ΑΠΕΛΠΙΣΜΈΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΝΕΑ ΣΟΔΕΙΑ


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, η προσπάθεια να διατεθούν οι μεγάλες ποσότητες λαδιού εσοδείας 2017-2018, που έχουν μείνει αδιάθετες  στις δεξαμενές των Συνεταιρισμών , σκοντάφτει στις τρέχουσες χαμηλές τιμές και γίνεται μετ΄ εμποδίων, ενώ οι εκτιμήσεις  για τις τιμές  στη  μικρή  νέα σοδειά,  δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.  

«Στην Ιεράπετρα  πουλήθηκε τις τελευταίες μέρες με μεγάλη δυσκολία ένα βυτίο ελαιόλαδο  30 τόνων , οξύτητας τριών γραμμών, στα 2,62  ευρώ το κιλό, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα  οι ελαιοπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν το εισόδημα τους πάνω από 3,50 ευρώ.  Πίστευαν οι ελαιοπαραγωγοί  ότι , η τιμή του λαδιού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό και η διεθνής αγορά είχε αντίθετη γνώμη . Γνωρίζω ότι , μεγάλο πρόβλημα έχουν εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς και οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες  ελαιολάδου γύρω από τα 3,50 το κιλό και  τώρα δε μπορούν να  το διαθέσουν  στη διεθνή αγορά σε μια τιμή που να τους εξασφαλίζει ένα λογικό κέρδος», μας λέει ο συνταξιούχος ελαιουργός κ Μανόλης Μιχ. Παπαδάκης.

Οι ελαιοπαραγωγοί ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο στη διάθεση του περυσινού λαδιού , αλλά και στην εξαιρετικά μικρή νέα σοδειά που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τους καλύψει τα έξοδα της καλλιέργειας τους.

«Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τον περασμένο Απρίλη, η ανομβρία και η εγκατάλειψη πολλών καλλιεργειών από εκείνους που πλέον θεωρούν ασύμφορη την καλλιέργεια της ελιάς, σε συνδυασμό με την αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στον κάμπο της Ιεράπετρας, θα  οδηγήσει φέτος τους ελαιοπαραγωγούς, στη χειρότερη από άποψη παραγωγής χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων. Όσοι κυκλοφορούμε, στα παραδοσιακά λαδοχώρια της Ιεράπετρας, διαπιστώνουμε ότι ο ελαιόκαρπος που έχει μείνει πάνω στα δέντρα είναι ελάχιστος έως ασήμαντος. Εκτιμώ ότι σε επίπεδο Δήμου Ιεράπετρας , η παραγωγή φέτος,  δε θα ξεπεράσει τους 400 τόνους συνολικά. Ενώ σε άλλες καλές  περιόδους η παραγωγή από τις ίδιες εκτάσεις,  ξεπερνούσε τους 3.000 τόνους ελαιολάδου άριστης ποιότητας. Φοβούμαι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες τα περισσότερα ελαιουργεία φέτος δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν καν γιατί δε θα μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα», μας είπε ο κ Μανόλης Ππαδάκης.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

Την  περασμένη Τρίτη οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και διαμαρτυρήθηκαν, εκδίδοντας και σχετικό ψήφισμα, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και στη δική τους περιοχή με τα λάδια να παραμένουν απούλητα, τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει και τη νέα σοδειά να χαρακτηρίζεται από  πολύ μικρή έως μηδενική.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας αναφέρουν:

“Εμείς οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Σητείας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 9/10/18 στον χώρο έξω από το δημαρχείο , διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη κατάσταση που  επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας.

Είμαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι γιατί μήνα Οκτώβρη, το περισσότερο λάδι παραμένει απούλητο, ενώ οι τιμές που δίνονται από τους μεγαλέμπορους είναι χαμηλές,  κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης η προοπτική παραγωγής για την επόμενη χρονιά είναι μηδενική.

Από την άλλη, και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πιστή στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και τους νόμους της Ε.Ε. αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλοκαρχαρίες να κάνουν απανωτές εισαγωγές και προσμίξεις λαδιού, για να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών και να εκβιάζουν για χαμηλές τιμές.

Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσής μας , ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους, ΕΝΦΙΑ, αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ και δάνεια.

Ζητούμε να παρθούν μέτρα για να επιβιώσουμε στον τόπο μας και να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

1. Προστασία του προϊόντος  με κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60 ευρώ ανά κιλό λαδιού που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και ν` αφήνει ένα εισόδημα για την επιβίωση και τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Να σταματήσει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» της ΕΕ, που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Να απαγορευτούν οι εισαγωγές και οι προσμίξεις , εφόσον το δικό μας λάδι παραμένει απούλητο στις δεξαμενές.

2. Αποζημίωση από τον  ΕΛΓΑ που τον χρυσοπληρώνουμε, της καταστροφής της παραγωγής μας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη την περίοδο της  καρπόδεσης.

Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας  ή χωραφιού. Καμιά  κατάσχεση  λογαριασμού κάτω των 12.000 ευρώ.

5. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

6.Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

7. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων που  προβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020».

πηγη:radiovereniki.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.