Απάντηση Ν. Βούτση στην αναφορά του κυβερν.εκπροσώπου Στ. Πέτσα περί «στεγανοποίησης» των δομών στις οποίες θα παρουσιαστούν κρούσματα του κορωνοϊού.


0
(0)

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ:

Κύριε Πέτσα, είναι μείζον θέμα και δεν ξέρω αν σας ξέφυγε, το ότι αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες και στο συνοικισμό των Ρομά στη Λάρισα μιλήσατε περί «στεγανοποίησης» των δομών, στις οποίες θα εμφανιστούν κρούσματα του κορωνοϊού.   Αναφερθήκατε στο συνοικισμό των Ρομά. Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 375 τέτοιοι συνοικισμοί σε όλη τη χώρα. Και επειδή αναφερθήκατε και στη Μόρια και θα μπορούσατε να αναφερθείτε και σε φυλακισμένους και σε άλλες περιπτώσεις ξεχωριστών ομάδων και κάνατε αναφορά σε «στρατηγική στεγανοποίησης» αν υπάρξουν κρούσματα.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η στρατηγική που θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί ή να ακολουθηθεί τώρα είναι για αποσυμφόρηση και απεγκλωβισμό. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, τους 22 χιλιάδες ανθρώπους που είναι στη Μόρια να τους «στεγανοποιήσουμε» αν ο μη γένοιτο υπάρξει έστω κι ένα κρούσμα. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και είστε Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ:

https://www.youtube.com/watch?v=1nfHG2q6wiI

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών

Ερώτηση για τη σκοπιμότητα πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών και το όφελος της ενδεχόμενης πώλησης για το δημόσιο και τους καταναλωτές, κατέθεσαν σαράντα τέσσερις (44) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο. Η ερώτηση κατατίθεται υπό το φως των νέων συνθηκών και προτεραιοτήτων που αναδύονται λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η σημερινή πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία, όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει, μας καταδεικνύει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, μετά την κρίση της πανδημίας, οφείλει να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την πρόσβαση όλων των πολιτών στα δημόσια αγαθά (υγεία, νερό, ενέργεια κ.ά.), τονίζουν οι βουλευτές.

Ενώ μάλιστα όλα τα υπόλοιπα κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, επαναπροσδιορίζουν τις πολιτικές τους και στρέφονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της και  εμμένει στην υλοποίηση, ακόμη και στη σκιά της πανδημίας που πλήττει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιωτικοποιήσεων σε καίριους για την ανθρώπινη διαβίωση τομείς. Εύλογα συνεπώς, γεννώνται μείζονα ερωτήματα σχετικά με αφενός τη σκοπιμότητα των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου το όφελος για τους πολίτες και το δημόσιο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη πρόσφατα σε διθυραμβικές δηλώσεις για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων και ύφους για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι βουλευτές ερωτούν ποιον λόγο ακριβώς θριαμβολογεί το ΥΠΕΝ για την επικείμενη απώλεια σημαντικού ποσοστού του δημοσίου στις Υποδομές και στην Εμπορία φυσικού αερίου, όταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται η αντίστροφη τάση επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης ενεργειακών υποδομών και δικτύων, τάση που ενισχύεται και επεκτείνεται σε περισσότερους τομείς υποδομών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 10-2-2020, προκύπτει ότι επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως προσοδοφόρες και συνεπώς θα είναι μεγάλη η απώλεια εσόδων για το δημόσιο σε ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού του. Μεγάλο είναι ακόμη, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, είναι ακόμη το κοινωνικό όφελος των εν λόγω επενδύσεων μέσω της επέκτασης του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική η επί της ουσίας απάντηση στα ερωτήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε προηγούμενη σχετική ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 13/1/2020 για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών και παραμένει αναπάντητη, όπως και δεν έχουν κατατεθεί τα έγγραφα όπου να προκύπτει η όποια σκοπιμότητα.

Ερωτώνται, σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών:

1.         Πώς θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, και των εταιρειών ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ ΑΕ, δεδομένου ότι η εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου σε έναν ιδιώτη συνεπάγεται τη δημιουργία ενός μονοπωλίου, καθώς και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου με γνώμονα πάντοτε την κερδοφορία του ιδιώτη και όχι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις);

2.         Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση «βιάζεται» να εκποιήσει μία ιδιαιτέρως επικερδή για το δημόσιο εταιρεία, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που όλα τα οικονομικά δεδομένα ανατρέπονται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στον αγώνα για την επιβίωση του πληθυσμού;

3.         Πως θα εξασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, δεδομένου αφενός ότι θα μεταβληθεί η μετοχική βάση της εταιρείας -αποχώρηση του δημοσίου- και θα αφορά πλέον ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Πώς η δημιουργία αυτού του μονοπωλίου είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ανταγωνισμού και του ΕΣΠΑ;

4.         Εξετάζει η κυβέρνηση την αλλαγή του σχεδιασμού της για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τη διατήρηση του ποσοστού του στους κρίσιμους αυτούς τομείς, στο πλαίσιο των νέων προτεραιοτήτων που τίθενται στο δημόσιο λόγο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επαναξιολόγηση της σημασίας του δημόσιου τομέα και την αναγκαιότητα διασφάλισης των δημόσιων αγαθών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 10 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 

 1. 1.      Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 1. 2.      Οικονομικών

 ΘΕΜΑ: «Ποιο είναι το όφελος για το Δημόσιο και τους τελικούς καταναλωτές από την πώληση της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ;»

Η σημερινή πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία, όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει, μας καταδεικνύει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, μετά την κρίση της πανδημίας, οφείλει να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την πρόσβαση όλων των πολιτών στα δημόσια αγαθά (υγεία, νερό, ενέργεια κ.ά.). Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και που θα έχει στο επίκεντρο την ανθρώπινη διαβίωση με αξιοπρέπεια, με πρόληψη για τον κλιματικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο, κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία που κινείται με βάσει το ιδιωτικό κέρδος.

Ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, επαναπροσδιορίζουν τις πολιτικές τους και στρέφονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της και  εμμένει στην υλοποίηση, ακόμη και στη σκιά της πανδημίας που πλήττει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιωτικοποιήσεων σε καίριους για την ανθρώπινη διαβίωση τομείς. Εύλογα συνεπώς, γεννώνται μείζονα ερωτήματα σχετικά με αφενός τη σκοπιμότητα των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου το όφελος για τους πολίτες και το δημόσιο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, απορία μάς προκαλούν οι πρόσφατες διθυραμβικές δηλώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων και ύφους για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για ποιον λόγο ακριβώς θριαμβολογεί το ΥΠΕΝ για την επικείμενη απώλεια σημαντικού ποσοστού του δημοσίου στις Υποδομές και στην Εμπορία φυσικού αερίου. Αυτό συμβαίνει ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται η αντίστροφη τάση επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης ενεργειακών υποδομών και δικτύων, τάση που ενισχύεται και πολλαπλασιάζεται για περισσότερους τομείς υποδομών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πόσο λανθασμένη είναι η επιλογή της κυβέρνησης για το δημόσιο όφελος και για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών αποδεικνύει το παράδειγμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 10-2-2020 «ΕΔΑ ΘΕΣΣ – 140 εκ. € επενδύσεις την επόμενη πενταετία, …παραμένει σταθερά κερδοφόρα, αποδίδοντας υψηλά μερίσματα στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο…» καθίσταται προφανές το οικονομικό όφελος που έχουν για το δημόσιο ανάλογες επενδύσεις, μέσω της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημαντικό είναι ακόμη το κοινωνικό όφελος των εν λόγω επενδύσεων μέσω της επέκτασης του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική.  η επί της ουσίας απάντηση στα ερωτήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην ερώτηση και ΑΚΕ που κατέθεσαν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 13/1/2020 με θέμα: «Εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Σύμφωνα πάλι με τις ανακοινώσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ,  στα περίπου 90 εκ. ευρώ που επενδύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, έρχεται να προστεθεί “…το νέο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας για την περίοδο 2020 – 2024, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τους μετόχους της και προβλέπει επενδύσεις άνω των 140 εκ. ευρώ, με τις οποίες η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές ευθύνης της θα υπερβεί το 70% … από 61% το 2019 και οι ενεργοποιημένοι μετρητές θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες,… από 350 χιλιάδες ενεργοποιημένους μετρητές (σε σύνολο περίπου 470 χιλιάδων πανελλαδικά) στις περιοχές της αδείας της, με τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ελλάδα, … αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, … επενδύει σε υποδομές δικτύου υψηλών προδιαγραφών, με εξορθολογισμένο κόστος κατασκευής έργων αλλά και στην ολοκλήρωση εντός της επόμενης διετίας του ψηφιακού μετασχηματισμού και παράλληλα την ενίσχυση της ασφαλούς και αδιάλειπτης διανομής … που την καθιστούν εφάμιλλη των κορυφαίων εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, παραμένει σταθερά κερδοφόρα, αποδίδοντας υψηλά μερίσματα στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο.”

Επειδή η διαχρονική επιτυχία της εταιρείας ΕΔΑ ΘΕΣΣ οφείλεται  στη στήριξη των μετόχων ΔΕΠΑ (ελληνικό δημόσιο) και ΕΝΙ, στην αυστηρή τήρηση του ρυθμιστικού-κανονιστικού πλαισίου, στηνυψηλή τεχνογνωσία της εταιρείας, στο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και στις στοχευμένες επενδύσεις και όλα αυτά ανατρέπονται από τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ

Επειδή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα διαμορφώνει εντελώς νέα δεδομένα για τον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας, αναβαθμίζει δραστικά τη σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και καθιστά ζωτικής  σημασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την πρόσβαση σε σταθερή και απρόσκοπτη τροφοδοσία ενέργειας, σε ανταγωνιστικό κόστος σε όλη τη χώρα.

Επειδή η υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ύψους περίπου 180 εκατ. Ευρώ για την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να αποδίδει υψηλά μερίσματα στους μετόχους της (στους οποίους μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο), όπως αντίστοιχα διένειμε υψηλά μερίσματα την τελευταία τριετία και όλα αυτά τα οφέλη η κυβέρνηση επιλέγει να τα προσφέρει σε ένα ιδιωτικό όμιλο που θα αποκτήσει το μονοπώλιο στην χώρα στα δίκτυα φυσικού αερίου.

Επειδή ακόμη δεν έχουμε λάβει  απάντηση ούτε τα αιτούμενα έγγραφα από τα αρμόδια Υπουργεία στην από 13/1/2020 ερώτηση και ΑΚΕ που καταθέσαμε για την εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Επειδή  το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δηλώνει αναρμόδιο να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στην ερώτησή μας

 

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

 1. 1.      Πώς θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, και των εταιρειών ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ ΑΕ, δεδομένου ότι η εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου σε έναν ιδιώτη συνεπάγεται τη δημιουργία ενός μονοπωλίου, καθώς και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου με γνώμονα πάντοτε την κερδοφορία του ιδιώτη και όχι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις);
 2. 2.      Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση «βιάζεται» να εκποιήσει μία ιδιαιτέρως επικερδή για το δημόσιο εταιρεία, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που όλα τα οικονομικά δεδομένα ανατρέπονται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στον αγώνα για την επιβίωση του πληθυσμού;
 3. 3.      Πως θα εξασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, δεδομένου αφενός ότι θα μεταβληθεί η μετοχική βάση της εταιρείας -αποχώρηση του δημοσίου- και θα αφορά πλέον ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Πώς η δημιουργία αυτού του μονοπωλίου είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ανταγωνισμού και του ΕΣΠΑ;
 4. 4.      Εξετάζει η κυβέρνηση την αλλαγή του σχεδιασμού της για την πώληση του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τη διατήρηση του ποσοστού του στους κρίσιμους αυτούς τομείς, στο πλαίσιο των νέων προτεραιοτήτων που τίθενται στο δημόσιο λόγο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επαναξιολόγηση της σημασίας του δημόσιου τομέα και την αναγκαιότητα διασφάλισης των δημόσιων αγαθών;

 

Οι Ερωτώντες  Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Γ. Κατρούγκαλος προς ΝΔ: Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός κ άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά – Χρηματοδοτείτε τον Τύπο αδιαφανώς και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια

Κατά τη σημερινή  παρέμβασή του στο κοινοβούλιο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε τα εξής:

Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και άλλο η εξαγορά.

