«Αποζημιώσεις για τα θερμοκήπια και την ελαιοκαλλιέργεια».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις της ελαιοπαραγωγής και άλλων καλλιεργειών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα  καθώς  και για την αύξηση της ενίσχυσης των αγροτών-παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου και ελαιοκαλλιεργητών που επλήγησαν από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι μετά από τρεις συνεχόμενες «κακές» χρονιές για την ελαιοκαλλιέργεια και τους ελαιοπαραγωγούς, ήλθαν τα πρόσφατα  ακραία καιρικά φαινόμενα  που προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Κρήτης.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την οικονομική ενίσχυση από τα περιοριστικά μέτρα του Κορωνοϊού, όπου σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τα ποσά που θα δώσει το Υπουργείο είναι περίπου στα 9,7 Εκ Ευρώ, όταν αποδεδειγμένα η οικονομική ζημία για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης είναι πολλαπλάσια ενώ τόνισε ότι το ύψος της αποζημίωσης που δίνεται για τον covid-19 μόνο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες-ελαιοπαραγωγούς, με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση είναι ιδιαίτερα χαμηλό, επισημαίνοντας την στρέβλωση ο παραγωγός με δέκα στρέμματα να αποζημιώνεται με 30 Ευρώ το στρέμμα ενώ ο παραγωγός με 11 στρέμματα από 60 Ευρώ το στρέμμα!!

Κλείνοντας τη τοποθέτηση του, ζήτησε ενημέρωση για τον φάκελο με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών για όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος κωλυσιεργεί σημαντικά παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης Κυβέρνησης όσο και της τωρινής.

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, τόσο ως προς το επίκαιρο του θέματος όσο και για την ουσία του περιεχομένου της, ανακοίνωσε πως για τις πρόσφατες ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα  μέχρι στιγμής έχουν γίνει 694 δηλώσεις και συγκεκριμένα 181 για το Ηράκλειο, 109 για το Λασίθι, 82 για τα Χανιά  και 322 για το Ρέθυμνο και δεσμεύτηκε για επιπλέον προσωπικό στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει η εξατομίκευση των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη μέχρι 4 Νοέμβρη.

Σε ότι αφορά το ύψος της ενίσχυσης για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης, αν και ήταν δύσπιστος ως προς την εκτίμηση της ζημίας, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση του για 9,7 εκατομμύρια Ευρώ.

Αναφορικά με τον φάκελο των αποζημιώσεων για τις ζημιές των προηγούμενων ετών στην ελαιοκαλλιέργεια,  είπε ότι ο φάκελος έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο επόμενο ή μεθεπόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε θα προβεί σε ανακοινώσεις για το  ύψος των αποζημιώσεων.

Για την αποζημίωση ανά στρέμμα στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω covid-19, αν και συμφώνησε με τον κ.Κεγκέρογλου για την κλιμακωτή στρέβλωση που προκαλείται και την μεγάλη απόκλιση στο ύψος των αποζημιώσεων, απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, επικαλούμενος τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και την αδυναμία του να αυξήσει το ποσό των 123 Εκατομμυρίων που θα διατεθούν.

 

Βίντεο από την Ολομέλεια της Βουλής:

«Αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές και η Κυβέρνηση αδιαφορεί»

