Απαξιώνεται η ελαιοκαλλιέργεια με το εθνικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ

5
(1)

Τελευταία ενημέρωση 19 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, υποβλήθηκε από το ΥπΑΑΤ έγκαιρα , στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Πέμπτη 30-12-2021, για επίσημη διαπραγμάτευση και έγκριση.

Ωστόσο, το μακροσκελές κείμενο του σχεδίου αυτού, με τις 1.105 σελίδες του, παρά τις αρχικές διακηρύξεις περί απλοποίησης της νέας ΚΑΠ, είναι αρκετά περίπλοκο και δυσνόητο, για την πλειονότητα όχι μόνο των παραγωγών αλλά και των ενδιαφερόμενων παραγόντων του αγροτικού χώρου.

Τα πολυπληθή αλλά πενιχρά μέτρα που προβλέπει, σε πολλές περιπτώσεις αντιφάσκουν και μεταξύ τους αλλά με τους στόχους που καλούνται να υποστηρίξουν.

Έτσι η επιτυχία του σχεδίου, εξαρχής φαίνεται αρκετά επισφαλής.

Η ελαιοκαλλιέργεια, παρά το ότι αποτελεί τον πλέον σημαντικό αγροτικό κλάδο από πλευράς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας για την χώρα μας, όχι μόνο δεν αποκαθίσταται από τις επιπτώσεις που έχει υποστεί από την προηγούμενη ΚΑΠ, αλλά αντίθετα υποβαθμίζεται δραματικά.

Οι επιπτώσεις της απερχόμενης ΚΑΠ

Με την απερχόμενη ΚΑΠ, η ελαιοκομία δυστυχώς δέχτηκε σοβαρά πλήγματα, κυριότερα από τα οποία είναι:.

1.Oι ελαιώνες, ενώ δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση, η οποία απαιτεί μόχθους γενεών για να υπάρξει, εντάχθηκαν αδικαιολόγητα στην περιφέρεια «Δενδρώδεις καλλιέργειες» και ενισχύονται με βάση την έκταση του εδάφους που καταλαμβάνουν και όχι με την πραγματική δική τους αξία, η οποία είναι πολλαπλάσια της αξίας του εδάφους.

2.Οι ενισχύσεις των περίπου 550 εκατ.€, που επί δεκαετίες παρεχόταν μόνο στους ελαιώνες, αφού μειώθηκαν αρχικά σε μόνο 470 εκατ. €, κατανεμήθηκαν στην συνέχεια σε σειρά άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η ανά στρέμμα αναλογούσα ενίσχυση να μειωθεί μέχρι και 70%

3. Η δραστική μείωση των ενισχύσεων, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η έλλειψη ανταγωνισμού των αγοραστών κατά την διάθεση του προϊόντος, οδήγησαν ήδη αρκετούς ελαιώνες σε εγκατάλειψη και τους κατέστησαν θύματα πυρκαγιών (βλ. Φώτο) με οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον, το κλίμα και την διάβρωση του εδάφους!

Οι άδικες και άστοχες προβλέψεις της ερχομένης ΚΑΠ

Με το προτεινόμενο εθνικό στρατηγικό σχέδιο η υποβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας συνεχίζεται. Παρά τα δυο υπομνήματα που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ και τις διαμαρτυρίες διαφόρων φορέων, εξακολουθεί να αγνοείται προκλητικά!

1. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τους ελαιοπαραγωγούς είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον συνολικό αριθμό τους. Αυτό φαίνεται καθαρά από στοιχεία του ΟΣΔΕ (Πιν.1) σύμφωνα με τα οποία οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις ενώ αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, απολαμβάνουν μόνο το 20% περίπου του συνόλου των ενισχύσεων

2.Η ελαιοκαλλιέργεια αντί να αποτελέσει μια χωριστή αγρονομική περιφέρεια εντάχθηκε στην αγρονομική περιφέρεια «Μόνιμες καλλιέργειες», όπως επονομάστηκε, περιέργως, η περιφέρεια «Δενδρώδεις»! Έτσι, η προβλεπόμενη για τους ελαιώνες ενίσχυση είναι μόλις 29€/στρ! (Πιν.2).

3. Ο αποκλεισμός από ενισχύσεις των εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ, θα συνεχιστεί με σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο, και στην νέα ΚΑΠ για όλη την χώρα με εξαίρεση τα νησιά.

Όμως Κρήτη και Εύβοια δεν εξαιρούνται. Έτσι, χιλιάδες μικροί ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας θα τεθούν έκτος ενισχύσεων. Ο αποκλεισμός αυτός, οπωσδήποτε, είναι και άδικος και άστοχος. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, πληροφορούμαστε ότι προτείνουν με το σχέδιο τους οι γεωργοί με κάτω από 10 στρέμματα να λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση 500 ευρώ/έτος. Στην Ελλάδα οι γεωργοί αυτοί καταργούνται!

4. Η λεγόμενη αναδιανεμητική ενίσχυση, που εκτιμάται σε μόλις 11€/στρ, ενώ θεσπίζεται για εξομάλυνση των ανισοτήτων , με το ελληνικό σχέδιο αποκλείεται από τους παραγωγούς με εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων (Πιν.3) . Έτσι, με δεδομένο ότι ο μέσος ελαιοκομικός κλήρος στην Κρήτη, σύμφωνα με το ελαιοκομικό Μητρώο είναι 11 στρ., στην πράξη αποκλείονται και από την αναδιανεμητική πάνω από το 70% των ελαιοπαραγωγών!

5. Ενώ για αποτροπή της «Κλιματικής αλλαγής» το εθνικό σχέδιο επιβάλλει την ύπαρξη έστω λωρίδων γης με φυσική βλάστηση, παραβλέπει σκανδαλωδώς την περιβαλλοντική συμβολή των παραδοσιακών ελαιώνων, που λειτουργούν ως ένα φυσικό δάσος και με το αειθαλές φύλλωμά τους αποτελούν ένα μόνιμο και ανέξοδο απορροφητήρα CO2 που λειτουργεί σε ετήσια βάση.

6. Η πρόταση του ΣΕΔΗΚ οι παραδοσιακοί, δύσβατοι ελαιώνες της Κρήτης που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής να τύχουν κάποιας ιδιαίτερης υποστήριξης αγνοήθηκε πλήρως, παρά το ότι οι αντίστοιχοι παραδοσιακοί ελαιώνες άλλων περιοχών της Ελλάδας (Άμφισσα), σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο εξακολουθούν να ενισχύονται!

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ

 

γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

radiolasithi.gr

8

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.