«Απαραίτητη η συνέχιση στήριξης της Πολιτείας στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου με δικαίωμα αναστολής εργασίας ακόμη και μονομερές».


0
(0)

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και οι Βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσαν ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών,  με την οποία ζητούν τη συνέχιση της στήριξης σε εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου με δικαίωμα αναστολής εργασίας ακόμη και μονομερές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά την περίοδο της πανδημίας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξει, ενώ 2 στις 3 δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν το σύνολο του προσωπικού, αφού θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι τόσο στο ωράριο, όσο και στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Ταυτόχρονα, στον τομέα του τουρισμού, μπορεί το πιλοτικό άνοιγμα, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχει ήδη ξεκινήσει, όμως για την ώρα αυτό δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί σχεδόν καθόλου, ούτε αναμένεται να συμβεί μέσα στον Μάιο.

Στην πραγματικότητα, ο Μάιος θεωρείται από τους επαγγελματίες του κλάδου χαμένος, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια δεν θα λειτουργήσουν πριν από τα μέσα ή το τέλος Ιουνίου.

Επειδή η κατάσταση και μετά την 15η Μαΐου θα συνεχίσει να είναι αβέβαιη και η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου,

Επειδή κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού– επισιτισμού δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος,

Επειδή οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο, στην πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις επισιτισμού – τουρισμού για αναστολές εργασίας και καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ή και δικαίωμα μονομερούς δήλωσης από τον εργαζόμενο, μετά τις 15 Μαΐου και τον Ιούνιο;
  • Τι προτίθεσθε να πράξετε προκειμένου να στηριχθούν οι εποχικά εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης;

«Να γίνουν και φέτος στην Κρήτη οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Ειδικά μαθήματα.»

Σε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, προχώρησε σήμερα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με την οποία ζητά να γίνουν οι εξετάσεις των  υποψηφίων στα Ειδικά μαθήματα όπως επιθυμούν δικαίως οι γονείς, μαθητές και φέτος στην Κρήτη λόγω πανδημίας..

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πέρυσι  μετά από σχετική κοινοβουλευτική μας παρέμβαση αποδεχτήκατε το δίκαιο αίτημα των γονέων και των μαθητών που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα για διεξαγωγή των εξετάσεων στην Κρήτη για το έτος 2020, λόγω πανδημίας.

Με τις υπ’ αριθ. Φ.251/79431/Α5/23-06-2020(ΑΔΑ:6ΣΔΔ46ΜΤΛΗ-9Ο0) και υπ’ αριθ. Φ.251/79549/Α5/24-06-2020(ΑΔΑ: 6ΠΗΩ46ΜΤΛΗ-ΦΧΔ) Υπουργικές Αποφάσεις οι υποψήφιοι των ειδικών μαθημάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εξετάστηκαν, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε εξεταστικά κέντρα της Πάτρας, του Αγρινίου, της Ξάνθης και του Ρεθύμνου.

Ειδικά όσον αφορά στην εξέταση του μαθήματος Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σε εξεταστικά κέντρα των Σερρών, της Κατερίνης, της Σιάτιστας, της Κομοτηνής, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, της Καλαμάτας, του Ρεθύμνου και της Ξάνθης.

Επειδή και  για φέτος  με τα μέτρα προστασίας που συστήνει η πολιτεία για την πανδημία και τους περιορισμούς που συνεχίζουν να υφίστανται, αντενδείκνυται η μετακίνηση των μαθητών στην Αθήνα για την συμμετοχή στις εξετάσεις όπως και πέρυσι

Ερωτάσθε κα Υπουργέ

 Προτίθεστε να οργανώσετε και πάλι τις εξετάσεις των Ειδικών μαθημάτων για τους υποψήφιους καθώς επίσης και την διεξαγωγή των εξετάσεων για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και την Σχολή της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην Κρήτη για τους υποψηφίους από το νησί;

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.