Η παρουσία σας εδώ κύριε υπουργέ αναδεικνύει μία αντίφαση ανάμεσα σε λόγια και έργα. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ. Πολλές από τις κινήσεις που ανδεικνύει η συζήτηση όχι μόνο δεν υπηρετούν τον πλουραλισμό, αλλά δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης της κυβέρνησης σε ένα τοπίο  που ούτως ή άλλως ήταν εκ των προτέρων μονόπλευρα προσανατολισμένο υπερ της. Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά.

Καταργήσατε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδοτείτε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια

Η κριτική μας δεν είναι ως προς το ότι δίνονται χρήματα στον Τύπο. Πρέπει να δοθούν. ο τύπος είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και δοκιμάζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πρόγραμμα 10 εκ, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια για την ενίσχυση του περιφερειακού και εθνικού Τύπου το οποίο καταργήσατε το Δεκέμβριο του 2019.

Μη αντικειμενικά κριτήρια

Τι έρχεστε να κάνετε τώρα; Να δώσετε χρήματα πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων που μία σειρά νόμων ΣΥΡΙΖΑ διασφάλιζε. Ενδεικτικά αναφέρω:

 • Ο 4487/2017  για περιφερειακό και τοπικό τύπο όπου προέβλεπε ότι το 30% της δαπάνης πρέπει να δίνεται σε τοπικά μέσα με απειλή κυρώσεων.
 • Ο 4339/2015 για το μητρώο online media ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που δίδονται τα χρήματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
 • Ο 4374/2016 για τις διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών

Απομακρύνεστε λοιπόν από κριτήρια που είναι αντικειμενικά τα οποία έχουν τεθεί ώστε να μη μπορεί η δημόσια δύναμη να τα μοιράσει κατά το δοκούν σε δικούς της προς ανταμοιβή ή προς ταλαντευόμενους προς εξαγορά!

Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση

2ο στοιχείο της κριτικής μας: δίδετε χρήματα με πλήρη αδιαφάνεια. Δεν θα αναρτηθούν στη Διάυγεια. η ΥΑ δεν προβλέπει διαδικασίες δημοσιότητας. Ποιο είναι το ζητούμενο αυτής της προσπάθειας. έχουμε ήδη τα παραγόμενά της:

Υπάρχει μία πρωτοφανής εκστρατεία αγιοποίησης του ΠΘ σε επίπεδο χαρακτηρισμών και αφήγησης.

α. σε επίπεδο χαρακτηρισμών: έχουμε ακούσει από σοβαρούς ή γνωστούς δημοσιογράφους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού στα ΜΜΕ σε επίπεδο καρικατούρας:Αστερισμός ούτε κάν αστέρι, τσιτα το αιλουροειδές και νέος Μωυσής

β. σε επίπεδο αφήγησης: γίνονται συνεχείς αναφορές στις χώρες με εκατόμβες θυμάτων. Πράγματι είμαστε ικανοποιημένοι που η χώρα μας έχει ξεφύγει από τη δοκιμασία των πολλών θυμάτων. έχετε ακούσει όμως κάποια αναφορά στις βαλκανικές χώρες;  όπου ο αριθμός των κρουσμάτων, των θυμάτων και του ποσοστού θνησιμάτητας είναι χαμηλότερα από ό,τι στη δική μας χώρα; Γιατί δεν γίνεται αυτή η προβολή; Για να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση αγιοποίησης του Πρωθυπουργού, που ενισχύεται από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης, χωρίς διαφάνεια χωρίς κριτήρια  την οποία επιτελείτε.

Άρα: Ζητώ να μας απαντήσετε:

1. Πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια που προβλέπει η ΥΑ για το πως θα κατανεμηθούν ανά κατηγορία τρόπο και συχνότητα μετάδοσης

2. Θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος των ΜΜΕ  τα οποία χρηματοδοτήθηκαν;

3. Και το σημαντικότερο:θα σεβαστείτε το 30% της δαπάνης που απευθύνεται στα περιφερειακά μέσα;

4. Μπορείτε να μας πείτε αν θα υπάρχουν και άλλα χρήματα τα οποία θα διανεμηθούν στο πλαίσιο διαφημιστικών…. από άλλες υπηρεσίες είτε του σττενού δημοσίου είτε δημοσίων υπηρεσιών; ακούμε π.χ. ότι το Αττικό Μετρό έχει κινητοποιήσει ένα ποσό της τάξης του 1 εκ ευρώ για την προβολή των δράσεών του. Θα γίνει με διαφάνεια; ή θα ενταχθεί και αυτός ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της προσπάθειας επηρεασμού ενός τοπίου ενημέρωσης το οποίο έχει ήδη χαρακτηρισθείαπό την μονομερή προβολή των θέσεων της κυβέρνησης και αποσιωπιοποίησης των θέσεων των άλλων κομμάτων;

Ο πλουραλισμός εγγυάται ότι η δημοκρατία δεν ελέγχεται και δεν υπονομεύεται

Όντως η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να φύγουμε από αυτή την κρίση με τους λιγότερους θανάτους και το λιγότερο δυνατό πόνο για τους συνανθρώπους μας.

Η πρόκληση της επόμενης μέρας αφορά και την οικονομία και την κοινωνία. Η μεγάλη πρόκληση αφορά τη δημοκρατία. Οι θεσμοί μας πρέπει να βγουν ενισχυμένοι και όχι ελεγχόμενοι. Ο πλουραλισμός είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα εγγυηθούν αυτή τη μετάβαση που θα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε και όχι χαρακτηριστικά ελεγχόμενης και υπονομευμένης δημοκρατίας

Ομιλία του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι θετικό το ότι έγινε δεκτή η πρότασή μας για να γίνει η σημερινή ακρόαση, διότι πραγματικά το ζήτημα της ενημέρωσης μέσα σε αυτές τις ειδικές συνθήκες που περνάμε, της ενημέρωσης, της πληροφόρησης του λαού μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό το να τηρούνται όλες οι αρχές της διαφάνειας και των σχέσεων των θεσμικών, ανάμεσα στην Εκτελεστική Εξουσία, ανάμεσα στα Media, σε τέτοιες στιγμές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βεβαίως υπήρξαν αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών, στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε μία σειρά πλευρές της ζωής μας –επαναλαμβάνω, αναγκαίοι περιορισμοί- στα όρια ή και προβλεπόμενοι διά του Συντάγματος και η λειτουργία της Βουλής εξασφαλίζει και διασφαλίζει ότι όλη αυτή η ειδική συνθήκη, μέσα στην οποία πορευόμαστε, μπορεί και πρέπει να αποβεί τελικά επ’ ωφελεία της υγείας των συμπολιτών μας, των πολιτών όλης της χώρας, που είναι και το ζητούμενο.

