Απιστία: Αποφάσισες να τον/την συγχωρέσεις; Tι πρέπει να ξέρεις


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Τι να αποφύγεις να κάνεις και τι να επιδιώξεις

Η απιστία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία οριστικού χωρισμού. Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και ανοίγουν πληγές που άλλοτε μένουν ανοιχτές μολύνοντας ακόμα περισσότερο τη σχέση, άλλοτε όμως κλείνουν και το ζευγάρι πηγαίνει παρακάτω με νέα εφόδια στο σάκο της σχέσης.

Ξέρεις ήδη ότι η φάση είναι δύσκολη. Δεν μπορείς όμως ή δεν θέλεις να φύγεις, να χαλάσεις τη σχέση σου, να εγκαταλείψεις…Ίσως γιατί τον αγαπάς ακόμα, γιατί θέλεις να δώσεις μια ευκαιρία στη σχέση σου… σίγουρα έχεις τους λόγους σου! Σε κάθε περίπτωση όμως, το άκουσμά της σε σοκάρει, σε θυμώνει, σε πονά, νιώθεις προδομένη/ος.  Από τη στιγμή όμως που αποφάσισες να τον/την συγχωρέσεις, η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή και εύκολη θα είναι.

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να σε βοηθήσουν:

1. Αξίζει τον κόπο;

Ήταν ένα περιστασιακό γεγονός; Έγινε υπό την επίδραση αλκοόλ; Μετά από έναν έντονο καβγά μεταξύ σας; Αν υπάρχουν λόγοι και τους έχεις αναλύσει, ίσως δείξεις επιείκεια. Ειδικά εάν ο/η σύντροφός σου δεν σου είχε δώσει ποτέ αφορμή στο παρελθόν και εάν είχατε κτίσει μια υγιή και βαθιά σχέση αγάπης, μια δεύτερη ευκαιρία ίσως να αξίζει τον κόπο.

2. Πώς αντιδρά;

Είναι εύκολο να αρχίσει τις διαβεβαιώσεις πως δεν θα το ξανακάνει ποτέ και μάλιστα να είναι και αρκετά πειστικός/ή. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τον τρόπο να σε πείσουν και να σε πηγαίνουν εκεί ακριβώς που θέλουν αυτοί. Άρα, προσπάθησε να μην πέσεις στην παγίδα.  Διαπραγματεύσου μέσα σου το ενδεχόμενο επανασύνδεσης μόνο στην περίπτωση που ο/η σύντροφός σου φαίνεται πραγματικά μετανιωμένος/η και καταρρακωμένος/νη συναισθηματικά από την κατάσταση αυτή. Και εννοείται, εφ’ όσον δείχνει έμπρακτα πως προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σου.

3. Μην αρχίσεις να βρίζεις

Επάνω στο θυμό και την απογοήτευσή σου, είναι αρκετά δύσκολο να συγκρατήσεις τον εαυτό σου. Ίσως θέλεις να φωνάξεις, να βρίσεις, να ξεθυμάνεις…  Ωστόσο, προσπάθησε να μη χρησιμοποιήσεις λέξεις που μειώνουν και χλευάζουν τον άλλο.  Δεν θα κερδίσεις τίποτε με αυτή την συμπεριφορά σου. Άσε που θα πάρει μια πιο αμυντική στάση απέναντί σου, και ίσως να στραφεί σε περισσότερα ψέματα από φόβο για τις αντιδράσεις σου.

4. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Πάρε αποφάσεις όταν είσαι έτοιμη/ος. Ακόμα κι αν σε πιέζει για «άφεση αμαρτιών» μην βιαστείς να αποφασίσεις εάν θέλεις ή όχι να συνεχίσεις μαζί του/της. Μην υποκύψεις σε καμία πίεση, επειδή εκείνος/εκείνη θέλει να απαλύνει τους δικούς του/της φόβους και ενοχές. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά εσένα, προκειμένου να σκεφτείς πιο καθαρά. Σε περίπτωση που συζείτε, σκέψου το ενδεχόμενο να μείνετε χωριστά για όσο διάστημα κρίνεις εσύ απαραίτητο, προκειμένου να ηρεμήσεις και να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου. Όσο βρίσκεσαι σε συναισθηματική ένταση θα σου είναι ακόμα δυσκολότερο να δεις τα γεγονότα από τη δική του οπτική γωνιά.

