Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πως θα γίνει η άρση των μέτρων – Όλα τα σενάρια

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ο πιθανός σχεδιασμός της Κυβέρνησης – Αρχές Μαΐου πιστεύεται πως ξεκινάει η σταδιακή άρση

Αντίστροφα αναφορικά με το πως ελήφθησαν αναμένεται να αρθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται αναφορά, πάντα βάσει των ιατρικών και επιστημονικών δεδομένων, στο θέμα της σταδιακής άρσης των

μέτρων, αλλά και με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει -από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων- ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, ωστόσο μετά από τόσες ημέρες λουκέτου στην οικονομία, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει τρόπους τόνωσης της αγοράς, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των πολιτών. Γι’ αυτό και σχεδιάζεται η σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία θα περάσει από διάφορες φάσεις.

Από τη μία πλευρά αναμένονται οι αποφάσεις των επιστημόνων για το αν θα πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ στον πληθυσμό προκειμένου να έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους ένα μετρήσιμο εργαλείο για το αν η διασπορά του ιού είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Ηλία Μόσιαλου πως «ακριβώς στη φάση της μερικής επανόδου θα χρειαστούμε περισσότερους ελέγχους ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις μικρές τοπικές εξάρσεις της νόσου, όπως έγινε στην αρχική της φάση (π.χ. στην περίπτωση της Αμαλιάδας). Οπότε στη δεδομένη φάση θα προχωρήσουμε με τα ίδια βήματα που κινηθήκαμε αρχικά, δηλαδή ιχνηλάτηση και εντοπισμό επαφών». Πρόσθεσε επίσης πως «όσο αποκλιμακώνει κανείς τα μέτρα σε αυτή την αντίστοιχα κρίσιμη επόμενη φάση, είναι καίριας σημασίας η συστηματική εποπτεία, ώστε να μην εξελίσσονται και να μην επεκτείνονται νέες εστίες».

Παράλληλα σε πλήρη εφαρμογή θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα τα ζητήματα προσωπικής ευθύνης των πολιτών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αυστηροί κανόνες υγιεινής, η κοινωνική απόσταση μεταξύ πολιτών, η απομόνωση όσον νοσούν και φυσικά τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού με πολλά κρούσματα, όπως συμβαίνει τώρα στους οικισμούς των Ρομά στη Λάρισα και την Ξάνθη.

Αντίστροφα θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων

Ακόμα μία καθοριστική ημερομηνία, αν και από κυβερνητικές πηγές τη χαρακτηρίζουν ενδεικτική και σε καμία περίπτωση «κλειδωμένη», είναι η 10η Μαΐου. Έως τότε θα είναι κλειστά τα σχολεία όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο σχεδιασμός λοιπόν προβλέπει πως αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά έως τότε, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η αρχή του τέλους του lockdown. Σημειώνεται όμως ότι αυτό θα γίνει αντίστροφα από ό,τι είχε γίνει κατά τη λήψη μέτρων και σταδιακά.

Συγκεκριμένα αναμένεται:

  • Αρχικά αναμένεται να μειωθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας, όχι όμως σε πάρκα, παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους για να μην πλημμυρίσουν κόσμο και υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού.
  • Στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα επιτρέπονται σε συναθροίσεις.
  • Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων με περιορισμούς και κανόνες για την προσέλευση πελατών, ώστε να ζεσταθεί η μηχανή της οικονομίας για την επανεκκίνηση.
  • Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο και με περιορισμούς για μέγιστο αριθμό πελατών.
  • Τη σκυτάλη θα πάρουν τα δικαστήρια, τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής.
  • Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες θα πάρουν και αυτές το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφιακή δικτύωσή τους εν μέσω καραντίνας πήγε πολύ καλά και έλυσε τα χέρια και του κράτους και των πολιτών.
  • Μετά ακολουθεί το ερωτηματικό με τα σχολεία. Αν δηλαδή θα ανοίξουν μετά τις 10 Μαΐου ή θα παραμείνουν κλειστά και αποφασιστεί μόνο η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών 2020. Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στο θέμα τον σχολείων τόνισε πως «αν κριθεί σκόπιμο και με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τον έλεγχο της διασποράς της νόσου, η επιστροφή στα σχολεία θα είναι για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, για μερικές μόνο εβδομάδες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».
  • Τέλος αναμένονται οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά. Εκεί η απόφαση για την άρση των μέτρων περιπλέκεται καθώς συνδυάζεται με την άρση των περιορισμών στις μεταφορές, στα δρομολόγια των πλοίων, στις πτήσεις από το εξωτερικό. Μάλιστα στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα νησιά, τα οποία δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.

Από την κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζουν πως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και όλα είναι ανοιχτά, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα μετά από δύο εβδομάδες τι θα ισχύει. Ωστόσο όσο τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος και θα οδηγηθούμε στην άρση των μέτρων.

Πηγή: iefimerida.gr 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.