναι και το έδαφος που πριμοδοτεί ρατσιστικές, μισαλλόδοξες φωνές, μαζί με τις κοσμοπολίτικες ανοησίες και αυταπάτες.

Αυτή η πολιτική είναι που συνολικά πρέπει να απορριφθεί.

Ρωτάνε πολλοί: Kαι τι πρέπει να γίνει; Τους απαντάμε: Πρέπει να γίνει αυτό που λέει το ΚΚΕ.

Να καταργηθεί εδώ και τώρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το Δουβλίνο.

Να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με ευθύνη του κράτους, ώστε γρήγορα να γίνεται η καταγραφή των αιτούντων ασύλου, να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να φτιαχτούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και εκπαίδευσης, για όσο καιρό μείνουν στην χώρα μας, με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού.

Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου. Να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Οι κομμουνιστές στα σωματεία, στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις πρωτοστατούν ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη του λαού μας, με έμπρακτο τρόπο, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση στην προώθηση της πολιτικής της έχει να λύσει μία δύσκολη εξίσωση. Δύσκολη εξίσωση όχι στις αίθουσες του κοινοβουλίου αλλά στον δρόμο. Ξέρει ότι η άδικη πολιτική της φέρνει αντιδράσεις, αφού δημιουργεί νέα προβλήματα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Γι’ αυτό εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Τι να πρωτοπούμε;

Το νόμο για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, που μετατρέπει τον υπουργό εργασίας σε πασά που ελέγχει τα σωματεία, τη δράση τους, τις αποφάσεις τους, λες και δεν έχουν καταστατικά και περίμεναν τον Βρούτση και τον κάθε Βρούτση…

Το νόμο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα, που θέλει να απονευρώσει το συνδικαλιστικό κίνημα από την ζωντανή συζήτηση, την αντιπαράθεση και την συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, δίνοντας το δικαίωμα στην εργοδοσία να ξέρει με ένα κλικ, τί προθέσεις έχει κάθε εργαζόμενος: Θέλει να αντιδράσει, θέλει να απεργήσει, διεκδικεί;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πώς το Υπουργείο Εργασίας μετατρέπεται σε υπουργείο Ασφαλείας.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, παίρνοντας από το λαό ό,τι του έχει απομείνει.

Για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, για να προσχωρήσουν οι αρνητικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, για να προχωρήσει η επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβής για τους εργαζόμενους, είναι απαραίτητη η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, αλλά και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Το ξαναλέμε στην κυβέρνηση και από αυτό το βήμα:

Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο αν νομίζει πώς θα βγει άβρεχτη από την πολιτική που εφαρμόζει.

Εμείς, οι κομμουνιστές μαζί με χιλιάδες αγωνιστές σε όλη την χώρα, δρούμε για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική. Για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσημο της πολιτικής της. Για να αποκαλυφτεί ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από αυτήν την πολιτική. Αλλά, να φαίνεται και ποιοι από τους προηγούμενους, έδωσαν στη ΝΔ στρωμένη δουλίτσα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Πολλοί λένε, απευθυνόμενοι στο ΚΚΕ, ότι κάνουμε αγώνα για τον αγώνα, λέμε ΟΧΙ για το ΟΧΙ. Κάνουν λάθος. Λέμε όχι στο σημερινό άδικο σύστημα, γιατί παλεύουμε για την ανατροπή του και για ένα άλλο σύστημα, μία νέα κοινωνία, την σοσιαλιστική.

Λέμε όχι, για παράδειγμα, στον εργασιακό μεσαίωνα, γιατί ξέρουμε πώς σήμερα ο εργαζόμενος άνθρωπος μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα, δουλεύοντας λιγότερο, εκμηδενίζοντας την ανεργία, έχοντας εξασφαλισμένη την υγεία, την πρόνοια, την μόρφωση των παιδιών του.

Παλεύουμε για να σώσουμε ό,τι δικαίωμα μπορεί να σωθεί, με το βλέμμα στραμμένο στο τι θα μπορούσε να έχει ο λαός μας στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στην Υγεία, στην Πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, αν όλη η ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγής, κατευθυνόταν στην υπηρεσία του λαού, των πολλών και όχι στην υπηρεσία των λίγων.