Σε αυτή, όμως, ιδιαίτερα τη φάση, χρειάζεται ενημέρωση, πληροφόρηση, πολυφωνία, πλουραλισμός, ακριβώς διότι υπάρχουν αυτές τις συνθήκες της μη δυνατότητας λειτουργίας επιπλέον μέσω της κίνησης του ίδιου του δημόσιου χώρου.

Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Ο κύριος Υπουργός, ανέφερε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τις σχετικές πρόνοιες για την επικοινωνία.

Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από την Γενική Γραμματεία Τύπου για την υποστήριξη του έντυπου τύπου, του κεντρικού και περιφερειακού, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί στις σημερινές συνθήκες, και εμείς είμαστε υπέρ της επέκτασης αυτού του σχεδίου, για να υπάρχει, πραγματικά, μια υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων όσων σε αυτή τη φάση μπορούν και πρέπει να λειτουργούν για την ενημέρωση του κόσμου.

Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη. Αντ’ αυτού του σχεδίου, σήμερα, δια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, γνωρίζουμε, ότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα, δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα, σε μια εταιρεία – δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή η εταιρεία, θα είχε σημασία να δούμε μέσω ποιας διαδικασίας δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε αυτά μην την εταιρία – με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στην «Διαφάνεια» στην «Διαύγεια», δηλαδή, όπως θα ήταν εάν αυτό είχε γίνει το σχέδιο, αυτό το project, μέσω της Γενικής Γραμματείας Τύπου, να αναγράφονται το ποια είναι τα μέσα, ποια είναι τα κονδύλια και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά. Επαναλαμβάνω, ότι είμαστε υπέρ μιας διακομματικής συναίνεσης – αν θα ήταν δυνατόν – σε μια στήριξη ολόπλευρη με αυτά ή και με μεγαλύτερα ποσά στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης με βάση συγκεκριμένες αρχές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην πράξη, η οποία είχε από τον Απρίλιο του 2019 εκπονηθεί από την τότε Γενική Γραμματεία και από το τότε Υπουργείο, βεβαίως, θα μπορούσε και για το ζήτημα, π.χ. των ασφαλιστικών ή φορολογικών ενημεροτήτων, τα οποία ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα – γιατί προφανώς αποκλείεται να βγει το προαπαιτούμενο της ενασχόλησης των εργαζομένων και των συμβάσεων, αυτά είναι απολύτως απαραίτητα να μείνουν – αλλά στα άλλα θέματα, θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση, καθώς περνάμε αυτή την ιδιαίτερη φάση και θα μπορούσε να υπάρξει μια διευκόλυνση.

Αντ’ αυτού, επιμείνατε και σήμερα από ότι αντιλαμβάνομαι, ότι ήταν σωστή η ενέργεια που κάνατε και δώσατε κάποιες διευκρινίσεις, οι οποίες δεν προκύπτουν, όμως, από την ΠΝΠ, εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι τις δώσατε εδώ σε σχέση με την αναστολή, επί της ουσίας, για το 2020 της δόσης την οποία θα δώσουνε τα κανάλια για την άδεια την οποία πήραν.

Για δε τις περιφέρειες και την επικοινωνία των περιφερειών, επίσης, είναι σαφές πως είναι ένα ανοικτό πεδίο για το πώς θα δοθούν και από κει κονδύλια. Μιλάμε για ένα συνολικό κονδύλι, καθόλου ευκαταφρόνητο, της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, γι’ αυτό θέτουμε το σύστημα της διακομματικής συνεργασίας, συναίνεσης, ενημέρωσης οπωσδήποτε στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, για να μπορέσει να υπάρξει η υποστήριξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με συγχωρείτε, από τα κανάλια, από τα ιδιωτικά κανάλια, σε όλη αυτή τη φάση, αλλά και από την ΕΡΤ, κύριε Υπουργέ, θα σας πω για δύο ζητήματα τα οποία τα γνωρίζουμε όλοι.

Πόσο ακούστηκαν στον ελληνικό λαό οι απόψεις – γιατί ακούσαμε περί πλουραλισμού, πολυφωνίας, τις βασικές αρχές και αξίες που έχει η κυβέρνηση, το σύνταγμα, οι νόμοι και όπως είπε προηγουμένως και ο κύριος Υπουργός, είναι υποχρεωτικά και για τον ιδιωτικό τομέα της πληροφόρησης, της ενημέρωσης – της αντιπολίτευσης, τις προτάσεις, τις ενστάσεις, την κριτική, τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στην πρώτη γραμμή, τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ή τις συναινέσεις που υπήρξαν.

Δύο παραδείγματα θα σας πω. Πρώτον, από αυτό το βήμα εδώ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ευτυχώς, λειτουργεί απολύτως η Βουλή, κάνουμε συζητήσεις, κατατίθεται προτάσεις από τα κόμματα, έγινε και συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την προηγούμενη εβδομάδα και από εκπροσώπους όλων των κομμάτων – χθες είχαμε μια συνεδρίαση πολύωρη επί όλων των θεμάτων που έρχονται διά των ΠΝΠ- πείτε μου πόσα λεπτά σε διάρκεια των δελτίων, ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε για τις συζητήσεις που γίνονται εδώ μέσα. Εάν δεν υπήρχε το κανάλι της Βουλής, το οποίο την ίδια ώρα αναμεταδίδει, ουδείς θα γνώριζε τις προτάσεις που κατατίθενται από τα κόμματα.