5. Μη ζητήσεις να μάθεις λεπτομέρειες για την «άλλη» ή τον «άλλον»

Η ουσία βρίσκεται στην κατανόηση του «γιατί» έγινε και όχι στο «πώς» ακριβώς έγινε. Προσπάθησε να μείνεις στα βασικά: «πότε ξεκίνησε η σχέση;», «πόσο καιρό ήταν μαζί της;», «τι τον έκανε να στραφεί σε εκείνη;», «πώς νιώθει για εκείνη;», «τι του λείπει από τη σχέση σας;». Φρόντισε να κάνεις αυτή τη συζήτηση μαζί του ολοκληρωμένα, για μια φορά και μόνο, δίχως να επανέρχεσαι σε αυτήν κάθε φορά που είτε θυμώνεις μαζί του, είτε σε πιάνουν οι ανασφάλειες. Αν νιώσεις ότι, πραγματικά θες να δώσεις την δεύτερη ευκαιρία στη σχέση ή στο γάμο σου, μην χρησιμοποιείς την «απιστία» ως μέσο τιμωρίας του/της, γιατί όχι μόνο το εν λόγω γεγονός θα σε στοιχειώνει για πάντα, αλλά και εκείνος/η κάποια στιγμή ίσως αναγκαστεί να φύγει μια και καλή από σένα.

6. Μη ρίχνεις ευθύνες στον εαυτό σου

Μη του επιτρέψεις να κατηγορήσει εσένα για την απιστία του. Είναι δική του επιλογή, ό,τι κι αν συνέβαινε μεταξύ σας. Εάν το πρώτο που θα κάνει είναι να ενοχοποιήσει εσένα, τότε σκέψου σοβαρά πως δεν έχει σκοπό να δείξει μεταμέλεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αναρωτήσου με ποιο τρόπο η δική σου συμπεριφορά μπορεί όντως να οδήγησε στη μεταξύ σας απομάκρυνση. Μήπως αυτή η σχέση στην πραγματικότητα είχε «παγώσει» από καιρό;

7. Ζήτα τη βοήθεια ειδικού

Είτε πρόκειται για ατομική ψυχοθεραπεία, είτε για θεραπεία ζεύγους, η παρέμβαση ενός ειδικού μπορεί να βοηθήσει να δουλευτούν όλα εκείνα που οδήγησαν τη σχέση στην κρίση. Μια σχέση που έχει πληγεί δεν μπορεί απλά να πάει παρακάτω, χωρίς να επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες των μελών της και να συναφθεί ένα νέο «συμβόλαιο» μεταξύ τους.

8. Πάρε τη συμβουλή των δικών σου ανθρώπων

Ζήτα τη γνώμη των ατόμων που ξέρεις πως πραγματικά σε αγαπούν και θέλουν μόνο το καλό σου. Είναι πιθανό να έχουν μια πιο αντικειμενική εικόνα για τη σχέση σου και να σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις εάν αξίζει να μείνεις ή όχι στη σχέση.

9. Κάνε υπομονή

Δε διορθώνονται όλα μέσα σε μια νύχτα! Δώσε χρόνο στο να επουλωθούν οι πληγές.

10. Υποστήριξε την τελική σου απόφαση

Σε περίπτωση που αποφάσισες να τον/την συγχωρέσεις και έχουν δουλευτεί όλα τα παραπάνω, σταμάτα να επανέρχεσαι στο θέμα ξανά και ξανά. Η προσοχή σου θα πρέπει πλέον να εστιάσει στα όσα παίρνεις από τη σχέση και στο γιατί είναι ξεχωριστή για σένα.
Δεν υπάρχουν ασφαλείς «οδηγίες χρήσεις» για την απιστία. Μερικές φορές, το να χωρίσεις αποτελεί την καλύτερη επιλογή για σένα. Έχει δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε πολλούς συντρόφους ενώ δεν την άξιζαν. Ωστόσο, υπάρχουν και τα ζευγάρια εκείνα που μετά από μια τέτοια κρίση βγαίνουν πιο δεμένα και μαθαίνουν να φροντίζουν και να προστατεύουν πραγματικά τη σχέση τους.

Επιμέλεια: MylifeTeam

Πηγή:mylife.com.cy 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.