Δρούμε ώστε να ενωθούν κάτω από ένα κοινό στόχο, όσοι πλήττονται από την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μονοπωλίων. Για να βρεθούν απέναντι στον κοινό αντίπαλο σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργάτες, οι αγρότες, οι ΕΒΕ αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Με σημαίες και συνθήματα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους που σήμερα δεν γίνονται πράξη, γιατί πρέπει να ικανοποιούνται τα συμφέροντα μίας χούφτα μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα και σχέδιο για να ζήσει ο λαός μας, όπως του αξίζει.

Ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους.

Ασφάλεια για το μέλλον και συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις τους, το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καυχιούνται πώς πέτυχαν πολλά για την αφεντιά τους, σε βάρος του λαού.

Ένα πράγμα όμως δεν καταφέρανε: Να τσακίσουν τη διάθεση για αντίσταση, τη διάθεση για διεκδίκηση, την προοπτική ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε κι αλλιώς, με τον λαό αφέντη στην εξουσία και τον πλούτο που παράγει.

Αυτό είναι που αύριο θα το βρουν μπροστά τους.

Το ΚΚΕ γι’ αυτό παλεύει. Για αυτό και δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι. Όσο και αν τα πράγματα φαίνεται να μένουν στάσιμα, η αλήθεια αποτυπώνεται στο σύνθημα μας: Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός!

Για το στόχο αυτό δουλεύουμε από σήμερα, σε καθημερινή βάση, προετοιμαζόμαστε, δυναμώνουμε. Έχουμε την ιστορική αισιοδοξία και την πίστη στις αρχές μας, στην θεωρία μας, στο πρόγραμμά μας, στην ίδια την δυναμική της ταξικής πάλης.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες.

1/12/2019 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ευρισκόμενος στη Λάρισα όπου μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση, στο κλειστό του Αλκαζάρ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

        Σχετικά με τη λεγόμενη ανασυγκρότηση του «ευρύτερου προοδευτικού χώρου»:

«Τώρα στην ουσία αυτό που παρατηρείται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚινΑλ, είναι να έχουμε ένα «ΠΑΣΟΚ-ΚινΑλ» και ένα «ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ». Ο ΣΥΡΙΖΑ “όσο πιο δεξιά τόσο πιο καλά”. Αυτή είναι η πολιτική του».

        Σχετικά με το «πολιτικό περιβάλλον», τα ποσοστά της ΝΔ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της:

«Είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση κι όλες οι κυβερνήσεις. Ουσιαστικά βλέπουμε αντιλαϊκά μέτρα, φορολογικό νομοσχέδιο, νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, νέα μέτρα καταστολής και βίας ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων. Συνολικά πρόκειται για μια αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί μόνο το μονοπωλιακό κεφάλαιο, υπηρετεί μόνο τους εταίρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και βάζει σε κίνδυνο το λαό μας».

Για το προσφυγικό:

        «Όσο εξακολουθεί να υπάρχει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όσο εξακολουθεί να υπάρχει η απαράδεκτη Συνθήκη του Δουβλίνου, τόσο δεν θα επιλύεται το προσφυγικό πρόβλημα. Επίσης, όσο υπάρχουν πόλεμοι, καταστροφές στις χώρες των ξεριζωμένων θα επιδεινώνεται το προσφυγικό πρόβλημα.

Κι από κει και πέρα όσο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής λύσης, που σημαίνει ανοικτές δομές φιλοξενίας, με ευπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας, όσο δεν επιταχύνονται οι διορισμοί προσωπικού, ώστε να γίνονται σύντομα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να πάνε προς τις χώρες προορισμού τους, τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα και θα υποφέρουν και οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι και οι οικογένειές τους, θα υποφέρει και ο ελληνικός λαός».

Για την τουρκική προκλητικότητα:

        «Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις βήμα το βήμα και με την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, που είναι οι σύμμαχοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης και της Τουρκίας. Όμως βήμα το βήμα, η τούρκικη αστική τάξη κατοχυρώνει αυτά που η ίδια θεωρεί ως διεκδικήσεις. Και βεβαίως είδαμε και το απαράδεκτο φαινόμενο, τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης, όπου οδηγεί την κατάσταση στην ουσία να μην αναγνωρίζει ως ελληνικό έδαφος την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά».

ΑΘΗΝΑ 1/12/2019                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.