Δεύτερον – και ξεκίνησα από αυτό, για να μη θεωρηθεί ότι είναι θέμα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – οι αναλυτικές προτάσεις οι οποίες δόθηκαν σε διακαναλική συνέντευξη για το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία θέσατε και εσείς, κύριε Υπουργέ, οικονομία, υγεία, εργασιακά ζητήματα, θέματα δημοκρατίας που υπάρχουν, μεγάλα προβλήματα – χθες το Euro group αποφάσισε αυτά που αποφάσισε σήμερα το πρωί – ανοίγουν τεράστια ζητήματα, υπάρχει χάος στις προβλέψεις, χθες το συζητάμε εδώ με τον κύριο Σταικούρα, κανείς δεν ξέρει αν θα είναι 5% – 10% η ύφεση, αν θα είναι διψήφια η ύφεση. Κανείς. Επ’ αυτών των ζητημάτων που είναι η ζωή των ανθρώπων, πέρα της υγείας που είναι το πρώτο, ποιος απασχολείται, που απασχολείται; Τι πρόνοια υπάρχει; Τι εφόρευση υπάρχει;

Σας προφυλάσσω από τώρα και τους συναδέλφους των άλλων κομμάτων. Μη μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, ότι το ΕΣΡ έχει αυτήν την αρμοδιότητα, διότι το ΕΣΡ έχει τυπικά και αυτό αυτήν την αρμοδιότητα, αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση την έχει, διότι εσείς ο ίδιος είπατε από αυτό το βήμα ότι αναλάβατε ακριβώς αυτήν την ευθύνη, είναι μέρος η επικοινωνία των μέτρων τα οποία παίρνετε και με πράξεις συγκεκριμένες θέλετε αυτή την υπόθεση να την εφορεύσετε, αλλά πέραν αυτού, σας λέω από τώρα, ότι το ΕΣΡ δεν έχει τη δυνατότητα και εν πάση περιπτώσει δεν είναι σε θέση, από ό,τι φαίνεται, να ασκήσει αυτήν την αρμοδιότητα. Δεν θα πω λεπτομέρειες επ’ αυτού, διότι βρίσκομαι σε άμεση επαφή και χθες μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, συζητήσαμε και ως κόμμα.

Κάνω πρόταση κ. πρόεδρε να κληθεί το συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αμέσως μετά το Πάσχα, για να κάνουμε μια ευρύτατη συζήτηση, για το αν είναι σε θέση και για το αν κάνει αυτή τη δουλειά για την οποία έχει κατά νομό αυτή την αρμοδιότητα.

Εγώ θέλω να σας πω ότι, όχι από το ΕΣΡ, από δικά μας μέσα – και καταθέτω μιας μόνον ημέρας, είναι 25 σελίδες – τι ειπώθηκε λεπτό προς λεπτό στις ενημερωτικές εκπομπές όλων των καναλιών. Διά ιδίων μέσων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε κάθε μέρα. Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας, δεν έχουμε καμία τέτοια αρμοδιότητα, επιτρέψτε μου όμως να σας πω, ότι είναι ανατριχιαστική η εικόνα.

Προσπαθήσαμε, σας επαναλαμβάνω, μέσω του ΕΣΡ να έχουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει. Είναι ανατριχιαστική. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα, το οποίο είναι το κυβερνητικό αφήγημα – σεβαστό, γιατί βρισκόμαστε σε συγκεκριμένες συνθήκες που οι περισσότερες ευθύνες αναλαμβάνονται από πλευράς της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, όλοι κρινόμαστε, όλοι είπαμε λογαριαζόμαστε και τώρα και λογαριαζόμαστε και καθημερινά – αλλά έχει καταργηθεί απολύτως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντιπαράθεση, η σύνθεση, η συνεργασία.

Η αναζήτηση συναίνεσης, δεν μπορεί να γίνει σε λευκή επιταγή. Αλίμονο. Απ’ όπου έως που.

Άρα λοιπόν, αιτούμαστε, κύριε πρόεδρε, και ευχαριστώ για την άνεση του χρόνου που μου δώσατε, στο να γίνει συζήτηση, ακρόαση και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αιτούμαστε, σε κλίμακα διακομματική – που θα δούμε πώς – διά της Βουλής, δια προτάσεων που θα κάνει και η κυβέρνηση, να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια, η διαχείριση, είτε η επιπλέον στήριξη – επαναλαμβάνω, αυτή είναι η πρότασή μας – των μέσων ενημέρωσης, του έντυπου τύπου των περιφερειακών τύπων, των καναλιών και τα λοιπά, μέσα από μια δημιουργική, ανοικτή συζήτηση, η οποία πρέπει να γίνει πάνω σε αυτά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής, κ. Νικόλαος Βούτσης,

κατέθεσε έγγραφα, τα οποία επισυνάπτονται στο τέλος του Πρακτικού)

Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, είναι έτοιμο. Προφανώς θα χρειαστεί να αλλάξει αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι θέμα δημοκρατίας. Το είπαμε και χθες, όλος ο κόσμος συζητάει από όλες τις πλευρές, με μεγάλη αγωνία και για την υγεία του, αλλά και για το σήμερα και για το αύριο. Για όλες τις πλευρές, τις πολύπλευρες εκφάνσεις και παγκοσμίως και στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση, αυτός είναι ο δημόσιος χώρος, πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να υποστηριχθεί. Δεν είναι δυνατόν να χειραγωγείται. Να γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, καναλιζαρίσματος, αποσιώπησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης, ακόμα και εκεί που υπάρχει υπερπληροφόρηση.

Έλεγα χθες στον κ. Κοντοζαμάνη, ο οποίος ήταν παρών εδώ, διότι καλό είναι παρόντος να λέμε και επί των κυβερνητικών στελεχών, ότι παρακολουθούμε όλοι μας πράγματι στις 18:00 και ως πολίτες, αλλά και ως υπεύθυνοι, την ενημέρωση που γίνεται από πλευρά της κυβέρνησης. Στα όρια της υπέρ πληροφόρησης πολλές φορές για πλευρές απολύτως αναγκαίες και το έχει ανάγκη αυτό ο κόσμος και από τον επιστήμονα των κ. Τσιόρδα και από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Ε, ό,τι θέλει, δεν απαντάει ο κ. Κοντοζαμάνης. Ό,τι θέλει, δεν απαντάει. Εκατό φορές επεβλήθη η ερώτηση για το σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διορισμοί, με ποιες συνθήκες, σε ποια νοσοκομεία, ποιοι αριθμοί κ.λπ. έχει περάσει ένας μήνας, δεν απαντάει. Τι να κάνουμε;