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και την άμεση καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε όλους, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι, εξαιτίας της Κυβερνητικής αδιαφορίας περιμένουν τη σύνταξη τους ακόμη και πέντε με έξι χρόνια, χωρίς να αναρωτιέται πως επιβιώνουν.
Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στην εξέλιξη των εκκρεμών κύριων συντάξεων: 105.000 τον Ιανουάριο 2019, 125.075 τον Ιούλιο 2019, 165.000 τον Μάρτιο 2020 , ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 183.000 περίπου. Σε αυτές προστίθενται 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική, αφού από τους ανωτέρω συμπολίτες μας που αναμένουν τη σύνταξή τους συχνά έως και 5 ή 6 χρόνια, λιγότεροι από το 25% παίρνουν προσωρινή σύνταξη.
Καθώς η παραπάνω εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα στους χιλιάδες συνταξιούχους και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει πόσες είναι τελικά οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και γιατί – δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης απονομής συντάξεων- δεν φροντίζει το Υπουργείο να παρέχει άμεσα και με απλή διαδικασία σε όλους προσωρινή σύνταξη.
Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, κρύφτηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα που έχει σκοπό να εφαρμόσει για τις εφεξής υποβαλλόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς ωστόσο να περιγράφει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Ο κ. Βρούτσης επέλεξε στην πρωτολογία του να αναλωθεί σε διάφορες άλλες εκκρεμότητες που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (έξοδα κηδείας, ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφάπαξ κ.λπ.). Μετά από πίεση του κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε στη Βουλή τον αριθμό μόνο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης: 119.568 τον Σεπτέμβριο του 2020 και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης!!! Με άλλα λόγια, ο κ. Βρούτσης απέφυγε να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (οι οποίες είναι περίπου 183.000, εκ των οποίων οι 119.568 ληξιπρόθεσμες) και το κυριότερο: μας είπε ότι κρύβει εδώ και μήνες τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που τις ζητάει με συνεχείς επιστολές προς τον ΕΦΚΑ, γιατί δεν υπάρχει σχετικός νόμος που να τον «υποχρεώνει» να ενημερώνει τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινωνία!!! Τέλος, δεν έκανε καμία αναφορά στο δεύτερο καίριο ερώτημα του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ανάγκη άμεσης απονομής προσωρινής σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους!!!

Βίντεο από την Ολομέλεια της Βουλής:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ)

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Υγείας,  Εσωτερικών και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και αξιοποίηση του Πανάνειου (πρώην νοσοκομείου).

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στις 27/1/2020  υπέβαλα Ερώτηση με Α.Π: 3588 στην οποία ανέφερα ότι:

Το κτίριο που στέγασε για πολλά χρόνια το Πανάνειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης είναι ιδιοκτησία του Βενιζελείου και Πανάνειου Νοσοκομείου και έμεινε χωρίς χρήση από τη δεκαετία του ΄70, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη, την απαξίωση και ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του.

Το 2003 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο τότε ΟΑΝΑΚ (σήμερα ΟΑΚ), τον οποίο είχα την τιμή να εκπροσωπώ τότε, το Βενιζέλειο και Πανάνειο Νοσοκομείο και άλλους φορείς, προκειμένου το κτίριο να αναστηλωθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Μητέρας-Παιδιού, σύμφωνα με την απόφαση της τότε διοίκησης του Βενιζελείου και Πανάνειου Νοσοκομείου.

Ως Α’ φάση προβλέφθηκε η στατική στήριξη, η στερέωση των τοίχων κλπ και η αντικατάσταση της στέγης που προχώρησε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει τοποθετηθεί η στέγη. Λόγω των προβλημάτων συνέχισης της χρηματοδότησης, οι εργασίες διακόπηκαν 2-3 φορές και οριστικά με απόφαση του αναδόχου, στον οποίο υπήρχαν οφειλές, οι οποίες φαίνεται ότι εκπληρώθηκαν στη συνέχεια.

Έκτοτε δυστυχώς, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ολοκλήρωση, ανακαίνιση, και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κτηρίου

Επειδή οι απαντήσεις στην παραπάνω Ερώτηση, ήταν μεν διαφωτιστικές για τα όσα έχουν προηγηθεί αλλά ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση για το τι προτίθεστε να πράξετε.

Επειδή για το εν λόγω κτήριο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ηρακλείου, υπάρχει πλήρης κτιριολογική μελέτη και μετά την υλοποίησή της μπορεί να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Βενιζελείου-Πανανείου και να λειτουργήσει ως Κέντρο Μητέρας Παιδιού όπως αρχικά είχε αποφασισθεί ή όπως με νεότερη απόφασή του προτείνεται να χρησιμοποιηθούν οι χώροι ως εξής: 1) Κέντρο Ημέρας για τον Αυτισμό, 2) Κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας, υποστήριξης και αποκατάστασης, χρονίως πασχόντων (καρκινοπαθών και μη) και ασθενών με κινητικά προβλήματα, 3)Αυτοτελή Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, 4) Σταθμός Αιμοδοσίας και 5) Κέντρο Αιμοληψιών.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να  ολοκληρωθεί η ανακαίνιση  του ιστορικού αυτού κτιρίου;

  1. Σε ποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους θα εντάξετε την υλοποίηση του έργου;».

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.