Αποκατάσταση της αδικίας για τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου


5
(1)

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία οι Βουλευτές ζητούν την αποκατάσταση της αδικίας για τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για τις αδικίες που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016. Δυστυχώς όμως, δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή, παρόλο που ο συγκεκριμένος Νόμος αναφέρεται σε συνταξιούχους που για αρκετές δεκαετίες κατέβαλαν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία τους, παρέχοντας την ίδια εργασία στις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, επικρατεί κατάφορη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα κατά τη καταβολή της σύνταξης χηρείας. Καθώς στην περίπτωση όπου και οι δύο σύζυγοι είναι συνταξιούχοι δημοσίου και αποβιώσει ο ένας, η σύνταξη χηρείας διαμορφώνεται με τρόπο όχι ανάλογο για όλες τις περιπτώσεις.

Αν ο θάνατος συνέβη πριν την ισχύ των διατάξεων του Νόμου 4387/2016, δηλαδή πριν τις 13-05-2016, ο επιζών θα λάβει επιπλέον της δικής τους σύνταξης και το 25% της σύνταξης του ή της συζύγου, ως σύνταξη χηρείας, ή διαφορετικά ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας και το 25% της δικής του. Όμως εάν ο θάνατος επέλθει μετά τις 13-05-2016, πλέον της δικής τους σύνταξης λαμβάνουν για μία τριετία, ως σύνταξη χηρείας, το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά το πέρας της τριετίας το 50%.

Δεν είναι δυνατόν η ημερομηνία θανάτου να αποτελεί κριτήριο για τη καταβολή της σύνταξης χηρείας, καταδικάζοντας οικογένειες να ζήσουν με λιγότερα χρήματα μετά την απώλεια του δικού τους ανθρώπου. Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μία ίση αντιμετώπιση των συνταξιούχων, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε κανένα άλλο Ταμείο που ανήκει στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1) Πως σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία απέναντι στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν χάσει τον ή την συνταξιούχο σύζυγό τους, πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016;

2) Προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση του Νόμου 4387/2016, ώστε να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι συνταξιούχοι του δημόσιου Τομέα, που είναι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Μουλκιώτης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μπουρχάν Μπαράν, Ανδρέας Πουλάς, Γεώργιος Φραγγίδης.

Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών.

«Η Κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει την τιτάνια προσφορά των νοσηλευτών-νοσηλευτριών και εν γένει του ιατρικού προσωπικού, το οποίο και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την  αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Εκτός από τα χειροκροτήματα,  η κυβέρνηση  πρέπει να κάνει δεκτή άμεσα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της Προέδρου, κας Φώφης Γεννηματά για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Μάλιστα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή και αναμένεται η συζήτηση της στην Ολομέλεια επισημαίνω ότι η Επιτροπή Κρίσεων ΒΑΕ που συγκροτήθηκε από τον πρ. Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση με πρόεδρο τον κ. Μπεχράκη έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει καταθέσει το ομόφωνο πόρισμα της από το Δεκέμβριο του 2020 για ένταξη  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα των υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, παρα-ιατρικών κλπ που εργάζονται στο ΕΣΥ και όλες τις μονάδες υγείας, το ΕΚΑΒ και στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων.

Επειδή το Κίνημα Αλλαγής,  έχει καταθέσει σχετική τροπολογία  πάνω από 10 φορές  για να προχωρήσει η διαδικασία για ένταξη των παραπάνω στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα,όπως ήδη ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και η Κυβέρνηση την έχει απορρίψει χωρίς αιτιολόγηση.Επειδή η Κυβέρνηση έχει απορρίψει επίσης κατ’ επανάληψη την τροπολογία μας για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, με συνέπεια να πληρώνονται φόροι ακόμη και μεγαλύτερου ύψους από αυτό της αποζημίωσης  των εφημεριών, ζητώ:

α) την ένταξη του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και συγκεκριμένες ενέργειες προς το Υπουργείο Εργασίας,προκειμένου να προχωρήσει η  προβλεπόμενη διαδικασία και το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής να εισαχθεί στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης

β) συγκεκριμένες  ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αυτοτελή φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς μείωσε στο ελάχιστο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το ΕΣΥ, σήμερα επιμένει στην αναγέννηση του και διεκδικεί την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.