Εάν υπήρξε στρατηγική για τις δομές. Σήμερα, από το πρωί τα κανάλια παίζουν για την υπόθεση στη Λάρισα με την συνοικία των ρομά που είναι εκεί. Από την πρώτη στιγμή είχε μπει από όλους τους υπεύθυνους στο θέμα των ιδιαίτερων δομών, των ιδιαίτερων ευπαθών ομάδων, των φυλακών, των προσφυγικών καταυλισμών. Ένα πολύ μεγάλο θέμα που θέλει η ιδιαίτερη στρατηγική. Ε, δεν απαντάει. Ούτε ο κ. Κοντοζαμάνης, ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανείς. Άρα λοιπόν οι ενστάσεις και οι κριτικές σε αυτά τα ζητήματα όπως και οι προτάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άλλες για την υγεία, για την εργασία, για την οικονομία που κατατέθηκαν, όχι απλά δεν είναι αντιπολιτευτικές κορόνες όπως είπατε, κ. Υπουργέ, προηγούμενα, – ελπίζω εν τη έρημη του λόγου σας να το είπατε – αλλά είναι το απολύτως απαραίτητο πεδίο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Και είναι υποχρεωμένη η πληροφόρηση που δίνεται στον λαό, η επικοινωνία, να εμπεριέχει αυτούσιες αυτές τις προτάσεις και αυτό το ρόλο των κομμάτων του πολιτικού συστήματος. Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ:

Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου -είναι μείζον θέμα- δεν ξέρω αν σας ξέφυγε, κύριε Πέτσα, αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες και στην συζήτηση η οποία έγινε, η οποία δεν ήταν ακριβώς στο πλαίσιο της διαδικασίας, επειδή εξελίχθηκε μία γενικότερη κουβέντα, αλλά επειδή αναφερθήκατε στο συνοικισμό των Ρομά, πρέπει να ξέρει ότι είναι 375 τέτοιοι συνοικισμοί σε όλη τη χώρα και επειδή αναφερθήκατε και στη Μόρια και θα μπορούσατε να αναφερεθείτε και σε φυλακισμένους κ.τ.λ., που είναι ξεχωριστές ομάδες –προς Θεού, δεν τα βάζω όλα αυτά ίδια- αναφερθήκατε σε στρατηγική στεγανοποίησης, αν υπάρξουν κρούσματα. Επιτρέψτε μου να σας πω πως η στρατηγική, η οποία θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί ή να ακολουθηθεί τώρα, διότι δεν είναι πολλά τα κρούσματα που υπάρχουν, για την οποία υπάρχουν εισηγήσεις από πάρα πολλές πλευρές, είναι για αποσυμφόρηση και για απεγκλωβισμό και όχι τους 22.000, παραδείγματος χάρη, που είναι στη Μόρια, να τους στεγανοποιήσουμε, αν ω μη γένοιτο υπάρξει έστω και 1 κρούσμα. Επιτρέψτε μου επειδή είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επ’ αυτού σίγουρα νομίζω θα ζητήστε και ο ίδιος να δώσετε κάποιες διευκρινίσεις.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ζητήματα. Πρώτον, έχω επισημαίνω την εμμονή σας στην ανάθεση σε ιδιώτη της καμπάνιας, αντί να την κάνει το κράτος. Κανείς δεν είπε να μη γίνει η καμπάνια και κανείς δεν είπε να μη δοθούν αυτά τα χρήματα, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ.. Εμείς εισηγηθήκαμε περισσότερα. Πρέπει να δοθούν περισσότερα, ως ενίσχυση στον έντυπο τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα, παντού, με έναν τρόπο, όμως, που θα δημιουργεί συναινέσεις και μια συνεργασία και το ίδιο το κράτος μπορεί να το κάνει, διότι – όπως είπε, τώρα ο κύριος Υπουργός – έχει έτοιμη και την διάταξη και θα μπορούσε να έρθει προς ψήφιση, που κατά τη γνώμη του, μπορεί να είναι και έτσι, βελτιώνει το κείμενο των διατάξεων τις οποίες είχε καταθέσει προηγουμένως ο κύριος Παππάς, στην βάση, λοιπόν, αυτών των διατάξεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες, το κράτος, θα έπρεπε να κάνει αυτόν τον διαμερισμό με τα κριτήρια τα οποία υπάρχουν.

Άρα, λοιπόν, επισημαίνω εκεί μια εμμονή και κλείνω με το ότι μου προξενεί κατάπληξη, αφενός μεν, το τι είπαν οι συνάδελφοι της Ν.Δ. ως προς το ζήτημα που θα σας πω, αλλά και το ότι δεν έκρινε ο κύριος Υπουργός, που θα πρέπει να μιλήσει, δηλαδή για το ζήτημα του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κοιτάξτε. Κανείς δεν είπε να παίρνει το τηλέφωνο ο Υπουργός και να λέει τι θα πουν τα ιδιωτικά κανάλια. Προσέξτε όμως, και το ξέρετε πολύ καλά, ότι υπάρχει το σύνταγμα, υπάρχει ο νόμος, υπάρχουν οι αδειοδοτήσεις που έγιναν με βάση με κάποιες ρήτρες, υπάρχει – εσείς είπατε εισηγητικά – το θέμα της πολυφωνίας και του πλουραλισμού και άρα η βουλή, κατεξοχήν, και ο δημόσιος χώρος μπορεί να ασκήσει κριτική που θα είναι απολύτως χρήσιμη, έτσι ώστε αντί της χειραγώγησης που υπάρχει τώρα και αντί της αποσιώπησης – διότι βασικά πρόκειται για αποσιώπηση και δευτερευόντως χειραγώγηση, κατά τη γνώμη μας, κυβερνητική – να υπάρξουν πλουραλιστικά δελτία ειδήσεων και πλουραλιστικές ενημερωτικές εκπομπές.

Το ότι δεν αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ, ή το ότι οι κύριοι συνάδελφοι θεώρησαν ότι εμείς εισηγηθήκαμε να παίρνει τηλέφωνο ο Υπουργός και να τους λέει τι θα πουν στις ειδήσεις, πιστεύω ότι παρελκύει του πολύ σοβαρού αυτού ζητήματος, που είχαμε κάθε υποχρέωση να το βάλουμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε.

Δελτίο Τύπου Τομέα Εσωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερις (4) ερωτήσεις 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκαν σήμερα από τον τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, που αφορούν στην ανάδειξη κενών και αδυναμιών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει, ολιγωριών της Κυβέρνησης και προτάσεων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια Διοίκηση, για την επαρκή αντιμετώπιση της υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Με δεδομένη την πεποίθηση ότι οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας της κοινωνίας οι ερωτήσεις των 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν σε εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και προβλέψεις, ώστε να υπάρχουν οι δομές και τα εργαλεία κάλυψης των αναγκών των πολιτών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και επιχειρήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα :

 • Η πρώτη ερώτηση αφορά την επέκταση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Κοινωνικής στήριξης μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η βασική οδηγία, που τηρεί ο ελληνικός λαός με απόλυτη επιτυχία και μεγάλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Μένουμε Στο Σπίτι» προϋποθέτει την «Βοήθεια Στο Σπίτι», για όσους δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες». Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται αν αποδέχεται τις συγκεκριμένες προτάσεις του Τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, πρόσληψης ιατρικού προσωπικού και μόνιμων θέσεων για την σύνδεση με τις δομές Υγείας του ΕΣΥ, στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη για προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων,  ψυχολογικής στήριξης, προγραμμάτων σίτισης και κάλυψης των αναγκαίων κοινωνικών αγαθών κοινής ωφέλειας (θέρμανση, τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, κλπ), κινητών μονάδων υγείας και δομών που δίνουν την δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών από τους Δήμους προς τους πολίτες.
 • Η δεύτερη ερώτηση αναδεικνύει τις Σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή και την παντελή απουσία μέτρων για την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εν μέσω πανδημίας ” είναι το θέμα της δεύτερης ερώτησης προς τον κύριο Θεοδωρικάκο. Η τραγική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση υπογραφής της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, με ευθύνη της Κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στη συντριπτική πλειονότητά τους, να μην έχουν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες, ενώ παρατηρούνται πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ατομικά μέσα και εξοπλισμό προστασίας των εργαζομένων. Ο υπουργός ερωτάται ποιες θα είναι οι ενέργειες για άμεση λύση του συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά και για την εν γένει θωράκιση και στήριξη των εργαζόμενων στο κρίσιμο αυτό για την κοινωνία πρόγραμμα, την προώθηση του προγραμματισμού πρόσληψης 3.000 εργαζόμενων σε μόνιμες θέσεις για δράσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την πρόβλεψη ενίσχυσης  αυτών των εργαζομένων και όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
 • Η τρίτη ερώτηση αφορά τα «Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων οικονομικών υποχρεώσεων τους προς τους ΟΤΑ και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής και υγειονομικής προστασίας των απασχολούμενων και των εργαζομένων μέσω των ΟΤΑ». “Η διαφωνία μας για τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς σχεδιασμό και στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», είναι διατυπωμένη, όπως και οι προτάσεις μας για έγκαιρη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και περιλαμβάνουν ένα έγκαιρο σχέδιο, που θα προλάβει την πλήρη αποδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξει τις θέσεις εργασίας και την διάσωση των επιχειρήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε αυτό το πλαίσιο ο Τομέας Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη τόσο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων,  σε σχέση με οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους Δήμους της χώρας, όπως την μη είσπραξη των δημοτικών τελών και τελών χρήσης ως το τέλος του χρόνου, την  αναστολή καταβολής μισθωμάτων και την πολύμηνη ρύθμιση τους ,  την ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης, τον υποχρεωτικό έλεγχο της υγείας των εργαζομένων, που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ) από κινητές μονάδες υγείας καθώς και πρόσθετες προβλέψεις για τα παιδιά, την απασχόληση τους, τα τροφία των παιδικών σταθμών και των διδάκτρων από εκπαιδευτικές δομές των Δήμων. Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές με δεδομένο ότι οι έως τώρα προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και σε επιχειρησιακές λειτουργίες προστασίας και βοήθειας των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
 • Τέλος, η τέταρτη ερώτηση τονίζει την «ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και στήριξης  των εργαζομένων στους ΟΤΑ». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: “η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των εργαζομένων της, καλείται, παράλληλα με το ΕΣΥ, να δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή απέναντι στην εξάπλωση του ιού με στόχο τη διατήρηση της  κοινωνικής συνοχής και τη συμβολή τους στο να διατηρηθεί η κοινωνία όρθια”. Πέρα, λοιπόν, από τα αρχικά γενικά μέτρα για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, ειδικά για τις ως άνω κατηγορίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα έπρεπε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Μέτρα που σχετίζονται τόσο με τα μέσα ατομικής προστασίας τους, που υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις όσο και με την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών και της οικονομικής τους ενίσχυσηςΟι προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν την απόδοση του έκτακτου δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και την απόδοση έκτακτου επιδόματος  επικινδυνότητας, λόγω της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός ερωτάται ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στους κρίσιμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας τομείς αλλά και για την υγειονομική τους θωράκιση και προστασία.

Download (DOCX, Unknown)

Download (DOCX, Unknown)

Download (DOC, Unknown)

Download (DOC, Unknown)

Έφη Αχτσιόγλου: “Η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος”

«Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι δυστυχώς πολύ κατώτερες των περιστάσεων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι «είναι εντελώς εσφαλμένες και θα δημιουργήσουν μεγάλους τριγμούς στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια».

Για τα ποσά που αποφασίστηκαν υπογράμμισε ότι είναι πολύ χαμηλά και πολύ κατώτερα ακόμη και από τις απαιτήσεις των ίδιων των οργάνων της Ε.Ε., η ηγεσία της οποίας «έδειξε να μην κατανοεί το βάθος της κρίσης που έρχεται και να μην έχει καταλάβει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει καμία λέξη για ευρωομόλογο, αφέθηκε στην άκρη με την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας», ενώ και για την πιστωτική γραμμή από τον ESM «επέμειναν να είναι με αιρεσιμότητες, δηλαδή με προγράμματα λιτότητας».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ευλόγως η Ιταλία, η Ισπανία και από την πλευρά μας ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλές άλλες προοδευτικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι αυτή η πιστωτική γραμμή θα πρέπει προφανώς να είναι χωρίς αιρέσεις, αλίμονο αν μπει όλη η Ευρώπη σε μνημόνια και στον γύψο».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” τόνισε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, τώρα, όχι με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση στο επίπεδο του χρόνου», επίσης στο επίπεδο της ποσότητας «το συνολικό πακέτο που προτείνουμε είναι 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. είναι ζεστό χρήμα, ενώ η κυβέρνηση κάνει ένα πολύ μικρότερο πακέτο από αυτό και από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «έχουμε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα, γιατί εμείς λέμε ότι πρέπει να διατηρηθούν όλες οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας με πλήρη κάλυψη μισθού από το κράτος, ενώ η ΝΔ επιλέγει την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία, που οδηγούν σε ανεργία και μειώσεις μισθών».

Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε την κυβέρνηση «να καταλάβει ότι αν θέλει να προλάβει τις συνέπειες της επερχόμενης κρίσης πρέπει τώρα να δαπανήσει και έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνει. Κατά προτεραιότητα πρέπει να γίνει χρήση και ενός μέρους του μαξιλαριού ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενη, τέλος, στα στοιχεία του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” για την αγορά εργασίας επισήμανε ότι «ήταν ο χειρότερος Μάρτιος όλων των εποχών, με απώλεια πάνω από 40.000 θέσεων εργασίας, έξι φορές χειρότερος από τον Μάρτιο του 2012 που είχαμε εκρηκτική ανεργία. Πρόκειται για μία δραματική κατάσταση στην αγορά».

Εδώ το σχετικό video:

https://youtu.be/aVqKqWYek60

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου για την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το Π.Σ. εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως και την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης, συζήτησε ενδελεχώς τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στα όσα αποφάσισε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, το Π.Σ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει τα παρακάτω:

Στο πεδίο της δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

 • Άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας.

 • Να ενεργοποιηθούν άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας όλες οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και οι τοπικές μονάδες υγείας.

 • Να εξοπλίσει με επαρκή μέσα προστασίας όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

 • Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

 • Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες.

Στο πεδίο της οικονομίας, είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση που περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας. Είναι απαραίτητη η λήψη των μέτρων τώρα προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να ενισχυθεί η απασχόληση και να τονωθεί η ζήτηση. Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα του μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τώρα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να μην ξανακυλήσει στην ύφεση και σε νέες περιπέτειες.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την προστασία της 1ης κατοικίας, η απόρριψη, από πλευράς ΝΔ, της τροπολογίας που καταθέσαμε για την επέκταση της προστασίας της, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για χιλιάδες συμπολίτες μας. Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στον αέρα χιλιάδες δανειολήπτες με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να πάρει μέτρα για την προστασία της 1ης κατοικίας.

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, είναι φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρώπη που επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και την ακύρωση όλων των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση,επισημαίνουμε πως η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι, δυστυχώς, κατώτερη των περιστάσεων. Τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένα χρηματικό ποσό που δεν μπορεί να καλύψει την επείγουσα ανάγκη στήριξης των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.

Επιπλέον, η επιμονή της ενεργοποίησης της πιστοληπτικής γραμμής του ESM, η οποία συνεπιφέρει νέα προγράμματα λιτότητας, δείχνει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης παραμένοντας προσκολλημένη στην αποτυχημένη και αντικοινωνική συνταγή. Μια συνταγή που, ειδικά την περίοδο αυτή, συνιστά βόμβα στα θεμέλια μιας Ευρώπης που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε κρίση.

Η λύση του αδιεξόδου μπορεί να επέλθει μόνο από την επαναφορά στο επίκεντρο του διαλόγου του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών, ενόψει της συζήτησης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Αν δεν συμβεί αυτό, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα και ενδεχομένως σε τεκτονικές αλλαγές που θα αφορούν την ίδια τη συνοχή της Ένωσης.

Στο πεδίο της δημοκρατίας, τονίζουμε πως η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την προάσπιση της διαφάνειας και του πλουραλισμού. Άλλωστε, η κυβέρνηση μας ήταν αυτή που είχε θεσπίσει πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε. Η ενίσχυση του Τύπου, λοιπόν, είναι αναγκαία. Την ίδια στιγμή, όμως, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες διαφάνειας, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της θωράκισης της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε τα πλήρη στοιχεία για όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου κονδυλίου.

Το τελευταίο διάστημα, τέλος, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν αναβαθμίσει τη λειτουργία τους, αξιοποιώντας περαιτέρω τα ηλεκτρονικά εργαλεία για την επικοινωνία. Και την ίδια στιγμή, τα εργαλεία αυτά αξιοποιούνται για την επαφή του Κόμματος με φορείς, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα και σωματεία, για την παρέμβασή μας σε όλα τα πεδία, εν μέσω κρίσης.

Δήλωση Σ. Φάμελλου για την πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος για την Πράσινη Συμφωνία

Απούσα παραμένει, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα από την πρωτοβουλία έντεκα (11) Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος που συνυπογράφουν την αταλάντευτη προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σαν οδηγό μιας βιώσιμης και δίκαιης μετάβασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, οι έντεκα Υπουργοί της Ε.Ε. κατέθεσαν ψήφισμα όπου ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία ως το πλαίσιο ανάκαμψης των οικονομιών της Ε.Ε. την επόμενη μέρα, μετά την κρίση του κορωνοϊού. Επισημαίνουν ότι η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί έναν οδικό χάρτη ώστε, τα κράτη-μέλη, να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και να αντιμετωπίσουν στην οικονομική κρίση μετασχηματίζοντας ταυτόχρονα την Ευρώπη σε μία βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Τονίζουν μάλιστα, ότι πρέπει οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό κοντόφθαλμων λύσεων απέναντι στην παρούσα οικονομική κρίση καθώς, αυτό εμπεριέχει το ρίσκο να εγκλωβιστεί η Ένωση σε μία οικονομία ορυκτών καυσίμων τις επόμενες δεκαετίες.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι Υπουργοί της Δανίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Λετονίας και της Γαλλίας.

Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να λάβει άμεσα πρωτοβουλία ώστε η Ελλάδα να συνυπογράψει το εν λόγω ψήφισμα. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε κανένα βήμα πίσω από τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την Πράσινη Συμφωνία μέσω επίκλησης στην επερχόμενη οικονομική κρίση. Αντίθετα οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας πρέπει να είναι οι βασικοί πυλώνες που θα στηριχτούμε την επόμενη ημέρα.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.